Dodaj do ulubionych

Murzynki :)

16.11.04, 21:17
Podobała się Wam ta ksiażka? Bo mnie ona rozczarowała... Była to pierwsza
ksiażka Agathy, którą czytałam i wydało mi się, ze jest ona (Agatha)
przereklamowana... Ale potem przeczytałam kolejną i zdanie diametralnie
zmieniłam....
Pozdrawiam
M
Obserwuj wątek
    • slotna Re: Murzynki :) 16.11.04, 23:42
      Ja szczerze mowiac tez nie przepadam za ta ksiazka. Mysle, ze podobalaby mi sie
      o wiele bardziej, gdyby nie byla tak rozreklamowana. Zanim ja wreszcie dorwalam
      przeczytalam juz sporo ksiazek Agathy i wiekszosc mnie zachwycila. Skoro ta
      miala byc najlepsza liczylam na cos... a, sama nie wiem;)
      Za to moze nie tak popularne 'Zabojstwo Rogera Ackroyda' wcisnelo mnie w fotel.
      Tym razem sie nie przeliczylam (opis na okladce byl bardzo obiecujacy).
      Siedzialam z otwarta buzia przez piec minut po zakonczeniu lektury;))
      • ikkala Re: Murzynki :) 17.11.04, 10:19
        A ja berdzo lubię Murzynki, miałam autentyczny dreszczyk na plecach jak
        czytałam je wieczorem. Choć "Zabójstwo... " też jest świetne, występuje w niej
        jeden z moich ulubionych czarnych charakterów. Drugi jest w "Mężczyźnie w
        brązowym garniturze".
        Pozdrawiam.
    • maedel Re: Murzynki :) 18.11.04, 13:35
      Bardzo lubię tę książkę - jedna z moich ulubionych powieści Christie.
      Może dlatego, że różni się od innych często szablonowych jej kryminałów.
      Ma klimat! :)
      • lucja_4 Re: Murzynki :) 21.02.05, 11:27
        To moja ulubiona książka Agatki :-)
    • agao1984 Re: Murzynki :) 19.11.04, 16:26
      Ta książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Chyba tylko "Morderstwo w Orient
      Expressie" jej dorównuje. Według mnie to chyba najlepsza książka Agathy, choć
      nie ma w sobie tego uroku co powieści z panną Marple i tej szczypty humoru co
      książki z Poirotem. Ale intryga kryminalna i pomysł - mistrzostwo :)
      • lady Re: Murzynki :) 26.11.04, 21:26
        Sądzę dokładnie tak samo. Murzynki mnie zastrzeliły, prócz nich właśnie jedynie
        jeszcze Orient Express.
        • zzdorka Re: Murzynki :) 27.11.04, 20:24
          A mi akurat Orient Express niekoniecznie przypadl do gustu. A Murzynki mi sie
          podobaly.
          • hetacus Re: Murzynki :) 30.11.04, 07:57
            Nie jestem wielkim fanem AC (uwielbiam natomiast Simenona), ale "Murzynki.." są
            akurat najlepszą z jej książek które czytałem...
            Niektóre tytuły były przeraźliwie nudne. Najgorsze to chyba: "Morderstwo
            odbędzie się..."
    • tgosia44 Re: Murzynki :) spoiler 28.12.04, 12:50
      Odwołuję, po ponownym przeczytaniu uznaję, ze Murzynki nie są takie złe ;)
      Ale teraz mam dwa pytania: po pierwsze, jak w wersji z GW brzmi wierszyk (kogo
      dotyczy); po drugie) czy sam pomysł- ktoś zaprasza iles gości, a oni giną, przy
      czym gospodarz swinguje własną śmierć- filmów takich było mnóstwo- czy maja one
      początek w Murzynkach czy taki pomysł pojawił się już wcześniej, a Agatha go
      wykorzystała?! Ktos coś wie?
      M
      • czytajaca1 Re: Murzynki :) spoiler 30.12.04, 18:24
        Wierszyk jest o 10 żołnierzykach.
        Na drugie pytanie odpwiedzi nie znam, niestety.
        Natomiast sama książka jest najlepszym dziełem A.Christie- w moim odczuciu.
        • tgosia44 Re: Murzynki :) spoiler 30.12.04, 18:28
          dzięki za odpowiedź
          a wyspa ma jaki kształt ;)?
          M
          • yanga Re: Murzynki :) spoiler 02.01.05, 11:42
            Nijaki. Zdanie o kształcie wyspy zostało wykreślone, gdyż nie pasowało do
            jedynie słusznej koncepcji.
            • meduza7 Re: Murzynki :) spoiler 04.03.05, 13:37
              Wierszyk w wydaniu GW przetłumaczony jest beznadziejnie i grafomańsko,
              niestety. A w ogóle cała awantura jest o słowo "nigger" w jęz. angielskim
              faktycznie obraźliwe (u nas przeważnie tłumaczone jako "czarnuch"). Tymczasem
              polski Murzynek nikogo nie obraża i uważam, że można go było zostawić w spokoju.
              • bejaa Re: Murzynki :) spoiler 25.04.05, 17:08
                mnie murzynki bardzo sie spodobały i przede wszystkim uważam tą książkę za
                najbardziej "dreszczykową" i straszną z dotychczas przeczytanych przeze mnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka