lablafox 21.11.03, 10:34 kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1132973&KAT=245 i jak wyjeżdżać w góry po zdrowie ? Lx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edeka5 Re: Uwaga - radon 21.11.03, 11:05 Mam znajomych mieszkających w Kotlinie Kłodzkiej i oni wiele lat temu mówili mi o szkodliwym promieniowaniu związanym z kopalniami uranu. Twierdzili, że przed wojną mieszkający tam Niemcy byli przesiedlani co kilka lat, żeby uchronić ich przed zbytnim napromieniowaniem. Odpowiedz Link
mammaja Re: Uwaga - radon 21.11.03, 13:05 Mila Lbx, czy masz jakies dobre wiadomosci? PO obejrzeniu przesluchania pani Minister J. ,nastepnie Kuriera z wiadomosciami o zamachach ,zabitych i rannych - teraz jeszcze i to. To chyba zostane eremitka! Odpowiedz Link
lablafox Re: Uwaga - radon 21.11.03, 15:38 Mammajko droga , jest to informacja dobra inaczej. Wiedząc o tym ,nie wybierasz się tam sama na wypoczynek , ani nie wysyłasz tam rodziny , dzieci , przyjaciół, bo wiesz ,że możesz im zaszkodzić. Pomysleć ,że były to moje ulubione okolice górskie i dobrze się tam czułam .Może trochę rodonu było mi trzeba do życia. Lx Odpowiedz Link
mammaja Re: Uwaga - radon 21.11.03, 16:27 No wlasnie - rowniez ja "odkrylam " te okolice stosunkowo pozno,zauroczona Tatrami, ale kilka lat z rzedu jezdzilam na plenery rodzinne ,gdzie dzieciaki swietnie sie bawily a rodzice mogli sobie pomalowac w plenerze. Przeszlam wtedy wiele szlakow karkonoskich i zachwycily mnie te gory. Wiec ci mialam lyknac to lyknelam. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Uwaga - radon 21.11.03, 16:31 Witajcie - wprawdzie miałam o tym pisać do rubryki zdrowotnej, ale skoro temat "ruszył", to trochę powiem teraz. Problem radonu, to nie tylko problem Kowar i Kotliny Jeleniogórskiej. Radon jest obecny wszędzie. Ziemia emanuje radonem. Mozna wykryc jego obecność także w materiałach budowlanych. Gdyby miec czułe urządzenia i dokonywac pomiarów np. w wieżowcach, to wyszłoby na jaw, że wraz ze wzrostem wysokości domu maleje stężenie tego gazu, ale nie znika on całkowicie. Dlatego tak ważne jest częste wietrzenie mieszkań. Pomijając względy higieniczne i usuwanie wilgoci, jest to praktycznie rzecz biorąc jedyny sposób na pozbycie się radonu z mieszkań. Odpowiedz Link