Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny do 400zł

IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.12, 13:54
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem robota kuchennego. Ostatnio odłożyłem trochę grosza i myślę, że już pora coś z tym zrobić. Aczkolwiek wolałbym coś bliżej 300zł. Potrzebuję go do:

1. Ważne:
-zagniatania ciasta drożdżowego na pizze
-krojenia na plastry (pieczarki, cebula)
-tarcia sera
-blendowania mlecznych koktajli

2. Średnio do:
-tarcia ziemniaków
-wyciskania soku z jabłek

3. Mile widziane:
-mielenie mięsa
-siekanie ziemniaków na frytki
-ubijanie piany

Na forach znalazłem różne opinie. W samych sklepach w opisie jest często dezinformacja, np. o mieleniu mięsa. Wybrałem kilka produktów, które wydają mi się odpowiednie. Prosiłbym o radę , który wybrać.

1.MPM Kasia
-1,5l misa
-dużo funkcji
-słaba sokowirówka
-niektórym się psuje

2.Siemens MK55280
-4 l misa
-dużo funkcji
-metalowe wałki
-głośny
-nie mieli mięsa

3.MPM Insesa
-szklana misa
-już nie ma gdzie kupić

4. Robot BOSCH MCM 4100
-nie ubija ciasta

Hmm skłaniałbym się do kupna tego siemensa mimo braku funkcji mielenia mięsa. Posiada możliwość do zagniecenia 1kg ciasta do 2kg. Lepsze części też przemawiają na korzyść.

Co o tym sądzicie? Wszelkie uwagi mile widziane.
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Robot kuchenny do 400zł 16.09.12, 20:27
      Ja mam wersję
      Siemens MK 55300
      Nie chce mi sie sprawdzać jakie sa róznice więc opiszę ci mój model.

> 1. Ważne:
      > -zagniatania ciasta drożdżowego na pizze

Zagniata takich hakiem zbierakiem którego nie widze na zdjęciu w twoim modelu...

> -krojenia na plastry (pieczarki, cebula)
      > -tarcia sera
      > -blendowania mlecznych koktajli

To wszystko robi super, mi w moim brakuje tarczy na średnie wiórki i średnie plastry (można dokupić. Koktajle robi świetne, mielę też w malakserze a raczej lekko rozdrabniam orzechy i migdały.

> 2. Średnio do:
      > -tarcia ziemniaków
      > -wyciskania soku z jabłek

Nie ma problemu, sok robisz raczej taki przecierany niz klarowny.

> 3. Mile widziane:
      > -mielenie mięsa

Nie mieli ale siekam mięso nożem i jest takie siekane ;)

> -siekanie ziemniaków na frytki

Nie mam tej tarczy, ale można dokupić

> -ubijanie piany

Super od 2 białek.

Nie poradzę który wybrac bo nie miałam tych innych. Ja mam mój robot już 3 lata i jest wszystko ok. Ostatnio myślałam że sie popsuł ale tylko zabezpieczenie musiałam przytrzymać w dzbanku i jest ok *tak jakby lekko nie dociskało ...

Ogólnie mogę polecić, moim następnym robotem będzie jednak MUM (bo jest bez komina i miesza ruchem planetarnym) jednak to nie ta półka cenowa bo kosztuje ok 1500 zł.
      Czekam az mój się zepsuje...ale jeszcze kilka lat mógłby wytrzymać ;P
      Życze udanego wyboru :)
      • Gość: Mateusz Re: Robot kuchenny do 400zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.09.12, 15:23
        No właśnie na zdjęciach tego nie ma, ale w opisie jest zagnaitanie ciasta.

www.siemens-home.pl/produkty/drobny-sprz%C4%99t-kuchenny/roboty-kuchenne/roboty-kuchenne/MK55280.html?source=search
        www.siemens-home.pl/produkty/drobny-sprz%C4%99t-kuchenny/roboty-kuchenne/roboty-kuchenne/MK55300.html?source=search
        W 280 jest tarcza emulgacyjna do ubijania, a w 300 końcówka do ubijania i mieszania. to jest to samo? Bo nie wiem jak tarczą ubijać pianę.
        • johana75 Re: Robot kuchenny do 400zł 18.09.12, 18:16
          Ha,ha faktycznie glupi opis (sory pl literki mi uciekly).

Nie potrafie odp. na to pytanie, czy to to samo. Bo koncowka do ubijania mozna ubic np. bialko jak i rowniez zrobic lekkie ciasta typu biszkopt. Nozem za to mozna zagniesc ciasto kruche, ale juz drozdzowki nie zrobisz do tego sluzy wlasnie ta koncowka z lewej strony przy tym 300. Na zdjeciu nie ma wiec nie wiem. Za to na zdjeciu jest 2x noz. 1 w misie raz luzem ;)
          W tym 280 nie ma pojemnika na akcesoria, w 300 jest.
          Nie wiem do czego sluzy taki krazek (plaska tarcza plastikowa) ktory jest z przodu na zdjeciu przy 280 , ja tego nie mam, ale to chyba nie jest do zagniatania ciasta...
    • Gość: Mateusz Re: Robot kuchenny do 400zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.12, 23:25
      Mógłbyś coś więcej napisać o tym robocie?
    • Gość: Mateusz Re: Robot kuchenny do 400zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.09.12, 10:29
      Ten BOSCH ma tylko 600W, nie tak jak reszta powyżej 800-1100W. Nie wiem czy to nie za słabo na ciasta drożdżowe. Dodatkowo nie ma sokowirówki.
    • Gość: Mateusz Re: Robot kuchenny do 400zł IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.09.12, 13:26
      Oferty coraz to gorsze i podejrzane, że wszystkie z mixmedia.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka