euna 18.02.05, 02:05 Czy w Warszawie jest miejsce gdzie zwykły śmiertelnik może kupic różne fachowe gadżety do pieczenia słodkości (niestandardowe formy) i ozdabiania tortów - różne szpryce nietypowe, barwniki itp ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
euna Re: pytanie do wypiekających Warszawiaków 18.02.05, 16:41 nikt naprwdę nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: pytanie do wypiekających Warszawiaków 18.02.05, 16:43 Warszawiacy nie pieką ;-( bo im nie wychodzi ;-), a przynajmniej mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dar_83 przylaczam sie do pytania... (walek do ciasta) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 16:54 moze ktos wie gdzie mozna kupic dobry walek do ciasta? przede wszystkim musi byc dlugi, zeby mozna bylo latwo przenosic szerokie kawalki ciasta. moze byc bez raczek (czyli sam walec, zrobiony z jednego kawalka). jesli ktos widzial taki dlugi z raczkami to tez moze byc :) w sklepie przy swietokrzyskiej i w tym na marszalkowskiej 1 juz bylem.... Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: pytanie do wypiekających Warszawiaków 18.02.05, 17:11 Pisałam już o tym, że w Wola Parku na parterze jest sklep z polską porcelaną, w którym jest naprawdę duży wybór różnych form, foremek, foremeczek do zapiekania, każda po ok. 4 złote. Są tam foremki do sufletów dużych i małych, tartaletek i innych wypieków. Jeśli czegoś brakuje lub jest za mało, można zamówić. Ja piekę mufinki, brioszki i babeczki w grubych małych foremkach Lubiany. Zdaje się, że one są przeznaczone do sosów ale do wypieków też nadają się znakomicie. Dużo róznych form kupiłam w sklepie firmowym Bolesławca na Prostej 14. Bardzo lubię piec w kamionce, podobają mi się bolesławieckie wzory, kamionka jest wytrzymała i niezbyt droga. Przy okazji zakupów w hipermarketach staram się zaglądać do działu z formami. W ten sposób skompletowałam kilkadziesiąt róznych foremek do ciatek - największy wybór jest w okolicy Świąt. W Geancie jest duży wybór różnych form Pyrexu, niedrogich i całkiem ładnych. Szpryce i inne przybory do dekorowania mam najtańsze Fackelmanna. Nie są złe. Na Świętokrzyskiej, pomiędzy Rondem ONZ a Marszałkowską są dwa sąsiadujące sklepy bardzo dobrze zaopatrzone w różne kuchenne różności. Jest jeszcze Ikea i Duka. W Ikei jest dużo ceramicznych form do wypieków. W Duce też, tylko ceny mi się nie podobają. Barwniki też widuję w hipermarketach ale nie kupuję, bo nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
euna Re: pytanie do wypiekających Warszawiaków 18.02.05, 21:50 dzięki. chodzi mi o takie formy typu kwadratowa z wyjmoiwanym dnem, 8cm okrągłe z wyjmowanym dnem itp czy mam to sprowadzać z zagranicy ???!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KarolaDeluxe/kags Re: pytanie do wypiekających Warszawiaków IP: *.futuro.pl 18.02.05, 22:14 Bywaly przerozne, nawet silikonowe, w Auchan na Modlinskiej. Teraz nie wiem, dawno nie bylam. Moze warto sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
euna Re: pytanie do wypiekających Warszawiaków 19.02.05, 18:01 tak, kiedys tez tam oglądałam. ale to były raczej takie standardowe. a mnie chodzi o nietypowy sprzęt, taki jakiego używaja profesjonaliści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Duka IP: 85.128.75.* 19.02.05, 18:24 w Duce widziałam tortownicę z talerzem i przykrywką. Trudno mi to opisać, ale chodzi o to, że można w tym upiec ciasto, później rozpiąć tortownicę i przykryć ciasto. Nie trzeba go przekładać na inny talerz. Fajne, ale cena... ponad 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś