iwi-monia 26.10.05, 16:25 A co sądziecie o tej rasie??czekam na wasze podpowiedzi bo mam zamiar takiego kupic! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_na Re: a COCKER SPANIEL? 26.10.05, 19:31 Jesli cocker spaniel (w domysle angielski..),to muszisz wiedziec kilka rzeczy... Po pierwsze - pies powinien pochodzić z dobrej hodowli,szczerze polecam cockery kolorwe-maja wspaniały charakter Po drugie - cockera należy łagodnie ale konsekwentnie wychowywać Po trzecie - to rasa wymagająca sporo ruchu Po czwarte - cockery wymagają systematycznej pielęgnacji szaty Po piąte - z cockerów włos sypie się cały rok,więc albo będziesz sprzątać na okrągło,albo przyzwyczaisz się do "kotów" z sierści czających sie w kątach... I jeszcze jedno -nie zamieniłabym tej rasy na żadną inną! Odpowiedz Link
orvokki Re: a COCKER SPANIEL? 27.10.05, 07:37 to cudowna rasa - ale z wielu powodów nie najłatwiejsza (wymagająca pielęgnacja, duża potrzeba ruchu i zajęcia). Mój subiektywny opis wad i zalet znajdziesz tu: sundayivigo.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?217419 Pamiętaj, że u spanieli bardzo widać różnicę między psem z rodowodem, a takim bez, nie tylko w wyglądzie, ale niestety często w charakterze (gros przypadków agresywnych spanieli to właśnie bezpapierowce). Łatwiejsze do ułożenia są kolorowe (biało-czarne, biało-złote) i suczki. Jeśli masz jakieś konkretne pytania co do rasy to chętnie odpowiem (i pewnie a_na też :o) Odpowiedz Link
anhan1 Re: a COCKER SPANIEL? 27.10.05, 10:54 Wspaniała rasa, lecz niestety ostatnio nie doceniana. Piszę to bezinteresownie. Nie mam cocera i jestem zwolennikiem dużych psów. Ale cocery są i piękne i mają ciekawy charakter. A sierść sypie się z prawie każdego psa. Wyjątek to zdaje się tylko 2lub3 rasy. Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: a COCKER SPANIEL? 27.10.05, 15:29 Nic dodać nic ując jeżeli chodzi o opisy A-ny i Orvokki :-) Jedynie mogę podpowiedzieć,że po suczce bezpapierowej mam psa z papierami i i psychika jest niebo a ziemia,jak już to tylko z rodowodem i z dobrej hodowli. Odpowiedz Link
akusia Re: a COCKER SPANIEL? 31.10.05, 01:16 od 14 lat mieszka ze mna spaniel angielski,czarny,bez zadnych glupich papierow itd ;) rasowy,a papiery to poco?! zeby sie chwalic przed sasiadem;p? pies to nie nowy samochod... ma wspanialy charakter,prawda- jest ruchliwa,uwielbia plywac,trzeba pielegnowac wlosy,strzyc i czesac,jednak trzeba pamietac o tym ,ze spaniele maja problemy z uszami i oczami,czeste zapalenia...;( to sa wspaniale,kochajace psy,choc bywaja wredne i podstepne;p ,moj to teraz lakomczuch i spioch,terrorystka! o 21:00 kaze wszystkim isc spac inaczej szczeka i jest upierdliwa;)kochane pieski ale wymagajace pielegnacji Odpowiedz Link
panatella Re: a COCKER SPANIEL? 31.10.05, 10:44 akusia napisała: > od 14 lat mieszka ze mna spaniel angielski,czarny,bez zadnych glupich papierow > itd ;) rasowy,a papiery to poco?! zeby sie chwalic przed sasiadem;p? pies to > nie nowy samochod... myślę, że po prostu nie wiesz co znaczy pies rasowy, mało tego, nie chcesz się dowiedzieć, a zapewniam cię, że kupno pieska to bardziej odpowiedzialna decyzja niż kupno samochodu, a z tego wniosek, że powinnaś samochód kupować też bez papierów, a najlepiej od złodzieja Odpowiedz Link
a_na Re: a COCKER SPANIEL? 31.10.05, 17:53 akusia napisała: > od 14 lat mieszka ze mna spaniel angielski,czarny,bez zadnych glupich papierow itd ;) rasowy,a papiery to poco?! zeby sie chwalic przed sasiadem;p? Ehh....a skąd wiesz,że rasowy?!Nie ma udokumentowanego pochodzenia.... To nie są "głupie papiery"....to jest potwierdzenie,że pies jest rasowy! Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: a COCKER SPANIEL? 31.10.05, 18:21 to jest powierdzenie że pies jest rasowy, że jego matka nie służyła do masowej produkcji szczeniąt, bo związek kynologiczny pozwala na krycie nie częściej niż raz do roku. Piękny przykład hodowli psów bez papierów był na dogomanii, których to szczeniaki są tak porządane na rynku, bo trochę tańsze no i po co komu papierek. Zdjęcia nieprzyjemne - można poszukać w archiwum forum dogomanii acha jeszcze jedna uwaga: jak ktoś ma "rasowego" bez papierów, to mam uwierzyć, że w nich nie mogą drzemać snobistyczne pobudki? Że części z tych osób nie przyszło do głowy, że i tak poszpanują przed sąsiadami? Oj jak to ładnie kogoś wypunktować?! :-( Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: a COCKER SPANIEL? 31.10.05, 21:57 Nie napisałam tego z głowy ale są za mną fakty. Po stracie spanielki podjelismy decyzję aby ustrzeć się problemów,że albo rodowodowy albo żaden pies nie przekroczy naszego domu - bo Nam zależało na zrównoważonym psie,z charakterem typowym dla rasy,z odpowiednią psychiką no i przyjaźnie nastawionym do dzieci. I powtórzę po wielokroć - to była jedyna słuszna decyzja i NIGDY już nie kupię psa bez rodowodu. A co do szpanowania.... wszyscy uważają,że mój pies jest mieszańcem spaniela (jest biało-czarny),więc szpanerstwo mi nie grozi :-P Odpowiedz Link