Dodaj do ulubionych

dot.malarstwa

29.04.06, 12:55
Witam!
Poszukuje obrazu - prezentu dla znajomej, pilnie.
Tematyka: pejzaze (wiejskie, przyroda) lub martwa natura.
Czy moze znacie jakies miejsca w W-wie, gdzie mozna taki obraz kupic od reki?
No i jesli chodzi o cene to idealna okolo 100zl.
Chodzi mi o kupienie obrazu dzis-jutro.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yigor Re: dot.malarstwa 29.04.06, 13:45
      Wydaje mi sie, ze nalezy przespacerowac Marszalkowska i rozejzec sie przy Swietokrzyskiej po kioskach. Mozna spotkac jakies propozycje w cenie zblizonej do 100 zl.
      Gdyby chodzilo o cene rzedu 1000-2000 zl, mialbym cos do zaproponowania smile
      • nitka3 Re: dot.malarstwa 29.04.06, 15:15
        Nie powinno sie kupowac zadnego obrazu za taka cene (no chyba ze pełna wdzieku
        nieduża akwarelka!)Jeżeli cos kosztuje 100 zł to jest to chłam
        robiony "fabrycznie",czyli 100 takich samych ..tym samym pędzelkiem z nabrana
        farbką . To nie ma nic wspólnego ze sztuka ,a z galanterią.A może raczej ładna
        ramka .....dala przyszłego małego pejzazu?
    • czeget Re: dot.malarstwa 29.04.06, 16:34
      dzieki, juz kupilem na Allegro kilka obrazow, drozej od 100/szt, mi sie podoba
      • yigor Re: dot.malarstwa 29.04.06, 17:03
        czeget napisała:
        > dzieki, juz kupilem na Allegro kilka obrazow, drozej od 100/szt, mi sie podoba

No wlasnie! Na Allegro!
        Masz racje, tam mozna spotkac rodzynki. A ceny sa takie, ze wprowadzaja w kompleksysmile
    • qubraq Re: dot.malarstwa 29.04.06, 20:13
      Czy na rynku staromiejskim albo na barbakanie jeszcze siedzą amatorzy? tam
      mozna kupic obrazy niewielkie ale no nie koniecznie szmire czy chłam za stowkę-
      dwie, dzis widzialem na kiermaszu w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie.
      Czeget, wsiądź do autobusu 139 i przyjedź jutro albo lepiej pojutrze w
      pomiedzialek - juz bedzie pogoda cos sobie wybierzesz
      Andrzej
      • czeget Re: dot.malarstwa 29.04.06, 22:43
        dzieki, juz wybralem z tego w cenie 150-200zl:
        www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1159769
    • qubraq Re: dot.malarstwa 30.04.06, 00:06
      Widzialem obrazy Igora - to sa dzieła sztuki! na nie warto wydac pieniadze,
      natomiast to w Allegro no czy ja wiem ... chyba Pani Profesor ma rację to nie
      jest sztuka piekną, ja bym tam sluchal fachowcow...
      • nitka3 No własnie! 30.04.06, 00:25
        Takie są jak ich cena!
        Zawsze mnie to zastanawia...gdy ktos usłyszy o nowym dobrym komputerze za 300
        zł,watpi czy jest dobry...komórka za 20 zł........kradziona......skarpetki za
        1,zł-do wyrzucenia .To dla wszystkich jest jasne..A sztuka za 100 zł?Dobra!!!
        • czeget Re: No własnie! 30.04.06, 09:17
          O, przepraszam, widze tu prawdziwych fachowcow oraz ekspertow od dziel
          sztuki wink, moim zdaniem nie zawsze cena mowi o wysokim poziomie dziela, a poza
          tym to bedzie wisialo jako ozdoba sciany w osrodku odpoczynkowym.
          I tak wole to niz kwadrat Malewicza i tym podobne "dziela sztuki".

• qubraq Re: No własnie! 30.04.06, 16:03
            Czeget, nie wałnujsia niepotrzebnie, przeciez my z przyjaźnią, ja bym Ci nawet
            wlasny jakis pejzaż oddał ale wszystkie juz poszly do ludzi a płócien dziadka
            ojca czy syna raczej Ci nie dałbym, nie ze skąpstwa ale jestem do nich bardzo
            przywiązany; Ale ale, co to za Ośrodek Odpoczynkowy? Twój? napisz dwa slowa;
            dobry jestes skoro jeździsz wolwiną, co ja mam powiedziec skoro jeżdżę 20 letnim
            Maluchem...
            Andrzej
        • czeget Re: No własnie! 30.04.06, 09:39
          Alez czesciowo sie zgadzam, pewnie ze wole Toyote-LandCruisera niz Poloneza czy
          Lade-Samare, tylko na razie nie stac mi na to, dlatego mam Volvo
          • nitka3 Re: No własnie! 30.04.06, 11:48
            Ale ten sliczny piesek co tak uroczo kiwa główka w tyle Volva ,jest?Mam
            nadzieję!
            • czeget Re: No własnie! 30.04.06, 14:12
              i piesek, i kotek, i ptaszek, nawet rybka tez jest
              • nitka3 no i nie miałam racji! 30.04.06, 15:56
                bo obrazek będzie ładnie pasował do rybki i ptaszka!Pozdro!przejechałabym sie
                tym volvo!Szybko prowadzisz?
              • fanta-girl w obronie Allegro 01.05.06, 10:16
                Ja już kupowałam "Sztukę" na Allegro i generalnie polecam.
                Sa przedmioty robione produkcyjnie, ale można znaleźć fajne rzeczy.

Ja kupowałam rzeźby- takie zwyczajne - glinianianie i coś tam z mosiądzu dawno temu.
                Czasami to jakis staroć, czasami coś nowego.
                • fanta-girl cermika użytkowa. 01.05.06, 10:19
                  to np. jest fajna kategoria
                  Takie np z gliny dzbanki, kieliszki
                  www.allegro.pl/13322_wyroby_gliniane.html?order=t&view=gtext
                  Albo to:
                  talerze, półmiski, patery:
                  www.allegro.pl/13324_talerze_patery_polmiski.html?order=t&view=gtext
                • fanta-girl Re: w obronie Allegro 01.05.06, 10:29
                  a jeszcze taka reflekxja.
                  wiadomo, ze rzeczy do ktorych daję linki, to żadna wielka sztuka, ale na prezent
                  mi się wydają bardzo w porządu- ja przynajmniej lubie takie gadzety dostawac.

Np. taki kielich co jak graal wyglada wink
                  www.allegro.pl/item101304300_stary_kielich_gliniany.html
                  A tak wogóle, to też mam upatrzony obraz w galerii, ktory mi sie podoba.
                  Po zabójczej jak narazie cenie uncertain
                  Ale jak w domowym budżecie zrobi się luzniej, to może gdzieś zawiśnie smile)
                  • nitka3 Oczywiście! 01.05.06, 11:14
                    ja też kupuje na allegro !Nawet dosyc często!I masz racje można wynależć rózne
                    róznosci i dobre i śliczne .Porcelana,naczynia,bizuteria ,sztuka uzytkowa (juz
                    nie wspominam o przedmiotach praktycznych i książkach!!!!)..jak kto sie
                    zna ,albo ma spryt do wyszukiwania ma wiele przyjemności.Moje wszystkie
                    prezenty sa zawsze niepowtarzalne i wyszukane tam własnie.Ale obrazy .własnie
                    obrazy to jest to cos najgorszego co w zyciu widywałam,o przepraszam na
                    bazarach tez one sa ,ale na bazarze nigdy sie temu nie przygladałam ,bo wiadomo
                    co to jest.
                    • nitka3 Re: Oczywiście! 01.05.06, 11:21
                      i jeszcze-na bazarze nie ma oszustwa,wszyscy wiedza że zostało to teraz
                      zrobione,a na Allegro udaje to "stary" obraz,komentarz jest oszukańczy,udawane
                      kopie znanych obrazów,dla niewprawnego oka sliczne...razem wielka nieuczciwośc
                      i oszustwo.Własnie dlatego oszustwo ,bo ludzie którzy sie nie znaja biorą to za
                      dobra monete ...jakos im do głowy nie przychodzi ,ze sarty obrazek i to w
                      ramce!!!! nie może kosztowac mniej niz przyzwoity garnek w supermarkiecie.No i
                      nie problem gdy ktos wie co kupuje i wiesza to u siebie.Ale co zrobic z takim
                      prezentem ?Powiesic?Powiedziec komus ze sie nie zna,i ze takiego kiczu nie
                      powiesimy nigdy?Zwrócić?Wieszac przed wizyta na dyżurnym gwoździu?
                  • qubraq Re: w obronie Allegro 01.05.06, 16:36
                    fanta-girl napisała:

> Np. taki kielich co jak graal wyglada wink

Fanta, obejrzalem wczoraj dokładnie Świetego Graala, 3 razy byl wyswietlany
                    film na Discovery - Cyvilisation 12:40, 18:40 i 00:40; musisz polowac zeby
                    obejrzec a naprawde warto dzisiaj nie ma moze jutro albo pojutrze, aprawdze to
                    Ci zamelduje, ale jak zobaczysz prawdziwego Graala to nabierzesz ochoty na cos
                    takiego, jest niesamowity - sama zobaczysz i posłuchasz jego historii...

> A tak wogóle, to też mam upatrzony obraz w galerii, ktory mi sie podoba.
                    > Po zabójczej jak narazie cenie uncertain
                    > Ale jak w domowym budżecie zrobi się luzniej, to może gdzieś zawiśnie smile)

Znam kogoś kto Ci na jedno Twoje słowo podobny namaluje ale to czlowiek honoru,
                    moze nie chciec zapłaty...; mysle jednak, że skóry z Ciebie by nie zdarł a
                    mialabys dzieło. Widzisz - ja Nitkę doskonale rozumiem bo Nitka sama maluje i
                    to jak...! Czeget ma rację ze specjalisci inaczej odbierają - byłem ostatnio
                    na kolejnym wernisażu grafik mojego Wojtka i nie moglem zrozumieć ani sie
                    nadziwić jak ci jego profesorowie z Akademii sie zachwycają nimi. Mnie sie na
                    przyklad podoba młoda Chełmońska - to znaczy sama jest bardzo ładna ale mam na
                    mysli jej płótna...
                    Andrzej
                    • fanta-girl Re: w obronie Allegro 03.05.06, 11:05
                      bede pamietac smile)
                      tzn. z miejscem na scianie moze jeszcze krucho nie jest, ale przy tym tempie
                      zapełniania, niedługo juz będzie ciasno smile)

A obraz bym chciała taki kupić już "rasowy"- zeby on nabieral z czasem wartosci
                      i zeby podobał sie nie tylko mi uncertain
                      • yigor Re: w obronie Allegro 04.05.06, 00:46
                        fanta-girl napisała:
                        > A obraz bym chciała taki kupić już "rasowy"...

Zapewnie chodzi o "czarny kwadrat" wink
                        • nitka3 a może ? 04.05.06, 07:33
                          a może "zwykły" Kandinsky ?
                          • fanta-girl Re: a może ? 04.05.06, 15:17
                            Kandinsky to akurat moze niekoniecznie wink

Natomiast rzeczywiscie jest kilku malarzy ktorych lubie i wlasciwie co by ich
                            nie bylo to mi sie zawsze podoba.
                            Kolory mi zawsze odpowiadaja, technika, temat.

(nie czarne ;p bo nie lubie)

Poza tym to bezpieczny wybór, gdyz jako wiekszy ignorant, na niezależnego łowcę
                            nieznanych talentów sie nie nadaję...
    • qubraq Re: dot.malarstwa 04.05.06, 11:27
      Szczerze? - to ja bym wolal pejzaż pędzla autora "Prymasa Tysiąclecia"
      nagrodzonego Grand Prix Warszawy kilka lat temu! Zgadnijcie czyje to...
      A.
      • fanta-girl Re: dot.malarstwa 04.05.06, 15:31
        2002 rok??

Janusz Oskar Knorowski??
        To ten obraz?
        www.artbiznes.pl/jsp/artbiznes/artysci.jsp;jsessionid=3D9548A4A187E21B7C8B5122FE3B5968?Typ=detal&IdArtysty=101986

Przejrzałam jakie były nominacje ubiegłoroczne - wszytkie dosc smutne.
        Jeden mi sie podoba - taki z bilardem smile
        www.artbiznes.pl/jsp/artbiznes/obrazy.jsp;jsessionid=B8B09AD9B6578249D5F58B45A62692CF?Typ=detal&IdObrazu=30868
        Ale jako specowi od snookera przeszkadza mi zly kolor bili smile
        • qubraq Re: dot.malarstwa 04.05.06, 16:34
          fanta-girl napisała:

> Janusz Oskar Knorowski?? To ten obraz?

nie!

> 2002 rok??

blisko blisko! 2002/2003 rok, I nagroda w konkursie na obraz Prymasa
          Tysiąclecia...
          Szukaj dalej, artysta ma 42 lata a urodził sie w Niznym Nowgorodzie!!!

Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka