Dodaj do ulubionych

którą płytę indukcyjną byście wybrali?

IP: *.metrolink.pl 12.05.11, 20:05
www.agito.pl/plyty-grzewcze/whirlpool-acm-702-ne.0.345164.html?cid=3075
www.agito.pl/plyty-grzewcze/zelmer-zpi-6010-be.0.409456.html
którą byście wybrali?poradzcie. są w dobrych cenach, mają niby dobre opinie, ale jakoś nie moge się zdecydować.
Obserwuj wątek
    • Gość: olcia Re: poprawione linki IP: *.metrolink.pl 12.05.11, 20:07
      www.agito.pl/plyty-grzewcze/zelmer-zpi-6010-be.0.409456.html
      www.agito.pl/plyty-grzewcze/whirlpool-acm-702-ne.0.345164.html?cid=3075
      • mel.la Re: poprawione linki 12.05.11, 21:31
        Zadnej z tych dwoch a to dlatego, ze wole mechaniczne pokretla. Moge w szybkim tempie zmniejszyc moc na palnikach. Przyciski elektroniczne sa tragiczne - zalozmy ze wstawilas ziemniaki w jednym garnku, w drugim jarzynke a w trzecim dusisz mieso, jarzyny i ziemniaki zagotowaly sie jednoczesnie - cisnij teraz palcem i zmniejszaj z 10tki na 4ke ziemniaki... no to za ten czas kipia juz jarzyny.... bierzesz szmatke i wycierasz rozlana wode i niechcacy koniec szmatki przesuwa sie po przyciskach i w jednej chwili wszystkie trzy palniki sie wylaczaja... no i cisniesz palcem po kolei zeby je wlaczyc... masakra! A pokretlem mechanicznym z 10 nawet na 0 mozesz przesunac w sekundzie, tak ze zadnych sensacji i stresow :-)
        • Gość: ssaczek Re: poprawione linki IP: *.internetunion.pl 21.05.11, 06:33
          Z tymi pokrętłami to tak na poważnie? Przyznam że nie wymyśliłbym. Ja nie spotkałem jeszcze indukcji z takim sterowaniem.

www.agito.pl/plyty-grzewcze/electrolux-ehd-60020-p.0.324116.html?cid=3075
          Osobiście używam od trzech lat i polecam!
          • mel.la Re: poprawione linki 21.05.11, 08:33
            Gość portalu: ssaczek napisał(a):

> Z tymi pokrętłami to tak na poważnie? Przyznam że nie wymyśliłbym. Ja nie spotk
            > ałem jeszcze indukcji z takim sterowaniem.

Ale czego bys nie wymyslil, bo nierozumiem?

Prosze bardzo:
            www.koopkeus.nl/a/lijst_product/idx/5010700/mot/Inductie/lijst_product.htm
            • mel.la Re: poprawione linki 21.05.11, 08:42
              Plyty indukcyjne sterowane pokretlami:

www.ceneo.pl/Plyty_elektryczne;017P1-19077P4-19087.htm
    • Gość: Monika Re: którą płytę indukcyjną byście wybrali? IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 13:18
      Ja mam płytę firmy Teka - jestem zadowolona ale chciałabym zwrócić uwagę na mały fakt o którym sama nie wiedziałam. Ostatnio po dwóch latach użytkowania zepsuło mi się jedno pole. Serwisant powiedział, że mam szczęście, że ten model ma oddzielne mechanizmy dla każdego pola grzewczego bo są płyty, które mają formę jednego mechanizmu dla całej płyty i w przypadku uszkodzenia jednego pola niestety trzeba wymieniać "cały dół" i koszty są strasznie wysokie.

www.hitycenowe24.pl
      • Gość: Ania z Chorzowa Re: którą płytę indukcyjną byście wybrali? IP: *.play-internet.pl 04.08.11, 22:25
        A to ciekawe. Od dwóch lat mam Tekę. Póki co działa bez zarzutu, ale dzięki za uwagi. Sprawdzę czy mam zintergowane mechanizmy czy nie. Braliśmy tańszą wersję IR 641 więc podejrzewam, że pewnie jestem "w grupie ryzyka" podwyższonych kosztów naprawy. Pozdrawiam.
      • Gość: Karampkuk Re: którą płytę indukcyjną byście wybrali? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.11, 09:59
        > Serwisant powiedział, że mam szczęście, że ten model ma o
        > ddzielne mechanizmy dla każdego pola grzewczego bo są płyty, które mają formę j
        > ednego mechanizmu dla całej płyty i w przypadku uszkodzenia jednego pola nieste
        > ty trzeba wymieniać "cały dół" i koszty są strasznie wysokie
        Serwisant trochę uprościł. Każda płyta indukcyjna ma oddzielne cewki (to te elementy które wytwarzają pole elektromagnetyczne) dla każdego pola grzewczego. Nie ma płyt z jedną cewką dla wszystkich pól, bo wtedy po włączeniu grzania grzały by wszystkie pola. Natomiast rożnie rozwiązuje się generator zasilający cewki. Może być jeden dużej mocy zasilający wszystkie (przełączający się kolejno na każda aktywną cewkę) albo kilka generatorów.
        Jeśli padnie generator w pierwszym wypadu, to faktycznie koszty wymiany są wyższe, ale wtedy nie grzeje żadne pole. Jeśli nie działa tylko jedno pole, to generator jest ok a spaliła się sama cewka. I koszt wymiany cewki jest taki sam jak w przypadku płyty z kilkoma generatorami. Przy płycie z kilkoma generatorami spalenie się jednego oznacza brak pracy jednego pola. I wymiana jest oczywiście tańsza niż wymiana dużego generatora. Ale z drugiej strony niektórzy producenci stosują całe moduły generator+cewka i wtedy koszt wymiany takiego modułu będzie wyższy niż wymiana pojedynczej cewki w płycie z jednym generatorem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka