bsl 14.12.08, 13:21 kłaniam się nisko w imieniu swoim i mojego ruskiego męza który zakupił wczoraj w sklepie vanilkove rohliki a ja widze ze Ty sama takie robisz , błagam o przepis na te pysznosci Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l.e.a bardzo proszę :) 14.12.08, 16:00 44dkg mąki tortowej 24 dkg masła lub margaryny 14dkg orzechów laskowych mielonych 14dkg cukru 1 paczka cukru waniliowego 1 jajko ze składników zagnieść ciasto, włożyć na ok 20-30min do lodówki, ręcznie wałkować maciupkie rogaliki ok 4 cm, piec ok 30min w temp 160-170C, obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym Odpowiedz Link
uyu Re: bardzo proszę :) 14.12.08, 22:59 Ja wszystko rozumiem. Tylko dlaczego 44 deko a nie 45? Odpowiedz Link
ondrej1 Re: bardzo proszę :) 14.12.08, 23:06 A imię jego 44. Mickiewicza można znaleźc wszędzie, nawet w kuchnii. Odpowiedz Link
kanapony Re: bardzo proszę :) 15.12.08, 01:27 eee tam ja myślę, że łatwiej zapamiętac - cyferki się ładnie w słupku i rząskach układają Odpowiedz Link
l.e.a Re: bardzo proszę :) 15.12.08, 07:32 z pieczeniem tak jest, wystarczy czegoś więcej lub mniej, a ciasto się nie klei i nie ma szans aby ręcznie z nich formować 3cm rogaliki Odpowiedz Link
kanapony Re: bardzo proszę :) 15.12.08, 18:26 z tym się zgadzam to jest wyższa szkoła jazdy mi się nawet makaron nie udał a wszelkie pierogi czy inne kluchy - rozpadają się podczas gotowania na papkę Odpowiedz Link
tlum.cz Re: bardzo proszę :) 15.12.08, 09:15 uyu napisała: > Tylko dlaczego 44 deko a nie 45? Moze chodzi o stary przepis, ktory pierwotnie zostal napisany w starym systemie wag, a dopiero pozniej przeliczono wartosci do systemu metrycznego. Zreszta przeliczenie by sie przydalo tez w polskich przepisach wszedzie, gdzie wystepuje "kostka masla", bo kostki wczesniej wazyly 250 kg, a teraz maja zazwyczaj 200 g, czasami nawet 170 g. Odpowiedz Link
bsl Re: bardzo proszę :) 15.12.08, 09:34 oj duża ta kostka masła )))))) l.e.a dzięki piękne za przepis Odpowiedz Link
ewa9786 Re: l.e.a prośbę mam !!! 15.12.08, 21:07 mój rodzinny przepis mowi, ze zeby zamiast orzechow dodac platki gorskie uprzednio podprazone na patelni. Smakuja jak z orzechami, acha, płatki tzreba przemielic. Mój kochany maż pod moja nieobecnosc zrobił te rogaliki, dodał migdały zamiast orzechów. Taka wersja tez istnieje i jest smakowita. Ale biedak nie rozróznia g i dkg i pomylil proporcje. Co prawda po wielkich trudach ulepil rogaliczki, ale sa mocno skarmelizowane czyli chrupiace ale i tak pyszne. Mezus robil te rogaliki, bo ja Polka nie mam o tym bladego pojecia Mamy jeszcze za cienkie ciasteczka na sklejanki, które wygladaja jak potworkikulfonki, jumbo kokosanki i pyszne rumowe kara. Te sa idealne, bo ja je robilam, nie znajaca sie na cukrovi Polka Ale i tak ciasteczka sa najlepsze, bo mezusiowe. Tylko kto taka fure ciastek zje. Odpowiedz Link
kamkacz Re: l.e.a prośbę mam !!! 16.12.08, 14:11 mnie to juz obrzydzenie bierze jak widze ciasteczka. Juz tradycyjnie uczestnicze w corocznym wyscigu kto ma lepsze, kto ma wiecej Bo oczywiscie jako zla Polka musze wszystkim udowodnic, ze nadaje sie na pania domu.. achjo... Odpowiedz Link