Dodaj do ulubionych

Patriotyzm

09.09.03, 19:45
Czy jestescie patriotami? Co to wedlug Was jest patriotyzm i czy warto go w
ogole wpajac mlodym ludziom?

piotr

PS

Ja sam chyba nie jestem, nie wiem...
Obserwuj wątek
    • warum Re: Patriotyzm 09.09.03, 19:52
      Jestem patriotka, choc moze nie widowiskowa. Nie placze przy hymnie, nie sciska
      mnie za gardlo gdy slysze o naszej historii. Ale zawsze czulam sie Polka i
      nigdy przez moment nie poczulam checi " byc kims innym". A jak wracam z
      bliskiej zagranicy to dalej ciesze sie, ze to moj kraj, choc ... nic mu nie
      zawdzieczamsmile/ i tym powinno sie rozpoczac kolejny nerwowy watek /. Fajnie, ze
      tu sie pojawilessmile
      • piotr-61 Re: Patriotyzm 09.09.03, 20:02
        warum napisała:

> Fajnie, ze tu sie pojawilessmile

Dziekuje

piotr

PS
        Cos mnie ten Twoj nick troche chyba zmylil smile
        • em_em Re: Patriotyzm 09.09.03, 20:20
          piotr-61 napisał:

> Cos mnie ten Twoj nick troche chyba zmylil smile

nie Ciebie pierwszego smile))))))))))))

nie wyobrażam sobie życia poza krajem (choć tylu rzeczy sobie kiedyś nie
          wyobrażałam), staram się na miarę swoich możliwości działać na rzecz swojego
          miasta, chcę wpajać w moje dziecko tradycje i takie "niemodne" cechy nie tylko
          dlatego że inaczej rodzice by mnie przeklęli zza grobu,

"...i nie wódź nas na pokuszenie..." - nie wiem czy w sytuacji ekstremalnej nie
          wybrałabym swojego własnego dobra - obym się musiała przekonać

nie wiem czy jestem patriotką
          • marialudwika Re: Patriotyzm 09.09.03, 21:03
            Mysle,ze raczej jestem.Podobnie jak Warum, bez zbytniego sentymentalizmu..
            Zawsze,gdy wracam tutj czuje taka mila swojskosc ,przynaleznosc.Mam takie
            uczucie,jak przy powrocie do domu!!!
            ml
            • mammaja Re: Patriotyzm 09.09.03, 22:18
              KOchany Panie Profesorze!Juz bardzo dawno nie pisalam wypracowan szkolnych i
              dlatego nie pamietam czy juz przerabialismy Latarnika czy dopiero jestesmy
              przy Odprawie Poslow Greckich.W kazdym razie zapewniam Pana,ze darze moja
              Ojczyzne glebokim uczuciem milosci,ktore czuja tylko umysly poczciwe.Nawet jak
              pani Kwasniewska ma 37% poparcia na kandydata na prezydentke,a drugi w
              kolejnosci jest pan Leper.To nic,chociaz Ojczyzna moja to spalone domy....I
              prosze mi nie stawiac znowu jedynki bo to i tak nic nie da,przeciwnie.Nie
              wypleni Pan moich uczuc do mojego rodzinnego domu ,co w letnia noc itd.Z
              powazaniem.Panska Mm.
              • wedrowiec2 Re: Patriotyzm 09.09.03, 22:20
                smile)))))))))
              • piotr-61 Re: Patriotyzm 09.09.03, 22:27
                mammaja napisała:

Profesor to ze mnie jak z "koziej d..y traba". Niemniej dziekuje za mila
                odpowiedzsmile
                Raczej nie chodzi mi o wypracowania. Chcialbym po prostu poznac opinie innych.
                Sam mieszkam juz od 13 lat poza granicami Ojczyzny i lapie sie coraz czesciej
                na tym, ze nie za bardzo wiem, odwiedzajac Polske, kiedy wlasciwie moge
                powiedziec "wracam do siebie". Czy to brak patriotyzmu?

piotr
                • mammaja Re: Patriotyzm 09.09.03, 23:02
                  Czyli blizszy jest ci jednak problem latarnika,ale roznica polegala na tym ze
                  on tesknil z daleka.Ty wybrales mieszkanie w innym kraju ,wiec sadze ,ze
                  patriotyzm w takim wypadku jest raczej teoretyczny.Ale lepszy teoretyczny,niz
                  poglady pana Moskala.Temat jest jak rzeka i bardzo indywidualny,a my juz
                  troche podyskutowalismy z Popayem na tematy "slon i sprawa polska".Dzis
                  nastroj mam troche przesmiewczy,wiec nie moge pisac serio na tak powazny
                  temat.Pozdro.
                  • marialudwika Re: Patriotyzm 09.09.03, 23:10
                    Mamajko,lubie Twoj nastroj przesmiewczy i ironie
                    ml
                  • warum Re: Patriotyzm 09.09.03, 23:13
                    To ja ostatnie 3 gr.na dzis-Tak myslalam o tym patriotyzmie i...wcale nie czuje
                    sie mniejsza patriotka niz Zydzi, ktorzy przystaja, zatrzymuja samochody w
                    momentach wielkich wydarzen, ani Amerykanie, ktorzy z flagi narodowej zrobili
                    gadzet. Narazilabym sie na krytyke calej masci " narodowcow", dla ktorych
                    wstapienie do UE jest "poddaniem sie, bez walki"smile)) mowiac,ze... jestem moze
                    lepsza patriotka od wielu z nich, bo ...robie wszystko mentalnie, aby moje
                    dzieci byly otwarte na swiat, cieszyly sie z tego, ze sa Polakami, nie mialy
                    kompleksow i zyly jak kazdy inny czlowiek na swiecie. Bez gloryfikowania naszej
                    przeszlosci, bagnetow na broni i papieza Polaka, bez niezdrowego porownywania
                    do innych narodowosci. Mysle,ze ... to tez patriotyzm.Dobranoc na dzissmile
                    • piotr-61 Do warum 09.09.03, 23:16
                      Moze to wlasnie roznica miedzy patriotyzmem teoretycznym a praktycznym?

Dobranoc

piotr
                  • piotr-61 Re: Patriotyzm 09.09.03, 23:14
                    mammaja napisała:

> wiec sadze ,ze patriotyzm w takim wypadku jest raczej teoretyczny.

"Patriotyzm teoretyczny"...ciekawe pojecie. Moze (gdy juz Cie ten przesmiewczy
                    nastroj opusci) moglabys wytlumaczyc czym on sie rozni od "praktycznego".

> Ale lepszy teoretyczny,niz poglady pana Moskala.

Dziekuje chociaz za ta odrobine uznania. Zaraz mi lepiej wink

> Temat jest jak rzeka i bardzo indywidualny,

Myslalem, ze nie lubisz pisac wypracowan i potrafisz wszystko tak krotko, po
                    zolniersku... wink

Pozdrawiam rowniez

piotr
                    • mammaja Re: Patriotyzm 09.09.03, 23:22
                      Oj wytlumacze ci to,wytlumacze ,bo mam tak liczna rodzine w roznych krajach i
                      znam rozmaitych polonusow .Ale to juz nie dzis!Dobranoc.
    • wywrot53 Re: Patriotyzm 10.09.03, 01:26
      Jeżeli patriotyzm ma oznaczać, że wszystkie fobie i przywary mam traktować jak
      zalety to taką patriotką napewno nie jestem.
      Jeżeli ma oznaczać wychowanie dzieci na porządnych ludzi, wykształconych, nie
      wstydzących się swoich korzeni, języka to jestem.
    • wedrowiec2 Do Piotra 10.09.03, 09:51
      Przepraszam za moje wczorajsze pytanie (w wątku o ukryciu formu) dotyczących
      Twoich sympatii do Lepper. Nie wiedziałam, że nie mieszkasz w krju. Krótko
      wytłumaczę, co miałam na myśli. Gazeta Wyborcza i jej czytelnicy nie cieszą się
      wśród części społeczeństwa szacunkiem. Jest grono ludzi, szczególnie wśród
      słuchaczy pewnego radia, którzy by nas najchętnie spalili na stosie. Niektórzy
      już zbierają drewka..... Tak więc fakt, że jesteśmy na Forum gazety, coś o
      nas mówi, i przez to coś nas łączy.
      • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 15:15
        wedrowiec2 napisała:

> Przepraszam za moje wczorajsze pytanie

Nie ma za co.

> Nie wiedziałam, że nie mieszkasz w krju.

Czy to ma jakis zdecydowany wplyw na sympatie do Leppera lub jej brak ?

> Tak więc fakt, że jesteśmy na Forum gazety, coś o
        > nas mówi, i przez to coś nas łączy.

Blad w zalozeniu. W moim wypadku ten fakt mowi tylko tyle, ze serwery GW nie
        sa na tyle wolne aby mnie do tego forum zniechecic (tak jak juz to sie z
        kilkoma innymi forami stalo)

piotr
        • ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 16:07
          Do piotra
          Mam taką już zasadę - "coś za coś" Tylko w miłości jestem bezinteresowna.
          Każdy tu sprzedaje cząstkę swojego "ja".
          Póki co, to dużo wokół Ciebie tajemnic - uważam, że niepotrzebnych. Rzucasz
          wątkami i dziewczyny to podchwytują i się odsłaniają, wyjawiając swoje opinie
          na dany temat. Ty zaś sypiesz ogólnikami.
          To nie fair.
          • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 17:50
            ewelina10 napisała:

> Do piotra
            > Mam taką już zasadę - "coś za coś" Tylko w miłości jestem bezinteresowna.

Nie bardzo chwytam. Przeciez ja od Ciebie niczego nie chce? Moze mnie zle
            zrozumialas?

> Każdy tu sprzedaje cząstkę swojego "ja".

Ja co prawda nie "sprzedaje" ale rowniez dziele sie moimi watpliwosciami czy
            spostrzezeniami. Chyba jednak zle mi to sie udaje (moje
            rozterki "teoretycznego" patrioty zostaly zupelnie opacznie zrozumiane smile )

> Póki co, to dużo wokół Ciebie tajemnic - uważam, że niepotrzebnych.

Tajemnic? Co masz na mysli? Wiek chyba oczywisty, wynika z nicka smile; plec
            raczej tez scisle okreslona sadzac po nicku, mieszkam w Niemczech, jestem
            zonaty i mam dwojke dzieci (10 i 12 lat). Chcialabys moze jeszcze cos wiedziec?

> Rzucasz wątkami

Przepraszam. Myslalem, ze o to tu chodzi. Jesli jest to niemile widziane to
            ogranicze sie tylko do odpowiedzi. Przyrzekam!

> i dziewczyny to podchwytują i się odsłaniają, wyjawiając swoje opinie
            > na dany temat.

No nie przesadzaj z tym odslanianiem. Chyba wszyscy swoje lata mamy i kazdy
            wie co powidziec chce a czego moze nie powinien.

> Ty zaś sypiesz ogólnikami.

Nie wiem o jakie konkrety Ci chodzi. Naprawde!

> To nie fair.

Przykro mi ale nie widze w moich wypowiedziach niczego co mozna by nazwac "nie
            fair".

Pozdrawiam

piotr
            • ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 18:32
              No cóż - może kiedyś mnie zrozumiesz. A może to wymaga czasu.?
              • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 18:51
                ewelina10 napisała:

> No cóż - może kiedyś mnie zrozumiesz. A może to wymaga czasu.?

Eee... tajemnicza to Ty sie raczej robisz wink

piotr
                • ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:09
                  piotr-61 napisał:
                  > Eee... tajemnicza to Ty sie raczej robisz wink

Twoje odpowiedzi potwierdziły moje przypuszczenia.
                  Sądzę, że doskonale się orientujesz w "sailowaniu" po forum i nie jestem dla
                  Ciebie w tej kwestii żadną tajemnicą.
                  Czekam na dalsze tematy szkoły średniej.
                  Czy Ty przypadkiem się nie przygotowujesz do pracy maturalnej ?
                  Póki co - coś już dałam z siebie. Teraz czas na "za coś".
                  I nie zrozum mnie źle. Ja również od Ciebie nic nie chcę.
                  Pozdrawiam
                  • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:22
                    ewelina10 napisała:

> Twoje odpowiedzi potwierdziły moje przypuszczenia.
                    > Sądzę, że doskonale się orientujesz w "sailowaniu" po forum i nie jestem dla
                    > Ciebie w tej kwestii żadną tajemnicą.

Tajemnicze byly dla mnie Twoje slowa o tym, ze cos jeszcze ma z czasem
                    przyjsc. Jestem naprawde zaintrygowany.

> Czekam na dalsze tematy szkoły średniej.

Dziekuje za te wyrazy uznania dla moich wysilkow tworczych. Czuje sie naprawde
                    docenionywink Chyba dam sobie na razie spokoj i poczekam na te tematy ze studiow.

> Czy Ty przypadkiem się nie przygotowujesz do pracy maturalnej ?

I Ty mowisz, ze ja jestem tajemniczy? Przeciez wiesz o mnie wszystko!

> Póki co - coś już dałam z siebie.

???

> Teraz czas na "za coś".
                    > I nie zrozum mnie źle. Ja również od Ciebie nic nie chcę.

Zrozumialem swietnie (i na pewno zgodnie z intencja) Skoro niczego ode mnie
                    nie chcesz to dlaczego tak przeszkadza Ci moja tajemniczosc?

Pozdr.

piotr
            • em_em Re: Do Piotra 10.09.03, 18:35
              piotr-61 napisał:

> Tajemnic? Co masz na mysli? Wiek chyba oczywisty, wynika z nicka

a właśnie że nie tongue_out
              zastanawiałam się nie dalej jak dziś czy to rocznik czy wiek wink))))))))
              • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 18:48
                em_em napisała:

> a właśnie że nie tongue_out
                > zastanawiałam się nie dalej jak dziś czy to rocznik czy wiek wink))))))))

Racja!!!
                To oczywiscie rocznik smile

piotr
      • jej_maz Re: Do Piotra 10.09.03, 16:28
        wedrowiec2 napisała:

> Krótko
        > wytłumaczę, co miałam na myśli. Gazeta Wyborcza i jej czytelnicy nie cieszą
        się
        >
        > wśród części społeczeństwa szacunkiem. Jest grono ludzi, szczególnie wśród
        > słuchaczy pewnego radia, którzy by nas najchętnie spalili na stosie.
        Niektórzy
        > już zbierają drewka..... Tak więc fakt, że jesteśmy na Forum gazety, coś o
        > nas mówi, i przez to coś nas łączy.

Tez nie mialem pojecia i dzieki za wyjasnienie - tez tu jestem bardziej ze
        wzgledow technicznych smile A tak przy okazji, to mimo iz sam lubie popolitykowac
        a bedac w tym wieku wink) mam juz wyrobione poglady, to na pewno nie pozwole na
        jakiekolwiek prowokacje na tym forum. Mysle, ze wszyscy sa ze mna w tej
        sprawie I prosze o pomoc; prosze nie odpowiadac cytujac, a tylko zwrocic mi
        uwage ze cos takiego mialo miejsce – taki wpis zostanie usuniety bez
        pozostawiania sladu.

• warum Re: Do Piotra 10.09.03, 18:47
          najpierw zacytuje Piotra61:
          >No nie przesadzaj z tym odslanianiem. Chyba wszyscy swoje lata mamy i kazdy
          wie co powidziec chce a czego moze nie powinien.<
          No, juz drugi facet sie trafil, ktory sypie madrosciami, ktore powinnam wkuc i
          powtarzac zawsze ilekrosc mam ochote cos oglosic swiatu / MO2 gdzies zniknalsad/
          Ale tu sie nie zawaham, bez wzgledu na komentarz innych: lubie GW i czytam
          codziennie z wyboru, tak jak i slucham "3". Strona techniczna zagadnienia /
          serwer/jest mi zupelnie obca, wiec skupiam sie na tresci / stad i tu trafilam/.
          A lapanie "za slowka" to baardzo kobieca przypadlosc, wiec czasem z monologow "
          na zadany temat" na forum robi sie dialog prawie osobisty, moze stad ta
          potrzeba gadowania? Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jako "typowa Polka"
          informuje zaintersowanych,ze nie nosze "wysokich obcasow" bo bym je polamala w
          biegiusmile
          PS. u mnie wciaz piekna pogodasmile
          • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:16
            warum napisała:

> No, juz drugi facet sie trafil,

Ano trafil sie, trafil. Czyzby bylo to tutaj czyms wyjatkowym?

> ktory sypie madrosciami, ktore powinnam wkuc i powtarzac zawsze ilekrosc
            > mam ochote cos oglosic swiatu

Co z tymi "madrosciami" zrobisz to juz Twoja prywatna sprawa smile

> / MO2 gdzies zniknalsad/

Nie wiem co prawda kto to byl i dlaczego zniknal ale jesli w ten sposob
            bedziecie akceptowaly nowych forumowiczow to "znikanie" moze stac sie tutaj
            czestym procederem a faceci, ktorzy beda tu zagladac to raczej tylko w
            rodzaju wczorajszego "Grega" wink

> Ale tu sie nie zawaham, bez wzgledu na komentarz innych:

Dlaczego mialby ktos to komentowac?

> lubie GW i czytam
            > codziennie z wyboru, tak jak i slucham "3".

Bede rowniez szczery "do bolu" smile)) GW nie czytam a "trojki" i owszem,
            slucham. Teraz co prawda tylko przez internet (jakosc nie za bardzo) ale
            slucham.

> Strona techniczna zagadnienia /
            > serwer/jest mi zupelnie obca, wiec skupiam sie na tresci / stad i tu
            > trafilam/.

Mnie zas strona techniczna nie jest zupelnie obca i gdy np strona tekstu
            laduje sie w takim samym czasie, jaki ja potrzebuje do jej przeczytania, to na
            tresci skupic nie moge sie w ogole. No i wtedy nawet gdyby to byl serwer New
            York Times, to przestaje on dla mnie istniec.

Zycze wiecej luzu.

piotr
            • ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:25
              Elegancki mężczyzna to taki mężczyzna, który z uszanowaniem przyjmuje
              słowo ...."przepraszam" od kobiety.
              Twój komentarz - słuszny czy niesłuszny był nie na miejscu.
              • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:30
                ewelina10 napisała:

> Elegancki mężczyzna to taki mężczyzna, który z uszanowaniem przyjmuje
                > słowo ...."przepraszam" od kobiety.
                > Twój komentarz - słuszny czy niesłuszny był nie na miejscu.

Masz w zupelnosci racje ale ani ze mnie elegancki mezczyzna (wiesz przeciez;
                niedojrzaly mlokos krotko przed maturasmile ) ani jakos slowo "przepraszam" w
                oczy mi sie nie rzucilo.

Nie uwazasz, ze odbieglismy troche od tematu? Nie chce byc niegrzeczny ale
                matura juz za pare miesiecy...

piotr
            • warum Re: Do Piotra 10.09.03, 19:41
              Poczulam sie dotknieta tym "luzem"sad Wlasciwie nie wiem dlaczego, klimat zrobil
              sie uszczypliwy wiec znikam, bo to nie dla mnie.Pozdrawiam serdecznie
              pozostalych wytrwalychsmile
              • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:44
                warum napisała:

> Poczulam sie dotknieta tym "luzem"sad

Przepraszam!

piotr

• ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 19:34
        Godzina 9:51
        • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 21:26
          ewelina10 napisała:

> Godzina 9:51

Przepraszam za brak odpowiedzi do tej pory. Cos moj przewod myslowy dzisiaj
          powolny. Dopiero teraz wlasciwie zrozumialem ten Twoj post (myslalem, ze
          zegarek Ci stanal)
          Wiesz, ja bardziej mialem na mysli to slowo "przepraszam" w kontekscie Twoich
          uwag na temat mojego wieku i zwiazanego z tym poziomu mej tworczosci
          forumowej smile))
          Nie wiedzialem, ze tu kolko adwokackie mamy smile (TO BYL ZART. NIE OBRAZAJ SIE!)

Pozdrowienia

piotr
          • ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 21:38
            Cóż Piotrze - zobaczymy co nam przyniesie przyszłość smile))
          • wedrowiec2 Re: Do Piotra 10.09.03, 21:42
            Piotrze - nie chcę Cię straszyć, ale stan Twojego umysłu może być efektem -8
            • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 21:48
              wedrowiec2 napisała:

> Piotrze - nie chcę Cię straszyć, ale stan Twojego umysłu może być efektem -8

O Boszzzz!!! Jak juz czytalem, znasz sie na tym... to ja chyba przestane sie
              odchudzac... ciekawe czy to w postepie geometrycznym czy arytmetycznym...

piotr
            • em_em Re: Do Piotra 10.09.03, 21:48
              o rany - ja jeszcze nic nie schudłam więc stan mojego umysłu nie ma
              usprawiedliwienia sad
              czy Wy szyfrujecie? czy mam totalne braki w oczytaniu?
              nic nie rozumiem z tą 9.51 (teraz mi przyszedł do głowy wrzesień 1951, ale to
              też się nie skleja)

;-((((((((((((((((
              • piotr-61 Re: Do Piotra 10.09.03, 21:58
                em_em napisała:

> o rany - ja jeszcze nic nie schudłam więc stan mojego umysłu nie ma
                > usprawiedliwienia sad
                > czy Wy szyfrujecie? czy mam totalne braki w oczytaniu?
                > nic nie rozumiem z tą 9.51 (teraz mi przyszedł do głowy wrzesień 1951, ale to
                > też się nie skleja)
                >
                > ;-((((((((((((((((

To Ty moze sie w ogole nie zaczynaj odchudzac smile)))))))) (ZART)
                Chyba jednak nie powinnismy sie zbytnio przejmowac. Trzeba przyznac, iz nie
                jest to najprostsza metoda skierowania kogos do watku z godziny 9:51 wink

piotr
                • em_em Re: Do Piotra 10.09.03, 22:11
                  piotr-61 napisał:

> Trzeba przyznac, iz nie jest to najprostsza metoda skierowania kogos do watku
                  > z godziny 9:51 wink

faktycznie - tam "stało napisane" <godzina> sad(
                  to może zwalę tę ociężałość umysłową na przepracowanie?

oczywiście chodzi o pracę dla Ojczyzny skoro już jesteśmy w wątku "patriotyzm"
                  • ewelina10 Re: Do Piotra 15.09.03, 16:51
                    Jesteście wszyscy kapitalni. Kocham Was bardzo. Wydaje się cisza w eterze, a tu
                    wsyzscy czuwają.
                    Przepraszam za błędy, ale leżę na klawiaturze i się "ryję"
                    • ewelina10 Re: Do Piotra 15.09.03, 16:53
                      Naprawdę kooooooooooocham Was wszystkich za to.kiss
                      • marialudwika Re: Do EWELINY 15.09.03, 17:00
                        Czy moglabys pisac post na koncu,bardzo trudno jest lowic wsrod "x" postow
                        cos ze srodka!!!!!
                        ml
                        • ewelina10 Re: Do EWELINY do marii ludwiki 15.09.03, 17:04
                          przepraszam, już nie będę. Plosę mnie nie bić smile))
                    • piotr-61 Re: Do Piotra 15.09.03, 16:59
                      ewelina10 napisała:

> Jesteście wszyscy kapitalni. Kocham Was bardzo. Wydaje się cisza w eterze, a
                      > tu wsyzscy czuwają.

Eee... z tym czuwaniem to nie przesadzaj. U mnie na przyklad komp (czy to w
                      domu czy w pracy) jest 24 godziny na dobe online. Za kazdym wiec razem gdy
                      chwile czasu znajde zerkam na kilka forow.

> Przepraszam za błędy, ale leżę na klawiaturze i się "ryję"

Zyczac przyjemnego dalszego "rycia" proponuje chwile refleksji nad tym czy
                      anonimowosc, jaka daje internet, upowaznia do wszystkiego.

piotr_refleksyjny
                      • ewelina10 Re: Do Piotra do wszystkich 15.09.03, 17:02
                        Jak bum cyk cyk - ja wiem, że to nie wypada w forum Patriotyzm.
                        Drinków też nie piłam. Nie wiem jak się tu znalazłam.smile
                        To przez to, że piotrek mnie oderwał od pracysmile)))))))))))))))))))))))
                        • piotr-61 Re: Do Piotra do wszystkich 15.09.03, 17:13
                          ewelina10 napisała:

> Jak bum cyk cyk - ja wiem, że to nie wypada w forum Patriotyzm.

Ech... zupelnie nie to mialem na mysli.
                          Moze z czasem zrozumiesz o co mi chodzi smile))

piotr
                      • ewelina10 Re: Do Piotra 15.09.03, 17:13
                        piotr-61 napisał:
                        > Zyczac przyjemnego dalszego "rycia" proponuje chwile refleksji nad tym czy
                        > anonimowosc, jaka daje internet, upowaznia do wszystkiego.

Wszystkiego, to napewno ja nie dam z siebie. Za żadne skarbysmile)) żart.

PS' nie zabronisz mi pisania tego co myślę. Nie potrafię być fałszywa. Już taka
                        jestem - bez względu na to, czy chroni mnie nick, zwłaśzcza jeśli rozmówcę
                        szanuję. Mówienie prawdy jest przywilejem przyjaźni.
                        Nie chciałam Ci zrobić przykrości. Wcześniej odniosłam wrażenie, że obłudy nie
                        lubisz.
                        • piotr-61 Re: Do Piotra 15.09.03, 17:28
                          ewelina10 napisała:

> Wszystkiego, to napewno ja nie dam z siebie.

Ja bym wrecz o to prosilwink

> PS' nie zabronisz mi pisania tego co myślę.

Absolutnie nie jest to moim celem.
                          Jedno, co po przezyciu 42 lat na tym ziemskim padole, wiem z pewnoscia to fakt,
                          ze nie zawsze mowienie WSZYSTKIEGO co sie mysli jest najzdrowszym
                          rozwiazaniem wink

>Nie potrafię być fałszywa. Już taka
                          > jestem - bez względu na to, czy chroni mnie nick, zwłaśzcza jeśli rozmówcę
                          > szanuję. Mówienie prawdy jest przywilejem przyjaźni.

Acha! Przypomniala mi sie jeszcze jedna rzecz, ktora wiem na pewno. Otoz
                          istnieje grupa slow, ktorych nalezy w zyciu uzywac baaardzo oszczednie. Do tej
                          grupy nalezy miedzy innymi slowo "przyjazn"

> Nie chciałam Ci zrobić przykrości. Wcześniej odniosłam wrażenie, że obłudy
                          >nie lubisz.

Twoje wrazenia byly jak najbardziej sluszne.

piotr
                          • ewelina10 Re: Do Piotra 15.09.03, 17:33
                            Troszkem sobie podżarliźwam, popilim tyż, nagadalim się niesporo, a tera...
                            czas na łodpocynek smile Tymat sie wyczorpoł smile))
                      • warum Re: Do Piotra 15.09.03, 18:57
                        Zyczac przyjemnego dalszego "rycia" proponuje chwile refleksji nad tym czy
                        anonimowosc, jaka daje internet, upowaznia do wszystkiego.

piotr_refleksyjny

Zacytowalam kolejna madrosc. Refleksyjna? Zyciowa . Tylko czy to brak cywilnej
                        odwagi czy strach pwoduje to "ukrywanie sie "za nickiem?. Anonimowosc daje
                        pewien komfort powiedzenia co sie mysli, bez obawy,ze ktos tego naduzyje czy
                        wykorzysta . W tym znaczeniu nick jest jak najbardziej wskazany. Natomiast
                        jesli sluzy ludziom jako parasol ochronny do niecnych celow czyli obrazania lub
                        bezsensownych zlosliwosci to jestem za odjawnianiem "nick-ow" choc nie wiem
                        jaki sad mialby orzekac co bylo dopuszczalne, a co nie...Chyba sama spolecznosc
                        forumowa. Nie mialam drastycznych sytuacji na necie, ale bywaly klopotliwe.I
                        zdaje sobie sprawe,ze poziom "odpornosci" na ataki na wlasna osobe jest rozny u
                        roznych ludzi. Anonimowowsc na pewno nie upowaznia do " sledzenia", wscibskosci
                        czy nachalnosci ale... czy pod nickiem czy w zyciu codziennym wciaz spotykamy
                        bardzo roznych ludzi, o roznym poziomie kultury i odpowiedzialnosci... wiec
                        wybierajmy tylko ludzi nam odpowiadajacychsmile a tych innych ignorujmy. Mysle,
                        ze tylko to jest metoda. Czynna walka prowadzi do obnizania wlasnego poziomu i
                        dostosowywania sie do przeciwnikasad Pozdrawiam serdecznie i z gory przeparszam,
                        bo nie wiem czy sie wetne w srodek czy na zakonczeniesmile))
              • wedrowiec2 Re: Do Piotra 10.09.03, 22:00
                Tez nie schudłam, ale 9 51 nic mi nie mówi. Widocznie to mój naturalny stan
                umysłusad((
                • ewelina10 Re: Do Piotra 10.09.03, 22:08
                  9:51 ... 9 to kilogramy 51 to dekagramy. Może się udasmile
    • wedrowiec2 Do warum 10.09.03, 19:47
      • wedrowiec2 Re: Do warum 10.09.03, 19:48
        Wysłałam pustą kopertęsmile
        Warum - dziękuję za wspaniałą postawę.
        • mammaja Re: Patriotyzm 10.09.03, 20:32
          I to ma byc watek o patriotyzmie? Proponuje przeniesc sie na towarzyskie.
    • jej_maz Re: Patriotyzm 10.09.03, 20:35
      Pamietam opowiesc o mezu, ktory co roku zamawial tort na zony urodziny w tej
      samej cukierni. Tam tez i poszedl w tym roku. Na pytanie ciastkarza ile
      swieczek ma dac na ciasto, nasz bohater odpowiedzial;

- Jak co roku; trzydziesci

Mysle, ze Piotr przekazal Lablafox subtelna wersje tego dowcipu i na prawde
      zrobil to wdziecznie... hmmm... zaczynam sie zastanawiac na tytulem tego forum
      w kontekscie naszych pan... nie jest on za bardzo politycznie korekt wink))

Co do tematu, to moj patriotyzm jest mniej cyrkowy niz Amerykanow, mniej
      powazny niz Niemcow, mniej patetyczny niz Rosjan i mniej oparty na symbolach
      tak jak nasz orginalny... moj jest... wlasnie; Polish-Canadian.

PS - Piotr, a skad Ty nadajesz?
      • em_em Re: Patriotyzm 10.09.03, 20:37
        jej_maz napisał:

> PS - Piotr, a skad Ty nadajesz?

piotr-61 10.09.2003 17:50

... mieszkam w Niemczech...
        • jej_maz Re: Patriotyzm 10.09.03, 20:47
          czy juz gdzies tu pisalem ze mam problemy ze wzrokiem i nosze olulary? wink)
          • piotr-61 Re: Patriotyzm 10.09.03, 21:20
            jej_maz napisał:

> czy juz gdzies tu pisalem ze mam problemy ze wzrokiem i nosze olulary? wink)

smile))))

piotr

PS
            Co do meritum, to zgadza sie, juz trzynascie lat mi w BRD minelo...
      • iremos Re: Patriotyzm 10.09.03, 20:56
        Dla Niemca istnieją dwa pojęcia Vaterland i Heimat. Pierwsze jest jednoznacznie
        rozumiane (-), dlatego usłyszymy, że jestem Bawarczykiem,Saksończykiem i itp.
        Ten regionalny patriotyzm,te małe ojczyzny podobaja mi sie bardzo
        • mammaja Re: Patriotyzm 10.09.03, 22:18
          Ten lokalny patriotyzm wynika z historii i ma przecie odbicie w ustroju
          panstwa,a Polska,po 150 latach rozbiorow miala dosc problemow ,zeby sie
          zjednoczyc.Nie mniej male ojczyzny s a ok,tylko u nas w pojeciu mniejszych
          obszarow.(gmina,solectwo,region juz nie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka