Dodaj do ulubionych

Zmywarka 45 czy 60

IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.07, 09:33
Pytam użytkowników zmywarek jak rozmiar kupić. Mam następujące wątpliwości:
- osoby uzywające 45 (znam 3) mówią, że kupiłyby wiekszą;
- w 60 jest opcja połowy mycia, więc teoretycznie jest ekonomiczniejsza, albo
wypełniam po brzegi, albo wypełniam w połowie, w 45 nie ma takiej opcji
- cena obu rozmiarów jest porównywalna, a 60 lepiej pasuje w rozstawieniu szafek
Dodam tylko że jesteśmy 3-osobową rodziną, dużo gotujemy i przyjmujemy gości,
nie mam jednak bardzo dużej liczby naczyć (dysponuję serwisem na 12 osób).
Napiszcie jakie sa wasze doświadczenia i co polecacie i czy ktoś kupował
zmywarkę Whirpool w Ikea (tam kupuję meble)
Obserwuj wątek
    • evamarija Re: Zmywarka 45 czy 60 13.06.07, 09:44
      Ja mam 45 - jestesmy narazie we dwoje i jest za mala, wiedzialam ze tak bedzie
      ale 60 nie weszla. Normalnie gotujemy wiec czesto jest klopot bo garnek juz nie
      wejdzie. A czemu myslisz o myciu na pol? Ja ja nie mam pelnej zmywarki to
      zamykam i male brudki czekaja.
    • Gość: k. Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: 62.87.244.* 13.06.07, 09:52
      temat walkowany na okraglo, wystarczy przeszukac forum. wyszukiwarka naprawde nie boli...:)

pzdr,
      kuba
      • Gość: tia Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: 194.181.22.* 13.06.07, 11:02
        mam 45 - tylko dlatego, ze 60 nie weszla. Jak masz miejsce na 60 to bierz bez
        wachania
        • Gość: tia oczywiscie wahac IP: 194.181.22.* 13.06.07, 11:04
    • Gość: Barierka Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.07, 12:16
      Tak, tak po napisaniu postu zaczęłam czytać inne wątki i znalazłam wiele
      informacji na ten temat wplecionych w wypowiedzi o często innym temacie.
      Wyszukiwarka nie gryzie na pewno, ale czasem miło uzyskać odpowiedż na swoje
      pytanie Pozdrawiam
    • bera68 Re: Zmywarka 45 czy 60 13.06.07, 20:20
      jako że niedawno przetrząsałam ten temat:))))

tylko 60...
    • Gość: mjkmjk Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: *.ists.pl 13.06.07, 20:42
      :)
      • Gość: pamana Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: *.dialog.net.pl 14.06.07, 21:17
        Jesli masz miejsce to tylko 60.
        nas jest 3 ale mamy 45 z braku miejsca i czesto nie staracza na zmycie naczyn w
        weekendy szczegolnie, w zasadzie uzywam zmywarki 5 razy w tygodniu.
        gotuje obiady w domu+cieple kolacje.

jesli masz miejsce to tylko 60.
        p.
    • Gość: gosc Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: *.opole.internetia.pl 15.06.07, 07:05
      ja mam 45 z firmy Amica ZWA6428 IX i tam jest mozliwosc 1/2 wsadu :)
      • bromba-i-inni A propos 1/2 wsadu... 15.06.07, 08:13
        ...w teorii funkcja super, mam kupić zmywarkę na 1 osobę i za 60 jest to jedyny
        sensowny argument-ale czy funkcja 1/2 wsadu zapewnia tez 1/2 zużycia energii i
        1/2 zużycia wody? Bo jeśli nie- to mądrzejszym rozwiązaniem jest 45:)?
        • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 15.06.07, 23:15
          Nie, nie jest. 45tka zużywa tyle samo wody, prądu i środków myjących co 60tka.
          Nawet jeżeli w tym momencie wydaje się, że 45tka jest aż nadto i podobnie
          będzie przez 2-3 kolejne lata, to i tak warto kupić 60tkę. Potem będzie
          żona/mąż, rodzina dzieci i 60tka się przyda. Koszt umycia tej samej ilości
          naczyń w 45tce i 60tce jest identyczny (o ile nie przekracza wsadu 45tki), więc
          lepiej na wszelki wypadek kupić 60tkę, bo na tym się i tak nic nie traci
          (oprócz 15 cm szafki w kuchni).
          • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 15.06.07, 23:18
            Funkcja 1/2 wsadu to pic na wodę, czysty marketing. Zmywarka zużywa wtedy tyle
            samo wody, prądu i środków myjących. Zamiast układać na siłę 1 kosz i myć na
            funkcji 1/2 lepiej rozłożyć wszystko luźniej w 2 koszach (mniejsze ryzyko, że
            się coś nie domyje) i umyć na normalnym programie.
            • bromba-i-inni Re: A propos 1/2 wsadu... 16.06.07, 00:16
              No własnie, tak myślałam ze to lipa z tym wsadem:)Dla mnie sprawa jest jasna:
              potrzebuję czystych naczyn-nie będę czekać aż mi się zmywara zapełni-więc będę
              myć tak samo często czy to 45 czy 60. No to po co mi 60? :)
              Ps.Argument o tłumach potomków do mnie nie trafia:)
              Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji.
              • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 16.06.07, 08:32
                Prawde mówiąc nie rozumiem Cię. Zmywarka 60tka jest tańsza w zakupie, a koszt
                wymycia w niej wsadu takiego jak w 45tce jest taki sam. Jedynym argumentem
                przeciw jest strata 15 cm szafki w kuchni.
                Nawet gdybym miał zapełnić zmywarkę w całości kilka razy do roku przy okazji
                większej imprezy to wybrałbym 60tkę. To nie jest tylko kwestia pojemności, ale
                także wygody układania. Np. w 60tce położysz płasko obok siebie dwa duże
                garnki, a w 45tce już nie.
                Dlaczego nie kupić 60tki, jeżeli w żaden sposób nie podraża to ani zakupu ani
                eksploatacji.
                Jeżeli jesteś osobą samotną, to 45tka Ci wystarczy, ale jeżeli nic to nie
                kosztue, to dlaczego nie kupić na wszelki wypadek 60tki? A może jeszcze się
                przyda?
                Dyskuska (kolejna) 45/60 przypomina mi dyskusję pt mieć komputer czy nie.
                Większości ludzi, którzy go nie mieli nie jest on do niczego potrzebny. Jak go
                już kupią to znajdują dla niego wiele zastosowań i po roku życia sobie bez
                niego nie wyobrażają. Potem zaczyna się jeszcze: za mały dysk, za mało RAMu,
                kiepska grafika....
                Podobnie jest ze zmywarką - ktoś kto jej nie miał uważa sie że się może bez
                niej obyć. Jak ją kupi, to się okazuje, że 45tka jest OK, ale przydałaby się
                czasem 60tka.
                JEDYNYM ARGUMENTEM ZA ZAKUPEM 45tki JEST BRAK MIEJSCA W KUCHNI!
                • bromba-i-inni Re: A propos 1/2 wsadu... 16.06.07, 09:54
                  Mam miejsce w kuchni, ale argumenty osób mających 45 (z różnych wątków)
                  bardziej do mnie przemawiają:)
                  • bromba-i-inni Re: A propos 1/2 wsadu... 16.06.07, 09:59
                    Ps. Na wielką lodówkę tez mam miejsce, ale kupię taką ok 150 cm bo nie widzę
                    sensu trzymania wielkiego klunkra który najczęściej będzie pusty (oprócz 2
                    świąt w roku, ale jaki sens kupować lodówę np 180cm pod kątem czegoś co sie
                    wydarza 2 razy w roku?):) Poza tym-każdy chwali swoje, ileż ja się tu
                    naczytałam że np zamrażalnik w lodówce MUSI byc na dole, bo..(i tu argumenty).
                    Ok, dla kogo musi dla tego musi, ja chcę mieć na górze, w dodatku najlepiej
                    jakby był wielkości chłodziarki, bo wykorzystuję go bardziej niż właśnie
                    chłodziarkę:)
                    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za rady.
                    • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 16.06.07, 13:31
                      A zrób sobie jak chcesz. W końcu twoje pieniądze. Do pół roku będziesz
                      żałowała, że nie kupiłaś 60tki.
                      • bromba-i-inni Re: A propos 1/2 wsadu... 16.06.07, 16:45
                        A jeśli nie będę żałowała to Twoja teoria weźmie w łeb...;)
                        • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 16.06.07, 20:36
                          Zrobisz jak uważasz, ale jak nie brakuje Ci miejsca, to nie znajduję żadnego
                          sensownego powodu aby brać 45tkę.
                    • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 16.06.07, 20:42
                      Cytaty tylko z tego wątku:
                      1) - osoby uzywające 45 (znam 3) mówią, że kupiłyby wiekszą;
                      2) Ja mam 45 - jestesmy narazie we dwoje i jest za mala,
                      3) Jak masz miejsce na 60 to bierz bez
                      wachania
                      4) Jesli masz miejsce to tylko 60.
                      • bromba-i-inni Re: A propos 1/2 wsadu... 16.06.07, 20:55
                        E tam:)
                        • Gość: mjkmjk Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.ists.pl 16.06.07, 21:34
                          Dobre :D
                          Buchachachacha!!!
                          • Gość: Ada Re: A propos 1/2 wsadu... IP: *.zax.pl 16.06.07, 21:59
                            musisz sama przemyslec, nikt nie pomoze, bo każdy ma inne zdanie
                            my ( 2 osoby) mamy 45 i nam wystarczy, zmywamy co drugi dzień, pozatym taka mi
                            pasowała pod meble, w przyszłosci kupie 60 ale nie dlatego ze 45 jest za mała,
                            tylko powiekszy mi sie rodzina i chcę wiekszą ( oczywiscie nie w tej kuchni).
                            Na to nie ma reguły - oceń ile masz zmywania codzieniie i taka wybierz
                            • bromba-i-inni Re: A propos 1/2 wsadu... 16.06.07, 22:05
                              Własnie to zrobiłam:) Nie oczekuję ze forum da mi "jednie słuszną" odpowiedź,
                              raczej pokaże "za" i "przeciw, różne punkty widzenia. Wybór i tak należy do
                              mnie:)
    • Gość: kaweta Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: *.205.184.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.03.14, 21:48
      Ja teraz kupuję i tez 60 mimo że nas jest tylko dwójka ale ja duzo gotuję i przeważnie mam duzą suszarke zawsze naczyń i ogladałam 45 ze nie wejdzie mi patelnia .I 60 sa lepsze mniejsze zuzycie wody bo 60włacze raz a 45 musze włanczać dwa razy to idzie mi podwójna ilosc wody przy 45.jak kupować to 60
      • Gość: Edi800 Re: Zmywarka 45 czy 60 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.14, 10:04
        Cenna rada. Szkoda, że po 6-ciu latach od zadanego pytania :/
    • monisienek Re: Zmywarka 45 czy 60 28.03.14, 15:13
      Tylko 60!!

Plus dokupywanie sztućców i talerzy, jak nie wystarcza.
      Serwis na 12 osób powinien wystarczyć. Ja mam do tego chyba z miliard łyżeczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka