Dodaj do ulubionych

bratysława

26.10.08, 16:26
troche nie na temat. kto był w Bratysławie, jakie macie uwagi o tym
mieście? ja właśnie wróciłem i byłem nieco zaskoczony
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: bratysława 26.10.08, 18:21
      A czym byłeś tak zaskoczony? W Bratysławie byłam kilka razy ale tylko przejazdem
      niestety.
    • wislok1 Re: bratysława 26.10.08, 22:20
      Byłem tam raz, ładne miasto, jak na Słowację bardzo bogate
      • travesti Re: bratysława 27.10.08, 09:00
        spedziłam w Blavie 4 miesiące. wspomnienia mam różne: poza tym, że miałam pecha na każdym kroku (zgubiona ważna dyskietka...tak, to była era dyskietek), niefajną pogodą i wpadaniem na sałatkę ziemniaczaną na każdym kroku (brrr..i ta surowa cebula w srodku) było całkiem znośnie. w BA jest sporo fajnych klubów filmowych, dobra biblioteka uniwersytecka (w samym centrum), ludzie symaptyczni. i atmosfera przedświąteczna naprawdę wyjątkowa.
        • wislok1 Re: bratysława 27.10.08, 20:42
          Stare miasto jest całkiem ładne, fakt.
          Cała południowa Słowacja jest w dobrej sytuacji ekonomicznej.
          Mnie najbardziej interesuje dolina Dunaju za Bratysławą, aż do Szturowa mamy
          węgierski kraj na Słowacji. Od 1920 poza Węgrami, ale na wsiach ponad 90% ludzi
          to Węgrzy
    • daghda.irish.pub Re: bratysława 27.10.08, 10:08
      Blava, Bratka - ładne, trochę małe miasto. Poza centrum (starówka) niewiele jest
      ciekawych miejsc (Petržalka?). Starówka ma mnóstwo interesujących zakamarków,
      jest gdzie pójść posiedzieć i coś zjeść.

Miasto pędzi do przodu, intensywnie się odnawia. A czym Ty, slavko2, byłeś
      zaskoczony?
      • slavko2 Re: bratysława 28.10.08, 11:06
        ahoj,
        tak wiec pierwsze wrażenie negatywne dworzec główny, nie przystoi
        stolicy. Dwa środki komunikacji miejskiej, autobusy tramwaje,
        trolejbusy stare, zuzyte daleko w tyle za CR sam wiesz. Trzecia
        sprawa ludzie ubrani dziwnie, biednie bym powiedział. Stare miasto
        mnóstwo do roboty, niektóre fragmenty strasznie zdewastowane , ale
        fakt wszędzie sie odnawia. Zupełnie nie widać w przeciwieństwie do
        CR pubów, hospódek z piwkiem, jest ich niewiele. Jeśli chodzi o
        kontakty międzyludzkie Słowacy są cieplejsi od Czechów i to jest
        duzy plus dla nich.
        • daghda.irish.pub Re: bratysława 28.10.08, 20:04
          Hm, ciekawe spostrzeżenia.

Dworzec główny jest faktycznie porażką - brudno. Ale jeszcze gorszym jest ten MHD... smród i brud, jest po prostu obskurnie. Z autobusami jest różnie - jechałem jakiś zarżniętym Ikarusem jak i pachnącymi nowością Škody czy Solarisami. Rewelacyjny jest za to np. dworzec w Petržalce...

Ludzie ubrani dziwnie? No, nie wiem gdzie Ty trafiłeś, ale to jakiś mylny pozór smile

Knajpy - oj widać widać, choćby np. natkąć się można na staropramenową Potrefeną Husę, trudno nie zauważyć restauracji UFO na pylonach Nowego Mostu (SNP) czy parę kawiarnii i pubów w ścisłym centrum.

Centrum - fakt, odnawia się, podobnie jak pozostałe dzielnice. Z tym byciem "cieplejszym w kontaktach" bym uważał - to jest różnie i zalezy od osoby, na jaką się trafi.

To tyle z własnych spostrzeżeń, teraz fotki: daghda.e-zabrze.pl/bratislava/
        • kamkacz Re: bratysława 30.10.08, 19:41
          A mnie rozwalil parking naprzeciwko parlamentu. Bez asfaltu, same dziury big_grin jak
          osiedlowe podworko. Fenomenalny jest rowniez widok z zamku na "las" blokow po
          drugiej stronie rzeki. Jechalismy do bratyslawy na weekend- wracalismy tego
          samego dnia wieczorem cholernie znudzeni. Ale generalnie mile miasteczko smile no i
          ubostwiam haluszki z bryndza ! mniam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka