Dodaj do ulubionych

golden week

30.04.06, 06:09
w japonii mamy tzw golden week a w polsce majowke. macie jakies plany?
czy to nie dziwne ze oba kraje obchodza swieto 3 maja?
Obserwuj wątek
    • kaim2005 Re: golden week 30.04.06, 07:00
      Ja sie wybieram z rodzina na wycieczke w gory. Planujemy przejsc z doliny
      Chichibu do doliny Okutamy. O ile pogoda nam nie pokrzyzuje planow...
      • nekos Re: golden week 30.04.06, 10:23
        to zycze przyjemnych wedrowek. pogoda chyba bedzie ok. dzisiaj bylo pieknie a
        jutro ma byc bardzo goraco.
        ja wybieram sie na jeden dzien do tokiosmile
        • kaim2005 Re: golden week 30.04.06, 10:37
          Jestem w Japonii dopiero pol roku, ale juz sie nauczylem nie wierzyc japonskiej
          pogodzie za grosz smile
          (w sumie najladniejsza pogode mialem w listopadzie)
          • nekos Re: golden week 30.04.06, 14:00
            pogoda jest tutaj bardzo zmienna. co do listopada to masz racje bo jest to jeden
            z najpiekniejszych miesiecy.

ネコス
            • katajina Re: golden week 02.05.06, 09:19
              My wlasnie wrocilismy z Plw. Ise. Wiele atrakcji ale jednoczesnie mozna tez
              znalezc zaciszne wysepki. Dla kazdego cos milegosmile Polecam.
              Pogoda zmienna i rzeczywiscie nie trzeba sie sugerowac prognoza w TV, bo np.
              nikt nie przewidzial, ze wczoraj bedzie az 30 stopni!!!
              • kaim2005 Re: golden week 02.05.06, 09:42
                Ja sledze pogode w internecie i tak krotkoterminowa sie zwykle sprawdza...
                niestety... bo na czwartek znow przewiduje deszcze. Upal w poniedzialek tez byl
                przewidziany...
                • nekos Re: golden week 02.05.06, 15:09
                  ja tez albo na necie albo na bbc world news. bardziej trafna od tej na nhk.
                  • kaim2005 Re: golden week 03.05.06, 02:50
                    ja zwykle na wundergroundzie...
    • nekos Re: golden week 03.05.06, 16:26
      wlasnie widzialem w wiadomosciach, korki i mnostwo wypadkow na drogach. golden
      weeksad
      • arie Re: golden week 03.05.06, 23:59
        Hmmm, to podobnie niestety jak w Polsce.
        POdczas wszelkiego rodzaju świąt oraz tzw. "długich weekendów" bardzo wiele osób
        udaje się z wizytami do rodziny, na działkę czy też innego rodzaju wypady.
        Pośpiech, brawura, brak wyobraźni oraz często ułańska fantazja owocuje niestety
        wieloma wypadkami w których ginie wiele osób. Dochodzi do tego bardzo duża
        liczba kierowców prowadzących pojazdy, czasami pod bardzo dużą zawartością alkoholu.
        Policja robi regularne akcje podczas takich "świąt", ale niestety nie przynosi
        to jak widać większych efektów, a suche statystyki także nie działają skutecznie
        na wyobraźnię wielu ludzi. Częste jest tłumaczenie złym stanem dróg, ale
        przecież prędkość można dostosować do warunków jazdy. NIa ma przymusu żeby
        jeździć samochodem "tyle ile fabryka dała" a później zrzucać winę na drogi,
        które wiadomo są kiepskie, ale nie są główną przyczyną wypadków.
        • nekos Re: golden week 04.05.06, 05:46
          gdyby w polsce wprowadzili takie drakonskie kary za jazde po kieliszku jak w
          japonii to mysle ze kierowcy by sie troche bali. tutaj nie tylko kierowca ktory
          jechal pijany musi zaplacic bardzo wysoka kare ale i kazdy pasazer ktory wsiadl
          z nim do auta.
          • kaim2005 Re: golden week 06.05.06, 14:47
            A ja wlasnie wrocilem z trzydniowej wycieczki na Kumotori-san (2017m) i bylo
            naprawde super. Piekna pogoda niewiele ludzi, cudna przyroda. Czyli rzeczy o
            ktorych prawie zapomnialem w Japonii. P.S. Dzieci bylu bardzo dzielne a
            zwlaszcza Iza (prawie 4 lata) ktora cala trase z Mitsumine-Jinja do Okutamy
            przeszla na wlasnych nogach...
            • nekos Re: golden week 06.05.06, 15:45
              kaim2005 napisał:

> A ja wlasnie wrocilem z trzydniowej wycieczki na Kumotori-san (2017m) i bylo
              > naprawde super. Piekna pogoda niewiele ludzi, cudna przyroda. Czyli rzeczy o
              > ktorych prawie zapomnialem w Japonii. P.S. Dzieci bylu bardzo dzielne a
              > zwlaszcza Iza (prawie 4 lata) ktora cala trase z Mitsumine-Jinja do Okutamy
              > przeszla na wlasnych nogach...

to dzielne masz dzieciakismile
              pogoda rzeczywiscie sie poprawila. ja wczoraj bylem caly dzien w tokio i bylo
              goraco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka