Dodaj do ulubionych

Jaka kawiarka?

27.11.15, 22:03
Witajcie!
Jako miłośnik dobrej kawy zastanawiam się nad zakupem kawiarki/kafeterki. Mam już co prawda ekspres ciśnieniowy, ale raz piłem kawę z kawiarki i smakowała jakoś inaczej :-)
Nie wiem tylko czy kupić jakąś tanią na początek (jak na przykład Bialetti Alegra) albo może nie ma co oszczędzać i trzeba od razu kupić droższą kawiarkę? Jak na przykład firmy GAT - podobno dobre są - Np. model Regina. Co sądzicie? Jak podejść do tematu? Czy warto?
Obserwuj wątek
    • jwierzbicki3 Re: Jaka kawiarka? 29.11.15, 22:52
      Jeśli mogę coś doradzić, to moim zdaniem na początek nie ma sensu inwestowania w drogą kawiarę czy to firmy GAT czy innej. Najlepiej kupić jakąś tanią - może być np. wspomniana kawiarka Bialetti Alegra - dostępna w kilku sklepach (garneczkipl, coffedesk.pl i inne), ale też rzeczywiście dobre są kafeterki GAT - poleciłbym ze swojej strony model GAT Lady Induction - można używać także na płytach indukcyjnych. Jest kilka jej wersji - 2, 4, 6 - w zależności od pojemności - model 2 pozwala zrobić 2 filiżanki espresso, model 4 - cztery itp. Możesz ją kupić na pewno na allegro i w tym sklepie o którym wspomniałeś - wgalerii.pl - jest dostępna tutaj: wgalerii.pl/parzenie-kawy/kawiarki/wloska-kawiarka-gat-lady-induction-2. Mam nadzieję że pomogłem
    • mariooo67 Re: Jaka kawiarka? 18.12.15, 13:31
      Ja mam tanią i służy mi bardzo dobrze już trzeci rok, na początek polecam.
    • maluszka Re: Jaka kawiarka? 27.05.21, 16:05
      Kawiarki z Bialetti są super. :) Mam New Venus 6tz i jestem z niej mega zadowolona. Codziennie pyszna kawka. :D W al.to jest teraz dobra promka na kawiarki, kawy i spieniacze do mleka Bialetti: Bialetti rabaty Chyba kupię rodzicom :)
    • lenamagda11 Re: Jaka kawiarka? 21.09.21, 12:36
      A może to tez kwestia innych ziaren? Zawsze ekspress wydawał mi się lepszy niż kawiarka
    • feliks86 Re: Jaka kawiarka? 25.10.21, 13:44
      Moja jest bardzo stara i też świetnie się sprawdza...
    • nowakowskaola12 Re: Jaka kawiarka? 15.11.21, 12:33
      Na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad ekspresem do kawy. Na stronie wypozyczalniaekspresow.pl/ możesz wypożyczyć ekspres, przetestować i wtedy zadecydować o zakupie :) Ekspres to jednak kosztowna inwestycja i warto mieć ogląd na sytuację :)
    • balinowa Re: Jaka kawiarka? 27.11.21, 12:59
      O też szukam, chętnie poczytam.
    • coffeeandpeace Re: Jaka kawiarka? 20.04.22, 11:15
      ja uważam, że tylko i wyłącznie Bialetti.
      Ja zamawiam kawę do kawiarku tutaj i kiedyś skusiłam się na sprzęt harvestpoland.com/
    • raportkonsumencki.pl Re: Jaka kawiarka? 19.11.22, 13:42
      Podczas wakacji polubiłem kawę po grecku. Za ekspres obecnie robi rondelek :) Zalety: brak wymiany filtrów, brak serwisowania, niska cena zakupu ;)
      • summerland Re: Jaka kawiarka? 19.11.22, 15:57
        Jak rovisz taka kawe, zagotowujesz w rondelku? A potem ja filtrujesz?
        • raportkonsumencki.pl Re: Jaka kawiarka? 19.11.22, 17:08
          hej nie, nie można jej zagotować. Potrzebujesz naprawdę bardzo drobno zmielonej kawy (ja kupuję w greckich delikatesach - mają tam fajne wielkie młynki, ale pewno w domu da radę również) - wtedy odmierzam 2 filiżanki zimnej wody (dla siebie i żony ;) ) - do zimnej wody wsypuję kawę (tyle ile normalnie do zalewajki bym wsypał) i ją mocno mieszam. Trochę jakbym kakao robił. Wstawiam na gaz, czasami dosypuję ziarenko kardamonu. Jakieś 5 minut i jak tylko pojawia się pierwszy "bąbel" zdejmuję i nalewam. To jest tak na chwilę przed zagotowaniem jakby. W ten sposób nie ma latających w kawie fusów, smakuje dokładnie tak jak jest podawana w Grecji. Aha, na etapie mieszania kawy z wodą Grecy dodają cukier. Ja raczej nie.
          • summerland Re: Jaka kawiarka? 19.11.22, 18:02
            Dzieki, wyprobuje te metode.
            Rozumiem, ze potem juz nie przelewasz kawy przez filter.
            • raportkonsumencki.pl Re: Jaka kawiarka? 20.11.22, 00:39
              nie, nalewasz i pijesz. Smacznego!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka