Gość: Arielka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 212.75.100.* 04.08.07, 14:54 Kupiłam kuchenkę elektryczną Mastercook i nie wiem czy można ja podłączyć samemu pod siłę, czy potrzebuję wezwać elektryka z uprawnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
walluk Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 05.08.07, 12:15 Jaka kuchenka, model? Na prąd trójfazowy ?? ma wtyczkę ?? Masz gniazdo w kuchni?? Mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinnym? Jeżeli masz kuchenkę zakończoną wtyczką to tak a jak nie to proponuję jakiegoś elektryka znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ańćka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.aster.pl 05.08.07, 12:31 Jeżeli nie ma gniazdka, a gołe kabelki, a w ścianie masz kostkę. To spokojnie możesz to zrobić samodzielnie, podczepiając kable pod kolor kabli w kostce i porządnie owijając kostkę taśmą izolacyjną, ale oczywiście dla pewności lepiej wziąć fachowca. Koszt nie jest duży, ale masz pewność, ze nie będzie spięcia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 05.08.07, 13:33 A jak jest napisane w gwarancji? Jeśli jest napisane, że wymagane jest podłączenie przez uprawnionego do tego elektryka, to lepiej go wezwać, bo w razie jakiejś awarii nie będzie gwarancji na kuchenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arielka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 212.75.100.* 05.08.07, 20:19 Zupełnie się na tym nie znam. Chcieliśmy z meżem zrobić to sami, ale stwierdziliśmy, ze nie ma co ryzykować i wezwaliśmy elektryka. Koszt podłączenia kuchenki to 100 zł, elektryk z Euro RTV AGD, a taki elektryk ze spółdzielni chciał 100 zł jakby nie było zadnych komplikacji, jakby miał coś przerabiać to wyszłoby więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mchmiel Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.skynet.net.pl 05.08.07, 20:49 Musze sie tu dopisać bo uważam że to przesada co firmy produkujące AGD wyprawiają. Ostatnio kupowałem AGD z Whirlpoola najwyższe modele lini Progresive. Mikrofala opcja piekarnika i steam miala wtyczke , piekarnik do zabudowy nie ale że był na jedną fazę to pojechałem kupiłem w sklepeij najlepszy jaki był wtyk firmy Lagrand razem z tym kompletem gniazdko podwójne lagrand wytrzymujące 38000 W i zainstalowałem wszystko. Probowałem na najwiekszym obciążeniu wszystko jest oki nawet przy 2 wlączonych sprzętach. Jakie moje zdziwienie było gdy sprawdzałem ksiązki gwarancyjne sprzetu. Obie musi podlaczyc specjalista ... ?????? a po jaką cholerę mam placic gosciowi 80 lub nawet wiecej za podpis + wsadzenie wtyczki do gniazdka. To niby co czajnik i inne sprzety takie jak plazma telewizor lampkę też ma podlączać specjalista. Po to zostały wymyślone gniazdka z uziemieniami i inne takie zeby zwykły czlowiek potrafił je obsługiwać. No nie potrafie zrozumieć polityki firmy .... napisałem do serwisu właśnie z pytaniem o te sprawy ... odpowiedzi narazie brak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.as.kn.pl 05.08.07, 22:44 A ja napisałam do MAstercooka prośbę o pouczenie. Jako laik nie rozumiałam, dlaczego piekarnik elektryczny z płytą gazową(sterowana z piekarnika) ma przewód bez wtyczki. Na dodatek przewód odchodzi od płyty gazowej, a nie z piekarnika. Czarna magia. Też zastanawiałam się jak podłączyć bez większych kosztów. Odpisała mi na maila miła pracownica...ale nic konkretnego. Miałam nadzieję, że powie mi gdzie ma być gniazdo - za piekarnikiem czy poza z uwagi na duże temperarury pieczenia. W rezultacie nie ryzykowałam i wezwałam elektryka. Było kucie całego mieszkania od skrzynki z bezpiecznikami do kuchni. Wydałam 500 zł bo elektryk uznał, że muszę mieć specjakme zabezpieczenie w postaci dodatkowej skrzynki z bezpiecznikiem. Na koniec okazało się ,że w nowej skrzynce nie podłączył mi bezpiecznika do pralki...bo "się nie dało". Teraz zastanawiam się czy to wszystko było potrzebne... A wystarczyłoby, żeby w instrukcji była wyraźna wskazówka gdzie gniazdo, co zrobić z tym gołym przewodem. Czy to tak trudno uszanować klienta, dzięki któremu fabryka istnieje? Przeciez od tego zależy bezpieczeńśtwo użytkownika!!! Mozna oszaleć z tymi producentami. Jedni piszą dokładną instrukcję obsługi banalnego urządzenia, a inni olewają ten powazny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
zoneo Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 06.08.07, 00:52 Gość portalu: ... napisał(a): > A ja napisałam do MAstercooka prośbę o pouczenie. Jako laik nie rozumiałam, > dlaczego piekarnik elektryczny z płytą gazową(sterowana z piekarnika) ma > przewód bez wtyczki. Na dodatek przewód odchodzi od płyty gazowej, a nie z > piekarnika. Czarna magia. To był pewnie kabel zasilający zapalarkę w lycie gazowej, zazwyczaj płyta i piekarnik ma oddzielne zasilanie chociaż są zintegrowane Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 06.08.07, 14:45 Jak podłączysz sama, lub ktoś bez wymaganych uprawnień, to przepada ci niestety gwarancja. Tak jest smutna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arielka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 212.75.100.* 06.08.07, 08:19 Otóż to ! Ściągają kasę jak się da. na kuchence jest schemat jak podłączyć kabelki, a na gwarancji jest napisane, ze musi być podbita przez elektryka. Żeby nie tracić gwarancji nie kombinowałam, ale nie sądzę, zeby było trudno ją podłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.Szparag Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 62.108.163.* 06.08.07, 09:58 Elektryk powinien: 1. Sprawdzić czy instalacja wytrzyma obciążenie kuchenki 2. Przetestować działanie zabezpieczenia przeciwporażeniowego. Niby podłączenie jest banalnie proste, ale zdarzyły mi się dwa przypadki gdy w wyniku samodzielnego podłączenia na obudowie urządzenia było 230V. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.as.kn.pl 06.08.07, 19:30 Do końcowego montażu piekarnika i płyty wezwę servis ale mnie chodziło o prace przygotowawcze jak położenie przewodów i gniazd. Chodziło mi o to, żeby te prace szybko wykonać i "oddać" ściany kafelkarzowi. Nadal nie wiem po co elektryk zamontował mi nową skrzynke z bezpiecznikami w mieszkaniu, nie przenosząc do niej bezpiecznika do pralki. Teraz mam bezpieczniki w domu i na klatce schodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Zaswiadczenie IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.14, 18:32 A moze wie ktos,gdzie mozna zrobic taki kurs na podlaczanie urzadzen kuchennych do 400V? Chodzi glownie o piekarniki i plyty grzewcze... Potrzebuje to do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZtrach Re: Zaswiadczenie IP: *.31.101.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.14, 18:23 Popytaj w hurtowniach, np w Onninenie, Sanpol czy Bims. Odpowiedz Link Zgłoś