kumakk 16.12.10, 20:05 Czy ktos ma moze instrukcje w pdf po polsku lub jakies przepisy? Poratujcie, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 16.12.10, 23:00 a w czym masz problem? to raczej nie jest skomplikowane urzadzenie A po co ci specjalne przepisy? Przeciez kazdy mozesz zastosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Do princess IP: *.acn.waw.pl 17.12.10, 23:59 Witam. Przepraszam, że się wcinam w temat, ale czytając o kitchenaid na forum zauważyłam, że jesteś specjalistką w tym temacie :) Mam pytanie, czy mając malakser kitchenaid jest sens dokupować przystawki trące i szatkujące (o ile nie pomyliłam skrótu to vmsa) do miksera? Czy są one lepsze niz w malakserze? A tak wogóle to jakie przystawki warto zakupić do miksera. Ja mam na razie mikser goły:) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do princess 19.12.10, 15:12 > Witam. Przepraszam, że się wcinam w temat, ale czytając o kitchenaid na forum z > auważyłam, że jesteś specjalistką w tym temacie :) Mam pytanie, czy mając malak > ser kitchenaid jest sens dokupować przystawki trące i szatkujące (o ile nie pom > yliłam skrótu to vmsa) do miksera? Czy są one lepsze niz w malakserze? A tak wo > góle to jakie przystawki warto zakupić do miksera. Ja mam na razie mikser goły > :) wybor nalezy do ciebie i wszystko zalezy jaki efekt scinania chcesz osciagnac. Moj malakser to Thermomix jaki wszystko mieli i jedyna kontrola grubosci "scinkow" to dlugosc scinania i w zasadzie nie ma zadnej kontroli ksztaltu ( Thermomix ma za to inne zalety). Sa jednak malaksery majace nozyki i nakladki jakie daja konkretny ksztalt "scinka" Ja nie mam malaksera KitchenAid wiec nie wiem jakie ma mozliwosci wiec nalezy porownac: Przystawka MVSA z dodatkowymi bebnami ( w sumie jest 6 odmian) daje efekty podobne do tych jak sa na klasycznej recznej 4 stronicowej tarce ( plastry, grube scinki, cieniutkie, super cieniutkie)+ 2 dodatkowe. Zaleta jest to ze ze na tarce sie umeczysz, a tutaj nie i szybko zetrzesz naprawde duze ilosci czegos w okreslonym ksztalcie. Jesli twoj malakser ma taka funkcje i odpowiednie noze to nie ma sensu kupowac MVSA, jesli nie, to koniecznie kup. Jesli masz malakser to raczej ta kolejna przystawka do mielenia miesa FGA czy ta jeszcze inna do mielenia ziaren ci sie nie przyda bo wiekszosc malakserow to moze zrobic. Polecam ci mise do lodow KICA, przystawke do otwierania puszek, KPRA walkownice i wykrawarke do makaronu. Nie polecam tej do ravioli czy wiciskacz do soku bo nie sa nadzwyczajnie dzialajace. Przetestowalam i opchnelam na eBay Sa tez produkowane w USA przez inna firme plastikowe mieszadla z mysla o KitchenAid jakie tez polecam. Zobacz na amazon.com: 1.SideSwipe for KitchenAid 2. New Metro Design Beater Blade for KitchenAid Ja mam to drugie i jest to rewelacyjne mieszadlo, bo w przeciwienstwie do tego metalowego w zestawie KitchenAid to mieszadlo ma gume jaka sprawia ze nic nie zostaje po bokach, ani odrobina Np. kremu czy bialka. Wszystko dokladnie "wylizuje" ta guma z bokow. - Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 18.12.10, 11:32 problem mam w tym, ze jestem ociezala umyslowo i malo kreatywna. To w ramach odpowiedzi na Twoje pytanie. Natomiast moje nie brzmialo "kto moze mi owa indolencje umyslowa wytknac?" - bo tu juz odpowiedz sie znalazla, tylko czy ktos dysponuje instrukcja po polsku i przepisami. Pierwszy raz mam blender/malakser i takie dziwne ustrojstwo jak ten mikser z dzieza a przerwe w gotowaniu mialam kilkuletnia, wiec wspomaganie sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 19.12.10, 15:27 problem mam w tym, ze jestem ociezala umyslowo i malo kreatywna. To w ramach odpowiedzi na Twoje pytanie. Natomiast moje nie brzmialo "kto moze mi owa indolencje umyslowa wytknac?" - bo tu juz odpowiedz sie znalazla, tylko czy ktos dysponuje instrukcja po polsku i przepisami. Pierwszy raz mam blender/malakser i takie dziwne ustrojstwo jak ten mikser z dzieza a przerwe w gotowaniu mialam kilkuletnia, wiec wspomaganie sie przyda. nadwrazliwa babka jestes. Nigdzie nie wykazywalam ze jestes ociezala umyslowo. Poinformowalam cie tylko ze byc moze powinnas wziac pod uwage fakt, ze ksiazka kucharska KitchenAid nie rozni sie zbyt wiele od innych kucharskich ksiazek. Sugerowalam ze poszukiwania byc moze nie warte zachodu. Dlaczego? Mowie to dlatego, ze mam ta ksiazke w j angielskim. Pierwsze pare stron to historia powstania KitchenAid, potem pokazane sa zdjecia kazdej czesci i omowione jest do czego sluzy ta czesc. Nastepne 90% ksiazki to przepisy kucharskie, jakie NIE SA JAKOS SPECJALNE i CHARAKTERYSTYCZNE dla KitchenAid: ilosc gramow, czas przygotowywania, itd.Rownie dobrze mozesz wziac przepis z kazdej jednej ksiazki i zastosowac. Po wypelnieniu gwarancji i wyslaniu jej do centrali KitchenAid na Europe w Belgii przyslali mi ta ksiazke za darmo. Zreszta w tej gwarancji trzeba bylo zaznaczyc tez jezyk z kilkunastu jakim sie poslugujemy i ....przysylali ta ksiazke w tymze jezyku. To, ze mikser ma dzieze nie sprawia, ze jakies inne czynnosci wykonuje. Podstawowa wersje bez dodatkow naprawde latwo obslugiwac. Z drucianym mieszadlem bijesz smietane i jajka, z tym metalowym plaskim ciasto na nalesniki i wszelakie nieco gestsze, a mieszadlem w ksztalcie spirali wyrabiasz ciasto. Urzadzenie to nie jest skomplikowane... Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 19.12.10, 17:43 Przede wszystkim dzieki za konstruktywne podejscie i informacje ktore ciasto czym potraktowac. Mieszalam dzisiaj leniwe i ubabralam 3 rozne koncowki, zanim ustalilam co do czego. Po 2 dniach z kiciusiem rzeczywiscie uznalam go za niezbyt skomplikowanego. Ale po kilkuletniej przerwie w kuchni (a kiedys mialam do dyspozycji tylko piekarnik i mikser reczny) zupelnie brakuje mi wyczucia co mozna zrobic w takim np. blenderze. Ok, zmiksowalam sos pieczarkowy (dziecko taki woli) i koktajl bananowo-malinowy (zreszta pycha) i nie czuje blusa. Nie czuje tez roznicy miedzy przyciskami - stir, chop, mix, puree, liquefy. Do tej pory "zblenduj" znaczylo dla mnie "wez mikser w lape i trzymaj do skutku" :) No, musisz uwierzyc w moja ociezalosc, niestety :) No, pasty do chleba - fajna rzecz, ale jak robisz dla 2-3 osob to ciezko to wydlubac z dna. I pomyslec, ze kilka lat temu mialam niezla fantazje kulinarna... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 20.12.10, 00:02 Nie czuje tez roznicy miedzy przyciskami - stir, chop, mix, puree, liquefy Zaraz zaraz.... ale my mowimy chyba o 2 roznych urzadzeniach. Ja mowie o KitchenAid mikserze, a ty chyba o KitchenAid malakserze..... Bo stopniowe przyspieszenie Stir ( mieszaj) Chop ( siekaj) Puree( zmiel) Liquefy ( uplynnij) to tak brzmi jakby malakser KitchenAid. W mikserze tejze firmy jest tylko dzwignia- zmiennik szybkosci ale jest on numeryczny- stopniowy. Ja mam i myslalam ze ty mowisz o mikserze bo tylko tam sa te mieszadla takie jak opisywalam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.acn.waw.pl 20.12.10, 22:56 A ja mam wrażenie, że koleżanka pisze o blenderze bo tam jest sporo przycisków i każdy oznacza inną czynność a malakser ma tylko 3 przyciski no ale różne tarcze do tarcia i noże do siekania. Princess dzięki za odp. Właśnie dziś nabyłam sorbetierę do lodów i wyciskarkę do makaronów (tych rurkowych). Już nie mogę się doczekac wypróbowania;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 21.12.10, 13:00 i wyciskarkę do makaronów (tych rurkowych). Tej nie mam, bo zniechecily mnie negatywne wypowiedzi uzytkownikow w necie, ale prosze podziel sie twoimi wrazeniami Na wyrabiaczke do lodow i sorbetow trzeba miec sposob i bron boze do zamrozonej nie wlewac plynu najpierw tylko dopiero jak sie "smiglo" kreci, bo inaczej zamarznie plyn ( mleko czy smietana) na kamien od razu... No i mi dlugo zeszlo zanim dotarlo do mnie ze smigla sie nie mocuje, ono tylko STYKA sie z gorna czescia maszyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Do princess - wyciskarka do makaronu (rurkowych) IP: *.acn.waw.pl 22.12.10, 22:11 Wyciskarka do makaronów przetestowana. Dla mnie super. Sprawnie i efekt super:) Zrobiłam całą blachę najgrubszych rurek i od razu ugotowałam. Gotowałam dłużej niż w przepisie na makaron bo chciałam żeby były bardziej miękkie niż aldente... Dzieciaki zjadły z koktajlem truskawkowym :) Wogóle dzeci miały zabawę przy robieniu makaronu bo 2-latek był u mnie na rękach i wrzucał kuleczki ciasta do podajnika a 9-letnia córka odcinała makaron i układała na ściereczce rozłożonej na blaszce z piekarnika. Poszło sprawnie i przyjemnie :) Jutro weźmiemy się za robienie lodów:D Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Do princess - wyciskarka do makaronu (rurkowy 24.12.10, 11:27 Dla mnie super. Sprawnie i efekt super:) Oo to moze warto i mi zainwestowac w toto. Na amazonie niezbyt byly oceny wiec sie wstrzymalam z zakupem tegoz. Makaron rob z dodatkiem maslanki jesli chcesz miekki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Do princess - wyciskarka do makaronu (rurkowy IP: 194.181.1.* 29.02.12, 06:59 Potrzebuje informacji o prszystawkach kitchenaid chodzi mi dokladnie o przystawce do szatkowania i cieęcia oraz wyciskarce do makaronu i do ravioli czy moze przetestowalas cos wiecej albo mozesz mi napisac o ty przystawkach? Z wyciskarki do makaronu jestes zadowolona z tego co czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 22.12.10, 11:26 Dostalam mikser, malakser i blender. Malakser rozumiem - mam zamiar wykorzystywac go do przerabiania tony warzyw na mrozonki jesienia. Pewnie sie nada na surowki tez, ale musze dokupic tarcze z drobnymi oczkami. Mikser powoli juz lapie - dzieki za podpowiedzi ktore wioslo do czego (na razie zrobilam majonez, ciasto i pierogi leniwe). Najtrudniej mi z blenderem. Koktajli za bardzo nie moge (cukru mi nie wolno). Robilam juz zupe-krem i sos. Najwiecej klopotu sprawia mi np. zrobienie pasty z jednego sera albo rozdrobnienie jednej cebuli czy pasty z jednego avocado. Osadza sie toto na sciankach i tyle. Chyba, ze brakuje mi tej najmniejszej miski w malakserze? Mam tez przystawke do makaronow (tych plaskich ) i na razie chodze jak pies kolo jeza, moze sie jutro odwaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.pila.vectranet.pl 22.12.10, 14:45 hej. a ja mam pytanie nieco z innej beczki. waham się miedzy kitchenaidem a boschem. co do kitchenaida, mam jedno pytanie. czy poniższe akcesoria są z plastiku, czy też są metalowe ale pokryte jakąś powłoką? sklep.vivamix.pl/Picture.aspx?src=6e2ed3a9ic1adi4f90i8133i6198cf364912K45DH_dough_hook.jpg sklep.vivamix.pl/Picture.aspx?src=6bd7be91i9e33i4560i912ei8d6466f2f85eK45B_beater.jpg Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.acn.waw.pl 22.12.10, 22:14 Mieszadło i hak są z metalu pokrytego białą emalią... Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 23.12.10, 16:46 haki sa metalowe, powlekane. Jest jeszcze jedno swietne mieszadlo - wyglada podobnie, ale ma z jednej strony taka zbieraczke z silikonowego tworzywa i swietnie wyrabia po bokach misy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy 24.12.10, 11:25 dookola mieszadla jest ta gumka. Wyzej wkleilam linki do tego. To faktycznie rewelacyjne mieszadlo- polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zupa1 Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 07:53 Witam Instrukcja do Miksera KitchenAid ARTISAN i CLASSIC, Instrukcja PL instrukcja.pl/i/mikser_kitchenaid_artisan_instrukcja_pl też kiedyś jej szukałem :-) a mixer jest rewelacja ja kupiłem z ebay'a shop.ebay.de/h-duve/m.html?_trksid=p4340.l2562 od sprzedawcy z Niemiec, wyszło o wiele taniej niż od tych zdzierców co są jedynymi dystrybutorami w Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angellus16 Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net 17.01.12, 12:18 podlaczam sie do prosby, :) czy ma ktoś instrukcje po pl,te ktore byly - stronki sa usuniete,bede wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 20:40 Jeżeli ktoś może przesłać instrukcję obsługi miksera Aristan bardzo proszę. Zakupiłem czarny niestety w Polsce zakup takiego miksera to spory wydatek. Instrukcję potrzebuje dla starszej osoby co by miala wyoślone po polsku i mogła tam zaglądać. Jeżeli ktoś ma też tą książkę z przepismi kitchenaid to też poproszę. Cóż zrobiłem prezent tylko brak tej otoczki wokół produktu. Nadmieniam, że we Francji takie cudo to wydatek 344 euro a misa szklana w prezencie 1 euro. Nie rozumie polskiego przedstawicielstwa i ich cen no szok i ten outlet z poodzieranymi mikserami takie w rozwinętych krajach są po 199euro ??? Dlatego ja i wielu znajomych zmuszeni jesteśmy robić zkupy nie w naszym kraju :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angellus16 Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net 25.01.12, 01:04 te ksiazki z przepisami mozesz miec po pl jak odeslesz karte gwarancyjna chyba-do belgii jak dobrze pamietam(adres jest na karcie) i tam zaznaczasz w jakim chcesz jezyku (bo tez musze to zrobic). jesli chodzi o instr. po pl to tez czekam na odpowiedz od jakiegos "dobrego znajomego" ale nikt nie odpisuje :(,szkoda-ale jestem dobrej mysli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 22:13 Tak jak napisałeś przy mikserze były dołączone w różnych językach ankiety, niestety nie po Polsku, ale co nieco znam angielski i wypełniłem ankietę odsyłając do Belgii. Co ciekawe gwarancja dołączona miała wzmiankę w języku polskim i odsyłacz do serwisu podane dla nas vivamix.pl gdzie sprzęt jest naprawiany. Znalazłem na ich stronie również ankietę umożliwiającą otrzymanie książki kucharskiej. Napisałem im informację gdzie kupiłem mikser i czy mogę otrzymać tą książkę, lecz odpowiedzi nie otrzymałem. Mając już doświadczenie z naszymi rodakami i wrogość nastawienia do swoich ziomków nie ryzykowałem wypełnienia tej ankiety z podaniem numeru seryjnego produktu, bo przykro mi pisać co dalej ... . Mikser jest prosty w obsłudze i wytłumaczyłem co-jak. Tą książkę otrzymać miło by było i gdzieś w duszy myślę że z Belgii otrzymam czy w języku polskim no nie wiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 20:33 Tak otrzymałem książkę w języku polskim "Wielka księga przepisów" przepięknie wydana albumowo w twardej oprawie 250 stron. Ta niezależnie gdzie kupicie w Europie, odyłając ankiete otrzymacie taką książkę. Nie potrzeba jakiś tam dowodów zakupów, ograniczeń itp. Po prostu każdy mikser ma swój nr seryjny, który wpisujesz do ankiety, wysyłasz pocztą i na tej podstawie otrzymujesz książkę. Nie ma jakiś dziwnych ograniczeń jakie robi Vivamix ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 00:06 Chłopie, ale o co Ci chodzi? O to, że ktoś dba o swoje interesy? Nie ma przymusu kupowania w Pl, ale nie dziw się, że ktoś nie da ci czegoś, co jest wliczone w cenę, któej Ty nie zapłaciłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.oswiecim.vectranet.pl 16.03.12, 01:17 Witam Niedawno kupił mi ktoś mikser KITCHEN AID ARTISAN ze Stanów, ale nie mam książki kucharskiej do niej po polsku. Przeszukałam cały Internet, i nigdzie nie można zakupić tej książki, jest tylko w sklepie internetowym – tam jest dołączona do tego miksera ALE przy jego zakupie. Nie wiem jakie mieszadła do czego stosować, no i odpowiednie proporcje na różnego rodzaju potraw, a to właśnie jest w tej książce kucharskiej. Mam ogromną prośbę – proszę mi przesłać zeskanowaną książkę kucharską Wielką Księgę Przepisów do KITCHEN AID ARTISAN i instrukcję obsługi? Bardzo, ale to bardzo będę wdzięczna za skan tych książek. Podaję email: jfo32@wp.pl Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 00:12 A jak sobie wyobrażasz pożyczenie książki? Myślisz, że ktoś będzie strona po stronie odbijał i jednocześnie niszczył swoją książkę, formatu większego niż A4, by sprezentować Tobie, bo chcesz? Jak tak Ci zależało, to mogłeś kupić w Pl, jeśli nie chciałeś, to pogódź się, że książki nie masz. Rozwalają mnie tacy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 10:33 Do kogo adresujesz swoją wypowiedź ? Nie chodzi o odbijanie książki. Takowe dostałem. Instrukcja to nie książka formatu o którym piszesz. Ja sobie radzę bo znam języki obce. Książkę kucharską, która należy się do produktu otrzymałem. W rozmowie z Belgami otrzymałem odpowiedź, że książki kucharskiej nie otrzymujemy w zawartości miksera ! Logistycznie jest to nie wykonalne, po to wkładamy kupon do opakowania, by zależnie od tego gdzie trafi mikser i w jakim języku użytkownik włada ją otrzymać. Kupon i numer seryjny uprawnia do jej odbioru. Nie trzeba tego robić w przedstawicielstwie regionalnym. Prosiłem tylko o instrukcję obsługi miksera dla starszej osoby, bo jest to osoba POUKŁADANA życiowo i lubi mieć wszystko zrozumiałe. Myślałem, że internet służy pomocą między ludźmi ? Przekonuje się coraz bardziej,a mam już swój wiek i pogląd na świat, że Polacy to jeden z bardziej wrogo nastawionych narodów do swoich rodaków. Przykre to sam nie zje drugiemu nie da - takie opinie krążą na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 13:08 Na początku chciałeś też książkę, bo się bałeś, że nie dostaniesz po polsku. No to pytam, z ciekawości, w jaki sposób wyobrażałeś sobie tę przysługę? Jak masz instrukcję po angielsku, to sobie ją przetłumacz, co za problem. Nie jestem wrogo nastawiona, ale wkurza mnie cwaniactwo - kupię sobie taniej, ale niech dzieli się ze mną, ten, co kupił w Pl, choć drożej, bo jak nie, to cham i prostak. Właścicielem instrucji jest przedstawiciel czy dystrybutor, nie mam poczucia misji, żeby się dzielić czymś, co się składa na cenę KA w Polsce. Jeżeli rozważyłeś, że bardziej Ci się opłaca kupić za granicą, to masz takie prawo, ale kto kupił drożej, w Pl, nie ma obowiązku dawać Ci instrukcji, bo on jej nie dostał za free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 13:41 Dziwne nie dostanę w Polsce, ale w całej Europie jak kupie to dostnę tylko nie w Polsce. Pozdrawiam. P.S. Od dawna zakupy robię poza krajem w którym mieszkam, czy to nie dziwne ? Tam to chyba dopłacają do produktów :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swój Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 10:37 A jak sobie wyobrażasz pożyczenie książki? Myślisz, że ktoś będzie strona po stronie odbijał i jednocześnie niszczył swoją książkę, formatu większego niż A4 - O co chodzi o instrukcję czy książkę kucharską ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Kitchen Aid - instrukcja pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 10:44 Produkt jest dla bogatych, a my nie lubimy się dzielić :) Odpowiedz Link Zgłoś