Dodaj do ulubionych

plyta indukcyjna

IP: *.murator.com.pl 18.04.05, 09:51
Szukalam troche w internecie, ale nie znalazlam wystarczajacych informacji na temat tej plyty.
Bardzo mi zalezy, aby sie dowiedziec, jak wlasciwie dziala taka plyta no i ovzywiscie co z tymi
specjalmymi garnkami. Ile kosztuja, gdzie mozna kupic i czy rzeczywiscie nie mozna ich zastapic
zwyklymi. Tzn. co sie stanie ze zwyklym garnkiem jak sie go postawi na takiej plycie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: plyta indukcyjna IP: *.spray.net.pl 18.04.05, 10:28
      O płycie nic Ci nie powiem, bo jestem atechniczna.

Co do garnków - nie muszą być drogie i markowe, chodzi po prostu o to,
      żeby miały idealnie płaskie dno, bo wtedy dobrze "przylegają" do płyty.
      W supermarketach są dość tanie stalowe, często w kompletach. Mają ten minus,
      że są cienkie, więc kiepsko trzymają ciepło, rdzewieją im gwoździe, którymi
      przypomocowane są uszy i uchwyty pokrywek (trzeba po myciu szybiutko wycierać,
      a nie suszyć na suszarce), ale jak najbardziej się na płytę nadają.

Zwykłemu np. emaliowanemu garnkowi nic się na płycie nie stanie,
      ani płycie się nic nie stanie, ale będzie ci uciekać ciepło, więc gotowania
      w nim będzie nieekonomiczne. Poza tym garnek będzie się bujał :)
      • gopio1 Re: plyta indukcyjna 18.04.05, 11:11
        No dobrze, czy to znaczy, ze garnki zeptera sie nadaja? I wszystkie inne ze stali?
        Czy ktos, kto ma taka plyte moze mi napisac, czy czas gotowania jest faktycznie krotszy?
        Dziekuje bardzo.
        • Gość: gaga Re: plyta indukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:13
          Musisz patrzeć na oznaczeniana garnkach.
          Te do indukcyjnych mają symbol jak do płyt ceramicznych plus taka "spiralka"-
          cewka.
        • althea35 Re: plyta indukcyjna 03.05.05, 17:19
          Gotuje sie naprawde szybko, a raczej rozgrzewa sie szybko, ale to zalezy od
          typu czy jest 2 czy 3 fazowa. Ja mam 3-fazowa i rozgrzewa sie naprawde szybko w
          podownaniu z klasyczna. A jesli chodzi garnki: najlepiej z grubym dnem, ktore
          bedzie dobrze przylegalo do pluty, inaczej garnek czy patelnia tanczy.
          Jakupilam patelnie z oznaczeniem, ze moge jej uzywac na plycie i przy pierwszym
          uzyciu porysowala mi powierzchnie... cale szczescie zeszlo po kilku myciach,
          ale patelnia i tak sie wybulila na srodku i nie stoi stabilnie.

• jagoda85 Re: plyta indukcyjna 06.10.05, 12:48
        Kupiłam na placu komplet garnków stalowych za 160 zł. Mają już 7 lat. Świetnie
        trzymaja ciepło i żadne śruby nie rdzewieją. Jak do tej pory są idealne. Gotuję
        w nich na płycie ceramicznej.
    • kwik Re: plyta indukcyjna 18.04.05, 11:35
      dziala na zasadzie indukcji :)
      czyli instalacja pod plyta wytwarza pole elektromagnetyczne, ktore trafia
      prosto do dna garnka (bez podgrzewania ceramicznej powierzchni plyty).
      pole grzejne wlacza sie dopiero po postawieniu na nim garnka.
      na plycie nalezy stawiac naczynia z magnetycznymi dnami (lub ze stopow - ale
      tylko wtedy, gdy producent naczyn wyraznie to zaznaczy); nie nadaja sie
      aluminiowe, miedziane, ze stali nierdzewnej, ceramiczne i szklane.
      jesli postawisz "normalny" garnek na polu grzejnym, plyta go " nie rozpozna".

nie zwracalam uwagi na takie garnki w sklepie, ale podejrzewam, ze sa drozsze
      od "zwyklych".
      • nobullshit Przepraszam 18.04.05, 19:25
        To ja bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd,
        myślałam, że płyta indukcyjna to "mądrzejsza" nazwa ceramicznej. :((((
        Moje uwagi odnosiły się do płyty ceramicznej.
    • Gość: art design Re: plyta indukcyjna IP: *.jjs.pl 18.04.05, 19:25
      Na płytach indukcyjnych można stosować m.in. garnki Berghoffa, nasz serwis
      www.naczynia.com
      Jeśli będzie Pani stosowała zwykłe garnki to poprostu nic Pani nie ugotuje,
      gdyż kuchnia nie będzie działała.
      Na szczegółowe pytania odpowiemy pod mailem berghoff@naczynia.com
      pozdrawiam
    • wild.coffee z doświadczenia.... 18.04.05, 22:56
      najbliższej rodziny wynika, że:
      - w normalnych garnkach da się jak najbardziej gotować, ale... łatwo wszystko przypalić, bo o wiele szybciej się garnki/potrawy gotują...
      - specjalne garnki do gotowania są dosyć drogie, ale warto je kupić z powodów podanych powyżej.

Ja jestem zachwycona płytą indukcyjną i ogromnie żałuję, że mnie nie było na nią stać:(((
      • Gość: olka Re: z doświadczenia.... IP: *.jjs.pl 19.04.05, 16:17
        To bardzo dziwne że mogliście na plycie indukcyjnej gotować w normalnych
        garnkach, gdyż pole na takiej płycie załącza się tylko gdy obwód jest
        zamknięty, a do tego potrzeba specjalnej konstrukcji naczynia( z magnezem ).
        Czy nie mylisz czasem płyty ceramicznej z indukcyjną ?
        pozdrawiam
        Ola
        • wild.coffee Re: z doświadczenia.... 19.04.05, 22:53
          Nie nie mylę:)

Kurcze, nie wiem, czy to były 'normalne' garnki, bo co to znaczy 'normalne' - były to garnki po prostu używane wcześniej przy normalnej kuchence.

W każdym bądź razie gotowało się, tyle tylko, że szybciej niż na normalnej kuchence.
        • legonet Re: z doświadczenia.... 06.10.05, 12:25
          jak już to z magnesem....
          A po za tym:

- można stosować najtańsze garnki z najtańszych sklepów, bo... żeliwne
          emaliowane się nadają! Większość stalowych też. Trzeba iść do sklepu z
          magnesem, a do którego garnka się przyczepi, ten dobry. Wychodzi, że
          jakieś 80% jest OK. Kłopoty są z patelniami - te w większości są
          aluminiowe (czyli fachowo zwą się chyba "nie ferromagnetyczne") i trzeba
          z magnesem się nachodzić. Ale to jedyna niedogodność, jaką spotkałem. A
          ponadto na płycie indukcyjnej:
          - grzeje się naczynie, a nie płyta, więc się nie poparzysz po gotowaniu
          na obiad ;o) a i skrobanie przypalonego rozchlapanego jajka Cię nie czeka...
          - dno naczynia nie musi być idealnie płaskie, a grzeje się tak samo
          - sprawność dużo wyższa, niż płyt ceramicznych, halogenowych czy jakie
          tam jeszcze są grzałki... czyli gotuje się szybciej, taniej etc.
          - łyżka się nie zagrzeje, bo zamała. Obrączka na palcu też nie, bo nie
          jest ferromagnetyczna (inaczej by magnesem złoto kradli ;o).
          - garnek się nie spali, bo po przekroczeniu pewnej temperatury przestaje
          być ferromagnetykiem. Czyli kuchnia go już bardziej nie nagrzeje.

WADA: indukcyjne są droższe od innych elektrycznych płyt,
    • gopio1 Re: plyta indukcyjna 20.04.05, 12:13
      Ja sie tak zastanaiwam, jesli te zwykle garnki nie nadaja sie na plyte indukcyjna, to czy to oznacza dla
      mnie, ze wszystkich, ktorych do tej pory uzywalam musze sie pozbyc? A mam naprawde fajne i
      pozadne. I wcale nie byly tanie...
      • Gość: jjj Re: plyta indukcyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:59
        www.silit.com.pl tu masz garnki do takiej plyty niestety są drogie :(
    • little-miss-sorrow Re: plyta indukcyjna 03.05.05, 19:19
      garnki zeptera jak najbardziej sie nadaja!!! Moja mama gotuje na nich od lat.
    • Gość: ann Re: plyta indukcyjna IP: *.chello.pl 03.05.05, 19:20
      a czy wiadomo Wam coś, jak płyta indukcyjna wpływa na zdrowie? przecież to b.
      silne pole elektromagnetyczne, to nie może być obojętne
      • jarogniew1 Re: plyta indukcyjna 21.08.05, 17:03
        Nie chodzi tylko o szkodliwość pola bo to ono wytwarza w garnku prądy wirowe i
        to właśnie te prądy grzeją garnek.
        Problem w tym że prądy wytwarzają się też w elektrolitach. Elektrolitami są
        wszelkie ciecze zawierające jony. Sól po rozpuszczeniu w wodzie rozpada się na
        jony!
        Jony chloru i sodu. A co dzieje się z takimi jonami w polu elektrycznym? Moze
        uwalnia się chlor?
        Może komu i uda się znaleźć potrawę bez soli ale jonów nie ma tylko w wodzie
        destylowanej za to najróżniejszych elektrolitów nawet nie próbuję wymieniać.
        Niektóre mogą się naprawdę paskudnie rozkładać.
      • althea35 Re: plyta indukcyjna 21.08.05, 18:45

Jesli jest to stale pole to nie ma wplywu, to nie ma znacznie, a nie sadze tez
        zeby bylo tak silne. tylko zmienne pole moze byc szkodliwe.
        • Gość: noida Re: plyta indukcyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:35
          Na płycie indukcyjnej doskonale działają np. garnki z Ikei, które chyba nie są
          jakies porażająco drogie. Poza tym część "zwykłych garnków" też działa. Nie
          wiem, od czego to zależy, ale wcale nie trzeba kupować jakichś specjalnych i
          drogich garnków.
        • jarogniew1 Re: plyta indukcyjna 22.08.05, 15:19
          TO NIE JEST STAŁE POLE. Stałe pole ma magnes.
          Stałe pole nie indukuje prądów wirowych tylko ustawia domeny ferromagnetyczne
          (igły kompasowe)wzdłuż linii pola.
          Zmienne jest 100% ale nigdzie nie pisze ani jak silne (rozkład przestrzenny
          pola) ani jaka częstotliwość- być może 50-60 hz tj częstotliwość sieci
          althea35 napisała:

>
          > Jesli jest to stale pole to nie ma wplywu, to nie ma znacznie, a nie sadze
          tez
          > zeby bylo tak silne. tylko zmienne pole moze byc szkodliwe.
    • mwookash Tak na logikę to musi mieć żelazo w dnie nt. 22.08.05, 16:37

• Gość: Thea Re: plyta indukcyjna IP: *.arcor-ip.net 22.08.05, 17:10
      info.nds.at/machinery/indukt/indukt.htm
      www.konsument.at/konsument/detail.asp?id=6562&cookie%5Ftest=1
      www.bosch.de/start/content/language1/html/734_3941.htm
      www.topten.ch/ratgeber.php?p=338
      po angielsku:
      www.bosch.de/start/content/language2/html/734_3941.htm
      Jesli znasz niemiecki znajdziesz tu wyczerpujace informacje na ten temat.
      Wiem ze niektöre stalowe garki mozna przystosowac do plyt indukcyjnych
      zaopatrujac je w obrecze indukcyjne. Sa bardzo drogie i na nie wszystkie garki
      pasuja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka