Dodaj do ulubionych

Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektryczną ?

IP: 212.75.100.* 04.08.07, 12:53
Obserwuj wątek
    • Gość: Arielka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 212.75.100.* 04.08.07, 14:54
      Kupiłam kuchenkę elektryczną Mastercook i nie wiem czy można ja podłączyć
      samemu pod siłę, czy potrzebuję wezwać elektryka z uprawnieniami.
      • walluk Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 05.08.07, 12:15
        Jaka kuchenka, model? Na prąd trójfazowy ?? ma wtyczkę ?? Masz gniazdo w
        kuchni?? Mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinnym?
        Jeżeli masz kuchenkę zakończoną wtyczką to tak a jak nie to proponuję jakiegoś
        elektryka znaleźć.
    • Gość: Ańćka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.aster.pl 05.08.07, 12:31
      Jeżeli nie ma gniazdka, a gołe kabelki, a w ścianie masz kostkę.
      To spokojnie możesz to zrobić samodzielnie, podczepiając kable pod kolor kabli w
      kostce i porządnie owijając kostkę taśmą izolacyjną, ale oczywiście dla pewności
      lepiej wziąć fachowca. Koszt nie jest duży, ale masz pewność, ze nie będzie spięcia.
      Pozdr.
      • jagoda85 Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 05.08.07, 13:33
        A jak jest napisane w gwarancji? Jeśli jest napisane, że wymagane jest
        podłączenie przez uprawnionego do tego elektryka, to lepiej go wezwać, bo w
        razie jakiejś awarii nie będzie gwarancji na kuchenkę.
        • Gość: Arielka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 212.75.100.* 05.08.07, 20:19
          Zupełnie się na tym nie znam. Chcieliśmy z meżem zrobić to sami, ale
          stwierdziliśmy, ze nie ma co ryzykować i wezwaliśmy elektryka. Koszt
          podłączenia kuchenki to 100 zł, elektryk z Euro RTV AGD, a taki elektryk ze
          spółdzielni chciał 100 zł jakby nie było zadnych komplikacji, jakby miał coś
          przerabiać to wyszłoby więcej.
    • Gość: mchmiel Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.skynet.net.pl 05.08.07, 20:49
      Musze sie tu dopisać bo uważam że to przesada co firmy produkujące AGD
      wyprawiają. Ostatnio kupowałem AGD z Whirlpoola najwyższe modele lini
      Progresive. Mikrofala opcja piekarnika i steam miala wtyczke , piekarnik do
      zabudowy nie ale że był na jedną fazę to pojechałem kupiłem w sklepeij
      najlepszy jaki był wtyk firmy Lagrand razem z tym kompletem gniazdko podwójne
      lagrand wytrzymujące 38000 W i zainstalowałem wszystko. Probowałem na
      najwiekszym obciążeniu wszystko jest oki nawet przy 2 wlączonych sprzętach.
      Jakie moje zdziwienie było gdy sprawdzałem ksiązki gwarancyjne sprzetu.
      Obie musi podlaczyc specjalista ... ?????? a po jaką cholerę mam placic
      gosciowi 80 lub nawet wiecej za podpis + wsadzenie wtyczki do gniazdka. To niby
      co czajnik i inne sprzety takie jak plazma telewizor lampkę też ma podlączać
      specjalista. Po to zostały wymyślone gniazdka z uziemieniami i inne takie zeby
      zwykły czlowiek potrafił je obsługiwać. No nie potrafie zrozumieć polityki
      firmy .... napisałem do serwisu właśnie z pytaniem o te sprawy ... odpowiedzi
      narazie brak.

Pozdrawiam
      • Gość: ... Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.as.kn.pl 05.08.07, 22:44
        A ja napisałam do MAstercooka prośbę o pouczenie. Jako laik nie rozumiałam,
        dlaczego piekarnik elektryczny z płytą gazową(sterowana z piekarnika) ma
        przewód bez wtyczki. Na dodatek przewód odchodzi od płyty gazowej, a nie z
        piekarnika. Czarna magia.
        Też zastanawiałam się jak podłączyć bez większych kosztów. Odpisała mi na
        maila miła pracownica...ale nic konkretnego. Miałam nadzieję, że powie mi gdzie
        ma być gniazdo - za piekarnikiem czy poza z uwagi na duże temperarury pieczenia.
        W rezultacie nie ryzykowałam i wezwałam elektryka. Było kucie całego mieszkania
        od skrzynki z bezpiecznikami do kuchni. Wydałam 500 zł bo elektryk uznał, że
        muszę mieć specjakme zabezpieczenie w postaci dodatkowej skrzynki z
        bezpiecznikiem. Na koniec okazało się ,że w nowej skrzynce nie podłączył mi
        bezpiecznika do pralki...bo "się nie dało".
        Teraz zastanawiam się czy to wszystko było potrzebne...
        A wystarczyłoby, żeby w instrukcji była wyraźna wskazówka gdzie gniazdo, co
        zrobić z tym gołym przewodem. Czy to tak trudno uszanować klienta, dzięki
        któremu fabryka istnieje? Przeciez od tego zależy bezpieczeńśtwo użytkownika!!!
        Mozna oszaleć z tymi producentami. Jedni piszą dokładną instrukcję obsługi
        banalnego urządzenia, a inni olewają ten powazny problem.
        • zoneo Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 06.08.07, 00:52
          Gość portalu: ... napisał(a):

> A ja napisałam do MAstercooka prośbę o pouczenie. Jako laik nie rozumiałam,
          > dlaczego piekarnik elektryczny z płytą gazową(sterowana z piekarnika) ma
          > przewód bez wtyczki. Na dodatek przewód odchodzi od płyty gazowej, a nie z
          > piekarnika. Czarna magia.

To był pewnie kabel zasilający zapalarkę w lycie gazowej, zazwyczaj płyta i
          piekarnik ma oddzielne zasilanie chociaż są zintegrowane
          • jagoda85 Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz 06.08.07, 14:45
            Jak podłączysz sama, lub ktoś bez wymaganych uprawnień, to przepada ci niestety
            gwarancja. Tak jest smutna prawda.
    • Gość: Arielka Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 212.75.100.* 06.08.07, 08:19
      Otóż to ! Ściągają kasę jak się da. na kuchence jest schemat jak podłączyć
      kabelki, a na gwarancji jest napisane, ze musi być podbita przez elektryka.
      Żeby nie tracić gwarancji nie kombinowałam, ale nie sądzę, zeby było trudno ją
      podłączyć.
    • Gość: W.Szparag Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: 62.108.163.* 06.08.07, 09:58
      Elektryk powinien:
      1. Sprawdzić czy instalacja wytrzyma obciążenie kuchenki
      2. Przetestować działanie zabezpieczenia przeciwporażeniowego.

Niby podłączenie jest banalnie proste, ale zdarzyły mi się dwa przypadki gdy w
      wyniku samodzielnego podłączenia na obudowie urządzenia było 230V. Na szczęście
      nikomu nic się nie stało.

• Gość: ... Re: Czy mozna samemu podłączyć kuchenkę elektrycz IP: *.as.kn.pl 06.08.07, 19:30
        Do końcowego montażu piekarnika i płyty wezwę servis ale mnie
        chodziło o prace przygotowawcze jak położenie przewodów i gniazd.
        Chodziło mi o to, żeby te prace szybko wykonać i "oddać" ściany
        kafelkarzowi.
        Nadal nie wiem po co elektryk zamontował mi nową skrzynke z
        bezpiecznikami w mieszkaniu, nie przenosząc do niej bezpiecznika do
        pralki. Teraz mam bezpieczniki w domu i na klatce schodowej.
    • Gość: Wojtek Zaswiadczenie IP: *.pools.arcor-ip.net 11.05.14, 18:32
      A moze wie ktos,gdzie mozna zrobic taki kurs na podlaczanie urzadzen kuchennych do 400V?
      Chodzi glownie o piekarniki i plyty grzewcze...

Potrzebuje to do pracy...
      • Gość: POZtrach Re: Zaswiadczenie IP: *.31.101.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.14, 18:23
        Popytaj w hurtowniach, np w Onninenie, Sanpol czy Bims.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka