Dodaj do ulubionych

Na RTR Płanieta

05.02.06, 21:18
od prawie godziny jest wizyta u Tat'jany i Siergiusza Nikitynych, ogladacie
moze?
Andrzej
Obserwuj wątek
    • metro.dinamo A.SUKHANOV 05.02.06, 21:37
      tak, dla mnie Nikitiny mają kilka dobrych piosenek,
      ale polecam lirykę ALEKSANDRA SUCHANOWA, też kiedyś studenta MGU im.Lomonosova
      russia-in-us.com/Music/Artists/Sukhanov/
      CZY MOŻE DROGA hajota MA JAKIŚ LINKI DO MP3 A.SUCHANOWA?
      Z góry bardzo-bardzo dziękuję.
      • hajota Re: A.SUKHANOV 05.02.06, 21:51
        Ze wstydem przyznam, że nie znałam... Ale zaraz pościągam i posłucham. Link jest:
        bards.pp.ru/
        • metro.dinamo Re: A.SUKHANOV 05.02.06, 22:04
          WIELKIE DZIĘKI, PROSZĘ PRZY OKAZJI POSŁUCHAĆ, POLECAM JAKO ROSJANIN wink
    • hajota Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:37
      Oglądam.Dzięki za przypomnienie. Nie oglądałam od początku, bo miałam gości.
      • metro.dinamo Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:48
        tak, dla mnie Nikitiny mają kilka dobrych piosenek,
        ale polecam lirykę ALEKSANDRA SUCHANOWA, też kiedyś studenta MGU im.Lomonosova
        russia-in-us.com/Music/Artists/Sukhanov/
        CZY MOŻE DROGA hajota MA JAKIŚ LINKI DO MP3 A.SUCHANOWA?
        Z góry bardzo-bardzo dziękuję.

• qubraq Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:50
      Jest Alieksandr Gorodnickij Liena Frołowa Liena Kamargowa jest Eldar Riazanow i
      dziesiatki innych slaw pewnie jest i Weronika Dolina ale jakos nie dojrzalem
      ani Ałły Pugaczowej
      • hajota Re: Na RTR Płanieta 05.02.06, 21:57
        O 4:25 czasu polskiego jest powtórka. Chyba sobie nastawię wideo, żeby mi
        nagrało. Tylko ze jedyny wolny kawałek taśmy mam na kasecie z "Teksaską masakrą
        piłą mechaniczną". Ciekawy zestaw będzie...
    • metro.dinamo Re: Na RTR Płanieta 06.02.06, 14:46
      Nie mogłem nie odezwać się na ten temat, bo mam sentyment do tamtych piosenek
      oraz czasów. Też oglądałem ten kolejny program z zawsze cukierno-słodkimi
      Nikitinymi, przepraszam, ale nigdy za nimi nie przypadałem, mają kilka dobrych
      piosenek typu "Briczmulla" oraz "Perewedi mienia czerez majdan". Rozumiem,
      dlaczego tam był A.Gorodnickij, ale nie rozumiem, dlaczego E.Kamburowabo, bo
      ona nigdy nie była obok władzy jak Nikitiny, ale nawet kiedyś była blizką
      współpracowniczką W.Wysockiego. Dlatego mi sie bardziej podobaja A.Suchanow,
      A.Krup, W.Luferow, W.Lancberg, W.Dolina i inne.
      Mam nadzieję, że nie obraziłem fanów Nikitinych, ale uważam, że dla rusofilów
      warto posluchać też innych bardów niż wypromowanych na szeroką skale Nikitinych.
      • hajota Re: Na RTR Płanieta 07.02.06, 10:48
        Dla mnie Nikitiny to przede wszystkim jedna piosenka: "Pod muziku Vivaldi". No i
        "Briczmulla", owszem. Poza tym wiem, że byli kiedyś bardzo popularni - i to
        wszystko. Twórczość Weroniki Doliny poznałam kilka lat temu dzięki koledze,
        który miał jej stare płyty, jeszcze analogowe. Polubiłam ją bardzo "od
        pierwszego słuchania". A moja wielka miłość to Gorodnicki. Sama go "odkryłam"
        przeglądając kiedyś strony w Internecie. Pamiętam, że zainteresował mnie tytuł
        piosenki: "Piesnia polarnych liotczikow". Odsłuchałam - i tak się zaczęło.
        Ściągnęłam sobie dwie płyty Suchanowa. Podoba mi się!
    • qubraq Re: Na RTR Płanieta 06.02.06, 18:21
      Przyznam sie ze wstydem ze Nikitina znalem tylko z Ironii Sudźby jako tego
      ktory pokladal glos pod Andrieja Mjagkowo w piosenkach a dopiero Hanka Hajota
      mnie nakierowala na Gorodnickowo i Dolinę za co Jej jestem ciagle goraco
      wdzieczny.
      Haniu masz jeszcz kogos tak fajnego jak tamci w zanadrzu?...
      • hajota Re: Na RTR Płanieta 07.02.06, 10:52
        qubraq napisał:

> Haniu masz jeszcz kogos tak fajnego jak tamci w zanadrzu?...

W zanadrzu nie mam smile, spodobał mi się A. Suchanow, możesz jego piosenki
        ściągnąć z podanej przeze mnie strony. Są tam również utwory innych bardów.
        Polecam Ci Jurija Wizbora - to klasyka.
        • natalia_sankowska1 Re: Na RTR Płanieta 13.02.06, 00:21
          Haniu, szkoda, że ostatnio niezbyt często wchodzę na to forum, ale w piątek na
          kanale TVCI (Moskwa) późnym wieczorem był wieczór pamięci Wiktora
          Bierkowskiego. Podejrzewam, że prawie nikt z Was nie odbiera tego kanału
          (satelita). No i mało kto coś wie o tym człowieku. A szkoda, bo piosenki
          bardowskie mozna sklasyfikować w taki sposób: 1)autor muzyki+tekstu; 2)autor
          muzyki); 3)autor wierszy. Mało kto wie, ze Siergiej Nikitin wykonuje przeważnie
          cudze piosenki, wierszy nie pisze i zrzadka pisuje muzykę. Tania Sadykowa, jego
          żona, po prostu lubiła towarzystwo KSP (świetne były czasy!). Poznali się,
          śpiewając. Dalej wiecie. Zaś wspomniany Wiktor Bierkowski, nie pisząc własnych
          tekstów, stworzył 600 piosenek, większość z których jest klasyką gatunku
          (chociażby "Grenada" z wierszami Michaiła Swietłowa).
          Warto w ogóle zacząć od pierwszej bardowskiej piosenki - "Brygantyny" Pawła
          Kogana i Georgija Lepskiego. Powstała w 1937r., autor tekstu zginął w czasie
          wojny, lecz były to początki autorskiej piosenki w dzisiejszym rozumieniu. W
          necie trafiały mi sie też piosenki Aleksandra Galicza, jest Bułat Okudżawa, nie
          wiem, czy jest Michaił Anczarow, ale można znaleźć, oprócz Jurija Wizbora,
          także Wiktora Bokowa, Jewgienija Klaczkina (niestety, niezyjacego), Adę
          Jakuszewą, Aleksandra Dolskiego. Był taki projekt muzyczny "Pieśni naszego
          wieka" na CD, tam były świetne zbiorówki. Polecam też praktycznie w całości
          wydanego Aleksandra Rozenbauma (osobiście wolę nagrania stare, w wersji na
          gitarę, bo uważam, że jego dwunastka zupełnie wystarcza).
          Zresztą, nazwisk jest wiele. Prawie wszystkich widziałam na własne oczy, bo
          wtedy kluby studenckie zapraszały do siebie ludzi piszących coś ciekawego, zaś
          nieprofesjonalistom nikt innych pomieszczeń nie udostepniał. Z saszą
          Rozenbaumem śpiewalismy po prostu na polanie, bo w ostatniej chwili
          administracja jakiegos klubu nie dała sali. No i było świetnie!
          Mam troche płyt 33 1/3, jak już zaczęli wydawać...
          Pozdrawiam.
          Natalia.
    • qubraq Dzieki serdeczne Hamiu! Bt 07.02.06, 13:27
    • qubraq Oczywiście: Haniu :))Przebacz! Bt 07.02.06, 13:28
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka