qubraq 05.02.06, 21:18 od prawie godziny jest wizyta u Tat'jany i Siergiusza Nikitynych, ogladacie moze? Andrzej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metro.dinamo A.SUKHANOV 05.02.06, 21:37 tak, dla mnie Nikitiny mają kilka dobrych piosenek, ale polecam lirykę ALEKSANDRA SUCHANOWA, też kiedyś studenta MGU im.Lomonosova russia-in-us.com/Music/Artists/Sukhanov/ CZY MOŻE DROGA hajota MA JAKIŚ LINKI DO MP3 A.SUCHANOWA? Z góry bardzo-bardzo dziękuję. Odpowiedz Link
hajota Re: A.SUKHANOV 05.02.06, 21:51 Ze wstydem przyznam, że nie znałam... Ale zaraz pościągam i posłucham. Link jest: bards.pp.ru/ Odpowiedz Link
metro.dinamo Re: A.SUKHANOV 05.02.06, 22:04 WIELKIE DZIĘKI, PROSZĘ PRZY OKAZJI POSŁUCHAĆ, POLECAM JAKO ROSJANIN Odpowiedz Link
hajota Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:37 Oglądam.Dzięki za przypomnienie. Nie oglądałam od początku, bo miałam gości. Odpowiedz Link
metro.dinamo Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:48 tak, dla mnie Nikitiny mają kilka dobrych piosenek, ale polecam lirykę ALEKSANDRA SUCHANOWA, też kiedyś studenta MGU im.Lomonosova russia-in-us.com/Music/Artists/Sukhanov/ CZY MOŻE DROGA hajota MA JAKIŚ LINKI DO MP3 A.SUCHANOWA? Z góry bardzo-bardzo dziękuję. Odpowiedz Link
qubraq Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:50 Jest Alieksandr Gorodnickij Liena Frołowa Liena Kamargowa jest Eldar Riazanow i dziesiatki innych slaw pewnie jest i Weronika Dolina ale jakos nie dojrzalem ani Ałły Pugaczowej Odpowiedz Link
hajota Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:57 O 4:25 czasu polskiego jest powtórka. Chyba sobie nastawię wideo, żeby mi nagrało. Tylko ze jedyny wolny kawałek taśmy mam na kasecie z "Teksaską masakrą piłą mechaniczną". Ciekawy zestaw będzie... Odpowiedz Link
metro.dinamo Re: Na RTR Płanieta 06.02.06, 14:46 Nie mogłem nie odezwać się na ten temat, bo mam sentyment do tamtych piosenek oraz czasów. Też oglądałem ten kolejny program z zawsze cukierno-słodkimi Nikitinymi, przepraszam, ale nigdy za nimi nie przypadałem, mają kilka dobrych piosenek typu "Briczmulla" oraz "Perewedi mienia czerez majdan". Rozumiem, dlaczego tam był A.Gorodnickij, ale nie rozumiem, dlaczego E.Kamburowabo, bo ona nigdy nie była obok władzy jak Nikitiny, ale nawet kiedyś była blizką współpracowniczką W.Wysockiego. Dlatego mi sie bardziej podobaja A.Suchanow, A.Krup, W.Luferow, W.Lancberg, W.Dolina i inne. Mam nadzieję, że nie obraziłem fanów Nikitinych, ale uważam, że dla rusofilów warto posluchać też innych bardów niż wypromowanych na szeroką skale Nikitinych. Odpowiedz Link
hajota Re: Na RTR Płanieta 07.02.06, 10:48 Dla mnie Nikitiny to przede wszystkim jedna piosenka: "Pod muziku Vivaldi". No i "Briczmulla", owszem. Poza tym wiem, że byli kiedyś bardzo popularni - i to wszystko. Twórczość Weroniki Doliny poznałam kilka lat temu dzięki koledze, który miał jej stare płyty, jeszcze analogowe. Polubiłam ją bardzo "od pierwszego słuchania". A moja wielka miłość to Gorodnicki. Sama go "odkryłam" przeglądając kiedyś strony w Internecie. Pamiętam, że zainteresował mnie tytuł piosenki: "Piesnia polarnych liotczikow". Odsłuchałam - i tak się zaczęło. Ściągnęłam sobie dwie płyty Suchanowa. Podoba mi się! Odpowiedz Link
qubraq Re: Na RTR Płanieta 06.02.06, 18:21 Przyznam sie ze wstydem ze Nikitina znalem tylko z Ironii Sudźby jako tego ktory pokladal glos pod Andrieja Mjagkowo w piosenkach a dopiero Hanka Hajota mnie nakierowala na Gorodnickowo i Dolinę za co Jej jestem ciagle goraco wdzieczny. Haniu masz jeszcz kogos tak fajnego jak tamci w zanadrzu?... Odpowiedz Link
hajota Re: Na RTR Płanieta 07.02.06, 10:52 qubraq napisał: > Haniu masz jeszcz kogos tak fajnego jak tamci w zanadrzu?... W zanadrzu nie mam , spodobał mi się A. Suchanow, możesz jego piosenki ściągnąć z podanej przeze mnie strony. Są tam również utwory innych bardów. Polecam Ci Jurija Wizbora - to klasyka. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Na RTR Płanieta 13.02.06, 00:21 Haniu, szkoda, że ostatnio niezbyt często wchodzę na to forum, ale w piątek na kanale TVCI (Moskwa) późnym wieczorem był wieczór pamięci Wiktora Bierkowskiego. Podejrzewam, że prawie nikt z Was nie odbiera tego kanału (satelita). No i mało kto coś wie o tym człowieku. A szkoda, bo piosenki bardowskie mozna sklasyfikować w taki sposób: 1)autor muzyki+tekstu; 2)autor muzyki); 3)autor wierszy. Mało kto wie, ze Siergiej Nikitin wykonuje przeważnie cudze piosenki, wierszy nie pisze i zrzadka pisuje muzykę. Tania Sadykowa, jego żona, po prostu lubiła towarzystwo KSP (świetne były czasy!). Poznali się, śpiewając. Dalej wiecie. Zaś wspomniany Wiktor Bierkowski, nie pisząc własnych tekstów, stworzył 600 piosenek, większość z których jest klasyką gatunku (chociażby "Grenada" z wierszami Michaiła Swietłowa). Warto w ogóle zacząć od pierwszej bardowskiej piosenki - "Brygantyny" Pawła Kogana i Georgija Lepskiego. Powstała w 1937r., autor tekstu zginął w czasie wojny, lecz były to początki autorskiej piosenki w dzisiejszym rozumieniu. W necie trafiały mi sie też piosenki Aleksandra Galicza, jest Bułat Okudżawa, nie wiem, czy jest Michaił Anczarow, ale można znaleźć, oprócz Jurija Wizbora, także Wiktora Bokowa, Jewgienija Klaczkina (niestety, niezyjacego), Adę Jakuszewą, Aleksandra Dolskiego. Był taki projekt muzyczny "Pieśni naszego wieka" na CD, tam były świetne zbiorówki. Polecam też praktycznie w całości wydanego Aleksandra Rozenbauma (osobiście wolę nagrania stare, w wersji na gitarę, bo uważam, że jego dwunastka zupełnie wystarcza). Zresztą, nazwisk jest wiele. Prawie wszystkich widziałam na własne oczy, bo wtedy kluby studenckie zapraszały do siebie ludzi piszących coś ciekawego, zaś nieprofesjonalistom nikt innych pomieszczeń nie udostepniał. Z saszą Rozenbaumem śpiewalismy po prostu na polanie, bo w ostatniej chwili administracja jakiegos klubu nie dała sali. No i było świetnie! Mam troche płyt 33 1/3, jak już zaczęli wydawać... Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link