Dodaj do ulubionych

Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef

27.08.13, 10:11
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem robota kuchennego Kenwood. Od razu zaznaczam, że waham się między dwoma konkretnymi modelami, więc porada kupna KitchenAida mnie nie zadowoli ;)

Mój wybór padł na model z serii kMix lub Titanium Chef.
Za kMixem przemawia:
- fajny design - pasujący mi też do kuchni, bo mam np czajnik z tej serii
- bardziej poręczne akcesoria
- chyba jest troszkę mniejszy niż Titanium Chef

Za Titanium Chefem przemawia:
- moc silnika- 1400W vs 500W- to moja główna wątpliwość. Czy silnik 500W da radę z ciastem drożdżowym, wyrabianiem ciasta na chleb? Teoretycznie reklamują kMixa, że da radę, ale jakie są Wasze doświadczenia? na forach spotkałem się z opinią, że silnik powinien mieć moc minimum 750W....
- przystawka - blender :D przystawka sokowirówka- choć podobno nie jest ona najlepsza

jakie są Wasze doświadczenia???

dzieki za konstruktywne opinie

hellanin
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.09.13, 09:21
      Oj ja też chętnie zapoznałabym się z opinią użytkowników. Sama przekonuję się do Chef titanium, głównie ze względu na moc i dołączone od razu przystawki. Ale chciałabym się dowiedzieć jak wygląda żywotność Kenwood'ów. Czy faktycznie są na lata, czy tak jak wszystko teraz - na okres gwarancji?
      • eurofan74 Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef 23.12.13, 14:10
        Cztery lata temu kupiłem żonie na prezent model jeszcze większy - tzn. Kenwood Major Titanium. Do robienia ciężkich ciast, np. drożdżowego, sprawdza sie idealnie. Teraz własnie ciężko "pracował" przy robieniu świątecznych makowców. Więc osoby, które czesto robią większe porcje takich ciast - zdecydowanie Chef lub nawet Major.
        Przed dokonaniem zakupu trochę czasu poświęciłem na wyszukanie opinii na ich temat - na brytyjskich forach znalazłem opinie, że niektórzy wykorzystywali roboty Kenwood'a przez kilkadziesiąt lat, przekazując je z pokolenia na pokolenia. Czy te nowe też będą tak trwałe - zobaczymy. Faktem jest, ze nasz używany jest niezbyt często. Ale wyprodukowany był w Chinach - mam nadzieję, że pod ścisłą kontrolą Brytyjczyków :)
    • Gość: KamyQ Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef IP: 94.42.84.* 17.09.13, 16:50
      Miałem przyjemność pracować na tych dwóch robotach. Sprzęt bardzo dobry. Z tego co się dowiedziałem właśnie kMiX są stworzone do wyrabiania ciasta (stąd mniejsza możliwość użycia przystawek). Mimo, że moc mają mniejszą to dzięki odpowiednim przekładniom dobrze wszystko wyrabiają. Ciasto robiłem na Titanium i wyszło też rewelacyjne. Ostatecznie zakupiłem troszkę innego robota, można powiedzieć z wyższej półki - Kenwooda Cooking Chef'a. Trochę kasy na niego poszło ale do pracy w kuchni jest ideałem (GOTOWANIE!) .

Porównując

kMiX -głównie do wyrabiania ciasta oraz dla Designu
      Chef- jeśli chcemi robić soki, makarony, oraz bawić się w kuchni - mnogość przystawek!

Jako fan Kenwooda służe pomocą ;)
      • Gość: Ania Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef IP: *.ntlworld.ie 14.12.13, 20:05
        Powiedz mi proszę jak to jest z wyrabianiem ciasta w kMix? nie skacze po całym blacie? ubija jedno białko?
        • hellanin Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef 16.12.13, 22:05
          Ciasta 'ucierane' robią się super. Troszkę gorzej z drożdżowymi i chlebem- nie skacze po blacie, niemniej wyraźnie 'wibruje'. Tu lepiej dawał sobie radę Chef.
          Nie ma problemu z ubijaniem jajek- szczerze- 1 nie próbowałem :D Chyba 2 najmniej i dał radę. Ubijaczka do piany ma tą zaletę, że jej wysokość reguluje się śrubą, więc to od Ciebie zależy jak nisko zbiera białko.
    • hellanin Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef 03.10.13, 09:20
      Witam ponownie
      Kupiłem ostatecznie kmix'a- przyznam, że głównie dla wyglądu ;)
      Mam go od ponad miesiąca i jestem zadowolony. Ciasto rzeczywiście wyrabia super, chociaż mam wrażenie, że przy cieście drożdżowym i chlebie silnik mógłby być silniejszy a cała konstrukcja trochę cięższa- po wyrobieniu ciasta zaczyna trochę 'podskakiwać'. Raz jeden miałem okazję wyrabiać ciasto w Chefie i takiego problemu nie było.
      Jeśli chodzi o przystawki- rzeczywiście do Chefa jest ich duuuużo więcej. W zestawie min blender. No ale też trzeba mieć gdzie je trzymać ;) Ja dokupiłem szatkownicę (Roto cutter) i jestem z niej bardzo zadowolony. Myślę jeszcze o zakupie maszynki do mielenia.
      • Gość: Granu Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef IP: 213.25.26.* 12.02.14, 05:52
        Witam,
        ja też zastanawiam się nad kenwoodem kmix (jako tańsza alternatywa kitchen aid`a) zastanawiają mnie tylko różnice w modelach np 54 od 64 gdzie nie znalazłam różnicy w parametrach a różnica w cenie wynosi ok 1000zł. Widzę że macie pojęcie więc bardzo proszę o pomoc w wyborze modelu.
        • hellanin Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef 16.02.14, 14:03
          Nie pamiętam już dokładnie różnic. Parametry samego robota nie różnią się ( chodzi mi o moc). Różnią się kolorami i zawartością pudełka - i to musisz prześledzić- na stronie kenwooda jest katalog. Czasami za 1499 można dostać białego k-mixa z maszynką do mielenia mięsa albo szatkownicą. Jeśli nie zależy ci na konkretnym kolorze- łap okazje!
    • imo2 Re: Kenwood kMix vs Kenwood Titanium Chef 05.01.16, 11:27
      Mam pytanko. Zastanawiam sie nad kupnem Kenwooda ....i caly czas waham sie pomedzy Titanium a Premiere - roznica w mocy ( ale tez w cenie) Wiem ze do obu moge potem dokupywac dostawki - a zalezy mi najbardziej na mlynku , wyciskarce do miekkich owoco oraz szatkownicy.
      Najczesciej pieke w domu chleb, mnostwo past zblendowanych i dlatego mysle czy moze lepiej Titanium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka