Dodaj do ulubionych

Zioła i niemowlę

06.11.04, 19:30
Czy ktoś z Was może mi powiedzieć jakiezioła można a jakich nie można stosować
u niemowląt?
Pytam, ponieważ przeczytałam gdzieś że nie wolno stosować mięty u dzieci
poniżej 1. roku życia, tymczasem jest ona składnikiem pewnych produktów dla
dzieci od 1. MIESIĄCA życia...
Help! Jak to jest z tymi ziołami?
Obserwuj wątek
    • vitalia Re: Zioła i niemowlę 06.11.04, 21:20
      Szczerze mówiąc to dzieciom nawet dłużej nie powinno się podawać żadnych
      ziół.Nie są im do niczego potrzebne poza wskazanymi specjalnie dla
      dzieci.Czasami rumianek i koperek włoski.Zioła mają nie tylko właściwości
      lecznicze ale i mogą wyrządzić delikatnej strukturze dziacka krzywdę.Mają też
      zdolność absorbowania metali ciężkich ,wątroba dorosłego człowieka poradzi
      sobie z tym a dziecka niestety nie.
    • vitalia Re: Zioła i niemowlę 06.11.04, 21:25
      Acha i jeszcze jedno ,te specjalne mieszanki ziołowe tzw herbatki ,które są
      dostępne w aptekach to mieszanina nie zawsze wiadomo czego.Otwórz taką saszetkę
      i przyjrzyj się dokładnie,to jakieś zmiotki !! żioła powinny mieć listki
      ususzone i te części które mają najwięcej pożytecznych składników a w tych
      mieszankach można znależć i patyki i bliżej nie zidentyfikowane kawałki
      czegoś.Pozatym tracą na wartości zupełnie żle przechowywane i wysuszone na wiór.
      • betty761 Re: Zioła i niemowlę 10.11.04, 17:49
        Vitalia, bardzo dziękuję za odpowiedź. Ale załóżmy, że mam czyściutkie listki
        mięty, a dziecko ma problem z brzuszkiem, mogę podać czy nie?
        • vitalia Re: Zioła i niemowlę 16.11.04, 17:51
          jeśli masz czyste listki a nie jakieś sproszkowane nie wiadomo co to oczywiście
          że tak.To samo z rumiankiem,musi być sam ,,koszyczek,,.
          • betty761 Re: Zioła i niemowlę 16.11.04, 19:39
            jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
            • hanka17 Re: Zioła i niemowlę 15.12.04, 15:35
              Nie radzę podawać małemu dziecku, a w szczególności niemowlęciu MIĘTY, ponieważ
              bardzo wiele dzieci jest na miętę uczulonych - mija to z wiekiem. Ostatnio dużo
              czytałam o ziołach i w kilku książkach natknęłam się na informację o
              szkodliwości mięty w stosunku do małych dzieci. Opisano nawet przypadek śmierci
              dziecka po wkropieniu kropelek miętowych, prawdopodobnie wywołanej uczuleniem.
              Krople miętowe to co innego niż herbatka (są w dużym stężeniu) jednakże to ta
              sama roślina nie zalecana dzieciom aż do ukończenia kilku lat (potem z kolei
              bardzo polecana - starszym dzieciom). dlatego z ostrożności odradzam Ci
              podawanie dziecku miety a nawet picie takiej herbatki przez Ciebie jeśli
              karmisz dziecko piersią. Pozdarwiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka