Gość: ababa IP: *.wp.shawcable.net 13.09.07, 04:02 na moich stalowych garnakach 18/8 w kontakcie z mocnym roztworem soli pojawily sie rdzawe plamy, czy to faktycznie rdza i czy jest to szkodliwe dla zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zoneo Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 22:10 a myjesz je w zmywarce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: rdza na stalowych garnkach IP: 212.160.172.* 19.09.07, 12:31 podciągam temat- może ktoś odpowie bo mam ten sam problem z garnkami mytymi w zmywarce.Zaznaczam ,że na opakowaniu garnków było zaznaczone ,że nadają się do mycia w zmywarkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walluk Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.chello.pl 19.09.07, 14:23 O tutaj jest artykuł który rozjaśni wszystkie wątpliwośći: www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=736 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:11 Bo jeśli kupować garnki nierdzewne to tylko 18/10 takie nie rdzewieją nigdy. Ja kupiłam 2 lata temu te garnki tiny.pl/1t1h , myję je cały czas w zmywarce i nic się z nim i nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roza Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.abbott.com 30.10.07, 09:58 Ja również kupiłam garnki ze stali nierdzewnej 18/10 ( garnki Bohman ,kod BH-1285) w sklepie internetowym www.TanieAGD.pl. Użyłam ich dwukrotnie i pojawiła się rdza kilkadziesiąt plamek 1-5mm na dnie i bokach. Od właścicielki sklepu dowiedziałam się ,że to normalne ,a garnki ze stali nierdzewnej rdzewieją, to nie jest powód do składania reklamacji. Plamki pojawiły się w trakcie gotowania, zmywarki nie używam ,bo jej nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtdt Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.chello.pl 30.10.07, 10:41 Tanieagd, to wiele wyjaśnia. Nie ma tanich i dobrych. Garnki ze stali nierdzewnej 18/10 nie rdzewieją. Badziewie na którym tylko napisane jest że jest ze stali nierdzewnej będzie rdzewieć zawsze (patrz Bohmann). Kupując sprawdź gdzie to jest produkowane: PRC (Public Rebublic China). Odpowiedz Link Zgłoś
amica11 Re: rdza na stalowych garnkach 30.10.07, 10:53 "Przerabiałam" róźne garnki,na każdym robiły się większe lub mniejsze ślady rdzy. Czasem wystarczyło jedno gotowanie. Aż trafiłam na takie, które w instrukcji obsługi miały informację żeby solić potrawy po zagotowaniu wody, wywaru itp. To jest coś związane z jakimiś reakcjami chemicznymi. W każdym razie od tego czasu nie mam ani jednej plamki rdzy. Bardzo uważam na to aby solić później a nie od razu jak to robiłam do tej pory. Pewnie kwestia stali jest też istotna, ale tak samo zniszczył się garnek za 200zł i komplet garnków za 200zł. Dodam jeszcze, że nie myję garnków w zmywarce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 19:50 Stalowe garnki Lagostina używane od ok 8 lat nie szkodzi in ani sól ani zmywarka Odpowiedz Link Zgłoś
agdeldom Re: rdza na stalowych garnkach 30.10.07, 21:21 Używam od kilku lat garnków tefala mniej wiecej takich www.allegro.pl/item262825296_zestaw_garnkow_tefal_edition_10_c zesci_c_87799.html .Sa myte w zmywarce,codziennie w nich jest cos gotowane,i zero korozji nic..serdecznie polecam kazdemu te garnki,jak i inne modele firmy Tefal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: rdza na stalowych garnkach IP: *.pr.radom.net 31.10.07, 21:50 Jam mam od roku garnki ELO, niemiecki. Zmywarka i sol ciagle. Zero korozji, plamek, itp. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś