28.10.03, 14:21
Minął rok i kilka dni. Nie wiem, jakie uczucia wzbudza w was ta sprawa, ale
ja jestem wściekła! Przede wszystkim na tą nieudolność, która panowała na
Dubrowce od początku do końca.
Kiedy dowiedziałam się o tym, że Czeczeni wzięli zakładników w teatrze,
sądziłam, że to żart. Później sprawdzanie, czy nikt ze znajomych tam się nie
znalazł. Śledzenie gazet, internetu, co się dzieje. W sobotę rano włączyłam
telewizor - było po szturmie, pomyślałam sobie - dzięki Bogu, już po
wszystkim. I znowu zasnęłam. Nie sprawdzałam wiadomości, dopiero ok. 11
usłyszałam, jak jakiś lekarz mówi: Niestety, nie udało nam się uratować 36
osób. Chwileczkę, przecież Czeczeni nie wysadzili teatru! O co chodzi!? Skąd
te ofiary!? A później: 60, 90, 110, 129... Oglądam filmy dokumentalne o tym,
co się stało i nadal nie potrafię zrozumieć, jak można było dopuścić do
takich błędów, jak można było nie zaplanować dobrze operacji na taką skalę!
Jestem nadal wściekła i to nie mija! Nie wiem, co robić...
Kiedy Nord-Ost przyjechał do Warszawy byłam chyba pierwszą osobą, która
kupiła bilet. Udało mi się wejść za kulisy i porozmawiać z artystami. To był
ich ostatni wspólny występ, byli smutni i podłamani. Wiem, że teraz część z
nich pracuje nad musicalem 12 krzeseł. Może kiedyś uda mi się znowu zobaczyć,
jak grają...
Nie wiem, po co to napisałam, chyba z bezsilności...
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Nord-Ost 28.10.03, 14:58
      z bezsilności ale bardzo określonej, jak sądzę, a mianowicie z bezsilności
      jednostki wobec bezwzględnej władzy, która się z nią nie liczy.
      Niedawno były filmy o Dubrowce na Discovery, potem też inne o "Kursku"-oba
      bardzo mnie poruszyły.Zastanawiam się, czy w "rosyjskiej duszy" jest jakoś
      trwale zakodowany posłuch i brak sprzeciwu wobec każdej władzy, nawet tej która
      tłamsi i lekceważy najbardziej podstawowe ludzkie uczucia?Czy Rosjanie kochają
      despotów?
      Chyba nie ja pierwszy zadaję sobie to pytanie.
    • fanta-girl Re: Nord-Ost 28.10.03, 21:01
      Pamietam ze po Nord-Oscie szukalam duzo w sieci na ten temat i na rosyjskich
      stronach znalazlam duzo informacji których u nas nie podali.O tym kiedy
      wystawiono ponownie Nord Ost- sztuke pierwsi chcieli obejrzec (po tamtych
      wydarzeniach) bulgarzy i o tym co się dzialo podczas tych godzin w teatrze.
      Niektóre rzeczy były naprawde szokujace.
    • macinak Re: Nord-Ost 28.10.03, 22:12
      Bo to jest przerażające. Po prostu trauma kompletna. Mnóstwo ludzi umiera z rąk
      tych, którzy powinni ich chronić i jeszcze to, że władza spokojnie przeszła
      sobie nad tym do pożądku dziennego. Ale wiesz jak dowiedziałam się, że wznowili
      przedstawienia i jadą z nim w świat to mi dopiero zimny dreszcz po plecach
      przeszedł.
      Gośka
    • ann.k Re: Nord-Ost 30.10.03, 13:30
      Kiedy to się zdarzyło, byłam akurat u moich teściów. Tata jest byłym
      żołnierzem, tzw. armii zaprzyjaźnionej. Oficer wojska polskiego, ale w
      odpowiednim czasie wysałny na studia i służbę do ZSRR. Zna od podszewki ich
      metody działania, szkolenia, ich sposób myślenia. Kiedy do akcji wkraczali
      antyterroryści był pewien, że zginą wszyscy. Wszyscy terroryści i wszyscy
      zakładnicy. Kiedy podano ostateczną liczbę ofiar, tata skomentował: "tak
      mało?". To oddaje sens, któego my nie rozumiemy. Dla nas odbijanie zakładników
      to jak na filmie amerykańskim. Zabić terrorystę, ale zakładnikowi włos z głowy
      spaść nie może. Dla nas liczą się ludzie. Dla służb rosyjskich priorytetem jest
      sytuacja. Terorystów ma nie być na Dubrowce. Zróbcie co chcecie, nawet zrzućcie
      napalm na teatr. W kraju porządek musi być.
      Nie nam oceniać czy tak można czy nie można. Choć są tak blisko nas, choć tyle
      lat byliśmy pod ich wpływem, nadal ich nie rozumiemy. Nie rozumiemy ich
      mentalności, ich sposobu myślenia. A szkoda.
      • zorianx Re: Nord-Ost może brak wyobraźni 30.10.03, 13:48
        ... z tego co pamiętam zakładnicy głównie udusili się wymiotując podczas stanu
        snu czy nieprzytomności, wywołanego gazem który w tej dawce również wywoływał
        wymioty.
        Nie wydaje mi się by oni zakładali, że zginie tylu zakładników, choć odmawianie
        odszkodowań dla tych przypadkowych ofiar to juz zwykłe chamstwo. Mnie raczej
        nieco zaszokowała ta egzekucja niepytomnych Czeczańców, i że chyba nie wzięto
        jeńców.
        • fanta-girl Re: Nord-Ost może brak wyobraźni 30.10.03, 18:39
          Ale np. polskie i angielskie media nie podawaly tego co sie pojawilo w prasie
          rosyjskiej, co wyszlo po jakims czasie ( gdy Ci z komendy zaczeli sypac do
          mediow)o gwaltach na zakladniczkach podczas samego oblezenia (oczywiscie ze
          strony terrorystow) i calego wyciszania problemu przez same kobiety.
          • zorianx Re: Nord-Ost może brak wyobraźni 30.10.03, 19:34
            > o gwaltach na zakladniczkach podczas samego oblezenia (oczywiscie ze
            > strony terrorystow)

O tym nie słyszałem, czyli słusznie ze ich zastrzelono.
      • eta Re: Nord-Ost 31.10.03, 08:22
        co do tego ma mentalność!?

to że priorytetem dla akcji był porządek, a nie życie zakładników jest
        zaprzeczeniem całej akcji, po co wysyłać ALFĘ jak można wysadzić wszystkich.

To tylko swiadczy o tym w jak glębokim poważaniu władze mają ludzi.

Akcja odbijania zakładników udała się, zawiodła dalsza akcja, ktoś jest za to
        odpowiedzialny, nie żołnierze i nie zakładnicy, więc kto? .... cisza
        tak samo było z Kurskiem.
        Słucham wiadomości z Rosji i ogarnia mnie bezsilność. Arogancja i bezczelność
        władzy są .... nawet słów brakuje.
        • ann.k Re: Nord-Ost 31.10.03, 15:57
          no właśnie mentalność ma do tego wszystko; bo w mentalności tego narodu tkwi
          całkowity brak poważania dla życia ludzkiego, skłonność do matactw i oszustw,
          skłonność do zatajania prawdy w imię czegoś, czego my nie potrafimy zrozumieć;

aha; żeby nie było, bo mam wrażenie, że mój ost został źle odebrany; ja nie
          bronię tego jak Rosjanie postąpili z własnymi obywatelami; swoim postem chcę
          pokazać drugą stronę medalu i myślenie typowe dla przeciętnego przedstawiciela
          władzy rosyjskiej;
          • stary.prochazka Re: Nord-Ost 31.10.03, 17:12
            To chyba nie całkiem tak.W mentalności Rosjan nie ma braku poważania dla życia,
            skłonności do matactw i oszustw a przynajmniej nie różnią się tym za bardzo od
            nas.Coś takiego jak Kursk albo Nord-Ost w Poslce skończyłoby się nowymi
            wyborami, buntem przeciwko władzy.Rosjanie są w jakiś dziwny sposób posłuszni,
            tak jakby nie czuli że władza jest przed nimi odpowiedzialna, jakby mieli do
            czynienia z carem a nie (mniej lub bardziej)demokratycznie wybranym parlamentem
            czy prezydentem.Demokracja nigdy nie miała w Rosji silnych korzeni i można w
            tym zauważyć pewien aspekt praktyczny;kto byłby w stanie rządzić w sposób
            całkowicie demokratyczny i nieautorytarny państwem które zajmuje 1/6 kuli
            ziemskiej?
            Również Stany Zjednoczone mają system prezydencki, który nie jest wzorem
            idealnej demokracji ale jednak tam "rządzeni" mają trochę więcej do powiedzenia
            niż Rosjanie u siebie.Można to tłumaczyć przywiązaniem do silnego i
            wszechobecnego państwa które daje pracę,chleb,mieszkanie i wymaga tylko
            lojalności.Ale ja osobiście nie wierzę żeby wśród Rosjan, byli tylko tacy
            którym to wystarcza, którzy nie chcieliby niczego więcej od życia.
            • zorianx Re: Nord-Ost Polacy też są zakłamani... 31.10.03, 19:11
              Polacy też są zakłamani w Polsce jest pełno wielkich kurhanów pełnych ludzkich kości ale wogóle ich nie badają bo nie chcą zanać swoje przeszłości, no bo po co mają wiedzieć dlaczego na Rusi nazwano nas Liadami(diabłami).

www.historiakurgany.republika.pl/kurchan.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka