asiabed 07.11.05, 21:41 Witajcie,czy ktos ma doswiadczenia w stosowaniu u Waszych piesiow diety BARF? pozdrawiam, Asia p.s. ogolny opis BARF www.dziech.pnet.pl/barf.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_na Re: dieta BARF 08.11.05, 19:00 Tak,ale nie najlepsze....choć znam dwa psy,którym ta dieta świetnie służy. Odpowiedz Link
asiabed Re: dieta BARF 08.11.05, 19:41 Zastanawiam sie powaznie nad wprowadzeniem tej diety dla mojego psiaka - nalezy on jednak do maluchow (2,7 kilo zywej wagi)..poza tym nie jest najzdrowszy. Nie mam jednak najmniejszego zamiaru karmic go do konca zywota karma lecznicza (i to nie ze wzgledow finansowych - ale zdrowotych). I tak troche przypadkiem trafilam na te diete. Przekonuja mnie argumenty "za", przemawiaja jednak takze niektore "przeciw". dlatego szukam osob, ktore maja lub mialy kontakt z ta dieta, pozdrawiam Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: dieta BARF 09.11.05, 10:15 Ja mam zdechlaka z problemami żołądkowymi,więc też ..... nie najlepsze,natomiast też znam jednego psa,który "odżył" na BARFIE :-) Jeżeli nie spróbujesz to się nie dowiesz sama jak wpływa to na Twojego psa - no i jest też jeden podstawowy warunek - przechodzi się stopniowo,czyli baaardzo powoli,żadnych szybkich i radykalnych ruchów z jedzeniem :-) Odpowiedz Link
szoping Re: dieta BARF 27.03.14, 18:55 Zdania na temat tej diety są bardzo podzielone. Jedni hodowcy jej używają i sobie chwalą, a inni uważają, że naraża psa na zatrucia, nie ufa producentom, a mięso kupowane w zwykłych sklepach jest naszpikowane hormonami i antybiotykami, więc też odpada. Znam jedną hodowczynię, której pies zachorował i niemal umarł (jakaś bakteria - od zakażonego mięsa), a ona nadal karmi barfem. Nie wiem jak się do tego ustosunkować - można zrobić psu krzywdę i jest to skomplikowane. Odpowiednie proporcje można znaleźć tutaj cały artykuł o nich: www.dogarium.pl/2012/06/barf-surowa-dieta-dla-psa.html - są trudne do zachowania. Ja jestem zapobiegawcza i chyba jednak na nie. Odpowiedz Link
gadugadus Re: dieta BARF 28.12.13, 12:18 Ja karmię mojego psa gotowymi mrożonymi paczkami surowego mięsa i kośćmi, oraz warzywami i owocami. Wszystko zamawiam na stronie miesodlapsow.pl i cenię sobie tą wygodę, zamawiam i następnego dnia mam już mięso dla psa w domu. Odpowiedz Link
wiu Re: dieta BARF 07.01.14, 17:05 Ja właśnie obliczam sobie liste zakupów na VIII tydzień barfowania (tylko tym razem kupię na az 10 dni). Mam niespełna 6-miesięcznego beagla. Jak łatwo policzyć, karmię go barfem od kiedy skończył 4 miesiące życia. Co tydzień jest ważony. Obecnie stosuję dawkę 6% wagi psa dziennie, z tego 20 % pokarmy roślinne ( z czego 25 % owoce a 75 % warzywa) a 80% zwierzęce (z czego z kolei 50 % mięsa, 15 % kości, żołądki 20 %, podroby inne 15 %). Przyjęłam, że tzw. mięsne kości mają 30 % kości a 70 % mięsa. Wyszło mi do zakupu: - 3,36 kg mięsnych kości (skrzydełka, korpusy, szyje) - 1 kg mięsa "czystego" (bez kości) - 1,34 kg żołądki (nie mam dostepu do tych niepłukanych z zawartością, więc będa czyste z supermarketu), - 1,01 kg podroby inne (tzn poza żołądkami. Wątroba, flaczki, serca), - 1,26 kg warzyw (marchew, buraki, cukinia, pomidor, papryka itd.) - 0,42 kg owoców (jabłka, banany, sliwki, gruszki, mandarynka bez skórki i pestek) Jako dodatki stosuję: - olej z łososia 1/2 łyżeczki dziennie (Lunderland), - algi (Algolith), - mączkę z małża nowozelandzkiego (Lunderland), - kiełki albo natkę pietruszki Raz w tygodniu podaje ponadto: - galaretke z kurzych łapek, - 1-2 jajka, - gomółkę twarogu półtłustego z łyżką miodu i bananem (tym z rozliczenia powyżej), - "glut" z siemienia lnianego Jak uda mi się kupić, to zamiast gryzaków - główki kości cielęcych. Jako "smaczki" (do szkolenia) najbardziej lubię podawać maleńkie suszone rybki np. szprotki albo stenke (taką jak dla żółwi), albo przysmaki ze 100% mięsa (Let's bite). Woda - z "brity" (mamy u siebie w kranach wodę z duża zawartością osadów). Co do mięsa - nigdy nie dawałam wieprzowiny, nigdy nie dawałam gotowanego, tylko surowe. Najbardziej lubię podawać: indyka, kaczkę, królika (te ostatnie niestety droższe, więc rzadko), tuszki śledziowe (surowe, nieprzetworzone), raz podałam całego wypatroszonego dorszyka. Efekty widzę takie, że pies WSPANIALE ROŚNIE, ma mnóstwo energii i pięknie wygląda. Co jakiś czas chce powtarzać badania diagnostyczne z krwi żeby upewnić się, że niczego mu nie brakuje. W ostatnich miał lekko zawyżoną 1 z pró wątrobowych oraz nieco za wysoki potas, ale zmniejszyłam dawkę do 6 % właśnie (zob. powyżej) i zrobiłam przerwe w dodatlach (Algolith, mączka z małża). Na razie obstawiamy z wtem, że psiak mógł cos zeżreć na spacerze i stąd taki wynik, ale dla pewności zmniejszyłam dawkę dzienną właśnie. Niedługo powtarzam badania, więc się okaże, ale psiak nie ma zewnętrznie ŻADNYCH negatywnych objawów. Pozdrawiam wszystkim początkujących barfowców :-))) Marzy mi się zakup mielonego dzika, jelenia, sarny itd. - ale to trochę za drogie niestety... Odpowiedz Link
gadu-gadus Re: dieta BARF 24.01.14, 17:22 Wiu a możesz zamówisz stąd: www.miesodlapsow.pl/category/sarna www.miesodlapsow.pl/category/jelen www.miesodlapsow.pl/category/dzik Różne ceny. Ale skoro jadłospis masz generalnie ułożony to raz na jakiś czas można zrobić nieco droższe urozmaicenie :) Ja swoim psom sporadycznie daje dziczyznę i portfel mi aż tak nie opustoszał B) Odpowiedz Link
mamahanki Re: dieta BARF 01.02.14, 16:01 i to podajesz psu ile razy dziennie i po ile gram? Odpowiedz Link
mmk9 Re: dieta BARF 02.02.14, 20:23 To nie może być prawda. Sobie też tak wylicza do drugiego miejsca po przecinku? Jak często bada krew dziecku? Ratunku. Odpowiedz Link
dsk Re: dieta BARF 20.03.14, 10:24 Ja staram sie zdobyc takie ciut za długo leżace mięsko w sklepie ( wołowina na gulasz albo cos w tym stylu) albo kacze szyjki w hurtowni mięsa. Karmie też aspolowym no ma całkiem dobre ceny ze względu na różnorodność. więc jak marzy Ci sie królik to tez jest dostepny. W Szczecinie kupuje aspolowe tutaj [URL]http://www.forlegs.pl/mieso_dla_psow_kotow.html[/URL] - dostarczają tez do domku. Przestwiłam moje psy na barfa z dobrej karmy jaka jesttaste of the wild i widze różnice i w zachowaniu iw wygladzie psów. Jest tez dodatkowy plus dla tych co nie lubia sprzątac po psie - odchody sa malutkie i prawie bez zapachu. Odpowiedz Link
kocur261 Re: dieta BARF 07.04.14, 14:07 Świetnym uzupełnieniem diety BARF jest olej z łososia: www.apl-zoo.eu/apl-salmon-oil-olej-lososia-1000-ml-p-150.html :) Odpowiedz Link