Dodaj do ulubionych

okap w b.dobrym

19.03.07, 20:34
Chce kupic pochłaniacz podszawkowy z bardzo dobrym wyciągiem. Ewentualnie na
co zrwócic uwage kupując okap? Dodam, ze mam małą kuchnie i zalezy mi aby
opary nie ulatnialy sie poza.
Obserwuj wątek
    • Gość: mjkmjk Re: okap w b.dobrym IP: *.ists.pl 19.03.07, 21:03
      Po pierwsze musi mieć odpowiednią moc, a po drugie powinnien być jak
      najcichszy. Niestety tak dobrze to Ci nawet w Erze nie zrobią. Praktyka jest
      taka, że np. przy smażeniu musisz włączyć najwyższą moc, a wtedy łomot w kuchni
      jest okropny.
      Najlepszy wyciąg zrobisz sobie sama montując wysokosprawny wentylator w
      przewodzie kominowym (plus oczywiście okap nad kuchnią). Chodzi o to, żeby ciąg
      wywołać w przewodzie wentylacyjnym. Wtedy nawet przy użyciu wysokiej mocy
      wentylatora nie będzie go słychać. Oczywiście w takiej sytuacji należy odłączyć
      wentylator w samym okapie. Ważne jest aby zachować szczelność całego ciągu od
      wentylatora do samego okapu, wtedy moc będzie najwyższa.
      • Gość: andy Re: okap w b.dobrym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:25
        witam
        mam pytanie do "mjkmjk":
        widze, że czesto zabierasz głos na tematy zwiazane z AGD (wiedze widocznie masz
        duzą), a czeka mnie zakup całego sprzętu do kuchni tj.: piekarnik, płyta
        ceramiczna lub indukcyjna) itd, jakiej firmy sprzęt polecasz przy założeniu,
        żeby było to w "średnich" cenach?
        pozdro
        andy
        • Gość: mjkmjk Re: okap w b.dobrym IP: *.ists.pl 22.03.07, 20:42
          Jak czytałeś moje posty, to pewnie już wiesz, że polecam sprzęty Bosch/Siemens.
          Sam mam kilka sztuk agd tych marek i mogę Ci powiedzieć, że jeżeli oczekujesz
          intuicyjności obsługi, ergonomii, wysokiej jakości wykonania, to z pewnością te
          marki spełnią te wymogi. Dla niektórych estetów Bosch/Siemens jest za mało
          wybajerzony lub inaczej mówiąc - zbyt surowy. Dla mnie to okurat zaleta.
          Lodówkę, zmywarkę, pralkę na pewno polecam Bosch/Siemens. Jeżeli chodzi o
          piekarnik to sam mam Boscha (bez wózka, ale z prowadnicami) i też mogę go z
          czystym sumieniem polecić (tak banalny w obsłudze, że instrukcję czyta się raz
          i to najwyżej prze 10 minut). Jeżeli chodzi o piekarnik i płytę to możesz
          jeszcze wziąć pod uwagę np. mastercook. Z tańszych marek to np. Amikę (ale tyko
          kuchnia i płyta - broń Boże nie inne sprzęty!). Zdecydowanie polecam płytę
          indukcyjną (pewnie też czytałeś moje posty w tej sprawi), ale tutaj odradzam
          przepłacanie za Boscha a tym bardziej Siemensa. Kup najtańszą i najładniejszą,
          która spełnia Twoje oczekiwania, bo i tak większość z nich pochodzi z jednego
          (max. dwóch) źródeł. Naprawdę zachęcam do indukcji, tym bardziej, że teraz ceny
          są już w miarę akceptowalne.
          Napisz coś więcej o tym czego oczekujesz, to może coś więcej doradzę.
          PS
          Kupuj w internecie - będzie minimum 10% taniej. Najlepiej w jednym sklepie - to
          ci zredukuje koszty transportu i ułatwi negocjacje cenowe.
          • Gość: andy Re: okap w b.dobrym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 00:21
            dzieki za zainteresowanie
            piekarnika bede uzywał sporadycznie, wiec nie ma sensu przepłacac, jezeli
            chodzi o gotowanie to i tak musze kupic wszystkie garnki i mysle o indukcji.
            po przeczytaniu paru postów mysle o zakupie plyty induk. Teka GKST 60 I 4,
            piekarnika Teka HA 845 lub BOSCH HBN 43 W 350, lodowka Samsung 33RL EAMS, co do
            zmywarki to napewna "60" cm np. AEG Favorit 65090 oraz okap teleskopowy.
            moze jedna k polecisz mi cos innego, a w podobnycj cenach.
            prosze równiez innych forumowiczów o porade.

• Gość: mjkmjk Re: okap w b.dobrym IP: *.ists.pl 23.03.07, 06:56
              Płyta wygląda bardzo ciekawie, chociaż ja, biorąc pod uwagę moje obecne
              doświadczenia, szukałbym takiej, która ma 2 małe pola (zamiast 2 średnich), ale
              nawet nie wiem czy takie produkują. Po prostu takie pola najczęściej używam, a
              garnek nie powinien być mniejszy niż pole (może być trochę większy). Sprawdź
              czy nie ma analogicznej płyty z dwoma bosterami, bo ta ma chyba 4, a to wcale
              nie jest konieczne. Oczywiście jeżeli różnica jest 50 zł, to bierz 4 pola
              boster, chociaż w praktyce nawet przy częstym gotowaniu nie widzę szans, żeby
              używać więcej niż 2 jednocześnie. Panel sterowania b. wygodny, jest timer, wiec
              wszystko OK. Aha, garnkami sie nie przejmuj. W Ikei możesz kupić komplet za 40
              zł. Jeżeli chcesz coś porządniejszego, to polecam bardzo wygodny Tefal ingenio -
              3 garnki ze składaną rączką ok. 250 zł, dwie patelnie też ze składaną rączką
              ok. 300 zł. Bardzo wygodne, szczególnie gdy masz mało miejsca w szufladach.
              Poza tym na indukcji pójdą ci przeważnie zwykłe stare emaliowane garnki.
              Wystarczy sprawdzić czy magnes się do nich przyczepia mocno - jeśli tak, to
              będą OK.

Piekarnik Bosch, bardzo podobny do tego co ja mam (HBN 360650). Chyba różnica
              będzie w chłodnym froncie (u mnie jest naprawdę zimny podczas pieczenia) i paru
              innych bajerach. Z czasem, polecam też prowadnice teleskopowa i powłoki
              EcoClean na pozostałe ściany (niestety chyba dodatkowe ok. 400 zł).

Lodówka wydaje się mieć wszystko co potrzebne, ale o Samsungach nic nie mogę
              powiedzieć, bo nie użytkowałem (pytaj Zayzayera). Sam używam Boscha KIS 38A50,
              który jest bardzo podobny do tego co Ty wybrałeś.

Zmywarkę widzę, że już wybrałeś, wiec nic Ci nie będę polecał. AEG cieszy się
              dobrą opinią i ja tę markę też rozważałem, gdyż moim zdaniem są ładniejsze
              wizualnie od Bosch/Siemens. O awaryjność pytaj Zayzayera.

• Gość: andy Re: okap w b.dobrym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:05
                "mjkmjk" - wielkie dzięki za porade, myśle że juz wiem co mam wybrac, a reszta
                wyjdzie w trakcie uzytkowania tego sprzetu,
                pozdrawiam
              • Gość: andy Re: okap w b.dobrym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 12:35
                a co myślisz o połączeniu ceramiki z indukcją,
                jak np. w płycie MASTERCOOK ID 622 S,
                mozna wtedy używać prawie wszystkie garnki do gotowania.

• Gość: mjkmjk Re: okap w b.dobrym IP: *.ists.pl 24.03.07, 16:41
                  Absolutnie tego nie rób. Sam byłem o włos o kupienia czegoś takiego. Zaufaj mi,
                  jak zobaczysz jak się gotuje na indukcji to zrozumiesz. Postawiłeś na indukcje,
                  bądź konsekwentny. A garnkami się nie przejmuj. Tak jak pisałem - stare
                  emaliowane zwykle pasują. Nie pasują te tylko z aluminium i stali nierdzewnej
                  (chociaż jest też ferromagnetyczna odmiana stali nierdzewnej, która pasuje). W
                  razie czego kupisz komplet tanich garnków do indukcji.
                  • Gość: andy Re: okap w b.dobrym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 20:27
                    czyli najlepiej kupić nawet najtańszą płytę,
                    ale 4 pola indukcyjne
                    do tej pory uzywam kuchenki gazowej, stąd tyle pytan z mojej
                    strony odnosnie płyt elektrycznych
                    jest to droższe rozwiązanie, jednak czytając inne posty
                    warto dopłacić za pełna indukcję, więc wybór jesr prosty.
                    dzięki za pomoc
                    • Gość: mjkmjk Re: okap w b.dobrym IP: *.ists.pl 24.03.07, 21:46
                      Ja też dotąd używałem głównie gazu. Moim zdaniem na indukcji gotuje się
                      podobnie szybko (na pewno nie wolniej), a jak jeszcze włączysz booster to już w
                      ogóle ekspres. Poza tym ma bardzo krótką inercję cieplną, a wiec tak jak na
                      gazie - wyłączasz i w sekundzie przestaje się gotować. Na zwykłej elektrycznej
                      bezwładność jest na tyle duża, że w sam raz zdąrzy wszystko wylecieć z garnka i
                      przypalić się na polu. Fajne jest też to, że zasadniczo pola w indukcji nie
                      grzeją się. To znaczy same z siebie są zimne, ale nagrzewają się zwrotnie od
                      garnką.
                      Niestety nie wiem jak z kosztami użytkowania - od zwykłej elektrycznej jest na
                      pewno tańsza w eksploatacji, ale od gazu chyba jednak droższa.
            • Gość: aaa Re: okap w b.dobrym IP: *.bph.pl 23.03.07, 09:28
              lepszy jest piekarnik z wysuwanym wózkiem? czy z prowadnicami teleskopowymi?
              jaka jast różnica?
              • Gość: mjkmjk Re: okap w b.dobrym IP: *.ists.pl 24.03.07, 16:43
                Różnica jest taka, że jeden jest z wysuwanym wózkiem a drugi z prowadnicami. Ja
                na mój gust to wózek jest tyle lepszy od prowadnic, co niebieski długopis od
                czarnego.
                • Gość: mmm Re: okap w b.dobrym IP: *.sdl.vectranet.pl 25.03.07, 14:57
                  Ja uważam, ż jednak wózek jest wygodniejszy - własnie taki zamówiłam. Po kilku próbach w sklepie stwierdziłam, że odsunięcie szuflady piekarnika jest o niebo wygodniejsze od otwierania drzwiczek.A i tak najczęściej korzystam z jednego poziomu pieczenia.Więc nie będzie problemu z dostaniemsię na niższy poziom.
                  • maxima7 okap amica 12.04.07, 10:01
                    Czy to jest dobry okap??? z dobrą mocą?
                    209.85.135.104/search?q=cache:oGHks0h89QsJ:agdhurt.pl/index-pct-3-p-278-more.html+amica+osc6461l&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka