Dodaj do ulubionych

ubranka dla psa

25.09.24, 08:23
Cześć wszystkim!

Mam pytanie do osób, które mają psy i mają doświadczenie z zimowymi spacerami. Zbliża się zima i zastanawiam się, czy warto ubierać psa w chłodniejsze dni. Do tej pory mój pies radził sobie bez ubranka, ale ostatnio coraz częściej słyszę, że niektóre rasy psów, zwłaszcza te mniejsze, mogą mieć problemy z utrzymaniem ciepła na mrozie. Zaczynam się nad tym poważnie zastanawiać, ponieważ nie chciałbym, żeby mój pupil marzł na spacerach.

Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was regularnie ubiera swojego psa zimą? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy rzeczywiście ma to sens, czy może psy świetnie sobie radzą bez dodatkowej ochrony? Jakie rasy Waszym zdaniem najbardziej potrzebują takich ubranek? Czy większe psy, takie jak labradory czy owczarki, też powinny nosić coś na zimę?

Myślę o zakupie ubranka ze strony York-Shop.pl, bo mają tam sporo różnych modeli, które wyglądają całkiem solidnie. Czy ktoś może korzystał z tej strony i poleca jakieś konkretne ubranka? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Chciałbym, żeby mój pies czuł się komfortowo, a jednocześnie nie chciałbym przesadzić z przesadnym "modzeniem" :)

Z góry dzięki za wszelkie porady i sugestie!

Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • konrad112233 Re: ubranka dla psa 10.01.26, 18:40
      Cześć, psy nie zawsze potrzebują ubranek zimą, ale są sytuacje, w których naprawdę mają one sens. Najczęściej dotyczy to małych ras, psów krótkowłosych, bez podszerstka (np. yorki, chihuahua, charciki), a także szczeniąt, psów starszych lub chorujących. Takie psy szybciej tracą ciepło i przy niskich temperaturach mogą po prostu marznąć. Ubranko sprawdza się też wtedy, gdy spacer nie jest intensywny, pies chodzi głównie na smyczy albo gdy na dworze jest wiatr, wilgoć lub mokry śnieg. Większe psy z grubą sierścią, jak labradory czy owczarki, zazwyczaj radzą sobie bez dodatkowej ochrony, choć przy długich spacerach w trudnych warunkach lekkie okrycie również może poprawić komfort. Polecam artykuł szczegółowo opisujący zastosowanie ubranek dla małych ras: liletink.pl/jakie-ubranko-dla-psa-na-zime-praktyczny-poradnik-dla-wlascicieli-malych-ras/

Jeśli ktoś szuka ubranek, które faktycznie pełnią funkcję ochronną, a nie są tylko dodatkiem „dla wyglądu”, warto zerknąć na: liletink.pl/kategoria-produktu/3-ubranka/. Mają tam modele nastawione na wygodę psa — dobrze dopasowane, z miękkich materiałów, które chronią przed zimnem i wiatrem, ale nie ograniczają ruchów. To dobra opcja zwłaszcza dla mniejszych ras, które często zimą potrzebują realnego wsparcia termicznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka