17.12.04, 21:44
Może to mały plagiat wątku Andrzeja, ale może ktoś wie jakie bombki Rosjanie
ubierają na choinkę? Czy są charakterystyczne lub wyjątkowe w jakiś sposób??
Obserwuj wątek
    • mpieczara Re: Zwyczaje 17.12.04, 22:09
      Dość delikatny to temat. Bąbki w rękach Rosjan.W Las Vegas widzieliby chętnie
      atomowe, to takie kolorowe i błyszczące fajerwerki.Chemiczną bąbkę u Juszczence
      już chyba powiesili. Biologiczne od wielu lat wieszają wokół Bajkału aż jedynym
      słodkowodnym fokom (gatunek endemiczny) gały wyszły na wierzch.Bombki
      konwencjonalne Czeczenom fundują jako fundacja "Wolny Kaukaz"...
      Świetny temat na Świętasmile.
      • tuliak Re: Zwyczaje 17.12.04, 22:55
        babkismile, konia z rzedem temu, kto kupi w sklepie rosyjskie babkismile) same
        chiny, francja, niemcy i nawet stany i ... polskasmile) ile by nie szukac...
        abidno i stydno...
        a na choince kolorowo i druzno wisza sobie z nimi, kupione... na bazarze
        rosyjskie bombki z rozmaitymi motywami, ludowymi tez, ale kupic takie to
        sztuka - deficyt (jak sie to dawniej mawialosmile); jak kiedys mowilem/pisalem,
        niestety rosyjskie spoleczenstwo tez juz ukasil zachod, obyczaje sie zmieniaja,
        ta goraca, bezinteresowna goscinnosc zaczyna zanikac jak w polsce zniknela
        ostatecznie na przestrzeni dziesieciu - pietnastu latsad(
        grustno, skuczno, stydno i abidno
        ----------------
        настала уже пора трогательных прощании, пора покинуть фенью согретого места...
    • qubraq Re: Zwyczaje 18.12.04, 13:49
      Wiecie, pamiętan naszą ostatnią lwowską Wigilię Świąt Bożego Narodzenia w sorok
      czetwiortom. Zaprosiliśmy do stołu mieszkających u nas na kwaterze kapitana i
      jego młodziutką żonę. Byli tak wzruszeni i uradowani, że do końca swojego u nas
      pobytu traktowali nas jak rodzinę, można powiedzieć, że tak jak my ich...
      ...a jeszcze z góry - z piętra, schodziła do nas moja miłość, Nadja, moja
      rówieśniczka, córka pałkownika tośmy w bawialni robili małą Rosję ale jak tylko
      moja mama przychodziła do nas to obie mówiły do niej po polsku! Oczywiście
      mielismy na choince przedwojenne zabawki i bombeczki ale obie dziewczyny przed
      Wigilią kleiły zabawki choinkowe ze wszystkiego co tylko wpadło pod rękę:
      papieru, słomy, "staniolu", pergaminu, skorup z orzechów, nizały paciorki na
      nitki i robiły koszyczki na kanfiety i ariecha, wycinały z blachy po konserwach
      z tuszonką, a w ogóle choinka czyli po naszemu drzewko nazywała się jołoczka!
      Andrzej
    • fanta-girl Re: Zwyczaje 18.12.04, 14:40
      jesli chodzi o noworoczny design... smile to mi sie zawsze najbardziej podobaly
      ekspedienki w okresie swiateczno-noworocznym...

Kto i kiedy im podpowiedzial, ze lancuchy choinkowe swietnie wygladaja na szyi
      niczym drogie boa ze sztuczej foli?

->Kto wie, temu gore zlota!!!
      (z folii swiatecznej w kolorze zoltym...)
    • fanta-girl a i bombki 18.12.04, 15:03
      mi sie przypomnialo... te rosyjskie mialy czesto taka elegancka zgrzewke na
      laczeniu dwoch plastikowych polkul.... smile
      • demka Re: a i bombki 19.12.04, 15:04
        W kwestii bombek to przypomniało mi się jeszcze, że były kiedyś u mnie w domu
        takie przywiezione z Leningradu w głębokich latach 60-tych.Każda z nich była
        inna i nie była to kula.Miały one przeróżne kształty:figurki,owoce.Najwięcej
        było jednak takich, które mocowało się na drzewko nie za pomocą nitki, żeby
        wisiały.Miały one coś w rodzaju żabki, takiej jak przy firankach.Przyczepiało
        się to gałązki i stał sobie grzybek albo kosmonauta.
      • color Re: a i bombki 19.12.04, 15:37
        nalezy jeszcze dodac ze to byly bąbki nietłukące - do dzis mam pare sztuk, nawet
        je czasami wieszam smile
        • demka Re: a i bombki 19.12.04, 16:58
          Święte słowa smile Niezniszczalne.Do dzisiaj rodzina moja ma w posiadaniu nawet
          szklany kilkumetrowy łańcuch.Taki z kolorowych koralików.
    • zgaga01 Re: Zwyczaje 19.12.04, 17:14
      Obawiam się, ze spacjalnie niczym się nie różnią. Wrzuć np. na wyszukiwarce
      www.ramble.ru hasło "Ёлочные украшения" lub "Ёлочные шары" i wszystko będzie
      jasne.
      Osobiści polecam dwie stronki
      sneg.by.ru/legend/igryshki.htm
      www.rg.ru/bussines/rinky/449.shtm
      Ot tak, trochę historii.
      • mpieczara Re: Zwyczaje 02.12.05, 08:32
        Ten temat ponownie jest aktualny. Ja w tym roku ozdobię sobie choinkę bombkami
        z Kwaśniewskim, Dochnalem, Jagiełłą, Długoszem , Pęczakiem, Putinem,
        Kuczmą,Kulczykiem, Millerem, Żaglem i Kuną.....Na krakowskim Rynku są po 8
        zł/szt. Łańcuch choinkowy będzie symbolizował rurociąg jamalski...
        • fanta-girl Re: Zwyczaje 02.12.05, 12:10
          a ja latem z zalem wywalilam sztuczna choinke, co to ja dawno temu w Moskwie
          ubieralam jeszcze...

Ale juz druty wylazily...

A bombek rosyjskich juz nie mam.
          Tylko jakis samotny lancuch stamdad sie ostal - one byly takie
          charakterystyczne: skręcone i dość elastyczne.

Tergoroczna choinka bedzie sadze, standardowo wielo kolorowa bez watkow
          politycznych wink za to pewnie z ludowymi smile
          • demka Re: Zwyczaje 02.12.05, 13:10
            Ja tego roku planuję bombki - pierniki, dodam że własnej produkcji będą..Wot!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka