lablafox 31.07.05, 17:35 Czy ktoś z Was wie może jak zostać członkiem takiego komitetu - nie ukrywam ,że chciałabym dorobić parę groszy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelina10 Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 17:41 lablafox napisała: > Czy ktoś z Was wie może jak zostać członkiem takiego komitetu - nie > ukrywam ,że chciałabym dorobić parę groszy. moja znajoma dostala kiedus propozycje z urzedu pracy, ale była zarejestrowana jako bezrobotna Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 17:43 jedna reka pisze stad takie pismo druga reka zajeta przez juniorka Odpowiedz Link
lablafox Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 17:49 No tak , czyli nie mam szans. Juniorek juz rwie się do kompa? Odpowiedz Link
mammaja Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 18:51 Lx, mysle , ze raczej chodzi ci o komisje wyborcza, ktora nadzoruje przebieg glosowania i potem liczy glosy. Rozne sa systemy - naogol kandydatow zglaszaja partie polityczne biorace udzial w wyborach. Przy np. wyborach samorzadowych zaglaszaly rowniez Stowarzyszenia, w koncu jak jest b. duzo chetnych to robi sie losowanie. Mozna rowniez byc mezem zaufania delegowanym przez dane ugrupowanie czy partie, ale to bezplatnie. Bylam kiedys "pilnowac wyborow" w takiej komisji, to bardzo w sumie ciezka praca, jezeli jest dluzo list i dlugo w noc liczy sie glosy. Przy prezedenckich oczywiscie nie jest tyle pracy, co do sejmu i senatu, lub samorzadu. Odpowiedz Link
lablafox Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 18:57 Tak Mammaju , chodzi mi o komisje wyborcze. Do ciężkiej pracy i nienormowanej to jestem przyzwyczajona. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 20:02 lablafox napisała: > Juniorek juz rwie się do kompa? ... udało mi się czymś go przez chwilę zająć z roweru nici. nawet długi dystans by mnie tak nie zmęczył jak dzisiaj tuptuś. ... zaczęło grzmieć i muszę się odklikać Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 19:58 skontaktowałam sie ze znajomą i zasięgnęłam trochę bardziej szczegółowych informacji. rzeczywiście jest tak, że ona złapała kontakt z jakimś przedstawicielem grupy bezrobotnych w urzędzie pracy, który jej w tym pomógł (stąd wzięła się moja pomyłka). Urząd nie miał z tym nic wspólnego, zaś przypadek zdecydował, że w tym miejscu się spotkali. Za pracę w komisji wyborczej w dniu wyborów otrzymała wynagrodzenie 130 złotych, które uzależnione jest od wielkości komisji. Ona była wówczas na świadczeniu przedemerytalnym, ale jak twierdziła, warunek bezrobotnego nie był wymagany. Obecnie ta grupa bezrobotnych związała się z Samoobroną, której znajoma nie popiera. Będzie starała się również taką pracę ale tym razme w biurze poselskim partii, na którą zechce zagłosować. jeszcze mi podawała informacje o zbieraniu danych i podpisów ludzi popierających jakąs partię, ale twierdziła, że to robią ludzie zasadniczo bez wynagrodzenia i z poparcia dla jakiejś partii. Odpowiedz Link
mammaja Re: Komitety wyborcze 31.07.05, 21:37 I racje ma twoja znajoma Ewelinko, po to sa patrie, zeby czlonkowie zbierali podpisy pod listami popierajacymi ich liderow. Natomiast co do komisji wyborczych - niestety bywaja w nich rozne szwindle - odwolywanie sie do Panstwowej Komisji Wyborczej i czekanie na ponowne przeliczanie glosow trwa dlugo - ale jednak zdarza sie, ze ktos dopnie swego.W ten sposob stracila mandat radnej pewna znana artystka - okazalo sie ze poprzedni na liscie mial jednek wiecej glosow niz wykazala komisja. Trwalo to jednak chyba poltora roku. Ilosc "zameldowan" i zgloszen "czasowego pobytu" jest ogromna, przed wyborami, zwlaszcza tymi gdzie licza sie diesiatki glosow, a nie tysiace. Rowniez w czasie liczenia glosow trzeba bardzo pilnowac, zeby nikt nie postawil dodatkowego krzyzyka - co czyni glos niewaznym. W pradawnych czasach Komitetow Obywatelskich byla pelna mobilizacja pilnowania komisji. Ostatnio opowiedziano o kilku takich "kwiatkawch", ze glowa mala. Dlatego ja bym juz nie chciala byc w komisji wyborczej Odpowiedz Link
cuski Nie komitety lecz komisje !!! 09.08.05, 05:26 Trzeba miec PLECY !!! A w jakim wojewodztwie mieszkasz, moze moglbym Ci pomoc !!! PS. I nie komitety lecz komisje !!! Odpowiedz Link