lablafox 20.01.04, 21:59 spotykając sie z ludźmi? Co przyciaga Wasz wzrok w pierwszej kolejności ? przeczytałam bardzo ciekawy artykuł . Polecam . Dodam ,ze ja zapamiętuję oczy . polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1146560&MP=2 Lx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:02 Zeby Was zainteresowac wklejam fragmencik: Znaczenie twarzy jako bodźca – zarówno biologicznego jak i społecznego – spowodowało, iż Homo sapiens został wybitnym specjalistą w jej postrzeganiu. Jako gatunek mamy wyborną łatwość zapamiętywania twarzy oraz ich niemal natychmiastowego rozpoznawania (nawet po trzydziestu latach niewidzenia potrafimy rozpoznać osoby, które znaliśmy!). Twarz jako nieliczny z bodźców wzrokowych samoczynnie przyciąga uwagę – nie wiadomo, dlaczego nagle przenosimy wzrok i napotykamy wpatrujące się w nas oczy innego człowieka (wykorzystują to często twórcy reklam). Lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:06 Zapamiętuję przede wszystkim sylwetkę i sposób poruszania się. Pamiętam też włosy, ale to chyba nie jest dobry sposób na długoterminowe zapamietywanie ludzi Odpowiedz Link
edeka5 Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:45 Rozmawiając z kimś patrzę mu w oczy, ale zapamiętuję całą twarz. Nie mam kłopotów typu "czy znam tego kogoś", a raczej skąd znam? Całkowita zmiana otoczenia czasami może mi namieszać. Odpowiedz Link
bepeef Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 22:41 lablafox napisała: > spotykając sie z ludźmi? Co przyciaga Wasz wzrok w pierwszej kolejności ? Ja też zwracam uwagę na oczy - ale przeważnie nie pamiętam ich koloru... Pamiętam za to, na co patrzy ta osoba (jeśli nie patrzy mi w oczy i jak się to ma do tego, co mówi. Niestety - nie pamiętam żadnych szczegółów garderoby, ani fryzury, ani innych rzeczy, które normalna baba zauważyć i zapamiętać powinna. Cóż - jakoś się już do tego zdążyłam przyzwyczaić. (Gorzej z tymi, którzy myślą, że ich lekceważę, nie zachwycając się nową fryzurą czy kiecką B. Odpowiedz Link
lablafox Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 23:07 Na początku napisałam ,że zwracam uwagę na oczy, i zapamiętuje je .Wszystko się w nas zmienia , nawet biust , a oczy zostają prawie takie same. Zdarzyło mi sie kiedyś w taksówce , widząc w lusterku tylko oczy taksówkarza stwierdzić ,że go znam . Okazało się że kiedyś tam chodziliśmy do jednego liceum. Lx Odpowiedz Link
jamajka10 Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 23:07 a mnie najwyraźniej brak genu rozpoznawania twarzy.Myślalam już kiedyś o tym.To znaczy,rozpoznaję znajomych -w grą wchodzą jeszcze inne czynniki.Jeśli widzę natomiast kogoś po raz pierwszy,to go nie pamiętam.Następnym razem go nie rozpoznam,będę się zastanawiala:ten,czy nie ten...Ani oczy,ani ręce,ani nos- nic.Tak mam.Jamajka Odpowiedz Link
lablafox Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:10 Zapamiętanie, przechowywanie w pamięci i rozpoznawanie twarzy przewyższa sprawność przetwarzania informacji o innych obiektach o kilka rzędów wielkości. Na szczególną uwagę zasługuje tu zdolność do postrzegania ludzkiej twarzy w warunkach ekstremalnych. Chodzi tu głównie o tzw. podprogowe ekspozycje, które polegają na niezwykle krótkim (np. przez jedną setną sekundy) pokazywaniu zdjęcia na ekranie komputera. Kilkanaście eksperymentów, które wraz z zespołem przeprowadziłem w ostatnich latach, potwierdza przypuszczenia neurobiologów, iż mózg może zarejestrować obraz twarzy nawet wtedy, gdy nasza świadomość go nie widzi. Moze ważne jest dla Ciebie coś innego niż twarz , przecież jakoś ludzi musisz identyfikować. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: procesor twarzy 20.01.04, 23:14 Co powoduje, że tak znakomicie rozpoznajemy ludzkie twarze? Otóż niedawne odkrycia neurobiologiczne wskazują na istnienie w mózgu „procesora twarzy” – zespołu specyficznych struktur neuronalnych. I tak w korze skroniowej usytuowane są komórki odczytujące orientację przestrzenną twarzy oraz jej znajomość, w zakręcie wrzecionowatym – rasę i tożsamość. To, jakie emocje wypisane są na twarzy, podpowiadają nam z kolei neurony np. ciała migdałowatego (percepcja wyrazu strachu i złości) i wyspy (percepcja wyrazu wstrętu). Specyficzne detektory złożonych obiektów – takich jak twarz – nie są bynajmniej w przyrodzie czymś niezwykłym, np. żaba posiada w mózgu cztery rodzaje detektorów, z których dwa służą wykrywaniu owadów oraz bocianów. Zdziwionym wyjaśniam , iz wklejam dla Tych , którzy być może będą czytaćten wątek wtedy , gdy artykuł będzie już w niedostępny Lx Odpowiedz Link
jamajka10 Re: procesor twarzy 20.01.04, 23:22 Poszłam do nie-mojej dentystki.Patrzyłam na nią,rozmawiałam(stres niewielki)Za tydzień siedziały trzy,a ja kompletnie nie wiedziałam,która moja.W papierniczym zagadałam do panienki,bo byłam pewna,że znam ją z mięsnego.To brzmi zabawnie.Ja patrzenie,widzenie mam wpisane w zawód...Jamajka Odpowiedz Link
marialudwika Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:16 Ciekawe,ze gdy ludzie musza "opisac" jakiegos przestepce to placza sie w "zeznaniach"..jeden mowi,ze byl lysy a drugi,ze brunet etc. ml Odpowiedz Link
edeka5 Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:25 marialudwika napisała: > Ciekawe,ze gdy ludzie musza "opisac" jakiegos przestepce to placza sie > w "zeznaniach"..jeden mowi,ze byl lysy a drugi,ze brunet etc. Mi też to by sprawiło trudność. Na pewno rozpoznałabym na zdjęciu, ale dokładny samodzielny opis to nie. Wyszło by tak: nos ma, dwoje uszu i oczy pewno też Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: wklejka informacyjna 20.01.04, 23:28 Mam ten sam problem; rozpoznawanie ludzi jest dla mnie koszmarem. Wszyscy mają nos, oczy, uszy. Już łatwiej jest mi rozróżniać psy czy koty niżludzi Odpowiedz Link
marialudwika Re: Na co zwracacie uwagę 20.01.04, 23:13 'Ogarniam" caloksztalt,ale najlepiej zapamietuje twarze,jesli raz kogos kiedys widzialam to go zawsze rozpoznam,ale jakos nie pamietam "co mial" na sobie... ml P.S. Moze i oczy sie nie zmieniaja,ale powieki...wory pod...przybywaja naogol wszystkim.Niestety. Odpowiedz Link
lablafox Re: Mikroekspresja 20.01.04, 23:17 Niejeden może zadać pytanie, w jakim celu natura zaprogramowała nasz mózg tak, aby był szczególnie czuły na wszelkie obiekty przypominające twarz. Odpowiedź wydaje się jednoznaczna – twarz jest po prostu najważniejszym bodźcem wzrokowym. Jest centrum wysyłania społecznych sygnałów o uczuciach i myślach, niezbędnych do rozwoju i spójności grupy. Sprawne odczytywanie emocji ułatwia nie tylko reagowanie w obronie życia, ale i opiekę nad potomstwem. Wrodzone nakierowanie uwagi na twarze pomaga w budowaniu więzi oraz komunikacji między dzieckiem a rodzicami. Przyglądając się twarzom nowo poznawanych osób, często nieświadomie, wyciągamy wnioski nie tylko o ich uczuciach, ale o cechach charakteru, posiadanych umiejętnościach, pragnieniach czy skrywanych ambicjach. Mowa tu o odczytywaniu tzw. mikroekspresji. Etologowie twierdzą, że w świecie przyrody zwierzę wyposażone w mózg, który potrafi szybko ocenić istotne sygnały („nadciąga zagrożenie”, „nie jedz tego”, „to osobnik o wysokim statusie społecznym”, ma większe szanse przeżycia. ML - zewnętrzna otoczka się zmienia , ale gałka oczna jest taka sama , pomijam zaćmy , jaskry itp.Tak sądze jako niemedyk hahaha. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Mikroekspresja 20.01.04, 23:41 Lx to bardzo pocieszajace!!!!!!Bo wlasnie rozwazalam korekcje powiek,hi,hi.Naprawde!!Pozdrowka ml Odpowiedz Link
ada296 Re: Mikroekspresja 21.01.04, 01:18 też nie mam pamięci do twarzy wiem, że znam ale za cholerę nie wiem skąd a mam duży kontakt z ludźmi i w moim interesie leży bym ich rozpoznawała ... a facetów poznaję "po dzwonku" ... był u mnie facet służbowo rozmowa fachowa nagle zadzwoniła moja komórka poskarzyłam się facetowi, że nie lubię dzwonków polifonicznych na to on - ja mam fajny dzwonek wyjął komórkę dzwonek był fantastyczny takie starociowate: drinn, drinn po jakimś czasie znowu pojawił się w moim życiu spytał: nie wiem czy mnie pani pamięta odpowiedziałam: poznaję pana po dzwonku nastąpiła chwila bez mojego oddechu bo dotarło do mnie jak on mógł moją wypowiedź odebrać rzadko zdarzają mi się takie gafy to była perełeczka Odpowiedz Link
foxal Re: Rospoznawanie ludzi 21.01.04, 03:23 Mnie pomaga rozpoznawac jednych przy skojarzeniu z drugimi. Np ktos siedzial czy stal kolo takiej pani czy pana w garniturze w paski albo kolo takie siwego itp sytuacje. Takie skojarzenia pomagaja np w rozmowach telefonicznych z kims, kto rowniez byl na takim czy innym spotkaniu i rowniez podaje, gdzie sie spotkalismy. Zapamietujemy ludzi po akcencie w rozmowie np zaciaganie, seplenienie, jakanie sie itp. Najczesciej przypominaja sie nam sprzedawcy roznych artykulow, ktorych spotkalismy na jakims spotkaniu i oni wlasnie dzwonia, aby ponownie sie spotkac i porozmawiac o tych produktach i ich lepszym zastosowaniu. Podsumowujac soboby poznaje sie lepiej przez skojarzenia z innymi osobami czy sytuacjami. Odpowiedz Link