evonka 30.06.05, 18:05 skąd się to cholerstwo bierze...? jestem na etapie badań i wykuczenia tej choroby, ale zupełnie nie wiem jak powstaje? co jest przyczyną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwtryf Re: jakie są przyczyny PCO(s)? 30.06.05, 18:13 generalnie powstaje przez zaburzenie na osi przysadka mozgowa - podwzgorze (- jajnik) - ale skad bierze sie to zaburzenie to tego nie odkryto jeszcze. mechanizm powstawania jest bardzo zlozony, wiaze sie go tez z jakimis bialkami, ktore wiaza cukry i z jakimis podejrzanymi alfa 5 reduktazami etc. no i geny... ale na pewno nie jest to przez "cos" -czyli wczesniejsze choroby, leki, pigulki anty, etc. nie maja wplywu na powstanie tego zaburzenia. Odpowiedz Link
evonka Re: jakie są przyczyny PCO(s)? 30.06.05, 18:26 dzięki.... a może być tak, że po porstu pojawia się to nagle... wszystko jest normalnie, regularnie miesiączki, az nagle się "sypie" i jest PCO? czy to ma jakieś podłoże wcześniejsze... ? Odpowiedz Link
evonka badania 08.08.05, 15:55 kobitki kochane, mam finalne wyniki, czekałam na ten cholerny testosteron długo... no i to, co mi moja endo-gin kazałą zrobić, zrobiłam, czyli insulinę, TSH, prolaktyne i testosteron. insulinę mam poniżej normy, TSH w górnej granicy, prolaktynę w normie i testosteron w samym środku normy. No i obraz usg charakterystyczny dla PCO. więc? jak wy to widzicie? miała ktoraś z Was takie objawy? Odpowiedz Link
partytura Re: badania 08.08.05, 20:39 1) nieregularne cykle 2) objawy hiperandrogenizacji (nadmierne owlosienie) 3) typowy obraz w USG Evonko wedlug ostatnich ustalen ginekologow-endokrynologow, zeby rozpoznac PCOS musza byc spelnione dwa z trzech wymienionych objawow. Z tego co napisalas na pewno masz numer 3, nie wiem czy cos jeszcze. Jak widzisz..ta definicja PCOS bardzo sie uogolnila-ja np. mam nieregularne cykle(od samego poczatku z zatrzymaniem okresu wlacznie)i duzo meskich hormonow i mimo,ze nie mam charakterystycznego obrazu dla PCOS,to wlasnie ten zespol u mnie rozpoznano. pozdrawiam cieplo :) Odpowiedz Link
iwtryf Re: badania 10.08.05, 15:30 a np. androstendion i dheas? ja test. tez mam w normie, a and. szaleje ze hej.... no i wypadaloby jeszcze shbg zrobic Odpowiedz Link