ord 11.03.06, 17:12 Serbia i jego proces byl dla mnie najwieksza porazka demokracji ostatniej dekady. Mam nadzieje, ze ktos z NATO kiedys za to poniesie odpowiedzialnosc. Niech spoczywa w spokoju. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fedorczyk4 Re: Miloszevic 11.03.06, 17:31 I tu się nie mogę do końca z Tobą zgodzić. Klęska tak, ale co do spoczywania w pokoju to ja mu tego nie życzę. Rezerwuję moje życzenia Łaski Pańskiej dla ludzi dobrych, ślepych, lub żałujących win. Dla niego nie mam takich chrześcijańskich uczuć. Acz bardzo żałuję jego przedwczesnej śmierci. Odszedł ze swoimi międzynarodowymi tajemnicami i nie osądzony. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 11.03.06, 19:05 Serbia, a raczej byla Jugoslawia (minus Slowenia) - owszem. Ale proces Milosevica porazka? I za co ma NATO (oprocz poznej reakcji w bylej Jugoslawii) poniesc odpowiedzialnosc? Nie bede tak wspanialomyslna w moich zyczeniach. Byl zbrodniarzem wojennym na miare najwiekszych. I jak dla mnie - good riddance. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 11.03.06, 19:25 Nie oceniam tu Miloszevica a tych co go sadzili. Gdziez byli ci sprawiedliwi podczas rzezi w Rwandzie? Patrzyli obojetnie wysylajac lotniskowce na Serbow. Czy winni smierci miliona tez sa sadzeni? Porownajcie tutaj skale zbrodni. Czy zgodnym z prawem jest porwanie aby postawic przed sadem? Osobiscie uwazam, ze do dupy z taka wybiorcza sprawiedliwoscia i taka, w ktorej lamie sie prawo aby prawo egzekwowac. Poza tym Miloszevic byl jedynym, ktory bronil Europe przed albanskimi kryminalistami - taka opinie slysze a i tu ktos to potwierdzil. PS - Spokoju spoczynku zycze kazdemu - nie jest to czescia chrzescijanskiej filozofii miloserdzia? Odpowiedz Link
verbena1 Re: Miloszevic 11.03.06, 19:40 Proces Miloszewica rozpoczal sie w 2002, do tej pory sprawa nie posunela sie ani o krok. Miloszewic odmawial skladania zeznan. Jesli sa dowody zbrodni dlaczego nie zapada wyrok? Dziwne to wszystko. Moze smierc jest dla trybunalu najlepszym rozwiazaniem? Nigdy nie dowiemy sie zupelnej prawdy. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 12.03.06, 00:13 Marku, z cala sympatia i szacuniekm, mieszasz rozne rzeczy. Oceniaj katow z Rwandy osobno, a Milosevica Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 12.03.06, 00:22 przepraszam, wyslalo sie samo ...a Milosevica osobno. Czy piszesz o Albanczykach = muzulmanach jak o usprawiedliwieniu dla Milosevica? Ze "dal im odpor", wiec jest OK? Dla mnie to jest zbrodniarz wojenny. Nie tylko jesli chodzi o Albanczykow, ale tez Chorwatow, Czarnogorcow. Jego szczescie w sumie, ze umarl przed koncem procesu. Wolalabym, zeby odpowiedzial za ludobojstwo, ktoremu jest winien. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 12.03.06, 00:31 Nie Jutek - jak pisalem nie znam tematu, ale mam watpliwosci. Co do Albanczykow to nie ma zadnego =, jest po prostu opinia (i pewne wlasne spostrzezenia z czasow pobytu we Wloszech) o spolecznym zachowaniu tych ludzi. Czy Miloszevic byl zbrodniarzem, to nie mnie o tym sadzic, ale cos strasznie dlugo starano mu sie udowodnic te zbrodnie i jakos ciagle nie mozna bylo. Uwazam, ze zbyt wiele prawdy jest niedopowiedzianej i zbyt wiele faktow ukrytych. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 12.03.06, 00:38 Milosevic, Marku, dawal rozkazy anihilacji. Spoleczne zachowania ? Wybacz, ale bez wzgledu na zachowania, moze nieakceptowane przez Serbow, fakt pozostaje faktem, ze w Europie sa rozne wyznania. I juz. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 12.03.06, 00:42 Ja nie mowie o religii... z reszta... to juz i tak nie ma znaczenia. msn? Odpowiedz Link
ord Re: 12.03.06, 00:52 Nie mozna mowic o tych dwoch wydarzeniach osobno; odbyly sie jedno po drugim z jakze roznym odzewem. Powinienem jeszcze dodac masakry na Sri Lance - tez olane przez wielkich sprawiedliwych. To tez ten sam okres. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: 12.03.06, 08:49 Marku, z mojej nabytej głównie jeszcze we Francji wiedzy wynika że samo traktowanie albańskich muzułmanów na równi z muzułmanami np. z krajów arabskich jest nonsensem. To jest kompletnie inna forma religii. Akurat tak się składa że w czasie ataku na "niezawisłe państwo" przez złe kraje NATO byłam jeszcze we Francji i miałam do czynienia z Serbami zgrupowanymi wokół kościoła prawosławnego do kórego bardzo często chodziłam. I muszę Ci powiedzieć że ci ludzie bardzo cierpieli z powodu rozdarcia wewnętrznego. Z jednej strony widzieli jak bombardowany i niszczony jest ich kraj, a z drugiej nie mieli najmniejszych wątpliwości że winnym tego jest Milosewicz i jego faszystowska polityka. Zgadzam się że interwencjonizm wybiórczy jest rzeczą złą i nie mam zamiaru podejmować polemiki na ten temat. Natomiast wrzucanie wszystkiego do jednego worka i osądzanie cuzamen do kupy wydaje mi się nader niebezpieczne. To że jakieś fakty nasępują równolegla w czasie nie jest dla mnie wystarczającym argumentem. Dodam że znacznie lepiej rozumiem emocjonalną reakcję Dado niż pełen ekumenicznej miłosci do bliźniego Twój stosunek do Milosewicza. Widocznie ani ona, ani ja nie mamy w sobie wystarczająco duzo miłość. Piszesz że rozmawiałeś z ofiarami obozów koncentracyjnych i ze nie wyrażały one takiej nienawiści. Jest to całkiem zrozumiałe psychologicznie. Ludzie żeby móc dalej żyć muszą stłumic w sobie i obłaskawić wiele uczuć, ale to dotyczy bezpośrednich ofiar. Nie wiem czy znasz statystyki dotyczące Żydów którzy przeżywszy wojnę popełnili samobójstwo, nie mogąc dalej żyć z tym co mieli w środku. Mam do czynienia (luźno, ale jednak) z fundacją Dzieci Holokaustu i tu już sprawa wygląda całkiem inaczej. Mam do czynienia z potomkami pomordowanych, i tu też nie znajdziesz wybaczenia. Milosewicz umarł, wielu było to na rękę. Nigdy nie dowiemy się kto i w jakim stopniu przyłożył rękę i portfel do tego co stało się na Bałkanach i jest to jedyna rzecz której żałuję jak chodzi o jego śmierć. Odpowiedz Link
jutka1 Re: 12.03.06, 10:21 fedorczyk4 napisała: > Milosewicz umarł, wielu było to na rękę. Nigdy nie dowiemy się kto i w jakim > stopniu przyłożył rękę i portfel do tego co stało się na Bałkanach i jest to > jedyna rzecz której żałuję jak chodzi o jego śmierć. ********* Tez tego zaluje, ze umarl przed wyrokiem. Odpowiedz Link
antyproton Re: Miloszevic 11.03.06, 19:34 Mark , chetnie poznam szczegoly twojego osadu ex Jugoslawi , w Europie najblizej tej pozycji jest Rosja Putina . Bardzo krytycznie Europe i akcje NATO ocenial Mazowiecki , moja opinia jest bardzo podobna do jego . Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 11.03.06, 19:55 Nie mam opinii. Ten brak jest spowodowany niepelna informacja i ciagle bombardowanie any-serbska propaganda. Wlasnie to, sklania mnie do takiej a nie innej reakcji jak na wstepie; po prostu widzac faceta tak zaszczutego, odnosze wrazenie, ze komus musi bardzo zalezec na ukrywaniu duzej czesc prawdy o tych wydarzeniach i pomalowaniu Miloszevica jako zbrodniarza. Za duzo watpliwosci i naciagania jak na moj gust. Sama akcja NATO dla mnie to zwykla agresja na suwerenne panstwo. Odpowiedz Link
dado11 Re: Miloszevic 11.03.06, 23:28 Szanowny Marku, ten facet, oby mu gleba ciężką była do końca dni jego, ani przez mgnienie oka nie wyglądał na zaszczutego; i życzę mu najcięższych mąk piekielnych, za każde niewinne istnienie ludzkie, które skazał na cierpienie, w imię zachłannej potrzeby władzy, w imię jednostronnych prawd, w imię przedkładania człowieka nad człowieka.... Dobrze, że szlag go trafił, szkoda tylko, że tak mało cierpiał((( Nigdy nie okazał nawet cienia empatii z własnymi ofiarami, żałosny palant, bleeee.... D. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 12.03.06, 00:26 dado11 napisała: > ...oby mu gleba ciężką była do końca dni jego, > ...i życzę mu najcięższych mąk piekielnych, > ...Dobrze, że szlag go trafił, szkoda tylko, że tak mało cierpiał((( Niezaleznie od tematu to tyle nienawisci dla blizniego jeszcze nigdy nie widzialem a czytalem wiele wspomnien bylych ofiar roznych rezimow - w tym bylych wiezniow obozow koncentracyjnych. Jestes bardzo zlym czlowiekiem, Dado. Obys kiedys zaznala prawdziewego szczescia i radosci - szczerze Ci tego zycze. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 12.03.06, 00:33 ord napisał: Jestes bardzo zlym czlowiekiem, Dado. > Obys kiedys zaznala prawdziewego szczescia i radosci - szczerze Ci tego zycze. *********** Wcinajac sie miedzy wodke i zakaske, pardon. Dado zlym czlowiekiem??? Oby zaznala szczescia i radosci??? Co Ty Marku wiesz o Dado, zeby takie rzeczy pisac? Yours bewildered Jutka Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 12.03.06, 00:34 jutka1 napisała: > Co Ty Marku wiesz o Dado, zeby takie rzeczy pisac? Czytam. Odpowiedz Link
ertes Re: Miloszevic 12.03.06, 00:42 Zgadzam sie z toba marku co do tego ze NATO popelnilo przestepstwo atakujac Jugoslawie ktora bronila swej terytorialnej intergralnosci. Co gorzej dochodza sluchy ze NATO zgodzi sie na niepodleglosc Kosowa Gdziez sa te setki tysiecy pomordowanych, przeciez to dla ich ochrony USA i Kanada urzadzily sobie poligon bombowy z Serbii? Do tej pory znaleziono cos ze 3 tysiace grobow a to i tak nie wiadomo czy to nie byli ALbanczycy pomordowani przez Albanczykow zeby pokazac, i jak widac z dobrym skutkiem, calemu swiatu co Serbowie wyprawiaja. Niestety okazalo sie ze Serbowie w Kosowie wcali tacy strasznmi nie byli jak ich malowano. Rwanda? Nie trzeba siegac az tak daleko, wystarczy przypomniec co sie dzieje w Darfur. Gdzie sa Europejczycy tak duzo mowiacy o pokoju, milosci blizniego itp??? Serbia i nATO to czarna plama w historii EU i NATO. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 12.03.06, 00:48 Wiesz... czasami zastanawiam sie czy to swiat jest pelen slepcow czy to cos ze mna jest nie tak i czytajac wpisy takie jak Twoj powyzej, oddycham z ulga, ze jezeli to drugie, to przynajmniej nie jestem sam Odpowiedz Link
dado11 Re: Miloszevic 12.03.06, 12:17 Szanowny Marku, widzę, że twoja sympatia dla mojej osoby rośnie proporcjonalnie do mocy słow, których używam dla odmalowania moich emocji. Szczególnie, gdy te są odmienne od twoich przekonań. Dziękuję za życzenia szczęścia i radości, jakoś sobie radzę. A czy jestem złym człowiekiem, czy nie to już naprawdę nie tobie osądzać... Niemniej każda ludzka krzywda spowodowana barbarzyństwem, głupotą, zachłannością, itp. przyczynami wywołuje we mnie wściekłość, tym bardziej, jeśli sprawca w ten czy inny sposób umknie sprawiedliwości. I też ci życzę szczęścia D. Odpowiedz Link
skynews Re: Miloszevic 12.03.06, 18:54 Hmmm, NATO i USA jako policjanci pilnujacy porzadku na swiecie... Moze nalezy przypomniec kilka istotnych fakrow historycznych o Bałkanach, cytuje za encyklopedia: "1389 – bitwa na Kosowym Polu, armia turecka rozgromiła Serbów i ich sojuszników. Po stronie serbskiej walczyło rycerstwo z Albanii, Bułgarii, Bośni, Polski, Węgier oraz Mongołowie. Pojmany w trakcie bitwy książe serbski Lazar I został stracony. Byl to pogrom Serbów. Klęska przyczyniła się do upadku państwa serbskiego i umożliwiła Osmanom podbój Półwyspu Bałkańskiego. Bitwa ma wielkie znaczenia dla powstania świadomości narodowej Serbów." Przez nstepnych 600 lat Balkany wrzaly: byly liczne powstania Serbow przeciw Turkom, wmieszali sie Habsburgowie, kongres berliński, Serbia uzyskała niepodległość, byly I I II wojna balkanska, w 1914 Austria wypowiedziała wojnę Serbii, zaczęła się I wojna światowa, 1918 – powstałie Królestwa Serbów, Chorwatów i Słoweńców, 1941 – wojska niemieckie, włoskie i węgierskie zaatakowały Jugosławię, na terenie Serbii Niemcy utworzyli marionetkowe państwo, w Serbii toczyły się walki między okupantami, milicją Nedicia, monarchistami Mihailovicia (czetnicy) i komunistami Tity, 1944 – połączone siły Armii Czerwonej i partyzantów Tity zdobyły Belgrad, kolaboranci i monarchiści zginęli lub trafili do obozów, władzę w Jugosławii przejęli komuniści, 1980 – śmierć Tity, 1989 – Slobodan Milošević został wybrany prezydentem Serbii. 1991 – Chorwacja i Słowenia zadeklarowały niepodległość, początek rozpadu Jugosławii, Serbia postanowiła wspierać serbskich secesjonistów z Chorwacji i Bośni, 1992 – stworzenie Nowej Jugosławii, obejmującej Serbię i Czarnogórę, marzec 1998 – UCK początek ataków na Serbów w Kosowie, z każdym miesiącem walki stają się coraz krwawsze, 1999 – samoloty NATO rozpoczynają naloty na Jugosławię, setki tysięcy Albańczyków uciekają z Kosowa 10 czerwca 1999 – koniec nalotów, Serbowie opuszczają Kosowo, do którego wkraczają zdominowane przez NATO siły pokojowe ONZ (KFOR), z prowincji uciekają tysiące Serbów, setki giną z albańskich rąk, prowincja pozostaje częścią Serbii, ale pod administracją ONZ. 2000 – masowe protesty skończyły się obaleniem Slobodana Miloševicia a w 2001 władze serbskie przekazały Miloševicia trybunałowi haskiemu - tyle w skrocie o Balkanach (encyklopedia). Uwazam ze krotkie przypomnienie historii jest konieczne w tego rodzaju dyskusjach. Dla mnie poczatek nienawisci i nacjonalizmu na Balkanach to wlasnie kleska Serbow w bitwie na Kosowym Polu. Od tego czasu we wszystkich narodach balkanskich nie brakowalo nacjonalistow i roznego rodzaju "rzeznikow", ktorzy uwazani byli za wielkich i zarliwych patriotow dzialajacych dla dobra ojczyzny. Jeszcze cos: Srebrenica - to male miasto bylo tzw. strefa bezpieczenstwa pod nadzorem ONZ, w ktorym schroniły się tysiące Muzułmanów z okolicznych ziem opanowanych przez Serbów. Okrazonej enklawy mial bronic holenderski oddział UNPROFOR (United Nations Protection Force). 9 lipca 1995 Serbowie lamiąc status strefy rozpoczęli szturm na miasto. Oddzial holenderski nie podjął zadnych dzialan obronnych, Holendrzy, krotko mowiac stchorzyli i uciekli, a Serbowie wymordowali ponad 8 tysiecy muzulmanskich mezczyzn i chlopców. Cztery lata pozniej samoloty NATO rozpoczely naloty na Jugoslawie. W jakim celu ? Region przeciez nie jest zbyt wazny strategicznie, nie jest bogaty w surowce, jak np. ropa, wiec dlaczego ? Wojna to biznes i kalkulacja ekonomiczna: czystki etniczne pana Milosevica staly sie dla zachodniej Europy zbyt kosztowne, znacznie kosztowniejsze niz dziesiatki pociskow typu Cruise Missile, po ponad milion dolarow za sztuke, rozbijanych codziennie, najczesciej o stare szopy. Bylo to jednak znacznie tansze niz przejecie ogromnej liczby uchodzcow i zapewnienie im opieki. Szczegolnie dotkliwie odczuly to systemy opieki spolecznej w Austrii, Wloszech, Niemczech i Francji jak rowniez w wielu innych krajach Europy Zachodniej. Smierc Milosevica w haskim wiezieniu i to w niewyjasnionych okolicznosciach, nie rozwiazuje zadnego z balkanskich problemow - wrecz przeciwnie: Milosevic jest dla wielu Serbow bohaterem narodowym, wielkim patriota, zwlaszcza dla tych, ktorych najblizsi zostali zamordowani przez sasiadow. W koncu Milosevic nie zostal skazany i nie wiem czy do tej pory mu cokolwiek udowodniono. Uniewinnic tez go nie mozna bo to spowoduje wybuch beczki prochu jakim sa Balkany. Diagnoza typu "umarl sam na serce" ma skutkowac najbardziej uspokajajaco dla calego regionu. Czy tak bedzie to sie wkrotce wyjasni. Trybunal w Hadze dal totalnie dupy i to nie pierwszy raz: nigdy nie slyszalem zeby zakute holenderskie, łeby ktore uciekly z Srebrenicy, wydajac tym samym bezbronnych mieszkancow paramilitarnym bojowkom serbskim, odpowiadaly przed tym samym trybunalem np. za dezercje, nie wykonanie rozkazu, tchorzostwo, itd. - przycznili sie w koncu posrednio do ludobójstwa dokonanego przez Serbow, tym bardziej ze Srebrenica to glowny punkt oskarzenia w aktach Milosevica. W tym kontekscie moze byc rzeczywiscie lepiej dla Trybunalu w Hadze ze Milosevic nie zyje, kto wie co jeszcze by wyszlo, ale to tylko czysta spekulacja. Enjoy ! ps ...nie maja zadnego sensu dyskusje zmieniajace sie w potyczki osobiste - ta oczywistosc dominuje na wszystkich forach, wiec wiecej powsciagliwosci zycze Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 12.03.06, 19:03 W ferworze upominania za rzekome osobiste potyczki i pokazywania wlasnego obiektywizmu zapomniales, ze Trybunal w Hadze jest cialem miedzynarodowym, z sedziami i pracownikami z calego swiata. Epitet na temat Holendrow pomine milczeniem. Odpowiedz Link
skynews Re: Miloszevic 12.03.06, 19:20 Ten ferwor upominania to tylko ostatnie zdanie pod ps. bo uwazam ze nie wnosi to kompletnie nic do dyskusji. Szkoda ze dokladnie to tylko ps przeczytalas - zbyt szybko pojawila sie odpowiedz Czy ja napiaslem ze ze Trybunal w Hadze nie jest cialem miedzynarodowym ??? "Epitet na temat Holendrow pomine milczeniem" - i tak wyjatkowo delikatnie sie wyrazilem o tych co spie......li nie wykonujac rozkazu - w koncu to byla reguralna armia i za cos takiego jest najczesciej najwyzszy wymiar kary. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Miloszevic 12.03.06, 20:20 Wszystko przeczytalam uwaznie, ale nie bede sie odnosic do cytatu z encyklopedii na temat historii Balkanow. Napisales, cytuje: "Trybunal w Hadze dal totalnie dupy i to nie pierwszy raz: nigdy nie slyszalem zeby zakute holenderskie, łeby ktore uciekly z Srebrenicy, wydajac tym samym bezbronnych mieszkancow paramilitarnym bojowkom serbskim, odpowiadaly przed tym samym trybunalem np. za dezercje, nie wykonanie rozkazu, tchorzostwo, itd. - przycznili sie w koncu posrednio do ludobójstwa dokonanego przez Serbow, tym bardziej ze Srebrenica to glowny punkt oskarzenia w aktach Milosevica. W tym kontekscie moze byc rzeczywiscie lepiej dla Trybunalu w Hadze ze Milosevic nie zyje, kto wie co jeszcze by wyszlo, ale to tylko czysta spekulacja." Zwiazek przyczynowy miedzy Haga, Trybunalem i Holendrami sam bardzo jasno napisales, wiec nie dziw sie mojej reakcji. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Miloszevic 12.03.06, 20:26 No jak osoba która w srodku Europy w dwudziestym wieku na oczach świata dopuściła do morderstwa na cwierć milionach ludzi nie jest zbrodniarzem to ja chyba nic nie rozumiem. Kran Odpowiedz Link
skynews Re: Miloszevic 12.03.06, 21:45 mz, PAP, pi 12-03-2006, ostatnia aktualizacja 12-03-2006 21:23 GW niejako potwierdza moje watpliwosci: "W niedzielę wieczorem holenderska telewizja publiczna NOS podała na swojej stronie internetowej informację o "nietypowych" substancjach chemicznych wykrytych w próbkach krwi byłego prezydenta Jugosławii w okresie między listopadem a styczniem." "Według telewizji NOS lekarze starali się wyjaśnić, dlaczego podawane Miloszeviciowi leki przeciwko nadciśnieniu tętniczemu nie były skuteczne. Telewizja podała, że specjaliści odkryli w próbkach krwi Miloszevicia substancje chemiczne występujące w lekach stosowanych w walce z trądem i gruźlicą. Leki te uniemożliwiają skuteczne działanie medykamentom przeciwko nadciśnieniu." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3206936.html Jak reaguja Serbowie: pierwsze strony serbskich gazet przedstawiają dzis zdjęcia Slobodana Miloszevicia i nagłówki: ''Zamordowany'', ''Miloszević nie żyje'' i ''Haga zabiła Miloszevicia'': bi.gazeta.pl/im/5/3206/z3206385G.jpg Odpowiedz Link
skynews Re: Miloszevic 12.03.06, 21:23 No nie rob sobie hecy, prosze Cie Przecież krotka historie Balkanow sciagnalem z encyklopedii po to zebys np. Ty tego nie musiala robic - nie wszyscy musza znac fakty historyczne, nie kazdy jest przeciez zawodowcem w tej dziedzinie, ale uwazam ze bez uwzglednienia tych faktow dyskusja o Serbii i Balkanach nie ma wiekszego sensu nie nie doprowadzi do wyciagniecia jakich kolwiek wnioskow. Balkany to kociol od ponad szesciuset lat. Nie jast to tak ze nagle pojawil sie jakis tam pan Miloszevic i mordowal oraz robil czystki etniczne bo taki wlasnie mial kaprys. "Zwiazek przyczynowy miedzy Haga, Trybunalem i Holendrami sam bardzo jasno napisales, wiec nie dziw sie mojej reakcji." Masz racje, nie jestem zawodowym felietonista, ani politykiem - oczywiscie ze to zbieg okolicznosci ze trybunal jest w Hadze i oddzialy holenderskie mialy chronic Srebrenice. Dodam tylko ze nigdy nie prowadzono oficjalnego sledztwa dlaczego Holendrzy opuscili posterunki. Sledztwo dziennikarskie skonczylo sie nawet smiercia w tajemniczych okolicznosciach, jednego z nich. Cos czytalem na ten temat, moze znajde jakis link. Odpowiedz Link
ertes Re: Miloszevic 12.03.06, 22:40 skynews napisał: > > No nie rob sobie hecy, prosze Cie > Przecież krotka historie Balkanow sciagnalem z encyklopedii po to zebys np. > Ty tego nie musiala robic - nie wszyscy musza znac fakty historyczne, nie z nich. Cos czytalem na ten temat, moze > znajde jakis link. > > Co to sa tak naprawde "fakty historyczne"? Fakt nie zawsze jest faktem a tylko subiektywna opowiescia jakiegos historyka czy grupy a to samo wydarzenie inna grupa moze widziec zupelnie inaczej. Dlatego w przypadku Jugoslawii trzeba zachowac duzo powsciagliwosc w ocenach gdyz to co jest prawda w europie zachodniej czy krajach NATO wogole wcale nie jest tak naprawde stanem faktycznym tego co sie tam dzialo. Bezposrednia przyczyna rozpoczecia bombardowan bylo doniesiania o 100 tys. zamordowanych w Kosowie. DO tej pory nie znaleziono ... Odpowiedz Link
skynews Re: Miloszevic 13.03.06, 00:36 Ertes, mysle ze nie mozemy az tak teoretyzowac: fakty historyczne raczej potwierdzone to takie ze np. jakas wojna rozpoczela sie wtedy i skonczyla jakis czas pozniej. Daty wydarzen mozna chyba traktowac jako pewne, a subiektywne opowiesci jakiegos historyka moga dotyczyc ewentualnie przyczyn i skutkow okreslonych wydarzen. Kazdy Serb zna date bitwy na Kosowym Polu tak jak kazdy Polak zna date bitwy po Grunwaldem. Spotkalem w Chorwacji i wielokrotnie w zachodniej Europie, mieszkancow bylej Jugoslawi, z niektorymi nawet pracowalem. Wszystko to mili, sympatyczni i wyjatkowo goscinni ludzie, ale osobno tzn. w jednym towarzystwie, grupie czy zespole nie moglo byc jednoczesnie, Serba, Bosniaka czy Chorwata. Wzajemna ich nienawisc byla ponad wszystko, nie bylo zadnych szans na mediacje czy lagodzenie sporow i to nawet na terytorium neutralnego wobec nich panstwa. Oczywiscie ze nigdy sie najprawdopodobniej nie dowiemy jak bylo naprawde w Jugosławii, jak zreszta w przypadku innych wojen i zbrodni. Te 100 tys. zamordowanych w Kosowie (nie kwestionuje tylko zapytam o zrodlo), o ktorych piszesz spowodowalo masowy exodus ludnosci przede wszystkim do krajow Europy Zachodniej. Sam widzialem w miastach niemieckich tlumy uchodzcow. Byl to problem, ktory rozwiazano eliminujac Milosevica i umozliwiono powrot do domow kalkulujac ze udzielanie pomocy finansowej i odbudowa zniszczonych domostw jest bardziej skuteczna i mniej kosztowna niz wyplacanie stosunkowo wysokich zasilkow socjalnych i to w nieskonczonosc. Odpowiedz Link
mammaja Re: Miloszevic 12.03.06, 22:34 Przed wielu laty, sadze ze niedlugo przed smiercia TIto bylam w Jugoslawii, na plazy poznalismy przemila pare - dla nas - Jugoslowian, bo nie wiem jakiej byli narodowosci - ktorzy czestujac winem rozgadali sie o sprawach kraju. Kiedy mowili o Tito, doslownie mieli lzy w oczach, byl juz chory.Powiedzieli - jak on zamknie oczy zamknie to sie zacznie rzez. W ogole nic z tego nie rozumialam. Ale zrobilo na mnie wrazenie. I sprawdzilo sie. Dla mnie Miloszewicz byl zbrodniarzem wojennym dopuszczajac do masowych mordow na cywilnej ludnosci. Odpowiedz Link
monia.i Re: Miloszevic 12.03.06, 23:32 Marku - z całym szacunkiem - ale przesadziłeś. Moim zdaniem, oczywiście. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 13.03.06, 01:25 Tuz po ogloszeniu choroby Sharon'a wszystkie media byly pelne o nim i o jego dorobku. Najbardziej utkwil mi reportarz z ulic obozu dla uchodzcow gdzies tam w Palestynie. Dziennikarz pytal zwyklych ludzi o ich komentarz do tych wydarzen i reakcja byla raczej zawsze podobna do wypowiedzi jakiegos staruszka, ktory mowil o Sharonie jako o zbrodniarzu odpowiedzialnym za masakre kobiet i dzieci w obozach Shabra-Shatila, jako o szefie panstwa, ktore jest odpowiedzialne za jego zycie bezpanstwowego uchodzcy, nie mniej jednak bardzo wspolczul jemu i jego rodzinie. Zaden czlowiek nie powinien tak cierpiec - zakonczyl. Nie musial deklarowac tolerancji dla wszystkich czy innego chrzescijansko-humanitarnego milosierdza. Po prostu jest dobrym czlowiekiem. Dobrze ze GW pomaga flitrowac kogo chce sie czytac i nie jestem zmuszony do nawet przypadkowego spotkania z pogladami osob, ktore w imie walki z nietolerancja najchetniej skoncentrowalyby wszystkich osmielajacych sie myslec inaczej w jakims obozie na zascianku. Po prostu uwazam, ze kazdy radykalizm - czy to z lewa czy z prawa - jest tym czym jest; odmiana faszyzmu. Jezeli jeszcze dodamy, ze te krancowe opinie sa bazowane na propagandzie mediow bez nawet prob weryfikacji faktow, to az strach pomyslec coby bylo, gdyby tacy ludzie doszli do wladzy w jakimkolwiek kraju. Moniu. Dziekuje za wyrazy szacunku - odwzajemniam je jak zawsze tysiackrotnie. Podkreslam tez Twoje prawo do wlasnej opinii, tak samo, jak ja rezerwuje podobne dla siebie. Calkowicie jednak odmawiam jakiejkolwiek polemiki z ekstrema pelna nienawisci niezaleznie z ktorego konca spektrum sie pojawi. Odpowiedz Link
kornikuno Re: Miloszevic 19.03.06, 00:53 Mark, nie barzdo rozumiem Twoje wypowiedzi... fakt, ze sam mowisz: " Nie mam opini. Ten brak jest spowodowany niepelna informacja i ciagle bombardowanie any-serbska propaganda. Wlasnie to, sklania mnie do takiej a nie innej reakcji jak na wstepie; po prostu widzac faceta tak zaszczutego, odnosze wrazenie, ze komus musi bardzo zalezec na ukrywaniu duzej czesc prawdy o tych wydarzeniach i pomalowaniu Miloszevica jako zbrodniarza." Mark, rece opadaja - dokladnie: zaszczycie? rzezywiscie niec Tobie nie jest znane na temat zbrodni? Gratuluje! Oczywiscie NATO, agresja, itd.itp. Suwerennosc? A Irak? Twoim zdaniem ? Pozdrawiam IzaBella PS ....agresja byl tez "zamach" na Adolfa.....rozumiem! Odpowiedz Link
ord Fedus 13.03.06, 01:26 Raz jeszcze powtarzam; piszac o Albanczykach nie mialem na mysli religii. Nie rozumiem dlaczego tak to z Jutka odbieracie. Podobnie podkraslam, ze nie wiem za duzo o Miloszevicu i coz on tam takiego zrobil lub nie, ale widzac co sie dzieje mam watpliwosci, ze to co podaja media jest jedyna prawda. Powiem wiecej; uwaza, ze w tym medialnym cyrku w okol Miloszevic'a w ogole nie ma za duzo prawdy a ktos chce z niego i Serbow z Kosowa zrobic kozlami ofiarnymi, podczas gdy wcale nie wiadomo, czy to wlasnie nie oni sa ofiarami. Podkreslam; nie wiem a juz na pewno nie mam emocjonalnego podejscia do tematu, a nawet jezeli bym je mial, to z pewnoscia nie zyczylbym nikomu ciezkiej ziemi. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Fedus 13.03.06, 01:40 Marku, tak sie akurat slozylo, ze informacje o panu M., jego kompanach i totumfackich sledzilam niejako zawodowo od poczatku lat 90. Wtedy nie bylo "medialnego cyrku", nie bylo trybunalu haskiego, tylko zamordyzm, przemoc, mordy, anektowanie prywatnych kont bankowych w celu finansowania wojny etc. Dobrych pare lat w drugiej polowie lat 90. pracowalam ze Slowenia, potem z innymi krajami bylej Jugoslawii. Troche poobserwowalam, przemyslalam, w koncu to kupa lat. Czy zycze panu M. ciezkiej ziemi? Zycze mu, zeby w nastepnym wcieleniu byl ofiara takiego jak jego rezimu. Zaluje, ze zmarl przed wydaniem wyroku. Mam nadzieje, ze jego kompani Karadic i Mladic beda osadzeni i skazani, i ze powiedza kiedys prawde. Mam tez nadzieje, ze miliony odprowadzone przez Milosevica na konta w Szwajcarii beda zwrocone panstwu i posluza budowie szkol na przyklad, gdzie bedzie sie nauczac, ze Bosniacy, Chorwaci, Slowency, Kosowarzy to nie zwierzeta. PS. Co miales na mysli piszac o Albanczykach jesli nie religie? Odpowiedz Link
ord Re: Fedus 13.03.06, 02:03 Widzisz; wiesz wiecej, szanuje to i nie dyskutuje bo po prostu nie wiem. Jedyne co mi zostalo (na dokladke z amerykanskiej perspektywy medialnej popartej Hollywood'em) to miec watpliwosci jak wszyscy mowia jedno i to samo a druga strona jest niedopuszczana do glosu. > PS. Co miales na mysli piszac o Albanczykach jesli nie religie? Na prawde musze powiedziec? Nie za malo kontrowersji i zlych wibracji jak na jeden watek. Toc to mnie zablokujecie jak tak dalej pojdzie. Na dokladke watek o stereotypach jest tuz obok. OK. Powiem. Otoz na podstawie wlasnych obserwacji z wielu wakacji spedzanych nad Adriatykiem, poltorarocznego pobytu we Wloszech plus pare opinii puszczonych tu i tam, odnosze wrazenie, ze Tito i nastepcy trzymali w ryzach bardzo kryminogenna grupe narodowosciowa. Pamietam ostrzezenia aby nie jechac samochodem do Kosowa a juz na pewno nie noca "bo tam bandyci". Widzialem co robili Albani we Wloszech a niemalze codziennie wiadomosci TV wspominaly to o napadach, to rozbojach a to znowu o kradziezach calych wagonow pociagow towarowych itd itp. Teraz slysze ze to wlasnie Albanczycy kieruja w calej Europie swiatem podziemnym, handlem narkotykami, prostytucja. To tylko plotki, ale jakos obraz Albanczyka nie jest krysztalowo czysty i nie bede ukrywal, ze wplywa na moja opinie o mozliwosci istnienia fabrykowanych dowodow przeciw Serbom z Kosowa. Z pewnoscia i jak zwykle znowu cos pokrecilem, ale tym razem po prostu powtarzam plotki. Jak to jest naprawde? Odpowiedz Link
skir.dhu Re: Fedus 13.03.06, 02:26 Marek, skoro sam piszesz, ze malo wiesz na poruszany temat, zacznij moze od tekstow Carol Off - pisze bardzo przystepnie, jest bardzo solidna dziennikarka i sama uczciwie dzieli swoje teksty na czesci informacyjne i interpretacyjne. To naprawde zaden wielki wysilek sie dowiedziec No i latwo znajdziesz Jej ksiazki i artykuly. Mam 2 kolegow albanskiego pochodzenia. Albanczyk z Albanii, gosci na University of Toronto od 2 lat z seria wykladow na temat neuro-linguistics, wyjechal z Albanii zaraz po obaleniu Hodzy zaproszony przez Harvard. Wybitny czlowiek, uroczy gawedziarz. Drugi kolega jest z Kosova, skonczyl studia w Belgradzie, przeszedl gehenne bycia "minority" - jest w Kanadzie stosunkowo krotko, cos 6 czy 7 lat. Przyjechal do nas z Montrealu, gdzie byl gosciem McGill'a. Teraz u nas uczy XIX-wiecznej literatury francuskiej. Smutny czlowiek. Probowalam kiedys rozmawiac z Jego zona (o pieknym imieniu Mimoza) o Ich zyciu w Kosovie. To nie bylo dobre zycie pod "okupacja" Tity, Jugoslawii, Serbii Poza tym o Albanii wiem niewiele Czy 2 rodziny albanskiego pochodzenia moga byc swiadectwem czegokolwiek? Ktoz moze na to odpowiedziec Dodam jeszcze, ze mialam prawdziwy zaszczyt spotkac i rozmawiac z generalem Dellaire, ktory byl dowodca UN w Rwandzie w kwietniu 1994 roku - za brak dzialan UN, wielu ludzi winno zostac publicznie osadzonych. Smutne jest to, ze nawet sad, ktory sie zaczal 3 lata temu, odbywa sie nie w Hadze a w Arusha tak jakby to, co sie zdarzylo w Afryce "nie zaslugiwalo" na prawdziwie miedzynarodowy trybunal Ciag dalszy sterotypow? Zapewne masz racje mowiac, ze UN i NATO dzialaja wybiorczo. Pozostaje jednak kwestia, czy winny dzialac zawsze? A moze nigdy? Kto i w jakim zakresie ma byc "zandarmem" swiata? Mysle, ze odpowiedzi nie sa ani alatwe, ani oczywiste. Milosevic jest juz po drugiej stronie. Mysle, ze szkoda, ze nie doczekal wyroku - szkoda dla nas wszystkich. Przeczytawszy jednak troche na temat wojny na Balkanach, ja nie mam watpliwosci, ze umierajac uniknal kary naleznej zbrodniarzowi. Ale to moje zdanie, nigdy zaden sad go juz ani nie podwazy, ani nie potwierdzi. Skir Dhu PS. I jeszcze takie pytanie - jak myslisz skad sie bierze demoralizacja jakiejkowiek nacji? SD Odpowiedz Link
ord Re: 13.03.06, 03:12 Irus, wyjatki potwierdzaja regole. Pisalem juz tu, ze moim najblizszymi przyjaciolmi tutaj jest miedzy innymi murzyn z Haiti. Wspanialy, wyksztalcony, madry, uczciwy i dobry czlowiek podobnie jak i cala jego rodzina. Tak a propos to wlasnie dzisiaj zostalem zaproszony na jego slub jako swiadek, co uwazam za niesamowity zaszczyt. Nie oznacza to jednak, ze zmienie moje zdanie o czarnych w ameryce jako o ogromym problemie spolecznym. Dla mnie to juz nie jest sprawa stereotypow ale czystej statystyki kryminalnej. Zgadzam sie z Toba, ze wszystkiego mozna sie dowiedziec, ale czy aby mamy na tyle wolnego czasu aby analizowac dokladnie kazda watpliwosc? Mysle, ze forum takie jak nasze, jest wspanialym miejscem, gdzie mozna skonfrontowac swoja opinie z innymmi majac jednoczesnie towarzyska rozrywke - ja na przyklad wiecej sie nauczylem o swoim rodzinnym miescie i regionie w rok forumowania, niz w dwadziescia siedem lat zycia tam spedzonych. Mysle, ze wystarczy byc otwartym na poglady innych - ja przynajmniej staram sie. Obiecuje tez, ze bede pisal juz bez zahamowan natury; wypada czy nie. Ewidentnie mam silna potrzebe nazywania rzeczy po imieniu. Wynika to po trosze z sytuacji z zyciu realnym, gdzie polityczne podchody w corporate world zaczynaja niezle dzialac mi na nerwy. Roznica polega na tym, ze tam jak powiem mojemu szefowi ze jest durnym palantem to mnie wyleja a tutaj to najwyzej komus sie moj komentarz nie spodoba i przestanie moje wpisy czytac Absolutnie zgadzam sie z Twoja opinia o procesie Rwandy i zazdroszcze spotkania z Generalem Romeo Dallaire. Jest to postac, ktora zawsze bedzie wzbudzala we mnie najwiekszy szacunek. Powiedzial bardzo wiele gorzkich slow pod adresem UN. Juz przy samym czytaniu atrykulu z tego linku ciarki przechodza po plecach. www.cbc.ca/news/background/dallaire/ I tu wlasnie; skad ta demoralizacja? Moim zdaniem wynika to z balansu ilosciowego; na milion np; Belgow jest dziesieciu bydlakow i oni "zgina w tlumie", ale na milon Rosjan bedzie z pol miliona alkoholikow i mozna smialo powiedziec ze to narod ochlaptusow. Pytasz skad to sie wznielo? Historia, tradycja, zwyczaje, klimat... wszytko razem. Wracajac to do Albanczykow z Kosowa, to o ile sie nie myle, to oni sa Serbami, ktorzy poszli na latwizne i przeszli na Islam, gdy przyszli Turcy. Takie nasze volksdeutche czasow ostantinej okupacji; bez ambicji, charakteru, aby ustawic sie tylem do wiatru. Trudno wymagac od takich ludzi ucziwosci i pracowitosci. PS - Moze jednak lepiej ze nie dozyl wyroku? Moze bylby duzym szokiem dla wielu, zwlaszcza dla tych co mu teraz zycza ciezkiej ziemi? W koncu chyba nie bylo za mocno w departamencie niezbytych dowodow przeciw niemu, prawda? Odpowiedz Link
fan-j23 Tak na marginesie 13.03.06, 13:19 To może sie okazać,że on popełnił samobójstwo...przez przypadek! wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8225417&rfbawp=1142252148.667 Odpowiedz Link
onkwe Re: 13.03.06, 17:46 Poczytalam caly temat. Wlos sie jezy. Nie wiadomo czy smiac sie, czy plakac. Na palcach jednej reki mozna policzyc wypowiedzi rozsadne i wybiegajace poza obiegowe stereotypy (o ironio, rownoczesnie leci temat o stereotypach ) oraz pozyskana z papki medialnej i inetrnetowej, wiedze. Nie mam czasu na dluga wypowiedz, ale ostatni post orda az sie prosi o komentarz. Ot, chocby tu: "Wracajac to do Albanczykow z Kosowa, to o ile sie nie myle, to oni sa Serbami, ktorzy poszli na latwizne i przeszli na Islam, gdy przyszli Turcy. Takie nasze volksdeutche czasow ostantinej okupacji; bez ambicji, charakteru, aby ustawic sie tylem do wiatru. Trudno wymagac od takich ludzi ucziwosci i pracowitosci." Otoz, mylisz sie. Naprawde, bez zlosliwosci, proponuje, doksztalcic sie najpierw ciut z historii, socjologii i moze nawet antropologii (nie brakuje informacji w guglu ), a potem glosic swoje rewelacje o paskudnych cechach Albanczykow z Kosowa, ktorzy "sa Serbami". Stereotypowe myslenie tez sie klania. Pozdrav Odpowiedz Link
skir.dhu Kaganek oswiaty ;) 13.03.06, 17:56 Na dole tekstu jest tez troche bibliografii - to tak na poczatek: lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html Wyszlo na to, ze chyba zaprosze sobie Arbena ma obiad i odpytam na okolicznosc historii Kosova i Albanczykow w nim - i tak to jest wejsc niewinnie na Forum, konczy sie gotowaniem Skir Dhu Odpowiedz Link
fedorczyk4 Jakby Ci powiedzieć Onkwe 13.03.06, 18:15 Wprawdzie boję się że nie jestem na palcu jednej Twej ręki, to jednak mogę Cię zapewnić, że równoległość wątków nie jest czystym przypadkiem, a wynikiem ogólnożyciowej, lekkiej czkawki doznaniowej z mojej strony Odpowiedz Link
onkwe Re: Jakby Ci powiedzieć Onkwe 13.03.06, 18:33 jakby Ci powiedziec fed... plonne Twe obawy ...czytam Was "z podgladu", bo temat ten mnie dosc "osobiscie", ze tak sie wyraze, interesuje i ciekawam co jeszcze wymodzicie... ...szkoda, ze nie da sie, mimo najlepszych checi rownoczesnie na chlebus stukac i na forum zawziecie perorowac... Odpowiedz Link
fedorczyk4 ouf...co za ulga 13.03.06, 19:14 z jednej strony. A z drugiej obawiam się że niewiele więcej bo chyba w sumie wszyscy przyznajemy, że nie jesteśmy specami w temacie i w mniejszym lub większym stopniu deklarujemy chęć doinformownia się u źródeł, a z drugiej strony, frakcja "nielekkiej" ziemi dla zmarłego jest liczniejsza. Wydaje mi się że, o ile problem bałkański uważamy za bardzo złożony, to sama postać Milosevicza wydaję sie raczej jednowymiarowo wstrętna. Odpowiedz Link
ord Re: 13.03.06, 19:09 Polecam filter GW; pozwala czytac tylko tych z palcow a i wlos bedzie zawsze ladnie przylizany. Odpowiedz Link
onkwe w zabek czesany ? 13.03.06, 19:57 ord napisał: > Polecam filter GW; pozwala czytac tylko tych z palcow a i wlos bedzie zawsze > ladnie przylizany. > > ------------------------ A wiesz co ord? Pozwole sobie nie zastosowac sie do Twojego polecenia, ktore zapewne sam nieraz stosujesz w celu „przylizania”, skoro tak zachecasz... Po pierwsze primo. Przyswajanie nie tylko „z palcow” ma taka przewage nad „palcowkami”, iz nie zaklada klapek na oczy i pozwala na obserwowanie calego spektrum, z wszystkimi jego plusami i minusami, co z kolei prowadzi do ciekawych konkluzji. Na przyklad zaczynamy zdawac sobie sprawe z roznorodnosci procesow myslowych dyskutujacych, w zaleznosci od plci, wyksztalcenia, miejsca siedzenia, narodowsci, wyznania i zadziwiajacych korelacji. Po drugie primo. Fascynowaly mnie zawsze zjawiska manipulowania spoleczenstwem poprzez media i czynniki, ktorym zalezy, abysmy posiadali taki, a nie inny punkt widzenia na jakas sprawe. Lubie sobie tez obserwowac ewolucje/skostnialosc opinii i pogladow i spekulowac, co wplywa u niektorych osobnikow na takie, a nie inne podejscie do tematu, na taki, a nie inny stosunek do rzeczywistosci. (j.w w punkcie primo ) Po trzecie priomo. Nie wydaje mi sie, aby niemoznosc konstruktywnego ustosunkowania sie do mojej wypowiedzi i nie majacy nic wspolnego z tematem „pstryczek” w moim kierunku wynikal z Twoich personalnych animozji, braku wyczucia, czy nieumiejetnosci zachowania sie na poziomie. Wszak jestes facetem obytym, kulturalnym i wyksztalconym . Co wiec bylo tego powodem? A wracajac do Slobo. Ciekawe, ze malo kto dopuszcza niesforna mysl, ze a nuz, a widelec, moglo mu sie zejsc w sposob naturalny, po prostu na zawal, i to bez wspomagania... pozdrav Odpowiedz Link
fedorczyk4 A na ten temat to ja nic nie myślę 13.03.06, 20:25 Od tego są badania wszelkiego typu i wola ujawnienia wyników. Nie mam elementów żeby udziergać z niej teorię. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 13.03.06, 20:37 news.yahoo.com/s/nm/20060313/ts_nm/warcrimes_milosevic_dc Zazyl zle lekarstwo... ehe, na pewno... i teraz Clinton i chlopcy z NATO moga juz spac spokojnie. Niezle rozwiazanie i cudowny zbieg okolicznosci. Czy Wam wszystkim tak to wszystko pasuje i nie budzi najmniejszych watpliwosci? Hmmm... musi cosik ze mna nie tak... Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Miloszevic 13.03.06, 21:17 To, że chciał sugerować złe traktowanie i symulować chorobę wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne. Przecież wiadomo jak dlugo odmawiał zeznań po aresztowaniu i jak bardzo chciał do ruskich. Jak myslicie dlaczego rosjanie tak bardzo chcieli się nim "zaopiekować"? Nietrudno przewidzieć dalszy scenariusz gdyby go przejęli. Wg mnie nic tu nie jest jasne poza tym, że jest winien strasznych zbrodni i dobrze się stało jak się stało. Prawdy i tak się nigdy nie dowiemy. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 13.03.06, 21:36 bodzio49 napisał: > Nietrudno przewidzieć dalszy scenariusz gdyby go przejęli. Cholera... a wiesz ze nie wiem? Powaznie nie mam pojecia - powiedz prosze. Ja na prawde musze byc dziesiec lat za murzynami... Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Miloszevic 13.03.06, 22:16 Mysle, ze wykorzystaliby go do wlasnych celow propagandowych. Opowiadalby to co by chcieli. Masz watpliwosci? Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 13.03.06, 22:21 Nie, nie mam. Ale wiesz co? Smutno mi za dwiema rownorzednymi i przeciwstwnymi sobie potegami na swiecie - jedna jakos za duzo sobie pozwala... to tak na moj gust... Odpowiedz Link
bodzio49 Re: Miloszevic 13.03.06, 22:25 Ja tam na więcej jeszcze bym pozwolił. Byle pod międzynarodową kontrolą i dla wspolnego dobra. Odpowiedz Link
ord Re: Miloszevic 13.03.06, 22:30 Boje sie ze jedno zaprzecza drugiemu, ale badzmy dobrej mysli ze jakos to bedzie. Odpowiedz Link
skynews Re: Miloszevic 13.03.06, 22:47 TVN 24 poinformowalo przed chwila: "Moskwa nie wierzy w oficjalna przyczyne zgonu Milosevica i wyslala do Den Haag swoich patologow". Odpowiedz Link
onkwe watpliwosci... 14.03.06, 00:14 ...watpliwosci Watpliwosci watpliwosci…. Mozna napisac "zazyl zle lekarstwo"...mozna tez napisac "zazywal inne lekarstwo" ("He has been obtaining for his own purposes other drugs, no doubt to help himself," leading prosecutor Geoffrey Nice told trial judges in September that year. "This material makes it overwhelmingly clear that the accused will do whatever is necessary to serve his own purposes.") Mozna napisac "It has been described as the world's most luxurious prison, more a hotel than a jailhouse. Each of the 47 inmates gets a single cell, complete with shower, toilet, washing basin, desk and chair. They also get television in five languages, as well as satellite TV in their own tongue. There are games rooms for darts, table tennis and board games, and lessons are offered in art and languages. A prison library is also provided, along with a courtyard for exercise. A doctor is on permanent standby, along with a nurse and a psychologist, and several Dutch hospitals - among the world's most advanced - are within minutes of the prison gates. And there is a room, the so- called "Comfort Room", which is closed off from the rest of the prison visiting area and its ubiquitous cameras.” .. Officials say many prisoners leave the jail healthier than when they arrived. Smoking and alcohol are restricted, meals are carefully balanced and exercise is encouraged. The chances of an outsider being able to poison Mr Milosevic were small. Tests are made on the food, visitors are searched, as is the mail. (..) I mozna napisac: "Warunki, w jakich przebywają oskarżeni z Jugosławii są takie, jakby już zostali oni skazani: trzymani w celach pod stałą obserwacją, ich poczta jest sprawdzana, rozmowy telefoniczne podsłuchiwane, kontakt z rodziną na własny koszt, wizyty ograniczone, słuchanie radia i oglądanie telewizji ograniczone. Miloszewicia trzymano czasem pod światłem lamp całą dobę. Nie wolno mu korzystać z Internetu czy biblioteki, ma tylko płatny telefon koło celi." (..) "Okna w jego celi były hermetycznie zamknięte, a.powietrze tak zanieczyszczone, że odwiedzająca go żona mowila o białym kurzu na jej butach po 2-godzinnej wizycie. Na dodatek karmiono go tłustym jedzeniem niskiej jakości zamiast dietą warzywną zalecaną dla pacjent z jego chorobą." I tak dalej i tak dalej....kazdemu wedle potrzeb i jak komu pasuje.... Odpowiedz Link
bodzio49 Re: watpliwosci... 14.03.06, 10:05 Biały kurz po 2 godzinnej wizycie? Coś długie te wizyty. A nie skarżyła się na zbyt wąską i niewygodną pryczę w celi Odpowiedz Link
fedorczyk4 watpliwosci... 14.03.06, 13:31 Onkwe, wrrrrrrr..... bardzo chciałabym zapoznać się z treścia Twojego postu, ale niestety nie dysponuję ilością czasu wymaganą na mozolne tłumaczenie ze słownikiem, bo niestety mój angielski jest słabiutki. Proszę uprzejmie o zpewnienie mnie o nieskalanej moralności tekstu, to poproszę Dziecinkę żeby mi go przeczytała A ilosci watpliwości mnożą się Odpowiedz Link
skynews Re: watpliwosci... 14.03.06, 14:29 Watpliwosci sa, beda i najprawdopodobniej nie beda nigdy wyjasnione. Jest to raczej normalne w konflikcie trawjacym ponad 600 lat. PAP, pi 12-03-2006, ostatnia aktualizacja 13-03-2006 09:23 "W przypadku Bośni oskarżono go dodatkowo o ludobójstwo. Udowodnienie tej zbrodni jest szczególnie trudne, bo wymaga dowiedzenia zamiaru fizycznej eliminacji całej grupy etnicznej czy religijnej (w tym przypadku Muzułmanów). Często krytykowano haski trybunał, że za wysoko postawił sobie poprzeczkę, co dodatkowo niepotrzebnie wydłużało proces. Miał on się zakończyć już za kilka miesięcy." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3206936.html International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia www.un.org/icty/ - pojawiaja sie coraz czesciej watpoiwosci czy ICTY nie jest tylko czyms w rodzaju sadu zwyciezcow nad pokonanym. Zanim wyciagnie się ostateczne wnioski nalezy wysluchac obu stron. Stron z artykulami na ten temat jast b. duzo. Jedna z nich, prowokujaca do zdjecia klapek z oczu i zachecajaca do spojrzenia na konflikt szerzej i obiektywniej przed wyciagnieciem wnioskow: artemida.amu.edu.pl/~east/Kosowo.html Odpowiedz Link
ord Tak tylko ad acta; 18.03.06, 18:18 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3219837.html Odpowiedz Link
kornikuno Re: Tak tylko ad acta; 20.03.06, 01:56 Mark.... a pamietasz pogrzeb Stalina? Ad acta IzaBella Odpowiedz Link
ord Re: Tak tylko ad acta; 20.03.06, 02:10 No, taki stary to nie jestem ))) ale wiem, ze byl to najwiekszy pogrzeb w historii i az tysiac ludzi dalo sie zadeptac na smierc z milosci. Izus, podajac wiadomosc o pogrzebie Miloszevica nie mialem nic na mysli oprocz samego stwierdzenia faktu. Moje opinie tez nie sa opiniami, ale bardziej watpliwosciami wynikajacymi z jednostronnosci mediow - to wszystko. A w ogole to ja juz obiecywalem, ze nie bede Odpowiedz Link
ord PS 20.03.06, 02:56 Przepraszam - przeoczylem; Pytasz tez o moja opinie o Irak. Otoz uwazam, ze akcja NATO w Jugoslawi byla czysta agresja, podczas gdy akcja sil sprzymiezonych w Iraku to jak najbardziej usprawiedliwiona samoobrona. Uklony Odpowiedz Link