Dodaj do ulubionych

Podroz po Europie

12.10.03, 17:07
A wiec mamy jeden punkt; zamki w dorzeczu Loary. Teraz jak to zorganizawac;
pamietajmy, ze robimy to na zasadze plany trzytygodniowych wakacji po calej
Europie. Malo, bardzo malo czasu a chcemy zobaczyc jak najwiecej -pamietajmy
ze pomijamy Polske, bo na to mamy osobne wakacje. Gdzie zaczac, w ktora
strone kontynuowac nasza podroz? Prezentowana przezemnie podroz po Polsce,
byla zorganizowana na zasadzie baz wypadowych. Moze po Europie zrobic to na
tej samej zasadzie, gdzie z jednego miejsca noclegowego na trzy-cztery dni,
robimy codzienne wypady w inna strone? Np we Wloszech mozna bazowac we
Florencji a organizowac jednodniowe wycieczki do Rzymu, Wenecji, Mediolanu i
Genui?

Mapa do pomocy; go.hrw.com/atlas/norm_htm/europe.htm
Obserwuj wątek
    • jej_maz Re: Podroz po Europie 12.10.03, 17:12
      Jeszcze jedno; opisy w podrozach sa niezbedne. W koncu musimy powiedziec gdzie,
      co i dlaczego polecamy zobaczyc w danym dniu. Przy wejsciu na zdjecia "slide"
      tytul bedzie okreslal co to zdjecie przedstawia, a "opis zdjecia" jest miejscem
      na ... wlasnie; opisanie dlaczego to miejsce jest godne zwiedzenia. Nie mozna
      tylko wrzucic fotki i niech sie wszyscy domyslaja co to i dlaczego... wink)
    • jej_maz Re: Podroz po Europie 13.10.03, 03:23
      Dobra; poddaje sie. Robcie co chcecie z podrozami - ja bede wsadzal wszysko co
      mi przyslecie. Jezeli jednak moge cos zasugerowac, to ograniczmy dlugosc tekstu
      i skoncentrujmy sie w nim raczej do opisu podrozy - wspomnienia rodzinne moze
      zostawmy na forum.

Zamki dorzecza Loary wsadzone (czekam na pozostale osiem zdjec plus cos malego
      na pierwsza strone) a Kreta czeka na Mammaje. Prosze uzywac mojego adresu
      Gazety.
      • meg_s Re: Podroz po Europie 13.10.03, 03:45
        jej_maz napisał:

> Dobra; poddaje sie. Robcie co chcecie z podrozami -

no coś Ty wink)

> Zamki dorzecza Loary wsadzone

zdjęcia też ? - bo mam tylko czerwone krzyżyki sad( (a g-g nadal niesad
      • jej_maz PS. 13.10.03, 04:48
        Wrzucilem tez zarys podrozy po Polsce. Czekamy na Em-Em ze zdjeciami.
        • felinecaline Re: PS. 13.10.03, 09:32
          Marku, "zamki" mi sie nie otwieraja ;-(((. Pozostale dosle ci dzis. Drobna
          uwaga: nie warto ciagle wracac do punktu wyjscia: te podroz pomyslalam jako
          prowadzaca z biegiem Loary, mysle, ze dziennie mozemy "robic" po 200 km; zaczne
          od Orleany i zejdziemy az do ujscia. Poza tymi "sztandarowymi" zamkami
          figurujacymi we wszystkich przewodnikach chcialabym Wam pokazac inne, mniej
          znane a czesto piekniejsze. Dlatego ze zdjeciami bede troche "oszukiwac". Ta
          pierwsza podroz moglaby byc aktualna powiedzmy ze 2 tygodnie a jako nastepna
          moze zapowiem wzdluz wybrzeza Morza Polnocnego i Atlantyku. Potem jako
          trzecia "lazurowe wybrzeze". No i osobny temat to szlakami winnic. Dzis nad
          wieczorem wysle ci dalszy ciag Loary.
          • felinecaline Re: PS. 13.10.03, 09:35
            Acha i jeszcze jedno: czy nie uwazasz, ze w tekscie podstawowym "podrozy" za
            duzo miejsca zajmuja marginesy i robi sie z tego taki dosc
            nieprzyjemny "tasiemiec"; moze udaloby ci sie to "przeformatowac"?
            • millefiori Do Budapesztu! 13.10.03, 09:48
              polecam z calej sily Wegry i Budapeszt. Wiecej szczegolow o atrakcjach
              pozniej, ale dla Budapesztu porzucilam Paryz. czy to wystarczy jako argument?

Serdecznosci,
              Millefiori z Budy
              • marialudwika Re: Do Budapesztu! 13.10.03, 23:57
                Pewnie,ze wystarczy!!Niestety mialam szczescie tylko przejezdzac przez to
                przepiekne miasto.I ogladac je w tv.Moze zobacze je kiedys,kto wie?
                pozdrawiam Ciebie
                ml
          • ewelina10 moja opinia - do felinecaline 13.10.03, 11:36
            Byłam, przeczytałam i jestem pod wrażeniem. We mnie znajdziesz wierną
            czytelniczkę. Gdzieś tam wcześniej przy swoich podróżach pisałam, że jestem
            zaślepioną i wierną przyjaciółką Francji smile))
            Na pewno podczas następnego mojego wyjazdu, który mam nadzieję dzięki Tobie
            będzie bardziej zaplanowany - skorzystam z Twojego profesjonalizmu. Moje
            wojaże "cygańskie" po "żabolandii" miały wyznaczony główny kierunek - z północy
            wzdłuż Atlantyku do granicy hiszpańskiej i powrót lazurowym wybrzeżem przez
            centralną Europę - z małymi spontanicznymi, czyli nie
            zaplanowanymi "poprzecznymi zakotwiczeniami" na zwiedzaniesmile
            Maleńka wstawka o rodzinie dodatkowo dodaje splendoru Twojemu "przewodnikowi" -
            nie bałabym się nawet stwierdzenia, że dzięki wstawce "prywatnej" chętniej się
            czyta, gdyż relacja nie jest zbyt dokumentalna i sucha.
            Wkładasz w swoje opisy dużo pracy i "duszy". Jest to na pewno bardzo
            czasochłonne. Tym bardziej to doceniam. Pozdrawiam Cię serdecznie. Czekam z
            zaciekawieniem na dalszą cześć trasy podróży.

• mammaja Re:do Eweliny 13.10.03, 12:46
              Napisz gdzie przeczytalas.Ja tez chce przeczytac!Gdzie bylas?
              • ewelina10 Re:do Eweliny 13.10.03, 13:46
                mammaja napisała:

> Napisz gdzie przeczytalas.Ja tez chce przeczytac!Gdzie bylas?

Po prawej stronie www.40plus są cztery w pionie monitory - klikasz na monitor
                Europa i wchodzisz w opis felinecaline
                • mammaja Re:do Eweliny 13.10.03, 16:42
                  Dzieki,Ewelinko,udalo sie! Jest super!
            • marialudwika Re: moja opinia - do felinecaline 13.10.03, 17:03
              Felinecaline mila,
              Tak sie zaczytalm w Twojej opowiesci,ze o tzw.bozym swiecie zapomnialam....
              dopiero niesmiale pytanie mzonka sprowadzilo mnie na ziemie.A bylo niestety
              nader prozaiczne:"to dzis nie bedzie obiadu"?.
              No coz musze nakarmic zglodnialego,choc moim zdaniem przydalaby sie bardziej
              dieta niskocholesterolowa...a jest taka,hm?
              Pozdrawiam
              ml
    • jej_maz Re: Podroz po Europie 14.10.03, 03:39
      Pare istotnych zmian na stronie; przede wszystkim zmeczyly mnie juz te obrazki
      komputerow i gdzie sie dalo to je zastapilem czyms innym... to znaczy tym co
      akurat mialem pod reka... Tu dla wyjasnienia; indyk z pierwszej strony (ktora
      nota bene zaczyna spelniac swoje zadanie) jest symbolem dnia swiatecznego w US
      i Kanadzie. Wiele tutejszych kalendarzy tak wlasnie zaznacza kazde swieto... to
      taka ciekawostka...

Nastepna zmiana jest ustawienie podrozy. Felinecaline pisze ksiazke i chwala
      jej za to. Zachowujac jednak formie jaka byla do tej pory, to zepchalaby
      pozostale wycieczki w gleboka otchlan. Opis zawiera krotki cytat i "view"
      kieruje do wlasciwego tekstu. Tam to juz jest 80 Gigabajtow zapasu, co mozne
      pomiescic kopie wszystkich ksiazek z kazdego zamku w dorzeczu Loary wink) Ciekaw
      jestem jak inni podejda do sprawy opisu. Przyznam, ze o ile poczatkowo liczylem
      na krotki tekst, to teraz zaczyna mi sie to podobac... juz widze wydanie
      ksiazkowe "Poradnika tych 40 i plus" wink)

Tak a propos; MariaLudwika powinna czuc sie sprowokowana wink

PS. Biorac pod uwage ilosc czasu spedzanego ostatnio przed komputerem, coraz
      bardziej prawdopodobnym efektem tegoz robi sie moje wyrzucenie z domu razem z
      tym pudlem... czy jest wsrod nas jakis prawnik specjalizujacy sie w rozwodach?
      wink)
      • warum Re: Podroz po Europie 14.10.03, 06:49
        Prawnik sie znajdzie z pewnoscia jak tylko...sytuacja stanie sie na tyle
        napieta, ze bedziesz sklonny zaplacic 100x tyle co myslisz,ze teraz moglbyssmile
        A... swoja droga... dlaczego zona Jej_meza nie zawitala na forum 40 plusikow
        chociazby jako najwazniejsza / 1-sza po...albo przed..smile/recenzentka?
        Pozdrowienia od niekumatych, maloczasowych czterdziestek - czyli mnie
        podobnych!.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka