Dodaj do ulubionych

Córka chce chomika... :(

25.01.11, 17:30
...a my nie chcemy...

Ale tak dla czystego sumienia chciałbym zapytać posiadaczy chomików:
- ile kosztuje utrzymanie zwierzaka (domek, karma +ew. inne wydatki)?
- czy 10-latka da sobie radę z utrzymaniem i opieką nad chomikiem (skoro ona chce zwierzę, to niech ona się nim opiekuje)?
Obserwuj wątek
    • listekklonu Re: Córka chce chomika... :( 25.01.11, 18:35
      Z doświadczeń swoich i znajomych wiem, że ciężar opieki nad zwierzątkiem zawsze spada na rodziców.
      • orchidee_84 Re: Córka chce chomika... :( 30.01.11, 21:02
        No i też chomiki nie są zbyt przyjazne... często gryzą. Lepiej już świnkę morską. One są bardziej kontaktowe. No i nie gryzą :)
        Terapia behawioralna
    • deszcz.ryb Re: Córka chce chomika... :( 25.01.11, 18:37
      Z tego co wiem, to chomik nie jest zbyt kosztożernym zwierzątkiem, ale dla mnie poważniejszą przeszkodą jest wiek córki. Nie wierzę, że dziesięciolatka zdoła się nim dobrze zaopiekować, po jakimś czasie najprawdopodobniej zacznie "zapominać" o obowiązkach. Pewnie, zdarzają się dzieci bardzo obowiązkowe i zdolne zająć się zwierzątkiem, ale chyba lepiej założyć, że - wcześniej czy później - opieka spadnie na was.

Ogólnie wszystkie zwierzątka lepiej jest kupować "dla siebie", nie dla dzieci. :)
    • semi-dolce Re: Córka chce chomika... :( 25.01.11, 19:48
      Myślę, że w utrzymaniu to akurat chomik nie jest drogi, tyle że mało komunikatywny, więc bardzo szybko moze się dziesięciolatce znudzić.
    • e-ftalo Re: Córka chce chomika... :( 25.01.11, 23:35
      Chomik to taka mysza,mały szczur.Nie trzeba się nim opiekować,tylko mu rzucić coś drobnego raz na dzień i uzupełnić wodę.Czy uważacie że 10-latka jest na tyle głupia aby sobie nie poradzić z taką rzeczą?No ale rodzice muszą jej to najpierw uświadomić. A koszty są żadne
      • deszcz.ryb Re: Córka chce chomika... :( 26.01.11, 12:36
        Nie o to chodzi. Fizycznie z chomikiem poradziłby sobie już kilkulatek, bo to żadna filozofia, tu masz rację. Chodzi o to, że dzieci [z wyjątkiem jakichś oryginałów] mają tendencję do "zapominania" o opiece nad zwierzątkiem i przerzucania jej na innych. Owszem, na początku będzie wielka radość i dobra opieka, ale później zwierzątko się znudzi i zostanie potraktowane jak nudna zabawka, którą można rzucić w kąt. Co oczywiście nie będzie dobre dla chomika ;)

Dlatego autor wątku nie może sobie założyć, że da dziecku chomika i będzie miał spokój - przeciwnie, po jakimś czasie chomikiem będzie musiał opiekować się sam lub w najlepszym razie będzie musiał o nim codziennie córce przypominać - że powinna dać mu jeść czy wysprzątać klatkę.
      • semi-dolce Re: Córka chce chomika... :( 26.01.11, 14:36
        Ee. Chomikowi do szczura bardzo daleko. Szczur jest dużo inteligentniejszy, mądrzejszy, bardziej komunikatywny i duzo więcej mozna go nauczyć. I byc może dla dziesieciolatki duzo lepszym pomysłem byłby własnie szczur, z którym naprawde można się zaprzyjaźnić. Pod warunkiem, że rodzice nie oleją zwierzaka i wezma na siebie odpowiedzialność także.
    • asfo Re: Córka chce chomika... :( 25.01.11, 23:59
      Potrzebne jest średnie akwarium albo klatka i kołowrotek do biegania. Wyżywienie nie jest drogie, karmi się go warzywami, ziarnem itp. Do tego dochodzą wiórki drewniane do wyłożenia klatki. Chomik ma tendencję do załatwiania się w jednym rogu klatki, można mu tam położyć mały słoiczek co ułatwi utrzymanie porządku.

Chomik żyje jakieś dwa, rekordowo trzy lata. Nie jest specjalnie problemowy. Wg. mnie 10-latka da sobie radę, przy lekkiej kontroli rodzicielskiej.
      • minniemouse Re: Córka chce chomika... :( 26.01.11, 01:35
        czy 10-latka da sobie radę z utrzymaniem i opieką nad chomikiem (skoro ona chce zwierzę, to niech ona się nim opiekuje)?

kpisz czy o droge pytasz????

