kubasruba0 15.04.05, 21:59 Czy mając jakiegokolwiek zeza można sobaczyć stereogramy, jakby ktoś nie wiedział są to takie obrazki w których żeby zobaczyć ukryty trójwymiarowy obraz trzaba się chwile wpatrywać?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneczka42111 Re: Stereogramy 15.04.05, 22:32 Witaj... Wydaje mi się,że to jest bardzo indywidualna sprawa...Zależy od tego, czy ma się widzenie przestrzenne (czego czasem przy zezie nie ma). Pozdrawiam:) Ania Odpowiedz Link
kubasruba0 Re: Stereogramy 15.04.05, 23:55 Czyli mówisz że jest to możliwe??Ja tam jakieś widzenie przestrzenne mam.Chodzi oto poprostu żebym się bezsensu nie gapił na te obrazki godzinami skoro jest to nie możliwe.A ty widzisz te obrazki?? Odpowiedz Link
smutniutka Re: Stereogramy 16.04.05, 10:08 Kubo! Jest dokładmie tak jak napisała Ania - trzeba miec widzenie obuoczne, by widziec trojwymiarowo, a niestety zez bardzo czesto prowadzi do tego, ze takiego widzenia zezowaci są pozbawieni. I to, że pytasz Anie, czy widzi w takich obrazkach czy nie, nic Ci nie da. Najelpeij, jesli udałbyś się do lekarza i tam na takim specjalnym urzadzeniu łapałbyć motylka do siatki albo wstawial straznika do budki. Ja na studiach miałam taki przedmiot jak teledetekcja, a cwiczenia z niej polegały w 90% na tym, ze za pomoca steroskopu majac 2 zdjecia, widziało się jedno... Ja widziałam nadal dwa, wiec pracowałam bez tego urządzonka... To niemiłe wspomnienienia... Pozdrawiam! S. Odpowiedz Link
aneczka42111 Re: Stereogramy 16.04.05, 16:35 Smutniutka ma tutaj 100%racji. Jeśli chodzi o mnie, to ja takich obrazków nie widzę ponieważ nie mam obuoczności. Kuba,najlepiej będzie jeśli zrobisz sobie badanie kątów zeza(np. na synoptoforze)i przy okazji sprawdzi się czy masz obuoczność. Ania:) Odpowiedz Link