Dodaj do ulubionych

Chciałabym prosić Was

13.09.04, 14:58
o rozstrzygniecie rodzinnego sporu.

Czy nazwisko Kuzniecowa w mianowniku wymawia sie jak KuzNIEcowa czy
KuznieCOwa?

Pozdrawiam. Ala
Obserwuj wątek
    • yigor Re: Chciałabym prosić Was 13.09.04, 15:09
      Ja bym wymawial KuznieCOwa.
      • ala100 Re: Chciałabym prosić Was 13.09.04, 17:01
        yigor napisał:

> Ja bym wymawial KuznieCOwa.

Mąż się wpienił. Dziękuję. smile

W radiu i telewizji słyszę ostatnio KuzNIEcowa.

Pozdrawiam. Ala
        • yigor Re: Chciałabym prosić Was 13.09.04, 21:16
          Nie wykluczone, ze w Posce podobne nazwiska inaczej sie wymawia - nie znam sie
          na szczegolach. Ale naprzyklad w Rosji WysOckogo, a w Polsce WysockiEgo,
          PelEwina - PelewIna itp.

Pozdrawiam
          • ala100 Re: Chciałabym prosić Was 13.09.04, 21:54
            yigor napisał:

> Nie wykluczone, ze w Posce podobne nazwiska inaczej sie wymawia - nie znam
            sie
            > na szczegolach. Ale naprzyklad w Rosji WysOckogo, a w Polsce WysockiEgo,
            > PelEwina - PelewIna itp.
            >
            > Pozdrawiam

W sporze rodzinnym chodziło o akcentowanie rosyjskie. Jeśli chodzi o wymowę
            polską, to nie widzę powodu, żeby nie było na drugą, czyli akurat tak samo.
            Dlaczego akcentują na trzecią - to dla mnie zagadka. Pewnie chcą zakcentować
            znajomość rosyjskiego.

Pozdrawiam. Ala
        • rasha1 Re: Chciałabym prosić Was 07.02.05, 03:14
          Doga Ala KuzNIEcowa - to plonizowanie przez tradycyjny polski akcent. Po
          rosyjsku powinno być - KuznieCOwa. Proszę uwierzyć!
          Pozdrawjam, russkaja.
    • qubraq Re: Chciałabym prosić Was 15.09.04, 00:34
      Igorze, pamiętasz Daszeńka mnie poprawiała kiedy mówiłem odruchowo PugAczowa!
      Andrzej
    • qubraq I ja chciałbym prosić Was 02.10.04, 17:52
      Igorze, ... a jak powiedzieć: DAszeńka czy DaszEńka?
      Andrzej
      • yigor Re: I ja chciałbym prosić Was 31.10.04, 01:09
        qubraq napisał:

> Igorze, ... a jak powiedzieć: DAszeńka czy DaszEńka?
        > Andrzej

Nawet boje sie myslec o tym, zeby w ten sposob zwracac sie do DAszenki...
        • qubraq Re: I ja chciałbym prosić Was 31.10.04, 11:54
          yigor napisał:

> Nawet boje sie myslec o tym, zeby w ten sposob zwracac sie do DAszenki...

Ale masz refleks! Gdzież-to bywałeś w tym czasie?
          Igor - to teraz oświeć mnie czy moje takie zwracanie sie do Darii może być
          poczytane przez nią za niestosowne, delikatnie mówiąc? Byłbym ostatnim, który
          chciałby Darii zrobić przykrość.
          A propos Juszczenki to chyba Ty wiesz najlepiej jak to wymawiać. To nazwisko
          kojarzy mi się z pilotem, który chyba w 1976 uciekł na Migu 23PF do Japonii.
          Nie jestem pewny czy to był Mig 23 czy ten hipersoniczny Mig 25 (najszybszy
          myśliwiec świata - 3 520 km/h na wys. 23 000 m) do przechwytywania Pershingów
          ale chyba nie... On chyba również miał na imię Wiktor, pamietam jak dyrektor
          Renault Grisza G. powiedział że Ukraińcy znowu podpadli gensekowi.
          Andrzej

• yigor Re: I ja chciałbym prosić Was 31.10.04, 17:20
            Zwracajac sie w ten sposob, nie urazisz dziewczyne, czy kobiete. Nie chodzi o
            robienie przykrosci, tylko o zaryzykowanie tak pieszczotliwego zwrotu do az tak
            atrakcyjnej kobiety.

Zagladam do sieci dosc rzadko, a ochote udzielac sie na Forum skutecznie otbil
            mi tutejszy "oficer polityczny". Znana postac z czasow radzieckich - niby za
            nic nie odpowiada, ale wszedzie ma glos i o wszystkim moze zadecydowac.

Twoja teoria o MIGach jest niesamwta!!!! Czy to byloby mozliwe, ze oni mieli az
            taka predkosc, zeby zgodnie z teoria Einshtaina ten Juszzcnko wrocil po tych 25
            latach mlodszy niz jest ale o bardziej progresywnych pogladach!?!

Zapraszam na swoj wernisarz, bedzie w sobote 6 listopada o 17 w Kosciele
            sw.Zygmunta pl Konfederacji 55, Sala Akademicka.
            Pozdrawiam
            Igor
            • fanta-girl Re: I ja chciałbym prosić Was 31.10.04, 18:42
              Yigor, zaloze osobny watek z info o Twoim wernisazu, jak nie masz nic
              przeciwko smile
          • qubraq Re: I ja chciałbym prosić Was 30.12.04, 21:28
            qubraq napisał do Igora:

> ...A propos Juszczenki to to nazwisko kojarzy mi się z pilotem, który chyba w
            > 1976 uciekł na Migu 23PF do Japonii.
            > Nie jestem pewny czy to był Mig 23 czy ten hipersoniczny Mig 25 (najszybszy
            > myśliwiec świata - 3 520 km/h na wys. 23 000 m) do przechwytywania Pershingów
            > ale chyba nie... On chyba również miał na imię Wiktor, pamietam jak dyrektor
            > Renault Grisza G. powiedział że Ukraińcy znowu podpadli gensekowi.

Igor miał rację, ze to pozorne podobieństwo z najsłynniejszym obecnie
            nazwiskiem na świecie: Juszczenko!
            Po niewczasie coś znalazłem w notatkach:
            Facet który prysnął do Japonii w listopadzie 1976 roku nazywał się Wiktor
            Bielenko i właściwie nie uciekł tylko z niewiadomych przyczyn znalazł sie nagle
            nad Japonią no i tam go posadzili a samolot to był właśnie MIG 25 ale nie PF
            tylko R i do tego bez elekroniki specjalnej, z innym niż PF-ka silnikiem.
            Średnia z dwóch testowych przelotów maksymalnej predkości PF-ki wyniosła o parę
            km/h więcej bo 3560 km/h co na wysokości 23 km odpowiada ponad 3,5 Macha bo jak
            wsiadomo tym, którzy studiowali aerodynamikę a = około 20 pierwiastków
            kwadratowych z temperatury bezwzględnej czynnika aerodynamicznego, która tam
            wynosi wg atmosfery wzorcowej minus 56 i pół st.Cels. Wystarczy policzyć...
            Przy tej prędkości temperatura pokrycia przy krawędziach natarcia wzrasta do
            ponad 500 stopni i dlatego mig 25 miał taki osmolono-żółtawy kolor, to blachy
            tytanowe, podobnie jak Kos SR71. W czasie testu PF-ka weszła na 36 233 metry!!!
            Za PF-ke biuro konstrukcyjne Stawropolskiego dostało nagrodę państwową a zespół
            Tumańskiego specjalne wyróżnienie za silnik. To własnie ten samolot był i
            pozostał do dzis najszybszym samodzielnym samolotem świata! Warto wiedzieć!
            Andrzej
    • fanta-girl Jezykowe watpliwosci 28.10.04, 18:35
      Znalazlam cos takiego:

www.rosjanin.pl/rosyjski/index.html
      Nie wiem jak to dziala, ale jakby ktos sie zastanawial jak cos tam napisac,
      albo powiedziec mozna sprobowac.
      • ala.orthos Re: Jezykowe watpliwosci 30.10.04, 20:55
        fanta-girl napisała:

> Znalazlam cos takiego:
        >
        > www.rosjanin.pl/rosyjski/index.html
        > Nie wiem jak to dziala, ale jakby ktos sie zastanawial jak cos tam napisac,
        > albo powiedziec mozna sprobowac.

Chciałam nawet spróbować, bo znowu mam problem z akcentem, ale tam jest
        napisane:

"Udzielać odpowiedzi zaczniemy po przerwie świąteczno-noworocznej" smile

Może znajdzie sie więc tutaj ktoś, kto znowu rozstrzygnie rodzinny spór:

JUszczenko czy JuszczEnko ?
        • yigor Re: Jezykowe watpliwosci 31.10.04, 01:14
          Po-russki byloby raczej JUszczenko, ale w zwiazku z sytuacja sam delikwent
          moglby sobie zyczyc brzmiec bardziej ukrainsko, np JuszczenkO, albo
          JuszczEnko smile
          • ala.orthos Re: Jezykowe watpliwosci 31.10.04, 07:10
            yigor napisał:

> Po-russki byloby raczej JUszczenko, ale w zwiazku z sytuacja sam delikwent
            > moglby sobie zyczyc brzmiec bardziej ukrainsko, np JuszczenkO, albo
            > JuszczEnko smile

Mogłam się spodziewać, że to sprawa polityczna.

Nasi telewizyjni i radiowi redaktorzy, którzy wszystkie słowiańsko brzmiące
            nazwiska z terenów dawnego ZSRR akcentują na trzecia od końca, chyba nie
            wiedzą, że wysyłają w ten sposób sygnały podprogowe o przeciwnych sympatiach
            politycznych niz głoszone oficjalne. smile Bezpiecznie byłoby akcentować po
            polsku. No ale wtedy Rosjanie mogliby sie poczuć urażeni...

Zabiłeś mi ćwieka w łeb, Ygorze, bo teraz się zastanawiam: JuszczEnko czy
            JuszczenkO? I od czego to zależy:
            - wschodnia - zachodnia Ukraina
            - prawica - lewica
            - narodowcy - europejczycy ?

Idę szukać forum ukraińskiego.

Dziękuję.
    • qubraq Daszeńka 31.10.04, 22:10
      Igorze, nie powiedziałem Ci, że żyła z nami w domu śliczna (też) maciupeńka
      popielata kociczka, miała na imię tak jak ta suczka foxterierka od Jarosława
      Haska - Daszeńka - "Daszeńka, czyli żywot szczeniaka". Była u nas 20 lat i
      jeden dzień. Stąd moje przywiązanie do tego imienia.
      Na wernisaż oczywiście przyjdziemy z Iloną.
      Jest całkiem możliwe, że o sprawie uprowadzenia do Japonii Miga 23PF przez
      radzieckiego pilota Wiktora ...enkę możesz nic nie wiedzieć gdyż w tym czasie
      (30 lat temu!) sprawa mogła być w Sojuzie "sowierszenno sekretna specjalnowo
      naznaczenia" a ludzie nie mieli skąd dowiedzieć się o tym bo ci gadatliwi już
      budowali silosy na Kołymie lub na Wajgaczu. Inna sprawa z Migiem 25 - ja
      naturalnie wiedziałem o tym gdyż byłem facetem z tej branży, choć "z innej
      firmy"; ludność Sojuza mogła o nim nic nie wiedzieć ani o tym, że jest on tak
      cholernie szybki bo to mogła być tajemnica wojskowa a wersji "cywilno-
      sportowej" nie było; u nas też raczej nie mówiło się o tym. Ale pod koniec lat
      sześćdziesiątych w biurze konstrukcyjnym Jemielianowa opracowano konstrukcję i
      wykonano superszybki samolot o kodzie E-166 o parametrach lotu zblizonych do XR-
      70 i sylwetce trochę odmiennej od Blackbirda, też dwa silniki strumieniowe ale
      przy kadłubie. Amerykanie wspominali go w swoim World Aircraft Jeans w kilku
      słowach tylko.
      Nie wiedziałem że Cię interesuje lotnictwo.
      Pogadamy na wernisażu, pewnie Justyna też przyjdzie.
      Pozdrowienia
      Andrzej
    • qubraq Wernisaż, ach wernisaż! 07.11.04, 13:42
      Bylismy z Iloną wczoraj i mieliśmy nadzieję że spotkamy tam całą grupę
      przyjaciół... cóż, byli inni, reszta chętnych pewnie nie mogła przyjść...
      Wystawa jest duża choć salka niewielka, obrazów gdzieś ok. 50, tematyka
      sakralna, warto zobaczyć. Pójdę jeszcze raz bo oczywiście żadne z nas nie
      wzięło ze sobą aparatu foto. Ech Justyna, Justyna, tak na Ciebie liczyłem!
      A.
      • yigor Re: Wernisaż, ach wernisaż! 11.11.04, 14:42
        Dziekuje za dobre slowa, Andzeju.
        Do konca listopada bede w niedziele od 10 do 14 dogladal wystawy. Tak ze
        zapraszam, gdybys mial ochote jeszcze raz wybac sie tam.
        Pozdrawiam
    • wojtexkowron Na pewno nie KuzNIEcowa 25.02.05, 17:13
      Bo o nieakcentowane wymawia sie zawsze jak a.
      A wiec jezeli juz to KuzNIEcawa. Ale to brzmi glupio, wiec pewnie KuznieCOwa
    • fanta-girl Re: Chciałabym prosić Was 10.06.05, 11:56
      Kontrowersyjny to byl temat, ale wykopuje co by nowego topika nie zakladac.

Przysylaja mi na jeden z moich adresow duzo rosyjskiego spamu.
      Wlasnie takie cos dostalam:

Вы хотите узнать значение своей фамилии?
      Вам интересно выяснить почему Ваших предкoв стaли нaзывaть именнo
      тaк? Тогда приглашаем Вас сюда -
      personales.com/espana/vitoria/yourname/index.html
      это и оригинальный неизбитый подарок,
      и серьезное ономастическое исследование.

Musze przyznac, ze pomysl biznesu zrobil na mnie wrazenie smile
      • fanta-girl nieco inny temat 10.06.05, 11:57
        A zmienie temat przy okazji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka