Dodaj do ulubionych

Problem ze zmywarką

22.09.10, 11:37
Witam,
od roku posiadam zmywarkę bosha, a użytkuję ją od ok. pół roku. Kilka dni temu przestała działać więc zadzwoniłam do serwisu i poprosiłam pana o przyjazd i sprawdzenie sprzetu. Pan powiedział, że gwarancja na części trwa tylko pół roku i za naprawę i ewentualne części bede musiała zapłacić. W karcie gwarancyjnej napisane jest: "Sprzedający gwarantuje sprawne działanie sprzętu w okresie 24 m-cy od daty wydania". Czy ktoś wie o co tu chodzi? Czy pan z serwisu przypadkiem mnie nie kantuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Problem ze zmywarką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.10, 13:09
      Pan z serwsiu ewidentnie Cię kantuje. Masz 2-letnia gwarancje i obejmuje ona zarówno części jak i robociznę.
      • joanna.ma Re: Problem ze zmywarką 22.09.10, 14:08
        Dziękuję za odpowiedz!
        Tak też powiedziałam panu serwisantowi ale on nadal coś kręcił. W końcu stanęło na tym, że sama jeszcze raz sprawdzę zmywarkę posiłkując się działem "Usuwanie drobnych usterek we własnym zakresie" w instrukcji obsługi. Sprawdziłam, zresetowałam i nic. Zmywarka nadal nie działa. Muszę znów dzwonić do tego "uroczego" pana żeby jednak przyjechał i sam sprawdził:( W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie: Na co mogę się powołać aby wybić mu z głowy płacenie za przyjazd i naprawę (oczywiście oprócz treści gwarancji)?
      • biomj Re: Problem ze zmywarką 22.09.10, 14:13
        przede wszystkim przeczytaj gwarancje, ktora dostalas. To jest podstawa wszelkich roszczen, a nie to co mowi pan z serwisu. A jesli jest tam rzeczywiscie taka adnotacja to zglos w sklepie , w ktorym kupilas zmywarke, niezgodnosc towaru z umowa (cos zupelnie innego niz gwarancja). Na to jest termin 2-letni. I niech sklep kombinuje jak doprowadzic Twoja zmywarke do stanu zgodnosci z umowa . Tylko, ze to nie musi byc zalatwione od reki (maja na to 14 dni)
        • biomj Re: Problem ze zmywarką 22.09.10, 14:16
          Niezgodnosc towaru z umowa - takie pojecie jest w ustawie o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej (poszukaj w necie jej tresci)- art. 8
          Albo: poszukaj innego serwisanta (jesli jest oczywiscie w okolicy)
          • ka_thy Re: Problem ze zmywarką 22.09.10, 19:18
            Albo zadzwoń do serwisu centralnego.
      • chris1970 Re: Problem ze zmywarką 23.09.10, 10:45
        Nie do końca Piotr jest tak jak piszesz. Gwaranci często stusują klauzule, mówiące, że szybko zużywające się elementy sprzętu nie są objęte gwarancją. Np. uszczelki, śróbki i tego typu materiały drobne.
        Jest jeszcze inna możliwość uniknięcia kosztów naprawy. Jeżeli ma się rachunek albo kartę kredytową z ubezpieczeniem pomoc domowa, albo assistance, to można korzystać z tej formy naprawy. Wielokrotnie korzystałem z Pakietu Pomoc Elvii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka