Dodaj do ulubionych

pies a czas

19.11.12, 13:21
Czy ja mogę mieć psa? nie ma mnie w domu około 9 godzin od poniedziałku do piątku,
psa wyprowadzać bym mogła rano na pół godziny, poźniej mógłby być w domu lub w ogrodzie(mam dom z ogrodem). Wracam ok. 16.00 i wtedy mogłabym iść z nim na długi spacer, i jeszcze wieczorem ok. 21 też na godzinę, czy to jest sens? czy będzie to krzywda dla psiaka takie życie? oczywiście zostają weekendy kiedy mogę z nim być cały czas
Marzę o psiaku, ale czy nie skazuję go na tęsknotę? mój czas to rano 0,5 do 45 minut, i od 16.00 do wieczora. nic innego poza pracą nie robię(nie chodzę do fitnessklubu, nie chodzę do pubów) jestem typową domatorką, lubię spacerować i jeździć na rowerze, w domu siedzę i czytam i lubię to swoje życie, mam 35 lat. Myśleć o psiaku czy nie?
Obserwuj wątek
    • default Re: pies a czas 19.11.12, 14:27
      Weź dwa pieski, wtedy na pewno nie będzie im smutno przez 9 godzin dziennie, bo dotrzymają sobie towarzystwa. Jeden od biedy też da radę, zwłaszcza kiedy będzie mógł przebywać także w ogrodzie (ale to chyba tylko latem ?), ale zdecydowanie lepiej dwa.
      • asia_pers Re: pies a czas 26.11.12, 14:17
        Dwa psy i kot trzeci :)swego czasu miałam w domu psa, 2 koty świnkę morską i chomika,
        Ale zawsze był ktoś w domu. Babcia, brat, rodzice, rzadko zdażało się zostawiać zwerzyniec na dłużej niż 3godzinki,
    • suche Re: pies a czas 20.11.12, 22:04
      Znam mnóstwo ludzi i to pasjonatów psich którzy tak funkcjonują i o ile poświęcisz psu czas przed a zwlaszcza po pracy to będzie wszystko oki. Ale poświecić w sensie zajmowania się psem, uczenia, zabawy itd, a nie tylko autystycznego spaceru.
      Na pewno to o wiele lepsze niż psy, których właściciele są cały dzień w domu, ale tak naprawdę psem się nie zajmują i uważają, że zwierze ma super warunki, bo nigdy nie jest samo ;).
      • ajaksiowa Re: pies a czas 21.11.12, 12:41
        Pewnie że powinnaś mieć psa tymbardziej jeśli czujesz taką potrzebę.Myslisz o psie ze schroniska?:)
    • lajlah Re: pies a czas 23.11.12, 10:56
      To wspaniale, że tyle pracując, chcesz jeszcze poświęcić tak dużo wolnego czasu psu. Chwała takim ludziom:)
      Myślę, że default ma rację, dwa psy to jest niezłe rozwiązanie. Nie będą się bardzo nudzić i tęsknić, zadowolą się przez te godziny własnym towarzystwem. Oby tylko były w miarę w podobnym wieku i lubiły się wzajemnie. Dwa psy, bardzo dobrze się razem wychowują. Miałam dwa jamniki i ogromnie się lubiły, bawiły się razem do starości jak szczeniaki. A gdy jeden zachorował, to drugi czuwał przy nim dzień i noc:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka