Dodaj do ulubionych

OWCZAREK KAUKASKI

11.11.05, 19:23
pROSZĘ POPSIADACZY TEJ RASY O SPOSOBACH TRESURY TEJ RASY I OSIĄGNIĘTYCH
EFEKTACH.Chcę wytresować jako psa strużujacego.Mójpies ma 6 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • ninus7 Re: OWCZAREK KAUKASKI 12.11.05, 21:57
      Polecam książkę AMATORSKIE SZKOLENIE PSÓW A. Brzezicha i H. Lisiecki jest to
      stare wydanie, jeszcze z lat 90-tych ale tam jest szczegółowe szkolenie psów m.
      in. jako stróża, korzystałam z tej książki w szkoleniu swoich suk, co prawda
      tylko na psa towarzysza ale efekty były.
      Tylko nie "wyostrzaj" niepotrzebnie swojego owczarka one i tak są na tyle
      inteligentnymi psami ze wiedzą kiedy ktoś ma złe zamiary.
      Najpierw zajmj się tresurą na psa towarzysza, naucz go przede wszystkim komendy
      zostaw, jeżeli nawet zaatakuje musi na twoją komendę wycofać się,
      niepodejmowania pokarmu od osób obcych i pokarmu pozostawionego, tak żeby nikt
      go nie otruł i oczywiście podstawowe komendy stój, siad, waruj. Jeżeli pies
      zapozna się z tymi komedami, możesz uczyć go na psa stróżujacego.
      Ta książka o której pisałam jest naprawdę dobra, poszukaj w antykwariacie a
      jeżeli nie dostaniesz to też nie ma problemu, ja gdzieś ją miałam i jak znajdę
      podeślę ci opis wszystkich ćwiczeń jak je wykonywać, tylko podaj mi swój e-mail
      lub gg.
      • sk_111 Re: OWCZAREK KAUKASKI 13.11.05, 09:02
        Podaję swój e-mailsk_111@gazeta.pl
        • ninus7 Re: OWCZAREK KAUKASKI 14.11.05, 13:28
          witam, wysłałam ci e-maila
    • blue.berry Owczarek kaukaski - krotki rys charakteru 13.11.05, 12:34
      owczarka kaukaskiego nie trzeba tresowac w celu zrobienia z niego psa
      strózujacego - taka jest definicja rasy - pies obronczy i strózujacy.

"W stosunku do rodziny swojego wlasciciela psy tej rasy sa w normalnych
      warunkach bardzo przyjazne, raczej spokojne i czesto o lagodnym charakterze.
      Nalezy tylko stale pamietac o tym, ze zwierzeta te wyrazaja swoje przywiazanie
      do zwiazanych z nimi ludzi i ich teryrorium poprzez konsekwentne nietolerowanie
      obcych osob i zwierzat."
      "owczarki kaukazkie nie szczekaja duzo, sa jednak nieprzekupnymi strozami.
      (...) nalezy zaakceptowac ten fakt, gdyz odpowiada on celowi dla ktorego te psy
      byly hodowane."
      "Poniewaz nie zawsze granice posiadlosci pokrywaja sie z uznanymi przez psa
      granicami jego terytorium, nie powinno sie poszczac go wolno i bezwzglednie
      ogrodzic dzialke. W przeciwnym razie moze sie zdarzyc, ze przypadkowy
      przechodzien zostanie potraktowany dosc agresywnie>"

I teraz najwazniejsze:
      "W zadnym wypadku nie powinno sie potegowac wrodzonego instynkutu strozowania i
      obrony poprzez celowe szkolenie na psa obronczego."

Moja propozycja jest nastepujaca.
      1.Proponuje (wprawdzie juz po niewczasie) najpierw zapoznac sie z
      charakterystyka rasy i poczytac o niej jakiej ksiazki, publikacje i opracowania.
      2. w celu unikniecia klopotow o ktorych czesto sie nie mysli a ktore przychodza
      z czasem zamiast trenowania psa w zlym kierunku uczyc go chodzenia na smyczy i
      w kagancu oraz spokojnego zachowywania sie na obcym terenie. to jest wazne w
      wychowywaniu kaukazow. ludzie czesto tego nie robia i potem jest tragedia kiedy
      psa trzeba gdzies przewiezc czy zaprowadzic. np do wetrynarza. nieststy mialam
      okazje spotkac sie z takimi przypadkami i sa one zalosne.

i dodatkowo - zapoznac sie z netykieta, nie pisac CAPSLOKIEM oraz poprawinie
      pisac slowow "stróżujący".

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka