ladyblue 19.08.03, 21:42 bynajmniej nie miasto a zespół. co o nich sądzicie? po etapie poczatkowej odrazy powoli ich oswajam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoric Re: Leningrad 20.08.03, 11:31 Jaks grupa prawdopodobnie oni, no bo kto? - spiewa w refrenie 'leningrad - toczka ru'. wszedlem tam i nic! Ten adres to cyrylica trzeba pisac, czy jak? pzdrv Odpowiedz Link
ladyblue Re: Leningrad 27.08.03, 15:35 oficjalna strona leningradspb.ru , wszystkie utwory są na mp4.rin.ru nikt o nich nie słyszał? dziwne... mocno skandalizująca grupa teksty ciekawe w zakresie wulgaryzmów, muzyka folk-punk (to określenie najbliższe prawdy) Odpowiedz Link
jprus Re: Leningrad 12.09.03, 08:22 No tak, widze, ze Leningrad nie jest zbyt popularny. Oficjalna stronka to www.leningrad.spb.ru Zespol mojego zycia choc strasznie sie chlopaki rugaja matom i lataja po scenie na golasa. Pewnie dlatego sa w Moskwie zespolem zakazanym, nawet pomimo, ze lubi ich ponoc i slucha sama Ludmila Putina. Wowa nie lubi najwyrazniej, bo Sznur(lider-niezwykle barwna osobowosc)ma zakaz wstepu na moskiewskie sceny. koncerty Leningradu to jedna z najlepszych rzeczy, jaka mnie w zyciu spotkala. Prawdziwy kajf. Chlopaki maja mnostwo energii i jest ich DUZO. Maja rozne fajne trabki i saksofony, skacza, krzycza, tancza, rozbieraja sie czasem, no przeklinaja duzo, fakt, robia niezla atmosferke.A Sznur ma taki fajny przepity glos. pozdr Krycha Odpowiedz Link
szarykot Re: Leningrad 12.09.03, 18:31 > [...] strasznie sie chlopaki rugaja matom[...] to pewnie coś brzydkiego, ale mozesz napisać, co to znaczy?? Odpowiedz Link
jprus Re: Leningrad 15.09.03, 10:17 szarykot napisał: > > [...] strasznie sie chlopaki rugaja matom[...] > > to pewnie coś brzydkiego, ale mozesz napisać, co to > znaczy?? z przyjemnoscia. Tzn ze uzywaja nienormatywnego slownictwa krycha Odpowiedz Link
sasza04 Re: Leningrad 13.09.03, 00:26 Mam ich "Piraty XX wieka" te wersje nie ocenzurowana. Faktcznie mat sle sie gesto, ale z tego co slyszalem to chyba jakos obeszli zakaz Luzkowa i mozna ich w Moskwie spotkac. Maja kilka niezlych piosenek, ale ogolnie to jednak wole inne grupy, chociazby Kino, Lube czy przede wszystkim DDT. Sasza Odpowiedz Link
ladyblue Re: Leningrad 14.09.03, 13:42 sasza04 napisał: > Maja kilka niezlych piosenek, ale ogolnie to jednak wole > inne grupy, chociazby Kino, Lube czy przede wszystkim DDT. > Sasza no ale TE zespoły to jednak całkiem inna bajka są jakies wersje ocenzurowane Leningradu? nie słyszałam... ;P Odpowiedz Link
topotugin Re: Leningrad 14.09.03, 22:16 najpierw "Sektor gaza", "Krasnaja plesen'" a teraz "Leningrad" ze swoim hitem "XXX"!!! Odpowiedz Link
jprus Re: Leningrad 17.09.03, 08:35 Wiec tak. Ostatnio, tego samego dnia, kiedy wyslalam swojego posta o Leningradzie, poszlam sobie wieczorem kupic blina w budce z blinami. I kogo spotkalam przy budce z blinami? Przy budce z blinami spotkalam Dieda, basiste Leningrada.Tzn. spotkalam, on blina kupowal. I stwierdzilam, ze to jest ZNAK. I w zwiazku z tym nalezy rozpoczac Mezhdunarodnee Dvizhenie Leningradskoj Propagandy Wiec rozpoczynam. Krok pierwszy. Namawiam Was- sluchajcie Leningradu. Krok drugi. Prosze Was. Piszcie, czy Wam sie podoba i dlaczego tak. POzdr Krycha Odpowiedz Link
ladyblue Re: Leningrad 17.09.03, 14:42 jprus napisała: > I w zwiazku z tym nalezy rozpoczac Mezhdunarodnee Dvizhenie Leningradskoj > Propagandy > Wiec rozpoczynam. > Krok pierwszy. > Namawiam Was- sluchajcie Leningradu. słucham i szerzę udostępniając swoje zbiory na kazie no niby to piractwo, ale myśle ze nie mieliby mi za złe jakby wiedzieli > Krok drugi. > Prosze Was. > Piszcie, czy Wam sie podoba i dlaczego tak. niektóre piosenki, oczywiście nie wszystkie. to jest jeden z dowodów na moc rosyjskiej mowy - po polsku nie wytrzymałabym takiej ilości przekleństw, a tym bardziej nie uznałabym za warte słuchania, a po rosyjsku to ma nawet pewien urok (no i sie człowiek szkoli muzyka bardzo specyficzna, nazwę ją drapieżno-zaczepną, bardzo drażniąca, trochę mi sie z cyrkowa kojarzy. wywiera efekt taki, ze trzeba sie do niej ustosunkowac - lubię/nie lubię, nie da sie słuchac obojętnie jako coś w tle. na początku kompletnie mi sie nie podobał Leningrad (legendarny zespół - to trzeba posłuchac sobie...), więcej mnei drażnił niż fascynował, ale po jakimś czasie "oswoiłam" na tyle żeby słuchać. utworów duzo mają ale troche sie zlewają w jedno, czasem trudno odróżnić jeden od drugiego. a z ich piosenek najbardziej chyba lubię "kontakt" Odpowiedz Link
ukryta Re: Leningrad 17.11.03, 19:11 witam goraco w deszczowy wieczór poszukuje, potrzebuje muzyki grupy Leningrad. pisałam do Ciebie na gazetowy adres, ale widać to robocza i rzadko odwiedzana skrzynka. nie mogę tego wrzucic do e-Mule /ściągarka/ bo mój pan wypatrzy. a to dla niego -ma być niespodzianka ) prrrrrosze skontaktuj się ze mną ew ISQ 136952859 pozdro ukryta ------- nie jestem stąd nie z tego świata... Odpowiedz Link
ukryta Re: Leningrad 17.11.03, 19:15 ja napisałam: > pisałam do Ciebie na gazetowy adres, ekhm...... to było do JPRUS, ale jeśli ktoś inny może mi pomóc to wielkie zaoczne dzieki ukryta Odpowiedz Link
weert Re: Leningrad 26.09.03, 00:16 fajny zespół.nIektóre teksty mimo wulgaryzmów niegłupie - "ja riezinowoj mużyk..." dużo uroku dodają dęciaki. Odpowiedz Link
jakk Re: Leningrad 29.09.03, 17:58 Ostatnio kupiłem przypadkiem płytkę Leningradów będąc w ... Moskwie. Sprzedawca polecił ostrzegająć przed alternativnoi leksikoi Płykta mnie przyjemnie zaskoczyła: dobrze brzmi, teksty są niezłe. Rzeczywiście trochę trzeba się przyzwyczaić. Tyklo przy dziecku nie da się słuchać)) Ale na koncert chętnie bym się wybrał. Odpowiedz Link
dj_masal Re: Leningrad 02.10.03, 11:07 jako reprezentant mlodego pokolenia nie zostalem zniesmaczony przez mat i podoba mi sie bez zastrzezen niemalze. bardzo ciekawa i charakterystyczna grupa. ale fakt, ze przy wiekszej ilosci ich piosenki zlewaja juz sie i ciezko odroznic, poza tym na ostatnich kasetach (toczka) klna juz mniej. wewewe leningrad toczka ru tego lata to byl najwiekszy hit i lecial na kazdej dyskotece (przynajmniej w czarnomorskich kurortach). tez na koncert bym sie chetnie wybral. w ogole slychac, ze maja duzo energii w sobie. Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Leningrad 14.11.03, 19:46 Moj odbior Leningradu, jest niestety podobny. Ale moge na ich obrone powiedziec, ze ja mam dosc nie wyrobiony gust muzyczny- czego klasycznym objawem jest, ze slucham muzyki biezacej z radia, ewentualnie- tam gdzie gubie zasieg- leca skladanki. Odpowiedz Link
yoric Re: Leningrad 14.11.03, 23:05 No właśnie: www.leningrad.ru to właśnie zasłyszane w dyskotekach czernomorskiego kurortu... tylko po co oni tak spiewają, jak adres nie istnieje? Czy to może tak jak z naszymi kultowymi adresami www.dziwka.com i www.ch...pl [pardon my French]? pzdrv Odpowiedz Link
ladyblue Re: Leningrad 15.11.03, 16:47 yoric napisał: > No właśnie: > www.leningrad.ru to właśnie zasłyszane w dyskotekach czernomorskiego > kurortu... > tylko po co oni tak spiewają, jak adres nie istnieje? Czy to może tak jak z > naszymi kultowymi adresami www.dziwka.com i www.ch...pl [pardon my French]? > pzdrv yoric wsłuchałbyś sie w tekst zamiast narzekac oni wyraźnie śpiewają www.leningradspb.ru (we we we leningrad es pe be toczka ru) Odpowiedz Link
kwartira50 Re: Leningrad 22.11.03, 22:13 Kapitalna rzecz. Szczególnie przypadła mi do gustu piosenka Люди не летают ... tudzież inne. Dla kogoś, kto mieszkał 12 lat w Moskwie i teraz mieszka w tym dziwnym kraju słuchanie Leningradu to wybawienie. Odpowiedz Link
izabellas Re: Leningrad 23.11.03, 00:36 mnie sie ich muzyka podoba, chetnie slucham, choc moza zbyt duzo "mata" Odpowiedz Link
bobeobi Re: Leningrad 23.11.03, 14:15 Przy Leningradzie spędziłam więszość ubiegłorocznych letnich wieczorów siedząc przy ognisku z przyjaciółmi, których zostawiłam w Gdańsku.Leningrad panował również w noc sylwestrową 2002/3 i później przez cały rok w gdańskim klubie studenckim Magnes.Teraz słucham przywiezionego z Białorusi zespołu Korol i Szut, nie jestem pewna, jak się to pisze a nie ma przy mnie męża, który by to skorygował. Odpowiedz Link
ladyblue Re: Leningrad 23.11.03, 16:14 bobeobi napisała: > Teraz słucham przywiezionego z Białorusi zespołu Korol i Szut, nie jestem > pewna, jak się to pisze a nie ma przy mnie męża, który by to skorygował. Korol i Szut to zespół rosyjski ;P ale bardzo fajny a ja jestem happy bo skompletowałam dyskografię leningrada Odpowiedz Link
homohedonistus Re: Leningrad 04.01.04, 01:59 Słyszałem tylko ich dwa albumy, ale ciągle jestem pod wrażeniem. To co grają określiłbym jako połączenie ska z miejskim folklorem. I jest to mieszanina wybitnie wybuchowa. Zawadiacki głos wokalisty jest po prostu stworzony do tych wszystkich bluzgów. Muzycznie (sekcja dęta!!) plasują się w czołówce europejskiej grającej tego typu muzykę. Porównywać ich z polskimi zespołami nie będę, gdyż nie kopie się leżących. Właściwie w podobnych klimatach jest płyta 'Sztajerska' zespołu Trawnik. Ale to jednak nie ten poziom. Odpowiedz Link