Dodaj do ulubionych

Obiadek VIII

19.05.04, 12:07
Smakujmy zycie w naszych obiadkach - Osma setka!
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Obiadek VIII 19.05.04, 15:50
      Papryka faszerowana mielonym wolowo-wieprzowym i w nim ryzu troche,natka
      pietruszki i koperek.No i przyprawy.Do tego sosik pomidorowy,bez smietany i
      zasmazki/bo nie lubie/.A do danka pajda chleba w reke!!Ugotowalam na dwa
      dni,wiec jutro wolne og garnkowsmile)).
      Jaks ta papryka ciagle twarda a gotuje sie juz dluuuuuugo!
      A moja psia rodzinka ryzyk +jarzynki i gotowany indyk/tez na dwa dni/
      ml
    • dado11 Re: Obiadek VIII 19.05.04, 22:19
      Dla jedzacych - speghetti bolognese, dla reszty wior wolowy z salata vinegrette.
      • wedrowiec2 Re: Obiadek VIII 20.05.04, 16:24
        Ryż, schab pieczony, jarzyny smażone z cukinią (z mrozonki). Na deser bita
        śmietana Oetkera z jabłkami i oczywiście herbata.
        • marialudwika Re: Obiadek VIII 20.05.04, 16:38
          Powtorka z rozrywki a na deser jogurt bananowy,pysznosci.Dado!!Ile jeszcze dni
          tej mecarni!!!
          ml
          • dado11 meczarnie 20.05.04, 22:25
            Ml, teoretycznie dzis byl dzien ostatni, ale poniewaz w miedzyczasie zgrzeszylam, to teraz musze
            jeszcze popokutowac ze 2-3 dni. Potem tez po troszku. Dzis uraczylam sie pysznymi lodami na
            deserek (czekoladowo-smietankowymi, mniammmm). No, ale do stanu normy brakuje mi juz tylko
            2 kg. Jest niezle!
            • marialudwika Re: meczarnie 22.05.04, 19:35
              Poniewaz nie ma ostatnio zadnych inspiracji obiadkowych to dzis pizza byla.
              Obiad leniwych,hm,ale jakis dziwnie ciezkostrawny..
              ml
              • abc2001 Re: meczarnie 22.05.04, 19:57
                gulasz z "zadniej" cielęciny, buraczki i młode ziemniaki z koperkiem,
                deser... hmmmmmmm... deseru ni ma sad
          • ewelina10 Re: Obiadek VIII 22.05.04, 20:13
            Rybka smażona "miętus" panierowana w jajku i w bułeczce (chyba poprawnie
            napisałam) szpinak, który zrobiłam z zakupionych świeżych liści. Po ugotowaniu,
            z 1 kg dużego garnka zrobiła się porcja, która zmieściła się w salaterce.
            Deser był dla rodziny.
            • mammaja Re: Obiadek VIII 22.05.04, 21:10
              NIe ma co mowic o obiadku - mzonek - krupniczek,watrobki drobiowe z
              jarzynami.My - jakis pomidor ze szpinakiem.Zjadlam jajko na twardo przewidziane
              na kolacje.Bo na kolacje jest 10 dag szynki,to obzarstwo!Juz bylo! Jestem
              najedzona salatą!
              • marialudwika Re: Obiadek VIII 22.05.04, 21:44
                A ta szyneczka to z chlebkiem?Jak z chlebkiem to mozna wytrzymac ale jak bez
                to ...wole nie myslecsad((((
                ml
    • dado11 Re: Obiadek VIII 22.05.04, 23:35
      Tegoz to wlasciwie nie bylo, ale tyle gotowalismy, ze wlasciwie probujac najedlismy sie do syta.
      Jutro wpadnie ok. 30-40 osob i zeby nie wyszly glodne to przygotowalismy mase
      nieskomplikowanych (i straaasznie zdrowych) przegryzek. Dipy z warzywami, pieczona karkowka,
      zur mistrzowski mojego m-ka, zupa gulaszowa "bogracz", no i salatki do wyboru.
      Wciaz licze na cudowna odmiane pogody na lepsza i wlasciwie troche tesknie za wrozbiarska
      odmiana prognozy z tamtych lat....
      • mammaja Re: Obiadek VIII - do ML 22.05.04, 23:39
        Jaki chlebek ?Od dziesieciu dzni nie mialam chlebka w buzi.2 razy po 1 toscie.
        Ale podzielilam jajeczko na czesci i zrobilam roladki z kawaleczkow szynki z
        salata i byla to prawdziwa potrawa smile
        • wedrowiec2 Re: Obiadek VIII - do ML 22.05.04, 23:40
          mammaja napisała:

> Jaki chlebek ?Od dziesieciu dzni nie mialam chlebka w buzi.2 razy po 1
          toscie
          > .
          > Ale podzielilam jajeczko na czesci i zrobilam roladki z kawaleczkow szynki z
          > salata i byla to prawdziwa potrawa smile

To głos z zaświatów????
          • marialudwika Re: Obiadek VIII - do ML 23.05.04, 15:35
            Dzielna jestes MM i coraz bardziej mi impponujesz swa silna wola i
            charakterem,niestey mnie te cechy nie zostaly dane i pomalu wpadam w
            kompleksy !!
            A na obiadek zupka krem kartoflano-broccoli/z przewaga tych ostatnich/ i nasi
            goreng=danko indonezyjskie,skladajace sie z ryzu,warzyw,kurczaka,jajka.Ale
            pewnie wszyscy to wiedza/
            ml
            • marialudwika Re: Obiadek VIII - do ML prosze o rade:)) 24.05.04, 12:11
              Jak "udusic" piers indycza by nie byla taka sucha?
              ml
              • mammaja Re: Obiadek VIII - do ML prosze o rade:)) 24.05.04, 12:42
                Zrob marynate - oliwe wymieszaj z przyprawami (moga byc gotowe "do drobiu"
                Knoora) albo co tam masz w domu, mozesz dodac lyzke miodu,zostaw tak na
                przynajmniej 2 - 3 godz., potem pie cz zawinieta w folie,na koncu rozwin,zeby
                zrumienic i troche polewaj woda.Smaczego!
                • marialudwika Re: Obiadek VIII - do ML prosze o rade:)) 24.05.04, 13:54
                  Dziekuje Mm,Knorra nie mam,ale mam miod no i rozne przyprawy,jak
                  majeranek,szalwie,oregano etc.,etc!!
                  ml
                  • mammaja Re: Obiadek VIII - do ML prosze o rade:)) 28.05.04, 23:52
                    Czy przestaliscie w ogole jesc? Ja bylam dzis m. in. na Bielanach i kiedy juz
                    oslablam z glodu moim oczom ukazal sie ....Bar Mleczny ,klasyczny
                    relikt,poprostu jak z lat 60 tych! Nawet kuchnia z platanina rur niezwykle
                    pomalowana i caly wystroj wzruszaly do lez.Zjadlam omlet ze szpinakiem. Byl
                    pyszny!
                    • marialudwika Re: Obiadek VIII - do ML prosze o rade:)) 28.05.04, 23:57
                      Wczoraj kaczka z zurawinami,dzisiaj pstragi smazone a teraz ide zjesc cos bo mi
                      apetytu MM narobilas!!!Jutro cos musze wydumac..
                      ml
    • dado11 Re: Obiadek VIII 29.05.04, 00:20
      Dzis na jutro zrobilam pierwszy w tym roku chlodnik w/g wlasnego pomyslu:
      2 p. botwiny, 2 z. czosnku, koncentrat barszczowy, 2 p. szczypiorku, 2 p. rzodkiewek, duzy peczek
      koperku, 2 ogorki, 8 kefirow, 1 duza smietana, troche posiekanej szynki i jakiejs pieczeni, sol,
      pieprz, szczypta cukru. Botwine starannie myje i dusze z odrobina wody i czosnkiem. Jak miekka i
      goraca, wrzucam posiekana pieczen i wedline. Gdy przestygnie dodaje kefiry i smietane, koncetratu
      z wyczuciem, lyzeczke soku z cytryny, sol, pieprz, posiekane: koperek, szczypiorek, rzodkiewki i
      pokrojone drobno ogorki. Odstawiam na noc w chlodne miejsce. Do kazdej porcji obowiazkowo
      jajo na twardo, mniammmm...
      • verbena1 Re: Obiadek VIII 29.05.04, 00:35
        Dado,,juz czuje jak to smakuje. Mam ochote tez zrobic ale w Holandii nie
        widzialam nigdy botwinki ,oni tego nie znaja.
        Chyba zrobie jutro, wlasciwie to dzisiaj, placek z rabarbarem ,tez bedzie
        wiosennie.
    • alfredka1 Re: Obiadek VIII 29.05.04, 17:01
      Dzisiaj obiad u Wędrowca - bitki w śmietanie, sałata z oliwą i ziołami z jej
      osobistego parapetu, młode ziemniaki - pierwsze w tym roku, a na deser
      truskawki... też ze śmietaną, kawa, herbata.
      • marialudwika Re: Obiadek VIII 29.05.04, 17:42
        Kaczka po pekinsku,kurcze z kerrie a do tego bami goreng,przyniesione z
        restauracji indonezyjskiej.Na deser lody jagodowe z jagodami i bita smietana!
        ml
        • mammaja Re: Obiadek VIII 29.05.04, 17:49
          Kotlety schabowe bez panierki z rusztu z pieczarkami,saltaka z selera
          naciowego z pomidorem i ogorkiem - dla nieodchudzajacych sie frytki.Na deser
          ciasteczka dietetyczne produkcji corki z platkow owsianych,orzechow i innych
          nasion lekko (!) oslodzone fruktoza.Dla normalnych lody kawowe.
          • marialudwika Re: Obiadek VIII 30.05.04, 15:06
            Czyzby coraz mniej osob jadlo obiadki??? Ja jem nadalsmile))
            Dzisiaj szparagi z wody polane maselkiem i buleczka tarta.Dla jeszcze dalej
            glodnych sate.Taki indonezyjski szaszlyczek n patyczkach w sosie z orzeszkow
            pindasdosc ostry w smaku.Na deserek do wyboru lody lub kisiel z zurawin.
            ml
            • wedrowiec2 Re: Obiadek VIII 30.05.04, 15:13
              Dziś prawie powtórka z rozrywki, ale zamiast sałaty młoda, duszona kapusta.
              • mammaja Re: Obiadek VIII 30.05.04, 17:59
                Barszczyk ukrainski z botwinki na rosolku,duzo pocietej zieleniny i
                buraczkow,oczywiscie jaja na twardo i mlode kartofelki z koperkiem.Nie mam
                czasu na wiecej.Mloda znowu upiekla dietetyczne ciasteczka,byle nie przesadzc z
                jedzeniem,bo bardzo dobre.
                • marialudwika Re: Obiadek VIII 31.05.04, 16:45
                  Zraziki zawijane,kopytka wersja italianska=gnocci,fasolka szparagowa,deser
                  niech sobie kazdy wezmie,co chce...
                  ml
          • wedrowiec2 Re: Obiadek VIII 31.05.04, 17:35
            mammaja napisała:

> nasion lekko (!) oslodzone fruktoza.Dla normalnych lody kawowe.

Uważąj z fruktozą:
            Fruktoza - niebezpieczny cukier
            Fruktoza, cukier używany najczęściej do produkcji napojów gazowanych, jest
            bardzo niebezpieczna – tak twierdzą brytyjscy naukowcy. Ich zdaniem fruktoza
            jest odpowiedzialna za przyrost tkanki tłuszczowej.
            Cukier – biała śmierć! O zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna. Najnowsze
            badania przeprowadzone na Wyspach Brytyjskich wykazały, że szczególnie
            niebezpieczna jest fruktoza. W odróżnieniu od glukozy, cukier ten nie rozkłada
            się pod wpływem hormonów, a najczęściej zamienia się w tłuszcz. 30 lat temu
            fruktoza stanowiła zaledwie 1 procent cukrów używanych w przemyśle spożywczym.
            Według dostępnych statystyk w tym czasie tylko jedna na 100 osób miała problemy
            z nadwagą. Dziś jest to powszechny problem, także u dzieci, które uwielbiają
            słodkie napoje gazowane - w Wielkiej Brytanii co druga osoba ma nadwagę, a co
            piąta jest otyła.
            KC, za RMF FM
            22-04-2004
            • mammaja Re: Obiadek VIII 31.05.04, 21:09
              Dzieki Wedrowcze - nie wiem skad corka wymyslila te fruktoze.Zaraz przywroce
              cukier - i tak uzywamy go minimalnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka