03.05.07, 19:03
Czy ktoś z Was ma w domu thermomix i go używa. Mam zapowiedzianą wizytę
gościa od tego sprzętu ale chciałabym poznać opinie ludzi którzy faktycznie w
tym gotują a nie sprzedawcy (który i tak będzie go zachwalał pod niebiosa).
Mój mąż ma bzika na temat zdrowego odżywiania i z tąd pomysł na zakup tego
sprzętu. Ale jak to jest faktycznie w praktyce czy używacie tego na co dzień
czy tylko gdy chcecie coś szybko zrobić. Kupę kasy to kosztuje. Proszę o
radę.Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: orchid11 Re: thermomix IP: 213.17.223.* 03.05.07, 20:45
      1. uzyj wyszukiwarki. wiele o tym było. a poza tym istnieje chyba jakies prywatne forum o thermomix.
      2. wydanie 3000 na robota kuchennego to jakaś paranoja. zdrowo gotować można ze zwykłym robotem kuchennym, nawet lepszym funkcjonalnie jak thermomix.
      3. przemysl dokładnie ten zakup. ja miałem okazję pracować z tym fajnym robotem. do ideału mu troche brakuje a cena jest horrendalna. zastanów się czy zwykł robot ci nie wystrczy...
    • aina40 Re: thermomix 03.05.07, 23:41
      A co to jest?
    • basia_11 Re: thermomix 04.05.07, 08:02
      silwet napisała:

> Czy ktoś z Was ma w domu thermomix i go używa.

Mam go od dwóch lat, lubię i używam.
      Powiem tak - jeśli te prawie 4 tysiące to dla Was nie astronomiczny wydatek, to
      naprawdę warto, jesli jednak macie sobie od ust odejmowac, żeby raty spłacić to
      już mniej.
      Musicie sobie odpowiedzieć na kilka pytań - na ile osób będziecie gotować, czy
      lubicie dania gotowane na parze, możecie tak ustawić w kuchni urządzenie, żeby
      było blisko okapu kuchennego albo wręcz dało się przestawiać na kuchenkę w
      czasie gotowania, bo para buchająca na wiszące szafki kuchenne to nie jest dobry
      pomysł.
      Jesli planowalibyście, że będziecie go tylko używać do
      ucierania/rozdraniania/ubijania, to chyba większy sens ma zakup kitchen aida,
      ale jesli bęziecie w nim gotować, to jak najbardziej TM.
      Ja go używam najczęsciej do gotowania zup kremów (żadne inne ustrojstwo nigdy
      nie zrobiło mi tak aksamitnego kremu), napojów typu Kubuś dla dzieci, kawy
      mrozonej, ajerkoniaku, mielenia maku na makowce, wyrabiania ciasta drożdżowego,
      masy z twarogu na sernik (wreszcie skończyło się mielenie maku i twarogu), do
      wyrabiania róznych mas - mięso na mielone, pasty do pieczywa, ugotowane mięso
      na pasztet, do warzyw na parze. Ku mojej uciesze wreszcie mogę mieć coś w
      rodzaju naturalnego serka homogenizowanego - twaróg, śmietana, 2 minuty obrotów
      6 i gładziutki serek gotowy:-)To takie przykładowe rzeczy, pierwsze co mi się
      przypomniało.
      Urządzenie jest naprawdę przydatne, tylko cena...

pozdrawiam i miłej prezentacji życzę
      Basia

• Gość: evro44 Re: thermomix IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:35
        bezsensowny zakup-zupy miksuję przystawką od zelmera za 90 zł(w zestawie
        jeszcze wszystkie ustrojstwa do ciast i koktajli).Mięso mielę na maszynce
        zelmera, która ma równiez przystawki do szatkowania i tarcia-300 zł.Acha mięso
        z termomixa to paciaja.Nie reklamuję tu zelmera bo firma dowolna ale koszt
        chyba chyba inny niż tego cuda
        • basia_11 Re: thermomix 04.05.07, 12:57
          Gość portalu: evro44 napisał(a):

> bezsensowny zakup-zupy miksuję przystawką od zelmera za 90 zł(w zestawie
          > jeszcze wszystkie ustrojstwa do ciast i koktajli).

Nie zrobisz zelmerem takiego kremu jak thermomixem, nie wierzę. Przez lata
          miałam mikser zelmera ( z resztą nadal mam), więc mam porównanie. Poza tym jeśli
          nie chcesz dawać dzieciom słodzonych i konserwowanych napojów
          marchwiowo-owocowych typu Kubuś to też niczym innym nie zrobisz takiego napoju.
          Maku zelmerem nie zmielisz ani nie zrobisz naprawdę gładkiej masy twarogowej na
          sernik. Żadnym innym robotem nie sparzysz wędzonki utrzymując przez 20 minut 80
          czy 90 stopni, więc nie mów, że taki bez sensu. To bardzo dobre urządzenie, tyle
          że drogie i dlatego jak pisałam wcześniej, jesli kogoś stać to warto kupić.

pozdrawiam
          Basia
          • Gość: se Re: thermomix IP: *.3.cust.bredband2.com 04.05.07, 18:31
            a ja mak miele zelmerem (maszynka do miesa). No problem.
            Moje zapotrzebowanie na drobny sprzet agd zaspokaja nastepujacy zestaw:
            1. maszynka do miesa (z sitkami do miesa, maku, tuleja do wedlin, szatkownica
            do warzyw)- w sumie ca. 300zl- zalatwiony problem maku, ziemniakow na placki,
            kapusty na bigos, miesa mielonego, produkcji kielbasy, gdybym chciala, ale nie
            chce.
            2. mikser Zelmer z nasadka miksujaca (blender) i dzbankiem na koktajle- ca.
            150zl, zalatwiony problem koktajli, ucierania ciast, kremow, tez- zup- kremow.
            tez- miele cukier na cukier-puder w dzbanku koktajlowym.
            3. maszyna do pieczenia chleba- do mieszania ciasta chlebowego i drozdzowego -
            uwaga! 99zl.
            Na dobra sprawe ciasto drozdzowe moglabym wyrabiac mikserem z mieszadlami
            spiralnymi, wiec maszyna chlebowa nie jest niezastapiona.

• Gość: magda67134 Re: thermomix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 14:52
        Witam
        Mam thermomix i jestem bardzo zadowolona, ale mam problem z gotowaniem na parze
        w Varomie. Podczas gotoiwania wylatuje mi woda z thermomixa a robie wszystko
        zgodnie z instrukcją
    • Gość: swistak Re: thermomix IP: 62.233.202.* 04.05.07, 15:05
      drogie niestety..ale naprawdę warto
      • she8 Re: thermomix 04.05.07, 17:36
        Mam thermomix od kilku lat.Używam codziennie, wyrabia doskonale ciasto
        np.drożdżowe.Nigdy nie zabrałabym się do pieczenia chleba czy bułek,
        pierogów,pizzy, a to urządzenie w kilka minut mi to ułatwia.Cena rzeczywiście
        niesłychana, ale jeśli Cię stać- kup.Ja jestem bardzo zadowolona.Ważne też
        jest, by mieć miejsce w kuchni.
    • metamorphosis4 Re: thermomix 04.05.07, 18:19
      Moja mama posiada ten gadżet od dobrych kilku lat i bardzo zachwala. Muszę
      powiedzieć, że jest osobą, która uwielbia wszelkie nowinki techniczne, ale
      każdą cieszy się najwyżej dwa miesiące. Po tym czasie wynalazek kurzy się w
      kącie. Z thermomixem jest inaczej. Używa go non stop i wciąż chwali. Ostatnio
      nawet postanowiła sobie kupić nowszy model, a mi zaproponowała ten używany. Nie
      powiem - chętnie bym się zaopiekowała ;)
    • Gość: mysz Re: thermomix IP: *.magma-net.pl 04.05.07, 21:20
      Mam,y w domu to urządzenie. Rzeczywiście cena jest koszmarna, ale mama wzięła go
      na raty wiele lat temu. Jakoś spłaciła i wszyscy jesteśmy zadowoleni. Co prawda
      gotujemy tradycyjnie, ale do wszelkich prac kuchennych bardzo sie przydaje. Np.
      placki ziemniaczane w 5 min., ciasto drożdżowe idealnie wyrobione, siekanie
      mielenie idealne. Mase na makowca robi super, gotujemy w nim budyń, robimy kawę
      mrożona, lody, serki, pasty. i wiele wiele innych rzeczy. Polecam gorąco, a ci
      którzy nie mieli z nim do czynienia nie powinni sie tu wypowiadać i porównywać
      bo nie wiedzą do czego porównują.
      Pozdrawiam
    • silwet Re: thermomix 05.05.07, 09:01
      Serdeczne dzięki za wypowiedzi. Wczoraj miałam pokaz i mąż zdecydował się
      kupić.Zachwyciło mnie z jaką łatwością i szybkością wyrabia ciasto drożdżowe na
      bułeczki (były super z ziarnami). Spodziewamy się dziecka czyli kubusie i
      własnej roboty dżemy się przydadzą. Facet zaproponował kilka potraw i wszystko
      było smaczne i szybko przyrządzone , narazie jesteśmy oczarowani zobaczymy jak
      to będzie w praktyce.
      • she8 Re: thermomix 05.05.07, 09:13
        Szczególnie przy małym dziecku będziesz miała okazję korzystać z maszyny.Miłego
        użytkowania!
        • Gość: agaa35 Re: thermomix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 11:16
          ja go mam już 4 lata, żałuję tylko, że nie miałam go o kilka lat wcześniej, gdy
          moje dzieci były małe. ja jestem bardzo zadaowolona, rzadko w nim gotuję, ale
          robię w nim mnóstwo innych rzeczy, spłacałam go na raty, wydając miesięcznie
          tyle, ile bym wydała paląc papierosy.
    • aganiok32 Re: thermomix 06.05.07, 23:07
      mamy w domu od lat, używamy. Jak najbardziej warto. Tylko trzeba używać a nie
      postawić w szafce.
      Wyrabiam w nim ciasto na chleb i drożdżowe. Gotuję na parze. RObię super kawkę
      mrożoną i inne fajne rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka