Dodaj do ulubionych

Na co zwracacie uwagę

20.01.04, 21:59
spotykając sie z ludźmi? Co przyciaga Wasz wzrok w pierwszej kolejności ?
przeczytałam bardzo ciekawy artykuł . Polecam . Dodam ,ze ja zapamiętuję
oczy .
polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1146560&MP=2
Lx
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:02
      Zeby Was zainteresowac wklejam fragmencik:
      Znaczenie twarzy jako bodźca – zarówno biologicznego jak i społecznego –
      spowodowało, iż Homo sapiens został wybitnym specjalistą w jej postrzeganiu.
      Jako gatunek mamy wyborną łatwość zapamiętywania twarzy oraz ich niemal
      natychmiastowego rozpoznawania (nawet po trzydziestu latach niewidzenia
      potrafimy rozpoznać osoby, które znaliśmy!). Twarz jako nieliczny z bodźców
      wzrokowych samoczynnie przyciąga uwagę – nie wiadomo, dlaczego nagle
      przenosimy wzrok i napotykamy wpatrujące się w nas oczy innego człowieka
      (wykorzystują to często twórcy reklam).
      Lx
      • wedrowiec2 Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:06
        Zapamiętuję przede wszystkim sylwetkę i sposób poruszania się. Pamiętam też
        włosy, ale to chyba nie jest dobry sposób na długoterminowe zapamietywanie
        ludzismile
        • glodn-y Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:10
          ""BIUST"" smilesmile tongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
        • edeka5 Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:45
          Rozmawiając z kimś patrzę mu w oczy, ale zapamiętuję całą twarz.
          Nie mam kłopotów typu "czy znam tego kogoś", a raczej skąd znam? Całkowita
          zmiana otoczenia czasami może mi namieszać.
    • bepeef Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:41
      lablafox napisała:

> spotykając sie z ludźmi? Co przyciaga Wasz wzrok w pierwszej kolejności ?

Ja też zwracam uwagę na oczy - ale przeważnie nie pamiętam ich koloru...
      Pamiętam za to, na co patrzy ta osoba (jeśli nie patrzy mi w oczy wink
      i jak się to ma do tego, co mówi.
      Niestety - nie pamiętam żadnych szczegółów garderoby, ani fryzury, ani
      innych rzeczy, które normalna baba zauważyć i zapamiętać powinna.

Cóż - jakoś się już do tego zdążyłam przyzwyczaić. (Gorzej z tymi, którzy myślą,
      że ich lekceważę, nie zachwycając się nową fryzurą czy kiecką wink

B.
      • lablafox Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 23:07
        Na początku napisałam ,że zwracam uwagę na oczy, i zapamiętuje je .Wszystko
        się w nas zmienia , nawet biust , a oczy zostają prawie takie same. Zdarzyło
        mi sie kiedyś w taksówce , widząc w lusterku tylko oczy taksówkarza
        stwierdzić ,że go znam . Okazało się że kiedyś tam chodziliśmy do jednego
        liceum.
        Lx
      • jamajka10 Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 23:07
        a mnie najwyraźniej brak genu rozpoznawania twarzy.Myślalam już kiedyś o tym.To
        znaczy,rozpoznaję znajomych -w grą wchodzą jeszcze inne czynniki.Jeśli widzę
        natomiast kogoś po raz pierwszy,to go nie pamiętam.Następnym razem go nie
        rozpoznam,będę się zastanawiala:ten,czy nie ten...Ani oczy,ani ręce,ani nos-
        nic.Tak mam.Jamajka
        • lablafox Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:10
          Zapamiętanie, przechowywanie w pamięci i rozpoznawanie twarzy przewyższa
          sprawność przetwarzania informacji o innych obiektach o kilka rzędów
          wielkości. Na szczególną uwagę zasługuje tu zdolność do postrzegania ludzkiej
          twarzy w warunkach ekstremalnych. Chodzi tu głównie o tzw. podprogowe
          ekspozycje, które polegają na niezwykle krótkim (np. przez jedną setną
          sekundy) pokazywaniu zdjęcia na ekranie komputera. Kilkanaście eksperymentów,
          które wraz z zespołem przeprowadziłem w ostatnich latach, potwierdza
          przypuszczenia neurobiologów, iż mózg może zarejestrować obraz twarzy nawet
          wtedy, gdy nasza świadomość go nie widzi.

Moze ważne jest dla Ciebie coś innego niż twarz , przecież jakoś ludzi musisz
          identyfikować.
          Lx
          • lablafox Re: procesor twarzy 20.01.04, 23:14
            Co powoduje, że tak znakomicie rozpoznajemy ludzkie twarze? Otóż niedawne
            odkrycia neurobiologiczne wskazują na istnienie w mózgu „procesora twarzy” –
            zespołu specyficznych struktur neuronalnych. I tak w korze skroniowej
            usytuowane są komórki odczytujące orientację przestrzenną twarzy oraz jej
            znajomość, w zakręcie wrzecionowatym – rasę i tożsamość. To, jakie emocje
            wypisane są na twarzy, podpowiadają nam z kolei neurony np. ciała
            migdałowatego (percepcja wyrazu strachu i złości) i wyspy (percepcja wyrazu
            wstrętu). Specyficzne detektory złożonych obiektów – takich jak twarz – nie są
            bynajmniej w przyrodzie czymś niezwykłym, np. żaba posiada w mózgu cztery
            rodzaje detektorów, z których dwa służą wykrywaniu owadów oraz bocianów.

Zdziwionym wyjaśniam , iz wklejam dla Tych , którzy być może będą czytaćten
            wątek wtedy , gdy artykuł będzie już w niedostępny
            Lx
            • jamajka10 Re: procesor twarzy 20.01.04, 23:22
              Poszłam do nie-mojej dentystki.Patrzyłam na nią,rozmawiałam(stres niewielki)Za
              tydzień siedziały trzy,a ja kompletnie nie wiedziałam,która moja.W papierniczym
              zagadałam do panienki,bo byłam pewna,że znam ją z mięsnego.To brzmi zabawnie.Ja
              patrzenie,widzenie mam wpisane w zawód...Jamajka
          • marialudwika Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:16
            Ciekawe,ze gdy ludzie musza "opisac" jakiegos przestepce to placza sie
            w "zeznaniach"..jeden mowi,ze byl lysy a drugi,ze brunet etc.
            ml
            • edeka5 Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:25
              marialudwika napisała:

> Ciekawe,ze gdy ludzie musza "opisac" jakiegos przestepce to placza sie
              > w "zeznaniach"..jeden mowi,ze byl lysy a drugi,ze brunet etc.

Mi też to by sprawiło trudność. Na pewno rozpoznałabym na zdjęciu, ale dokładny
              samodzielny opis to nie. Wyszło by tak: nos ma, dwoje uszu i oczy pewno też smile
              • wedrowiec2 Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:28
                Mam ten sam problem; rozpoznawanie ludzi jest dla mnie koszmarem. Wszyscy mają
                nos, oczy, uszy. Już łatwiej jest mi rozróżniać psy czy koty niżludzisad
        • marialudwika Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 23:13
          'Ogarniam" caloksztalt,ale najlepiej zapamietuje twarze,jesli raz kogos kiedys
          widzialam to go zawsze rozpoznam,ale jakos nie pamietam "co mial" na sobie...
          ml
          P.S. Moze i oczy sie nie zmieniaja,ale powieki...wory pod...przybywaja naogol
          wszystkim.Niestety.
          • lablafox Re: Mikroekspresja 20.01.04, 23:17
            Niejeden może zadać pytanie, w jakim celu natura zaprogramowała nasz mózg tak,
            aby był szczególnie czuły na wszelkie obiekty przypominające twarz. Odpowiedź
            wydaje się jednoznaczna – twarz jest po prostu najważniejszym bodźcem
            wzrokowym. Jest centrum wysyłania społecznych sygnałów o uczuciach i myślach,
            niezbędnych do rozwoju i spójności grupy. Sprawne odczytywanie emocji ułatwia
            nie tylko reagowanie w obronie życia, ale i opiekę nad potomstwem. Wrodzone
            nakierowanie uwagi na twarze pomaga w budowaniu więzi oraz komunikacji między
            dzieckiem a rodzicami. Przyglądając się twarzom nowo poznawanych osób, często
            nieświadomie, wyciągamy wnioski nie tylko o ich uczuciach, ale o cechach
            charakteru, posiadanych umiejętnościach, pragnieniach czy skrywanych
            ambicjach. Mowa tu o odczytywaniu tzw. mikroekspresji. Etologowie twierdzą, że
            w świecie przyrody zwierzę wyposażone w mózg, który potrafi szybko ocenić
            istotne sygnały („nadciąga zagrożenie”, „nie jedz tego”, „to osobnik o wysokim
            statusie społecznym”wink, ma większe szanse przeżycia.

ML - zewnętrzna otoczka się zmienia , ale gałka oczna jest taka sama , pomijam
            zaćmy , jaskry itp.Tak sądze jako niemedyk hahaha.
            Lx
            • marialudwika Re: Mikroekspresja 20.01.04, 23:41
              Lx to bardzo pocieszajace!!!!!!Bo wlasnie rozwazalam korekcje
              powiek,hi,hi.Naprawde!!Pozdrowka
              ml
              • ada296 Re: Mikroekspresja 21.01.04, 01:18
                też nie mam pamięci do twarzy
                wiem, że znam ale za cholerę nie wiem skąd
                a mam duży kontakt z ludźmi i w moim interesie leży bym ich rozpoznawała
                ...
                a facetów poznaję "po dzwonku"
                ...
                był u mnie facet
                służbowo
                rozmowa fachowa
                nagle zadzwoniła moja komórka
                poskarzyłam się facetowi, że nie lubię dzwonków polifonicznych
                na to on - ja mam fajny dzwonek
                wyjął komórkę
                dzwonek był fantastyczny
                takie starociowate: drinn, drinn
                po jakimś czasie znowu pojawił się w moim życiu
                spytał: nie wiem czy mnie pani pamięta
                odpowiedziałam: poznaję pana po dzwonku
                nastąpiła chwila bez mojego oddechu
                bo dotarło do mnie jak on mógł moją wypowiedź odebrać smile
                rzadko zdarzają mi się takie gafy
                to była perełeczka
                smile
                • jamajka10 Re: Mikroekspresja 21.01.04, 01:21
                  Piękne!
                  Ja..
                  • foxal Re: Rospoznawanie ludzi 21.01.04, 03:23
                    Mnie pomaga rozpoznawac jednych przy skojarzeniu z drugimi. Np ktos siedzial
                    czy stal kolo takiej pani czy pana w garniturze w paski albo kolo takie siwego
                    itp sytuacje. Takie skojarzenia pomagaja np w rozmowach telefonicznych z kims,
                    kto rowniez byl na takim czy innym spotkaniu i rowniez podaje, gdzie sie
                    spotkalismy.

Zapamietujemy ludzi po akcencie w rozmowie np zaciaganie, seplenienie, jakanie
                    sie itp. Najczesciej przypominaja sie nam sprzedawcy roznych artykulow, ktorych
                    spotkalismy na jakims spotkaniu i oni wlasnie dzwonia, aby ponownie sie spotkac
                    i porozmawiac o tych produktach i ich lepszym zastosowaniu.

Podsumowujac soboby poznaje sie lepiej przez skojarzenia z innymi osobami czy
                    sytuacjami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka