anajo 22.08.06, 14:56 piaty pazur u psów: mam owczarka niemieckiego na tylnych łapach ma tz. piate pazury, wet. zaproponowal usuniecie ich, czy ktos moze mial z tym doczynienia, jak wyglada taki zabieg, czy jest to konieczne, czy dlugo sie goi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: piaty pazur u psów 22.08.06, 17:49 nie wiem czy konieczne - zależy co robi Twój pies, czy lata po chaszczach dużo, czy jest ryzyko, że dozna kontuzji. Mój pies ma "wilcze pazury" i nic sie nie dzieje.... 3 lata ma. wzorce paru ras (np. beauceron) przewidują wilcze pazury i to podwójne i nie wiem też czy rzeczywiscie tak im z tymi pazurami źle? Może zapytaj na forum weterynaria? Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: piaty pazur u psów 23.08.06, 12:47 Mój pies też ma "wilcze pazury", pilnuję tylko by były regularnie przycinane, bo psisko nie ma możliwości ścierania ich, w związku z tym rosną bez przeszkód i zawijają się. To z kolei stwarza ryzyko, że pies o coś zaczepi i sobie zerwie. Problemu nie ma, gdy pazur jest krótki. O chirurgicznym usuwaniu nigdy nie myślałam, po co psu taki stres. Odpowiedz Link
jacek22633 Re: piaty pazur u psów 23.10.06, 05:58 piaty pazur powinno sie usuwac jak najwczesniej. Kiedy moja bokserka miala szczeniaczki, pojechalem z nimi /a bylo ich 8/ na drugi dzien skrocic ogonki i wyciac piatye pazurki Odpowiedz Link