Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez internet?

07.08.07, 14:22
Przybieram się do kupna sprzętów agd takich jak: kuchenka
gazowo-elektryczna,zmywarka i okap wyspowy. przeglądam różne sklepy
internetowe i muszę stwierdzić, że jest tam taniej. jednak obawiam się co do
kupna tam tych rzeczy z powodu transportu. czy może miał ktoś jakieś
doświadczenia z tym związane? odradzacie czy zachęcacie?
Obserwuj wątek
    • maggie2229 Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter 07.08.07, 14:45
      ja cala kuchnie tak urzadzalam, tez sie balam,ale zysk cenowy zrobil
      swoje....na tych agd, ktore sa "wrazliwe" jest adnotacja, uwaga
      szklo itp, wiec trzeba pamietac aby sprawdzic np.plyte ceramiczna
      przy kurierze, duze rzeczy jak kuchenka, zmywarka, okap, lodowka,
      czy pralka, sa w oryginalnych opakowaniach producenta
      zabezpieczonych, wiec...dla mnie to zadna roznica

a z takiego lokalnego sklepu agd-tez rozwoza, i ile razy sprzet
      jezdzi z hurtowni czy magazynu do sklepu czy ktorejs jego filii tez
      nie masz pewnosci

ja polecam jak najbardziej, obejrzyc w realu co chcesz wybierz
      modele i zamow przez internet...
      aha, jedyna wada to taka,ze z reguly firma kurierska nie wnosi Ci
      sprzetu na gore i sama montujesz...ale uwierz oplaci ci sie nawet
      doliczyc te koszty osobno
    • nenes22 Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter 07.08.07, 14:57
      julaa5 - nie masz czego się obawiać.
      Pamietaj tylko o jednym - zawsze sprawdz wszytko przy kurierze i w razie czego spisz protokół szkody. Co prawada więszym rzeczom typu zmywarki nie powinno nic sie stać, jednak dmuchaj na zimne :), bo ryzyko zawsze będzie istniało.
      Dla Twojej pewności zapytaj się, czy dany sklep ma podpisaną umowę. Jeżeli ma - to nawet jak coś sie stanie, to wszelkimi reklamacjami zajmuje sie sklep, nie ty! Do Ciebie nalezy tylko obowiązek spisania protokołu, wiec sprawdzaj przy kurierze, choćby nie wiem, jak się spieszył.

Jeżeli cos sie stanie to masz do wyboru - poprosic o kolejną rzecz lub zarządać zwrotu kasy. Sklep dość szybko zwraca tą kasę. Nie masz wiec co sie obawiać.
    • Gość: tadek Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter IP: *.indymedia.org 07.08.07, 16:41
      Kupuję zawsze zawsze netowo. Wygodne. Zgadzma isę także, że bezpiecznie.
      Bezpieczne jak kupowanie w zwykłym sklepei i ryzykowane jak kupowanie w zwykłym
      sklpie. Przykłąd: kupowałem raz lodówkę – już jakiś czas temu przez net. Sklep
      był nowy na rynku i trochę się cykorzyłem że może być lipa. A tu dostawa do domu
      na trzecie piętro pomógł mi wnieść kurier – no dobrze trafiłem bo nie muszą tego
      robic. Dzwonią umawiają się kiedy mają przywieżć. Luz blues. A moja znajoma
      kupowała zmywarkę w tym samym czasie w renomowanym zwykłym sklepie, dużym
      wypasionym znanym. Nie zalezałao jej do tego na kasie, bo ma do tej pory jak
      lodu i się przejechała. Dostała maszynę bez czeście w środku. Potem miałą
      probelkemy, długo to się ciągneło. Można w drugą stronę – na pewno zaraz odezwą
      się tacy co nie lubią kupowania w necie i nie wątpię w prawdziwośc historii o
      tym jak niekompetentni są Internetowe sklepy.Ja uważam, że można kupowac i
      trzeba, bo to jednak znak naszych czasów.
    • Gość: kunegunda88 Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter IP: *.aof.su 07.08.07, 17:40
      Ja tęż kupuję i mam się dobrze. Kupiłam pralkę, mikrofalę, lokówkę, ekspres do
      kawy… co jeszcze.. i mikser też:) Sklepy agd które mogę polecić to hoopla. W
      ogóle jestem maniaczką zakupów przez Internet nie tylko agd. Odkąd serfuję po
      Internecie moje mieszkanie wygląda z goła inaczej;) Najczęściej pomagali mi
      wnieść panowie sprzęt. Ale rzeczywiście dokładnie trzeba spisywać protokół gdyby
      coś było nie w porządku, bo jak czegoś zapomnisz , to jest wtopa!
    • Gość: janek Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter IP: *.fabiankeil.de 08.08.07, 12:19
      Z transportem jest różnie. Najczęściej podpisane są umowy z firmami kurierskimi
      i żadnej kurier nie ma obowiązku wnoszenia niczego co waży więcej niż bodajże 31
      kg. Ale dla mnie nie ma to takiego znacznia – można zorganizować dostarcznie do
      mieszkania. Rożne doświadczanie mną powodują, żeby napisać : e-sklepom tak, też
      jak chodzi o agd.. A trzy są najważniejsze: 1)oszczędzony czas, 2)oszczedzone
      pieniądze, 3) oszczędzone nerwy. Pozdrawiam!
      • Gość: malfina Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.07, 20:53
        Ja jestem prawie swiezo po zakupie AGD przez internet. Kupilam
        piekarnik, plyte i lodowke, do tego zlew i baterie. Kupie jeszcze
        okap i zmywarke, ale na razie pieniazki sie skonczyly.
        Jakbym miala kupowac raz jeszcze, tez kupilabym via internet.
        Szybko, bezproblemowo. No i taniej. Ja najpierw przekopalam sie
        przez fora zobaczyc, co warto a co nie, pozniej przejrzalam oferty
        firm i modele, jak sie zdecydowalam poszlam jeszcze do sklepu
        zobaczyc na zywo, po czym zamowilam przez internet. Na samych trzech
        sztukach AGD zaoszczedzilam tysiaka, wliczajac juz w to koszty
        transportu.
        Zatem-zamawiac, tylko z glowa. Przeczytac warunki, poczytac opinie o
        sklepie itd. I naprawde nie ma sie co martwic. Ja jestem bardzo
        zadowolona!
    • kowalikm Re: Co sądzicie o kupnie sprzętów agd przez inter 09.08.07, 08:27
      Ja też mam praktycznie cały sprzęt z neta. Decydowały: cena + modele, których
      nie ma u nas w sklepach tzn. w moim mieście, chyba że na specjalne zamówienie. Z
      moich doświadczeń wyniaka, że bardzo często firmy nie mają towaru którym się
      chwalą, czasem trzeba czekać po 2 tygodnie i potem się okazuje że np nie ma tego
      modelu, albo cena podana w necie jest inna. Raz miałam taką sytuację, że kupiłam
      towar po cenie promocyjnej, a kiedy się o niego upmniałam okazało się że jest o
      500 zł droższy. Udało się jednak wszystko pozytywnie załatwić, sprzedawcy jednak
      zależało na dobrej opinii w necie. Najlepiej płacić dopiero przy odbiorze.
      Jeżeli zwlekają z dostarczeniem tygodnie możesz bez problemu zrezygnować,
      podobnie jeśli towar jest uszkodzony nie musisz czekać na zwrot kasy od
      kontrahenta. Gorzej jeśli uszkodzenia są niewidoczne na opakowania tylko np coś
      jest w środku stłuczone i nawet nie słychać. Tak miałam ze zlewozmywakiem - na
      szczęście sprzedawca nie robił problemów i przysłał mi drugi.
      Ogólnie jestem zadowolona z zakupów w necie i dalej (mimo powyższych
      doświadczeń) mam zamiar je robić.
      Kupiłam tak:
      zmywarkę do zabudowy,
      okap,
      zlewozmywak,
      baterię do zlewozmywaka,
      piekarnik,
      płytę indukcyjną,
      no i odkurzacz (choć to już nie kuchnia)

Zaletą jest przede wszystkim cena (zazwyczaj ok. 30%), ale również nie mniej
      ważne są duży wybór modeli i oczywiście sklepów.

Czasem trzeba upominać się o faktury...
    • Gość: kim Do doświadczonych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 10:14
      Zdarzyło mi sie kupic pewną drobnę rzecz przez internet. Kiedy ów
      sprzęt został przywieziony , chciałam go sprawdzić przy kurierze.Na
      to kurier odrzekł, że moge odpakować dopiero po podpisaniu odbioru,
      a on (czyli kurier) nie ma z tym już wóczas nic wspólnego. Czułam ze
      gościu mnie robi w bambuko, ale ze względu na niewielką wartosć
      odstapiłam od otwierania. Powiedzcie proszę jak naprawdę powinna
      wyglądać ta procedura, w razie gdybym chciała w przyszłości zrobic
      większe zakupy tą drogą? Bo czytam, że jednak otwieracie w obecności
      kuriera.Dziękuję.
      • nenes22 Re: Do doświadczonych... 09.08.07, 10:40
        Hm.. Albo jakaś firma nie miała z nimi podpisanej umowy i tym samym to istotnie mogła (ale nie musiała)być nie ich broszka.

Choć z drugiej strony praktycznie każda przesyłka u większości kurierów jest ubezpieczona (bez wzgledu na brak czy nie brak umowy). Mogło być też coś innego: przesyłak nie opisna, brak jakikolwiek informacji ostrzegajacych(np: uwaga szkło). Warto jednak wiedzieć, że zgodnie z ustawą na przewożniku ciąży udowowdnienie, że szkoda wynikła z winy nadawcy, a nie jego. TY nie masz nic do tego.

Dużo zależy od umowy z kurierem. Jednak jeżeli umowa była między sklepem a kurierem, to nie miał prawa sie tak zachować. Albo inaczej - jeżeli było za pobraniem, to miał prawo życzyć sobie najpierw kasy (bo tej nie oddaje, nawet jak jest uszkodzenie), ale i tak razem z Tobą musi sprawdzić.

Są jednak dwie rubryki u niektórych kurierów - odebrania i stwierdzenia, że przesyłka jest w całości. W takim wypadku kurier ma obowiązek zostać i rozpakować z tobą przesyłkę. Kurier albo mu się nie chciało, albo się śpieszył.

bap-psp.lex.pl/serwis/du/1995/0575.htm - wszytko jest opisane tutaj w rozdziale siódmym i do tego zobowiązani są przewoźnicy. Warto poczytać, aby po prostu widzieć...
        • ranska Re: Do doświadczonych... 09.08.07, 11:58
          Ja powiem tak. Kilka tygodni temu kupowalismy cala kuchnie: zmywarka, okap,
          plyta, piecyk, itd. Wszytko kupilam w sklepach internetowych. Porowanalm ceny w
          sklepach np. MediaMarkt i wypadalo zawsze jakies 20% taniej. A to dla mnie duzo.
          Nie bylo zadnych problemow z przesylka. Polecam taka forme kupowania.
          • czrabl Re: Do doświadczonych... 09.08.07, 12:06
            www.skapiec.pl
            na tej podstawie wybralismy sklep internetowy. bez problemu kupilismy odkurzacz.
      • kowalikm Re: Do doświadczonych... 09.08.07, 23:20
        Ja kupuję bardzo dużo rzeczy w sklepach internetowych. Praktycznie co 2 dzień
        przychodzi coś kurierem. Oprócz bezczelności niektórych kurierów typu np.
        pozostwianie towaru u sąsiadki czy np. awizo na szybie na wejściowej klatce
        schodowej do bloku na moje nazwisko ogólnie nie było większych problemów.
        Doświadczenie po dostarczeniu mi porozbijanego zlewozmywaka jest takie, że
        należy bardzo dokładnie sprawdzić opakowanie przesyłki przy jej odbiorze. I nie
        ważne jak bardzo się spieszy kurierowi czy nam. Niestety kurier nie pozwoli na
        naruszenie opakowania w przypaku kiedy nie podpiszemy odbioru przesyłki.
        Oczywiście jeśli jest uszkodzone w rzadnym razie nie należy odbierać - wtedy on
        odnotowuje odmowę z powodu uszkodzenia opakowania. Z kolei po otwarciu - przy
        kurierze, w przypadku stwierdzenia szkody kurier ma obowiązek spisać protokół
        szkody. Na tej podstawie nadawca może ubiegać się o uwzględnienie reklamacji. W
        innych sytuacjach - mnie się strasznie spieszyło, nie było naruszone opakowanie,
        otworzyłam po kilku godzinach, a tam pogruchotany zlewozmywak. Zgłosiłam to dnia
        następnego, ale jak powiedział sprzedawca jego szanse na odzyskanie kasy są
        nikłe. Firmy kurierskie migają się jak tylko mogą od pozytwynego uwzlgędnienia
        reklamacji.
        Ostatnio, przy okazji, kurier opowiadał mi o sytuacji gdzie gość miał przesyłkę
        pobraniową na ok. 2 tys. - lodówkę. Opakowanie ok., zapłacił kasę, ale lodówka
        byłą uszkodzona, chciał odzyskać od razu pieniądze od kuriera, bo oczywiście się
        wkurzył. Kurier nie oddał, bo nie mógł jeśli pokwitował odbiór, wezwano policję
        - nie przyjemna sytuacja, ale niestety tak jest.
        Pomimo wszystko, z odrobiną rozwagi serdecznie polecam zakupy przez net.
        • Gość: Calta Re: Do doświadczonych... IP: *.pl 10.08.07, 07:09
          Ja kupiłam drogą internetową wyposażenie kuchni - lodówkę, piekarnik, okap,
          zmywarkę, zlewozmywak z baterią, stół, krzesła, czajnik, komplet noży, sztućce
          na 12 osób, serwis obiadowo-kawowy a także mnóstwo innych drobiazgów.
          Wyposażenie łazienek - kabiny, brodziki, kibelki, umywalki armaturę a także
          ręczniki. Polecam ten sposób kupowania szczególnie tym osobom, które mają mało
          czasu, lub mieszkają tak ja ja w małych miejscowościach, gdzie sklepów niewiele
          i mały asortyment.Uważam, że podstawą kupowania przez net sprzętów np.AGD jest
          wyszukiwarka www.ceneo.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka