demka 17.12.04, 21:44 Może to mały plagiat wątku Andrzeja, ale może ktoś wie jakie bombki Rosjanie ubierają na choinkę? Czy są charakterystyczne lub wyjątkowe w jakiś sposób?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpieczara Re: Zwyczaje 17.12.04, 22:09 Dość delikatny to temat. Bąbki w rękach Rosjan.W Las Vegas widzieliby chętnie atomowe, to takie kolorowe i błyszczące fajerwerki.Chemiczną bąbkę u Juszczence już chyba powiesili. Biologiczne od wielu lat wieszają wokół Bajkału aż jedynym słodkowodnym fokom (gatunek endemiczny) gały wyszły na wierzch.Bombki konwencjonalne Czeczenom fundują jako fundacja "Wolny Kaukaz"... Świetny temat na Święta. Odpowiedz Link
tuliak Re: Zwyczaje 17.12.04, 22:55 babki, konia z rzedem temu, kto kupi w sklepie rosyjskie babki) same chiny, francja, niemcy i nawet stany i ... polska) ile by nie szukac... abidno i stydno... a na choince kolorowo i druzno wisza sobie z nimi, kupione... na bazarze rosyjskie bombki z rozmaitymi motywami, ludowymi tez, ale kupic takie to sztuka - deficyt (jak sie to dawniej mawialo); jak kiedys mowilem/pisalem, niestety rosyjskie spoleczenstwo tez juz ukasil zachod, obyczaje sie zmieniaja, ta goraca, bezinteresowna goscinnosc zaczyna zanikac jak w polsce zniknela ostatecznie na przestrzeni dziesieciu - pietnastu lat( grustno, skuczno, stydno i abidno ---------------- настала уже пора трогательных прощании, пора покинуть фенью согретого места... Odpowiedz Link
qubraq Re: Zwyczaje 18.12.04, 13:49 Wiecie, pamiętan naszą ostatnią lwowską Wigilię Świąt Bożego Narodzenia w sorok czetwiortom. Zaprosiliśmy do stołu mieszkających u nas na kwaterze kapitana i jego młodziutką żonę. Byli tak wzruszeni i uradowani, że do końca swojego u nas pobytu traktowali nas jak rodzinę, można powiedzieć, że tak jak my ich... ...a jeszcze z góry - z piętra, schodziła do nas moja miłość, Nadja, moja rówieśniczka, córka pałkownika tośmy w bawialni robili małą Rosję ale jak tylko moja mama przychodziła do nas to obie mówiły do niej po polsku! Oczywiście mielismy na choince przedwojenne zabawki i bombeczki ale obie dziewczyny przed Wigilią kleiły zabawki choinkowe ze wszystkiego co tylko wpadło pod rękę: papieru, słomy, "staniolu", pergaminu, skorup z orzechów, nizały paciorki na nitki i robiły koszyczki na kanfiety i ariecha, wycinały z blachy po konserwach z tuszonką, a w ogóle choinka czyli po naszemu drzewko nazywała się jołoczka! Andrzej Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Zwyczaje 18.12.04, 14:40 jesli chodzi o noworoczny design... to mi sie zawsze najbardziej podobaly ekspedienki w okresie swiateczno-noworocznym... Kto i kiedy im podpowiedzial, ze lancuchy choinkowe swietnie wygladaja na szyi niczym drogie boa ze sztuczej foli? ->Kto wie, temu gore zlota!!! (z folii swiatecznej w kolorze zoltym...) Odpowiedz Link
fanta-girl a i bombki 18.12.04, 15:03 mi sie przypomnialo... te rosyjskie mialy czesto taka elegancka zgrzewke na laczeniu dwoch plastikowych polkul.... Odpowiedz Link
demka Re: a i bombki 19.12.04, 15:04 W kwestii bombek to przypomniało mi się jeszcze, że były kiedyś u mnie w domu takie przywiezione z Leningradu w głębokich latach 60-tych.Każda z nich była inna i nie była to kula.Miały one przeróżne kształty:figurki,owoce.Najwięcej było jednak takich, które mocowało się na drzewko nie za pomocą nitki, żeby wisiały.Miały one coś w rodzaju żabki, takiej jak przy firankach.Przyczepiało się to gałązki i stał sobie grzybek albo kosmonauta. Odpowiedz Link
color Re: a i bombki 19.12.04, 15:37 nalezy jeszcze dodac ze to byly bąbki nietłukące - do dzis mam pare sztuk, nawet je czasami wieszam Odpowiedz Link
demka Re: a i bombki 19.12.04, 16:58 Święte słowa Niezniszczalne.Do dzisiaj rodzina moja ma w posiadaniu nawet szklany kilkumetrowy łańcuch.Taki z kolorowych koralików. Odpowiedz Link
zgaga01 Re: Zwyczaje 19.12.04, 17:14 Obawiam się, ze spacjalnie niczym się nie różnią. Wrzuć np. na wyszukiwarce www.ramble.ru hasło "Ёлочные украшения" lub "Ёлочные шары" i wszystko będzie jasne. Osobiści polecam dwie stronki sneg.by.ru/legend/igryshki.htm www.rg.ru/bussines/rinky/449.shtm Ot tak, trochę historii. Odpowiedz Link
mpieczara Re: Zwyczaje 02.12.05, 08:32 Ten temat ponownie jest aktualny. Ja w tym roku ozdobię sobie choinkę bombkami z Kwaśniewskim, Dochnalem, Jagiełłą, Długoszem , Pęczakiem, Putinem, Kuczmą,Kulczykiem, Millerem, Żaglem i Kuną.....Na krakowskim Rynku są po 8 zł/szt. Łańcuch choinkowy będzie symbolizował rurociąg jamalski... Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Zwyczaje 02.12.05, 12:10 a ja latem z zalem wywalilam sztuczna choinke, co to ja dawno temu w Moskwie ubieralam jeszcze... Ale juz druty wylazily... A bombek rosyjskich juz nie mam. Tylko jakis samotny lancuch stamdad sie ostal - one byly takie charakterystyczne: skręcone i dość elastyczne. Tergoroczna choinka bedzie sadze, standardowo wielo kolorowa bez watkow politycznych za to pewnie z ludowymi Odpowiedz Link
demka Re: Zwyczaje 02.12.05, 13:10 Ja tego roku planuję bombki - pierniki, dodam że własnej produkcji będą..Wot! Odpowiedz Link