kacap_z_moskwy 23.02.09, 12:56 Всех мужиков с праздником! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qubraq Re: 23 lutego 23.02.09, 20:04 Denis, napisz cos wiecej o tym prazdniku; rok temu pisales ale ja stracilem ten wątek... wczoraj w RTR rzucono hasło "23wo fiewralia wsie damy pozdrawliajut mużykow" ... Andrzej Odpowiedz Link
lacietis Re: 23 lutego tołkowanie 28.02.09, 17:21 Święto to jest jeszcze bardziej podejrzane, niż dzień kobiet. 23 lutego 1918 (nie wiem, czy jeszcze starego, czy nowego stylu) utworzono Robotniczo-Włościańską Armię Czerwoną (RKKA). I to raczej smutne święto - coś jakby świętować rocznicę powołania Wafen-SS, czy choćbym Wehrmachtu... W czasach sowieckich był to "Dień sowietskoj armii i wojenno-morskogo fłota". Jelcynowi zabrakło siły moralnej, by skasować to święto - podobnie jak wiele podobnego pochodzenia. Tylko zmieniono nazwę, na "Dień zaszczitnika otiecziestwa". Ale przy okazji powstało nowe ludowe znaczenie: to święto każdego żołnierza - również byłego, a przecież (do niedawna) statystycznie każdy sowek (co nie tyczy się kobiet) przechodził choćby służbę zasadniczą - więc, w ten sposób rocznica powołania zbrodniczej RKKA (dalej oficjalnie czczona), stało się świętem mężczyzn w ogóle - zwłaszcza, ze 2 tygodnie później, jest Żienskij dień - więc skojarzenie jest proste... Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: 23 lutego tołkowanie 01.03.09, 11:57 Oj, człowieku, nie wprowadzaj innych w błąd! Po pierwsze, nowego stylu! Po drugie, RKKA utworzono wcześniej - już w grudniu 1917r. 23 lutego zakończono walkę pod Pskowem z jednostkami niemieckimi. Z frontu do Sownarkomu nadesłano depeszę o zupełnym sukcesie RKKA (historycznie byłoby to pierwsze zwycięstwo) - chos tak naprawdę sytuacja była bardzo dynamiczna i póxniej sie okazało, że bitwę przegrano. Ale tego juz nikt nie dementował - po pierwsze, w ferworze walk nie było na to czasu ani głowy, po drugie, myślano o morale, więc nawet nieprawdziwe wieści o zwycięstwie nad Niemcami tak blisko od Petersburga, który byl zagrozony, miały podrywać żołnierzy do walki. Dzień "pierwszego zwycięstwa" już Trocki proponował (to właśnie było w stylu jego retoryki) ogłosić urodzinami nowego wojska - robotniczo- chłopskiego, co też uczyniono. Co zaś do 8 marca - chyba nie wiesz, że po kilkudziesięciu latach walki o równouprawnienie kobiet działaczka socjalistyczna Klara Zetkin (jej mąż był działaczem II Międzynarodówki) zaproponowała w 1908r. ten dzień (w którym rozpędzono kolejne protestujące tkaczki) obchodzić jako Międzynarodowy dzień walki o prawa kobiet. Z czasem nazwę uproszczono - pozostała forma Międzynarodowy dzien kobiet. W ZSRR stał sie dniem wolnym od pracy dopiero w 1965r. za wczesnego Breżniewa. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: 23 lutego tołkowanie 01.03.09, 12:02 Aha, zapomniałam. Stanowczo protestuję przeciwko niestosownym porównaniom (Waffen SS - które były szczególna formacją - nie bedę tu o tym rozpisywać). ALE W WIELU PANSTWACH OBCHODZI SIE DZIEŃ WOJSKA - W POLSCE TEŻ! W PRL był to dzien rozpoczęcia bitwy pod Lenino, zaś ostatnio obchodzimy go 15 sierpnia - i to juz zbieg kilku (nieraz mitycznych) wydarzen... Odpowiedz Link
lacietis Re: 23 lutego tołkowanie - mniam! 02.03.09, 17:37 natalia_sankowska1 napisała: > Aha, zapomniałam. > Stanowczo protestuję przeciwko niestosownym porównaniom (Waffen SS - które były szczególna formacją - nie bedę tu o tym rozpisywać). ###A ja protestuję przeciwko gloryfikacji bolszewickiego bandziorstwa! WAfen-SS to żadne przyjemniaczki - ale to nie SS- Totenkopf. I szczególnie wielkiej różnicy (poza szczegółami "anturażu"), między nimi nie ma... wiem ze jestem w tem osamotniony - ale zadziwia mnie u rusofilów, jednoczesne uwielbienie dla reżimu bolszewickiego - i odwrotnie większość antykomunistów, musi odrzucać wszystko co rosyjskie z blinami i Puszkinem włącznie... > ALE W WIELU PANSTWACH OBCHODZI SIE DZIEŃ WOJSKA - W POLSCE TEŻ! W > PRL był to dzien rozpoczęcia bitwy pod Lenino, zaś ostatnio > obchodzimy go 15 sierpnia - i to juz zbieg kilku (nieraz mitycznych) wydarzen... ##No własnie!!! Dzięń wojska - a nie Armii Czerwonej! O wiele wiecej mam szacunku dla nowego październikowego swięta - jakoby nantypolskiego - bo jest chociaż prawdziwie rosyjskie - a njie sowieckie! Niechby czcili Kulikowe Pole (tez nieco wątpliwe zwycięstwo), czy zdobycie Azowa. A wirtualne zwycięstwo RKKA - jakos mnie nie podnieca. Natomiast jako ludowe swięto (zapominając o szczegółach p [ochodzenia - tak jak ja zrobiłem - co wywołąło taki ostry protest) - jest nawet przyjemne. Zwłaszcza, ze bliżej północy, juz nikt nic nie pamięta. Kto to powiedział, że to tajemnica państwowa - ale na Rosje najlepiej jest napaść 23 lutego wieczorem - bo nikt nie jest wówczas gotowy do "zaszczity otiecziestwa"... (-; I podobnie traktuje dzień kobiet - Klara Cetkin i (amerykańskie?) szwaczki - to jedno - a nieśmiertelny kwiatek, rajstopy i bania 9w polskim słowa znaczeniu0 - to drugie... Lubię zwyczaje ludowe. Wczoraj usmażyłem kilka blinów na Masliennicę i zjadłem ze zguszczionka i smietaną... ((((-: mniam Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: 23 lutego 23.02.09, 20:47 А я с детства возмущалась: это что же, с Днём Советской Армии поздравлять всех мужчин - и белобилетчиков тоже? А если я была лейтенантом медслужбы запаса, то меня поздравлять не надо было? Не все мужчины - Защитники Отечества по определению, а есть и женщины - защитницы. Наталия. Odpowiedz Link
sedona Re: 23 lutego 24.02.09, 08:20 No wlasnie, Natalia ma racje, dlaczego nie sklada sie zyczen kobietom? ? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: 23 lutego 24.02.09, 11:22 Kasiu, napisałam do Denisa, ponieważ od zawsze bulwersowało mnie, że już w przedszkolu moi koledzy z grupy oczekiwali w tym dniu prezentów i życzeń. Wielu z nich potem nie było w wojsku, nawet na studiach uniknęli kursu przygotowania wojskowego, albo i powyjeżdżali za granicę nim poszli na studia - to co, należało im się? Kto wtedy mógł wiedzieć, co tam będzie w przyszłosci? Ja, z kolei, na studiach dostałam gwiazdki oficerskie i do 1996 roku uważana byłam za oficera rezerwy. I co, juz jako czterolatce nalezal mi się prezent w Dniu Wojska? A kobiety, które służą w wojsku, one co, nie są Obrońcami Ojczyzny? Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: 23 lutego 01.03.09, 22:51 Babcie pozdrowialem. I chyba wiekszosc i tak zasczitnikow pozdrawia. Ze swieto drejfuje ku wogule mesczyznam, nic nie da rady. Niedlugo chyba to nie bedzie swieto kojarzone z wojskiem. Zostana nam Dni Pogranicznika, VDV, VMF czy rakietnych wojsk Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: 23 lutego 02.03.09, 17:11 Mój mąż się kiedyś śmiał: 10 marca jest 40 męczenników, więc wtedy należy obchodzić dzięń chłopów. Odpowiedz Link
herr7 Denis co sądzisz o tym? 02.03.09, 18:54 www.mk.ru/blogs/MK/2009/03/02/society/397305/ Czyżby władza w Rosji ulegała erozji? Odpowiedz Link