Oczywscie ze za kilka dni - najwyzej tygodni - sprzatanie, karmienie i w ogole dbanie o chomika spadnie na was.
        W najlepszym wypadku - i tak by bylo idealnie - spadnie na was dbanie aby wspolnie z corka pilnowac aby ONA konsekwentnie zajmowala sie swoim chomikiem,
        bo to ja nauczy co to znaczy brac odpowiedzialnosc za cudze zycie i co to znaczy obiecac cos.

Ale nawet sie nie ludz ze kupicie jej zwierze po czym siadziecie na tylkach "BO TO JEJ".

To jest po prostu wasz obowiazek jako rodzicow wychowywac wlasne dziecko.

i do tego nalezy m.inn. zajmowanie sie chomikiem ktorym ona teraz obiecuje ze sie "bedzie zajmowac" a co sie jej szybko znudzi, jak to dziecku w tym wieku, normalne.
        ale za to wy macie okazje nauczyc ja cos dobrego. o ile sami potraficie.

Minnie
        • dzioucha_z_lasu Re: Córka chce chomika... :( 26.01.11, 14:33
          Dodam, że należy też być przygotowanym na to, że chomik, jako zwierzątko zwinne, zręczne i niegłupie - wylezie z klatki i zamieszka gdzieś. Najczęściej w tapicerowanych meblach, które miło się gryzie, w szafie z ciuchami, w pojemniku na pościel - a zęby ma ostre i nie oszczędza ich.
          • rezurekcja Re: Córka chce chomika... :( 26.01.11, 21:40
            dzioucha_z_lasu napisała:

> Dodam, że należy też być przygotowanym na to, że chomik, jako zwierzątko zwinne
            > , zręczne i niegłupie - wylezie z klatki i zamieszka gdzieś. Najczęściej w tapi
            > cerowanych meblach, które miło się gryzie, w szafie z ciuchami, w pojemniku na
            > pościel - a zęby ma ostre i nie oszczędza ich.

TAk, chomiki sa bardzo skoczne.
            Zęby im rosna cale zycie, wiec trzeba pamietac o galazkach lub kolbach do scierania.
            Problemem bedzie tez leczenie chomika - bo kazde zwierze moze zachorowac, a specjalistow w od tzw. zwierzat egzotycznych jest w Polsce niewielu. Zdarza sie, ze lekarz twierdz "a, chomik krotko zyje, nie oplaca sie leczyc..." ...a zwierze cierpi.

Ze wzgledu na swoje gabaryty takei male zwietrzeta bywaja traktowane jak zabawki przez dzieci. Scisną, rzucą....
        • truskawkowapolewa Re: Córka chce chomika... :( 27.01.11, 13:55
          Moim zdaniem powinnaś zaryzykować i kupić córce chomika. Uważam, że dzieci należy uczyć jak obcować ze zwierzętami i jak się nimi opiekować. Jeśli jednak nie wiesz sam czym go karmić i jakie warunki mu zapewnić, to sięgnij do fachowej literatury. Wiem, że książki na temat gryzoni znajdziesz w sklepi krakvet.pl w bardzo przystępnych cenach. Córka mojej koleżanki ma chomika i ma się on całkiem dobrze...
          • semi-dolce Re: Córka chce chomika... :( 27.01.11, 15:45
            W paru innych sklepach też znajdzie, znów ta nachalna reklama :/
    • moonshana Re: Córka chce chomika... :( 27.01.11, 18:08
      a, to już zależy od dziecka. jako dwunastolatka dostałam psa. karmiłam go, sprzątałam po nim, wyprowadzałam na spacery, pamiętałam o szczepieniach. ale zawsze miałam oparcie w rodzicach. z psem, jak wiadomo, jest dużo więcej roboty niż z chomikiem:) dałam radę.
      natomiast moja siostra cioteczna, moja rówieśniczka - dostała w tym czasie świnkę morską. po dwóch miesiącach odnieśli ją do sklepu; siostrze znudziło się zwierzątko już po miesiącu.
      wszystko zależy od dziecka. jeśli jest odpowiedzialne - da radę. natomiast kupowanie trocin, pokarmu itp. i tak spadnie na Was:)
    • majenkir Re: Córka chce chomika... :( 27.01.11, 21:51
      A ja kupilam dzieciakom chomika ponad rok temu. Oczywiscie na poczatku byla radosc, ale teraz musze ich gonic, zeby w ogole sie z nia pobawili. A najczesciej to po prostu ja dotrzymuje towarzystwa pani chomisi ;). Takze nie dosyc, ze sprzatam, to jeszcze zabawiam.
      Ale prawde mowiac, sprawia mi to przyjemnosc :P

Acha, ktos tu wyzej pisal o trocinach. Nie mozna trzymac gryzoni w drewnianych wiorkach!
      Jest specjalna sciolka papierowa, nieszkodliwa dla drog oddechowych zwierzatka.
    • maki-chan Re: Córka chce chomika... :( 28.01.11, 20:07
      chomik to nie jest duży wydatek. opiekować zbytnio też się nim nie trzeba bo cały dzień praktycznie spi.a dla dziecka to dobry początek jeśli chodzi o obowiązki i odpowiedzialnośc.
      • majenkir Re: Córka chce chomika... :( 28.01.11, 21:50

maki-chan napisała:
        > chomik to nie jest duży wydatek.

Sam chomik nie, ale trzeba mu jeszcze kupic porzadna klatke z dodatkami, nie jakies male plastikowe go.wno za pare groszy.
    • seidhee Re: Córka chce chomika... :( 31.01.11, 15:54
      Ja miałam w dzieciństwie chomiki i z mojej obecnej perspektywy sądzę, że ich życie nie było do końca fajne. Nawet chomika można oswoić i bawić się z nim, ale trzeba poświęcić na to czas. A dziki chomik to żadna frajda, tylko obowiązek.
      Chomika trzeba pilnować, kiedy wypuszczamy go z klatki (oczywiście tylko pod warunkiem, że jest oswojony). Musi mieć dużą, porządną klatkę z zakamarkami, korzeniami, o jak największej podłodze (piętrowa klatka nie do końca zaspokaja chomicze potrzeby). Potrafi bardzo boleśnie i głęboko ugryźć, tak, że krew się leje.
      Zadbane chomiki mogą żyć znacznie dłużej niż dwa lata, nawet pięć :) więc na wszelki wypadek radzę rozważyć posiadanie zwierzątka w dłuższej perspektywie czasowej.
      Może na razie przeczekajcie, może jej przejdzie ;) Fajnie, jeśli dzieci wychowują się ze zwierzętami, ale wszyscy domownicy muszą tego chcieć.
      • e-ftalo Re: Córka chce chomika... :( 31.01.11, 22:17
        Jak się znudzi ,to zawsze można założyć łapkę :)
        • seidhee Re: Córka chce chomika... :( 02.02.11, 09:26
          Idź lepiej pozajmuj się trochę swoimi psami.
          Albo poczytaj o kastracji psów: www.zwierzakowo.pl/artykul/kastracja-i-sterylizacja-psow.html
          • e-ftalo Re: Córka chce chomika... :( 02.02.11, 18:01
            już ci mówiłem kogo najpierw masz wykastrować
            • seidhee Re: Córka chce chomika... :( 07.02.11, 09:17
              > już ci mówiłem kogo najpierw masz wykastrować
              Ale mój facet nie miewa po kilkoro dzieci co parę miesięcy, w przeciwieństwie do Twoich psów.
    • krokodyl_13 Re: Córka chce chomika... :( 03.02.11, 20:14
      Czy 10 latka na pewno chce chomika? Czy jest to kompromis broniących się rodziców przed kotem lub psem. Nie zależnie od opieki, (10 latka na pewno da radę) można na niej wymusić opiekę co na pewno wyjdzie jej na zdrowie, to chomiki nie żyją za długo. Moja rodzina nie chcąc nabyć dziecku kota zdecydowała się na taki eksperyment i w ciągu dwóch lat był pogrzeb, dla dziecka to nic przyjemnego. Może też się zrazić do opieki po pierwszy uczuleniu, a przy nabywaniu morskiej świnki trzeba pamiętać, że jest to jedno z najbardziej alergizujących zwierzątek domowych. :-)
    • thea19 Re: Córka chce chomika... :( 07.02.11, 15:10
      kup jej zhu zhu petsa :-)
    • e-ftalo Re: Córka chce chomika... :( 08.02.11, 05:23
      Jeśli córka nie będzie umiała zaopiekować się świnką,to znaczy że w przyszłości nie będzie umiała sie niczym i nikim opiekować.Wyzwania są po to aby je podejmować i realizować plan.Jeśli już weźmie tego chomika,to musi spełnić warunki
    • akademicki.kwadrans Jak to? 21.02.11, 16:40
      tomekwarszawa napisał:

> ...a my nie chcemy...

Jak to? Przecież zwierzę, to nie rzecz? Nie można go "chcieć" albo "niechcieć".
      Wytłumacz to dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka