it_wawa 08.03.10, 22:57 Witam... Znalazlem chyba ciekawa promocje: A Modo MIO RED Byłem na degustacji kawy i bardzo mi smakowała.... Kto z Was ma podobny ekspres ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 szanowny dystrybutorze tego urzadzenia 09.03.10, 20:36 kazdy system kawowy ma podstawowa wade; pasuja do niego naboje wylacznie jednego producenta. w szczeglnosci te bardziej egzotyczne sa b. trudno dostepne (internet, specjalistyczny salon), co w moich oczach kompletnie dyskwalifikuje takie urzadzenia. z jednym moze wyjatkiem - systemu senseo do ktorego pody oferuja praktycznie wszyscy producenci kawy. to cacko lavazzy wyglada ladnie, ale to by bylo na tyle. tak samo ladnie wyglada nespresso do ktorego coraz latwiej nabyc szeroka game kartuszy. poza tym chyba nikt normalny nie pija plastikowego cappuccino, czy latte macchiatto z chemicznego proszku jak na stronie lavazzy, bleeee. nespresso nie oferuje takiego syfu, a jedynie naboje z kawa i automatyczna ubijaczke do prawdziwego mleka. reasumujac, jesli komus odpowiada smak kawy lavazza proponuje kupno maszyny senseo, podow do niej firmy lavazza i spieniacza mleka (reczny, badz automatyczny). bedzie to bez watpienia rozwiazanie smakowo i jakosciowo o klasy lepsze od zaprezentowanego. dodatkowo mozna wyprobowac setki innych rodzajow kawy a nie byc skazanym na jednego dostawce, co za nuda :( Odpowiedz Link Zgłoś
it_wawa Re: szanowny dystrybutorze - HA HA HA 12.03.10, 10:33 Szanowna "ania_m66" czy może też dystrybutorze "senseo" - prosze nie pisać takich dziecinnyh tekstów z pogranicza taniego PR :) - Nie bede dyskutować czy jeden czy drugi system jest lepszy - to niech każdy uzytkwonik wybierze sam... Powiem tylko, że "senseo" - to prehistoria...i nie jestem dystrybutorem Lavazza - choć napewno bym chciał - w końcu jest to naprawde wiodący producent kawy na świecie. Co do stwierdzenia, że nespresso jest lepsze - bo łatwiej kupić kapsułki - to chyba ponury ZART :) - pomijam, iż urządzenia nespresso są DUZO droższe - to gdzie moge kupić te kapsuły ??? Do Lavazzy - można kupić w każdym dużym markecie :) - pomijam już, że przez internet - też można kupić BEZ PROBLEMÓW... ZGADZAM SIE ! - nikt nie pije "plastikowego cappuccino, czy latte > macchiatto z chemicznego proszku" - chyba sie pani Ani pomyliło coś z Gust... - LAVAZZA - to 100% kawy - zachęcam do sprawdzenia, a nie wypisywania takich bajeczek. A ubijaczka - ha- ha ha - spieniacz do mleka Lavazza - został zaprojektowany i produkowany jest przez giganta w branży kawowej - firme SAECO - i należy do jednych z najlepszych na rynku spieniaczy. Jeśli, już jak widać "senseo" to historia - to zachęcam do udania sie na degustacje kawy Lavazza A Modo Mio - tak dla informacji: dostępnych jest 7 rodzajów mieszanek KAW - a nie proszku... - a potem nie zdziwie sie jak przez okno wyleci całe to senseo i ta nuda... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: szanowny dystrybutorze - HA HA HA 12.03.10, 12:55 przestan platac sie w zeznaniach czlowieku. reklamujesz ten badziew na kilku forach. raz chcesz kupic, raz masz, raz byles na degustacji. przeczytaj sobie swoj pierwszy post w tym watku a potem to, co mi odpisales. za jak glupich nas tu masz? AKWIZYTOROM DZIEKUJEMY! cale SIEDEM gatunkow kawy w kapsulkach... wow. do senseo masz 200-300 od roznych producentow. no i w podach zawsze jest kawa, w systemach kapsulkowych b. czesto chemia. nawet glupie nespresso ma juz kolo 20 roznych sortow. i bardzo dobra jakosc napoju. p.s. sam pomysl. ze moge byc akwizytorka senseo swiadczy o twojej inteligencji, a raczej jej braku. to ja zakladam watki na temat tego urzadzenia na roznych forach, czy ty? reszta moze sobie poczytac wypociny kretacza tinyurl.com/yfpa7px Odpowiedz Link Zgłoś
it_wawa Re: szanowny dystrybutorze - HA HA HA 12.03.10, 17:17 Nie dam sie wciągnąć w jakąś dziecinna przepychanke słowną :) a czacepki typu "wypociny kretacza" pozostawie bez komantarza. Obrażanie to troche prymitywna metoda racjonalnej dyskusji... Poczytaj napierw co na innych postach jest napisane zanim coś napiszesz ANNO_66 :) Byłem na degustacji i to nie jeden raz, posiadam taką kawiarke - i dokładnie wiem o czym pisze. Jeśli masz ochote - zapraszam na pojedynek napojów :) przyjdz ze swoim super senseo, które wyrzucisz jak zobaczysz jak może smakować prawdziwa kawa :) Nie wiem czemu piszesz "glupie nespresso" bo tak naprawde to jest jedyny godny uwagi dostawca podobnego systemu - ale, nie wiem czy zauwazyłaś to całkiem inna półka cenowa - zwłaszcza za urządzenia... Nie ma też sensu dyskutować, czy komuś bardziej smakuje "moczone senseo" w 200-300 "smakach typu kawa" czy kawa z prawdziwych systemów kapsułkowych... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: szanowny dystrybutorze - HA HA HA 12.03.10, 19:37 nie rozsmieszaj mnie, lavazza "prawdziwa kawa" no chyba tylko dla kawowego dyletanta ktory przedtem pil zbozowa inke. zareczam ci, ze kazdy prawdziwy znawca nie zaliczy lavazzy do gornej polki. ot zwykla "mielonka", ok, ale nic specjalnego. btw, wcale nie posiadam systemu senseo. posiadam za to dobry ekspres cisnieniowy 15 bar z wkladka do podow, ktorej uzywam, jesli chce na sniadanie kawe (nie espresso) i ma byc szybko. espresso przygotowuje raczej po poludniu i wieczorem w uprzednio podgrzanym ekspresie cisnieniowym uzywajac na poczekaniu zmielonej kawy, ktora przygotowuje w mlynku drozszym od zaparzacza (pierwsza zasada kazdego prawdziwego kawosza: najpierw inwestujemy w mlynek, on jest podstawa). lavazza bylaby tu profanacja urzadzenia. jesli wiec chcesz sie napic prawdziwego espresso, nie szpanuj, ze mozesz to zrobic u siebie w domu z maszyny typu push the button. i nie klam, ze nie jestes dystrybutorem. jaki inny cel mialoby zakladanie watkow na roznych forach reklamujacych to badziewie, kiedy sa inne, lepsze systemy na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
it_wawa Re: szanowny dystrybutorze - HA HA HA 13.03.10, 16:10 Dla pełnej jasności: dystrybutorem tego systemu jest tylko i wylacznie firma SAECO POLSKA - zapewniam Cię, że chciałym byc właścicielem tej firmy :) Droga ANNo_66 - chamskimi tekstami, wycieczkami słownymi nie ma sensy dalej co pisac. Nie wiem czy problem polega w tym, ze nie potrafisz przyznać, iż każdy system ma swoje dobre i złe strony? Co sie takiego stało, że już nie lubisz senseo:) Teraz piszesz, że masz ekspres cisnieniowy - i jako jego najwazniesze atrybuty podajesz: cisnienie 15 bar oraz młynek. Piszmy o konkretach - jaki to dokladnie model - jesli moge wiedziec... sprawdzimy, czy ma faktycznie 15 bar na "powierzchni kawy", czy tylko sama pompa tyle potrafi wygenerowac ciśnienia. Młynek - wazna sprawa - ale ważniejsze jest umiejetnosc odpowiedniego dobrania stopnia zmielenia, a to juz bardzo fachowa wiedza, i wybacz z tego co piszesz nie należysz do tego grona - ja także nie należe - to naprawde elitarna grupa znawców nie tylko kawy iwszystkich procesów z nią związanych. Reasumując - chciałbym zobaczyć jak potrafisz ustawić młynek żarnowy (bo o innych to nawet nie rozmawiam) do ziarna, które chcesz użyć, do jego wilgotności, temperatury itd.... Pomijam już pytanie czy każdą porcje mielisz przed parzeniem kawy - aby miec doskonaly aromat ? W systemach hermetycznych kapsuł mamy nie tylko odpowiednią mieszanke kaw, ale stopien zmielenia jest dostosowany do ciśnienia ekspresu... A tak się składa że ekspresy A Modo Mio mają też 15 bar :) Każdy ma prawo do swoich technik - ty ANNO_M66 - wolisz najpierw zmielic, kawe, potem ja zaparzyc w ekspresie, potem posprzatać po tej całej operacji . Nie wykluczam,że taka kawa może być smaczna i aromatyczna. - TYLKO - że w codziennym życiu ja wolę włożyć gotowa hermetyczna kapsułe - nacisnąć jeden guziczek - i dostać to samo :):) Na koniec duza prośba: prosze używać takich zwrotów jak: nie szpanuj, nie kłam, badziewie... Polski język i tak już wystarczająco jest kaleczony - a brak kultury słowa i typowej grzeczności nie ma usprawiedliwienia. Dla jasności: dystrybutorem jest firma WWW.SAECO.PL - a to naprawde specjaliści w branży kawowej... A tak troche off-topic - szkoda, że nie zobacze tych 200-300 "smaków senseo" - kolejny mit i bajer marketingowy zostałby obalony.... A co do tego czy LAVAZZA jest uważana na świecie - to powiem tak - to wiodący producent kaw - o bardzo wysokiej renomie. Dyskusje na temat faktów uważam, za bezcelowe...a o niszowych rozwiązaniach możemy podyskutować w innych wątkach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek Re: Kawiarka Lavazza IP: *.unregistered.net.exatel.pl 10.03.10, 10:59 Miesiąc temu kupilismy taki ekspres do firmy. Miał być prosty, tani i na kapsułki (dla wygody). I w tej roli ten ekspres sprawdza się znakomicie choc ma pewne braki dla których nie kupiłbym go do domu. 1. Uzależnienie od kapsułek jedenj firmy. Są tylko cztery rodzaje kawy do wyboru i wcale nie jest ona taka smaczna ani tania: 16 szt kosztuje ok 25zł. 2. Wylewka jest umieszczona zbyt nisko w stosunku do podstawy co powoduje ze można w nim robic kawe jedynie w małych filiżankach. Większa filizanka czy kubek odpadają. Tzn mozna ale trzeba wyjac podstawke i kawę zrobic trzymajac kubek w ręce. 3. Dysza do spieniania zbyt krótka. Podobnie jak z wylewką trzeba użyc płytkiego naczynia co powoduje pryskanie mleka na boki. Poza tym jest OK. Za 100 zł więcej można kupić ten sam ekspres z automatycznym dozownikiem ilości kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
it_wawa Re: Kawiarka Lavazza 12.03.10, 10:51 Zagadzam sie z EEDKIEM - w zyciu zawsze trzeba podjąc jakies decyzje :) Każdy ma inny smak i lubi rózne rodzaje mieszanke kaw. Nie wiem czy próbowałeś 1 z 7 dostępnych rodzajów kaw. A 100% zawartości kapsułki to KAWA - i dodatkowo jest jej 7.5 grama - a ile daje konkurencja... dużo mniej...pomijam co inni sypia do kapsułek - napewno nie 100% kawy :) Sam używam tego ekspresu i powiem szczerze - drogi EEDKU - podstawa w tej kawiarce ma możliwość obrócenia i wtedy nawet najwiekszy kubek wejdzie pod wylewke :) Dysza spieniania - też tak kiedyś myślałem jak EEDEK - ale jak zobaczyłem jak sie robi za pomocą takiej prostej dyszy pary spienione melko - szybko wycofałem sie z takiego myślenia, ze za krótkie, za małe... - niestety umiejetność spieniania mleka sama dyszą gotącej pary to sztuka - tak samo jak stuką jest zaparzenie dobrej kawy - no. ale to juz ma sie z głowy - bo taki ekspres zawsze i tak samo wykona idealną kawe...to jest zaleta systemów na HERMETYCZNE kapsuły. Dla osób, które mają problemy z robieniem spienionego mleka wymyślono spieniacz saeco albo są dostępne odpowiednie końcówki (panarello) - wtedy puszysta pianka i gęsto ubite mleko - to dosłownie sekunda zeby je zrobic :) CENA - nie wiem czy 24.90 za 16 szt. to dużo czy mało - według mnie - to normalna cena - biorąc pod uwagę, iż w hermetycznie zamkniętej kapsule mamy 100% kawy (a nie jakies proszki), kawa jest naprawde wysokogatunkowa, mamy do wyboru 7 nut smakowych... mi to odpowiada - a jak ktoś chce taniej - zawsze może wrócic do typowej polskiej "po turecku" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabek7 Akwizytorom dziękujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.10, 11:45 Koleś, naprawdę żałosny jesteś z tym spamem. Juz na kilku forach natrętnie reklamujesz to badziewie. W dodatku sam sobie zaprzeczasz, bo raz piszesz "byłem na degustacji kawy", innym razem "sam używam tego ekspresu". Żenada do sześcianu. Odpowiedz Link Zgłoś
it_wawa Re: Akwizytorom dziękujemy! - pieniaczom też ! 12.03.10, 17:23 Drogi Gabek7 - poczytaj, zobacz gdzie i w jakiej grupie zostało umiszczone - zanim coś napiszesz - czy to takie trudne ? Wylewanie swoich flustracji - to chyba nie tutaj :) Napisz coś konstruktywnego, w końcu każdy ma własne upodobania i gusty - a kultura słowa zoobowiązuje... Byłem na degustacji i to nie jeden raz, posiadam taką kawiarke - i dokładnie wiem o czym pisze. Czy to stwierdzenie jest już łatwiejsze w zrozumieniu ? Przy okazji pisanie do osoby, ktorej nie znasz "Koleś" - nie jest chyba grzeczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sparrov Re: Kawiarka Lavazza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 21:25 Wszystkim zainteresowanym prawdziwym espresso polecam kopalnię fachowej wiedzy www.caffeprego.pl/phpBB2/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Kawiarka Lavazza 17.03.10, 00:43 Gostku, jak widzisz nie za bardzo Twój expres sie podoba. Filiżanka kawy za 1,50zł. toć to rozbój w biały dzień, na domiar złego ponoć w kilku gatunkach smakowych występuje (masakra). Mam expres automat i kupuję ziarnistą lavazzę za 42zł za kilo. Mam taką samą ilość kawki 7.5gr, to wychodzi mi ok. 140 kaw czyli jakieś niecałe 40gr/filiżnkę. Opcje i smaki bez ograniczeń. Więc weż na wstrzymanie i nie wciskaj już tu więcej prymitywnej nachalnej reklamy niszowego badziewiego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
it_wawa Re: Kawiarka Lavazza 19.03.10, 16:53 Droga AINA40 - nie jestem "gostkiem" i prosiłbym o wieksza kulture tego co piszesz...piszmy merytorycznie... Jak tak dokładnie liczysz - to ile zapłaciłaś za ekspres i jaki to model ? Ile kaw dziennie pijesz ? Wtedy policzymy czy "twoja" kawka kosztuje tyle :) Ponieważ pijesz kawe Lavazza - więc gatunki są podobnie - a jakośc myśle, że do niej nie masz zastrzezenia. Czy wiedząc, że Lavazza robi dobra kawe i masz zaufanie do tej firmy - myslisz, że wprowadziliby produkt jak to mówisz "badziew" ? Odpowiedź jest oczywista :) Inną sprawa jest, ze jeden lubi sie bawić przy ekspresie - a drugi - tak jak to jest przy systemach kapsułkowych - ma szybko dobry i zawsze taki sam samokowo napój. Ciekawe też, co robisz, z tym 1 KG kawy - przecież maksymalnie mozesz wsypać 250g ziarna do ekspresu - a co teszta wtedy robi - wietrzeje... - kapsulek ten problem nie dotyczy - są hermetyczne i odpowiednio już zmielone... A co do nieograniczonej liczby smaków - poczytaj instrukcje swojej kawiarki i pewnie znajdziesz ostrzezenie przed stosowanie kaw aromatyzowanych - i bardzo liczba smaków sie ograniczy... No chyba, że masz jakiś zabawkowy ekspres, który nie posiada młynka żarnowego - a w takich młynkach nie można stosować kaw aromatyzowanych - czyli smakowych :) Odpowiedz Link Zgłoś