Dodaj do ulubionych

Mikser jaka moc

24.04.14, 17:27
Właśnie wykończyłam mikser ;-) zatem muszę coś zakupić zanim skończy się ciasto... Możecie mi poradzić czy moc silnika rzędu 450 a 500 to odczuwalna różnica przy kręceniu ciast drożdżowych, ciężkich? Bo najczęściej są oferowane 450, czasem rzadko 300-400 (tych nie biorę pod uwagę) a już zupełnie sporadycznie te 500 - np Bosch ma taki model i kusi. Dotychczas miałam Zelmera moc - 400W i było mu ciężko przy cieście drożdżowym, więc teraz zaczęłam myśleć o tych 500W.
Tylko Boscha znalazłam - macie tej marki, są ok? Gdzieś wyczytałam że (pewnie niektóre modele) chwiejnie stoją na blacie, jak się je odłoży na bok na chwilę w trakcie pracy - niby głupota, ale dla mnie istotnie. Poza tym raczej chwalą Boscha, że cichy i lekki i daje radę. A Wy?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Mikser jaka moc 24.04.14, 17:49
      Im większa, tym lepsza imo - pewnie, że rzadko będziesz wykorzystywać go na cały regulator (np do ciast drożdzowych), ale lepiej mieć trochę w zapasie. Poza tym silniejsze silniki dłużej służą, nie przegrzewają się itd. Bosche na pewno widziałam z mocą 800W i w to radziłabym celować.
      • tulimatka Re: Mikser jaka moc 24.04.14, 18:20
        Mikser ręczny 800W ? możesz podpowiedzieć jaki konkretnie? Bo pobieżnie oglądałam stronę pewnego sklepu agd i tam nic takiego było niet ;-)
        • bene_gesserit Re: Mikser jaka moc 24.04.14, 18:29
          Nie pisałaś, ze chodzi o ręczny :)

Z ręcznych to chyba tylko żyrafy mają po tyle, albo planetarne (w tym np MUM Boscha).
          • jackk3 Re: Mikser jaka moc 24.04.14, 23:17
            Jasne ze sa nawet o wiekszej mocy. Mam podobnego potwora. Pytanie tylko czy w domu ta moc jest wykorzystywana? www.braunhousehold.com/global/all-products/food-preparation/hand-blenders/multiquick-7-hand-blender-mq745-0x81339251?TabSegment=specifications#
            • bene_gesserit Re: Mikser jaka moc 25.04.14, 21:00
              Żyrafa nie bardzo nadaje się do ciast, nawet jeśli ma dużą moc.
              Kruche w dużym pojemniku wyrobi, owszem, trzepaczka ubije pianę, biszkopt - też. Ale do cięższych ciast - np marchewkowego czy już w ogóle drożdzowego ten mikser się nie nadaje. Zresztą nawet oszczędnie używana końcówka z trzepaczką zawsze psuje się pierwsza.
              • jackk3 Re: Mikser jaka moc 25.04.14, 22:55
                Oczywiscie ze do ciast to nie. U nas to tylko do zup. sosow, jakich miksow i cholera wie jeszcze. Do ciasta to wielkosc czyli rozmiar musi byc.
    • Gość: klik Re: Mikser jaka moc IP: *.rzeszow.mm.pl 24.04.14, 21:04
      Planetarny Clatronika daje radę wszystkiemu a i cena zacna, tylko uwaga: w sklepie "fabrycznym" droższy niż w tradycyjnym.
    • tulimatka Chodzi mi o zwykły mikser ręczny 25.04.14, 10:34
      na planetarny nie mam miejsca. Chciałam porady odnośnie zwykłego, poręcznego-ręcznego miksera :-)
      • bene_gesserit Re: Chodzi mi o zwykły mikser ręczny 25.04.14, 21:12
        Nie widziałam miksera ręcznego o mocy większej niż 500, może 550. Ale na twoim miejscu nie kupowałabym nic poniżej. Kiedy ostatnio szukałam ręcznego, zdecydowałam się na nowszy model Boscha - bezpretensjonalny design i moc 500, ale myślałam też o kMix Kenwooda, bo są sliczne i mają sprytny system przechowywania końcówek, chociaż moc marną (350W - marna moc przegrała). Z tym ze nie stawiałabym na to, ze ręczny ci wyrobi drożdzowe, naprawdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka