Gość: alabama IP: 195.47.201.* 13.09.07, 17:19 witam czy ktos moze uzytkuje taka plyte indukcyjna? przymierzam sie do jej zakupu, prosze o opinie... albo ewentualnie zaproponowanie cos innego w zblizonej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alabama Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.07, 18:44 a moze jednak ktosc cos poradzi? z gory dzieki za wszelkie info.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P IP: *.zax.pl 16.09.07, 18:45 ja tez jestem ciekawa opini bo przymierzam sie do tej płyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.09.07, 19:18 Właśnie się przesiadłam z kuchenki gazowej na tą płytę. Ogólnie trzeba powiedzieć, że jest to nietania impreza, ponieważ oprócz zakupu samej płyty musiałam zapłacić za przydział dodatkowej mocy + usługi elektryka. Zakupiłam sobie przy okazji porządne gary. Jeśli chodzi o samo działanie - no jest nieźle. Wydaje dziwne dźwięki, ale nie są one szczególnie uciążliwe. Jeśli chodzi o samo gotowanie - gotuje się ok. Nie gotowałam jeszcze za dużo, ale zrobiłam za pierwszym podejściem jadalną jajecznicę więc chyba jest nieźle. Myślę, że po części to też zasługa garów. No i to, że na tradycyjnym gazie płyny nie uciekały poza obręb kuchenki :) a tutaj chwila nieuwagi i ucieka na blat. Pozdrawiam, Akna Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P 17.09.07, 08:53 Gość portalu: Akna napisał(a): > Wydaje dziwne > dźwięki, ale nie są one szczególnie uciążliwe. Akna, jak to jest z tymi dźwiękami? Pytałam już jakiś czas temu o poziom hałasu wydawanego przez płytę indukcyjną, to zostałam prawie ochrzaniona, że wymyślam a jak uzasadniałam - moje pytanie wynikało z tego, że mam jednopolową maszynkę i ona naprawdę buczy. Czy dźwięk wydawany przez tę płytę może przeszkadzać osobie, która 3-4 metry dalej będzie oglądała tv? pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P 17.09.07, 12:54 basia_11 napisała: > Gość portalu: Akna napisał(a): > > > Wydaje dziwne > > dźwięki, ale nie są one szczególnie uciążliwe. Jeszcze raz w tym temacie, może rzeczywiście Electrolux źle rozwiązał kwestię głośności pracy płyt indukcyjnych, bo na stronie ceneo.pl trafiłam na opinię użytkownika, że model Electrolux EHD 6005 P bardzo hałasuje i że zdecydowanie nie poleca. Może pomimo sympatii i uznania dla electroluxa akurat płytę indukcyjną to jednak innej firmy kupić? Tutaj na forum zdaje się o płytach Teki i Amici są dobre opinie. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P IP: 195.47.201.* 17.09.07, 13:57 no wlasnie, jak to jest z ta glosnoscia? bo generalnie z postow zamieszczanych na roznych forach wynika iz przy kuchenkach indukcyjnych wystepuje tylko delikatne buczenie, prawie nieslyszalne. ja rowniez sie spotkalem z nieciekawymi opiniami na temat tego modelu Elektroluxa. Moze ten model Elektrolux'a ma jakies wady, niedorobki? Prosze o wypowiedz kogos kto mial okazje uzytkowac ta plyte lub nieco drozszy model EHD 60140 P ... Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P 17.09.07, 14:12 Gość portalu: alabama napisał(a): > > ja rowniez sie spotkalem z nieciekawymi opiniami na temat tego > modelu Elektroluxa. Moze ten model Elektrolux'a ma jakies wady, > niedorobki? Prosze o wypowiedz kogos kto mial okazje uzytkowac ta > plyte lub nieco drozszy model EHD 60140 P ... No to czekamy razem na jakieś konkrety. Jeśli rzeczywiście to buczenie (spotkałam okreslenie - 'swidrujący syk' - brzmi nieprzyjemnie) jest naprawdę dokuczliwe, to może lepiej wybrać Tekę? pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Amica na pewno nie hałasuje IP: 82.160.121.* 17.09.07, 15:11 Amica na pewno nie hałasuje. Słychać tylko lekkie "buczenie" na niskim tonie, może podobne do cichej lodówki. Słychać to w odległości max 1-2 m. Dalej już nie. Może te elektroluxy jakieś trefne są. Odpowiedz Link Zgłoś
duszi Re: Amica na pewno nie hałasuje 17.09.07, 16:41 Ja posiadam płytę Electroluxa EHD 60020 P. Owszem wydaje dżwięk - najbardziej słychać na najmniejszym polu gdzie ustawiam malutki rondelek, ale żeby to był jakiś straszny odgłos to bym nie powiedziała - słychać po prostu lekkie bzyczenie, które chyba zależy jaki garnek się postawi, bo tak naprawde to slychać chyba drgania garnka. Poza tym głośniej jest tylko na początku i to przy włączeniu wyższego poziomu (7-9) a zaraz ucicha praktycznie zupełnie. Muszę się w domu przysłuchać się dokładnie na jaką odległość jest to słyszalne, bo w codziennym użytkowaniu nie zwracam na to uwagi, mam aneks kuchenny i jak dotąd włączenie płyty nie przeszkadzało w oglądaniu telewizora;);) Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: Amica na pewno nie hałasuje 17.09.07, 21:15 duszi napisała: > Muszę się w domu przysłuchać się dokładnie na jaką odległość jest to słyszalne, > bo w codziennym użytkowaniu nie zwracam na to uwagi, mam aneks kuchenny i jak > dotąd włączenie płyty nie przeszkadzało w oglądaniu telewizora;);) Oooo, jest użytkownik tego modelu electroluxa:-)) Ja (i pewnie nie tylko), będę Ci wdzięczna za przeprowadzenie obserwacji i podzielenie się wnnioskami na forum. Z góry wielkie dzięki pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: Amica na pewno nie hałasuje IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.09.07, 22:10 O właśnie tak jest z tym buczeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calcium300mg Electrolux EHD 68200P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.07, 08:53 1. Buczy głośno tylko gdy włączy się funkcję Power, tak normalnie to tylko cichutkie brzęczenie 2. trzeba uważać aby nic nie wykipiało - wylewa się wszystko na blat i podłogę;) 3. Nie do końca dobrze działają przyciski dotykowe, ale to chyba we wszystkich tego rodzaju płytach (a może nie?) 4. wszyscy się dziwią że tak szybko można zagotować wodę... 5. bardzo trudno to doczyścić tak, aby nie było widać żadnych smug Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 To jeśli nie electrolux to może jednak amica? 19.09.07, 10:46 Konkretny model, w cenie porównywalnej do electroluxa 60020 to Amica PI 6516 TF - może ktoś posiada? Nasz forumowy spec od indukcji mówi, że amica w żadnym razie nie hałasuje, model ładny, wyraźnie oddzielone sterowanie dla każdego pola... pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjkmjk Re: To jeśli nie electrolux to może jednak amica? IP: 82.160.121.* 19.09.07, 10:49 Nie hałasuje, cicho buczy. Może trochę głośniej na funkcji Power, której prawie nie włączam. "Przyciski" do sterowanie działają u mnie bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: To jeśli nie electrolux to może jednak amica? 19.09.07, 11:07 Gość portalu: mjkmjk napisał(a): > Nie hałasuje, cicho buczy. Może trochę głośniej na funkcji Power, > której prawie nie włączam. "Przyciski" do sterowanie działają u mnie > bez zarzutu A kilka postów wyżej ktoś napisał o niedoskonałości przycisków w płycie electroluxa, więc kolejna wątpliwość... Cena wspomnianego przeze mnie modelu amici i omawianego tu modelu electroluxa 60020 jest w zasadzie identyczna, wiec walory to użytkowe muszą przesądzić który wybór lepszy. Generalnie najtańsze płyty oscylują w okolicach 2 tysięcy, więc samą ceną kierować się nie ma sensu. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: To jeśli nie electrolux to może jednak amica? IP: 195.47.201.* 19.09.07, 15:15 uzytkownikowi mjkmjk chyba chodzilo o to ze posiada indukcje amica:) tylko teraz kwestia jaki model? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: To jeśli nie electrolux to może jednak amica? 19.09.07, 16:19 Gość portalu: yyy napisał(a): > uzytkownikowi mjkmjk chyba chodzilo o to ze posiada indukcje amica:) > tylko teraz kwestia jaki model? To wiem, mjkmjk jak najbardziej ma amicę i nie ma z nia problemów a użytkownicy plyt electoluxa skarżą się na mniejsze bądź większe "dolegliwości". pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: zdecydowanie Electrolux IP: *.centertel.pl 25.09.07, 09:57 Posiadam plyte Electrolux EHD 68200 P i dziala bez zarzutu. Burczenie zupelnie nie przeszkadza i zalezy od garnka. To jest naprawde minimalny halasik i tylko na najwyzszych poziomach grzania. Ja tez mialam wczesniej watpliwosci co do plyt indukcyjnych, a teraz nie zamienilabym jej na zadna inna. Przyciski dzialaja bez zarzutu. Trzeba sie tylko przyzwyczaic do sensorowych, jesli ktos nie uzywal wczesniej. A czysczenie plyty jest takie samo jak kazdej innej elektrycznej, z ta tylko roznica, ze sie nic nie przypala i NIE zostaja na niej metaliczne slady. Zadnych zaciekow, ani innych cudow, jak pisal poprzednik. Zdecydowanie polecam, a nie jestem pracownikiem Electroluxa, ani nic podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P 21.09.07, 11:54 Dręczony niepokojem przyniosłem z piwnicy moją czekającą na zabudowę płytę (EHD68000P) i podłączyłem. Jedyny odgłos to szumik (brzęczenie) wentylatorka, ale pewnie wszystkie mają zabudowany wentylator. Po minucie przestaje się zwracać na to uwagę, a w zabudowie będzie on jeszcze o wiele cichszy. Sterowanie działa prawidłowo i po 2 godz. prób na emaliowanych garnkach (innych działających jeszcze nie mam) stwierdzam, że wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P 21.09.07, 12:53 To ja mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników jakichkolwiek płyt ceramicznych - czy zwracać szczególną uwagę na rodzaj szlifowania brzegów? W opisie tej płyty: www.agdyby.pl/plyty-indukcyjne/EHD_6005_P/ zaznaczone jest, że ma skośnie szlifowane brzegi. Czy to zmniejsza zagrożenie uszkodzenia krawędzi płyty czy nie ma znaczenia? pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.07, 22:38 Dodam jeszcze jedno :-) Tak bulgoczącej wody jak przy użyciu power do zagotowania jeszcze nie widziałam Tylko jeszcze muszę popracować nad techniką przykrywki/ uciekanie zawartości garnka ;-) Pozdrawiam Akna Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P 26.09.07, 08:02 Gość portalu: Akna napisał(a): > Dodam jeszcze jedno :-) > Tak bulgoczącej wody jak przy użyciu power do zagotowania jeszcze > nie widziałam > Tylko jeszcze muszę popracować nad techniką przykrywki/ uciekanie > zawartości garnka ;-) Czy to znaczy, że zaczynasz lubić swoją płytę? A jak z dźwiękiem, przyzwyczaiłaś się do pracy płyty? pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: plyta indukcyjna Electrolux EHD 60020 P IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.09.07, 18:36 Oswajam ją ;-) i lubię. Do dźwięku się przyzwyczaiłam. Nie jest taki straszny, nawet na boosterze. Okap jest głośniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atat54 do użytkowników Electrolux EHD 60020 P IP: *.aster.pl 01.10.07, 20:52 polecacie tę płytę? nie świszcze za głośno? teraz ja mam dylemat, proszę o informacje czy jesteście zadowoleni z tej płyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do użytkowników Electrolux EHD 60020 P IP: *.centertel.pl 02.10.07, 22:00 Jeszcze raz pisze, ze mam i jestem BARDZO zadowolona i polecam, szczegolnie ze jest szersza niz tradycyjna i nie ma scisku przy gotowaniu na kilku polach naraz. Super plyta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 do Ewa - gwoli ścisłości 02.10.07, 22:58 Podejrzewam, że mówisz o płycie EHD 68200P, tylko ta jest szersza (68cm). Też ją posiadam, narazie po próbach czeka w piwnicy - kuchnia w trakcie remontu. Próby wypadły pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calcium300mg Re: do Ewa - gwoli ścisłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 15:57 znalazłem jeden poważny feler tej płyty (EHD68200P) - najmniejsze naczynie musi mieć co najmniej 12,5 cm, a to powoduje że z automatu rezygnujemy z zaparzaczek do kawy!!! O czym boleśnie się przekonałem, gdy żona odpakowała prezent mikołajkowy... Szit straszny! Odpowiedz Link Zgłoś
basia_11 Re: do Ewa - gwoli ścisłości 07.12.07, 13:00 Gość portalu: calcium300mg napisał(a): > znalazłem jeden poważny feler tej płyty (EHD68200P) - najmniejsze > naczynie musi mieć co najmniej 12,5 cm, a to powoduje że z automatu > rezygnujemy z zaparzaczek do kawy!!! O czym boleśnie się > przekonałem, gdy żona odpakowała prezent mikołajkowy... Szit > straszny! Co jest 'szitem'? Płyta czy zaparzacz? Ja między innymi z tego powodu odeszłam od planu zakupu plyty indukcyjnej, bo i kafetierki na złom i wiele garów, które mam i które lubię. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
a.u.p EHD 60020 P - przyciski dotykowe 07.12.07, 14:46 Czy wam też się blokują przyciski? Nie wiem czy mam zgłosić do serwisu, ale czasem, szczególnie gdy płyta się rozgrzeje przyciski się blokują. Jedyna alternatywa to wyłączyć i załączyć jeszcze raz trójfazówkę. Macie takie problemy z tą płytą? Odpowiedz Link Zgłoś
calcium300mg Re: EHD 60020 P - przyciski dotykowe 07.12.07, 20:45 1. jakiś szczególnych sytuacji w których przyciski się blokują nie zauważyłem, po prostu czasami nie działają od razu i trzeba kilka razy dotknąć paluchem (słyszałem teorię, że trzeba poślinić, ale to przesąd :) 2. okazało się, że są zaparzaczki o średnicy odpowiedniej, na taką wymieniłem mikołajkowy prezent, tyle że olbrzymia - na 6 kaw (czyli dwie zwykłe filiżanki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: EHD 60020 P - IP: *.ztpnet.pl 29.01.08, 19:00 Czy posiada ktoś instrukcje obsługi po Polsku? czy płyta może być podłaczona tylko do 230 czy musi byc siła ? Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: EHD 60020 P - 29.01.08, 23:56 Instrukcje są dostępne na stronie Electroluxa. Wszystkie urządzenia AGD są zasilane napięciem 230V. W przypadku płyty możesz ją podłączyć z jednej fazy, lub dwu faz. Sieć trófazowa (siła) nie jest więc absolutnie niezbędna - pozwala jedynie rozłożyć obciążenie na dwie fazy. Odpowiedz Link Zgłoś