01.06.11, 20:49
Od pewnego czasu od ok. 1:00 w nocy budzi mnie śpiewający gdzieś w zaroślach ptaszek.
W swoim śpiewie pozostaje niestrudzony, robi to bowiem przez kilka godzin.
Udało mi się nagrać co nieco z jego śpiewu przedwczorajszej nocy i tutaj moja prośba:
może ktoś orientuje się, po śpiewie, co to jest za ptak ?
Niestety, nagranie jest dość słabe, bo robione marnym sprzętem i bez żadnego przygotowania. Może jednak ktoś będzie w stanie przebić się przez szumy i zidentyfikować osobnika po głosie?
Czekam z niecierpliwością.
Oto link do nagrania:
www.youtube.com/watch?vshockUwDB29ii2Y
Obserwuj wątek
    • mirek113 Re: Prośba 01.06.11, 22:00
      Pleszka.
      • rickky Re: Prośba 02.06.11, 22:53
        mirek113 napisała:

> Pleszka.

Dzięki bardzo za odpowiedź. Porównałem z nagraniem z internetu i, rzeczywiście, śpiew bardzo podobny.
        Skoro to pleszka, to ciekawe skąd ona się wzięła w moim ogrodzie, wśród całej czeredy innych ptaków, które znam.
        • blotniak32 Re: Prośba 03.06.11, 19:51
          To ja mam teraz prośbę do Ciebie. Przyuważ gdzie gniazduje...Jeżeli w budce lęgowej to jakiej? Jeżeli w dziupli to też opisz jak ona wygląda duży otwór? Mały? Czy może w jakimś wyłomie w murze? Pod okapem?
          Pozdrawiam Tomek
          • rickky Re: Prośba 05.06.11, 18:58
            blotniak32 napisał:

> To ja mam teraz prośbę do Ciebie. Przyuważ gdzie gniazduje...Jeżeli w budce lęg
            > owej to jakiej? Jeżeli w dziupli to też opisz jak ona wygląda duży otwór? Mały?
            > Czy może w jakimś wyłomie w murze? Pod okapem?
            > Pozdrawiam
            > Tomek

Niestety, ale przyuważenie owej pleszki nie będzie takie proste. Po prostu mieszkam w takim miejscu, gdzie są same domki jednorodzinne, a posesje ogrodzone są płotami. Nie jestem nawet pewien na którym z pobliskich licznych drzew siedziała, gdyż nocą nic nie było widać.
            Trudno też podejrzeć wszystkie możliwe budki rozloko0wane na tym terenie, nie mówiąc już o wyłomach w murze. Na pewno raczej nie mieszka na mojej posesji.
            U mnie w budce przed kilkoma dniami zakończyły lęg sikory bogatki, a pod dachówkami znajdują się liczne, liczniejsze w tym roku, gniazda wróbli.
    • rickky Re: A ten śpiewak? 05.06.11, 23:03
      Może ktoś rozpozna tego?
      Śpiewał wyraźnie w niedzielne popołudnie, siedząc gdzieś w krzakach między brzegiem jeziora a dość ruchliwą ulicą.
      www.youtube.com/watch?v=NybeGY482Tw
      • miostatyna Re: A ten śpiewak? 06.06.11, 10:18
        piegża smile
        • rickky Re: A ten śpiewak? 08.06.11, 17:53
          miostatyna napisał:

> piegża smile

Dziękuję za odpowiedź. Jest ona dla mnie o tyle zaskakująca, gdyż po raz drugi okazuje się, że w bliskim mi otoczeniu mieszkają ptaki, o istnieniu których nie miałem pojęcia. Przyzwyczajony do tych kilkunastu gatunków, które poznałem zimą, kiedy stołowały się w moim karmniku, teraz nagle uświadamiam sobie, że to nie one są źródłem tego śpiewania, ale zupełnie inne gatunki jak pleszka czy piegża. Zdaję sobie niestety sprawę z tego, że w warunkach jakie panują obecnie, znacznie trudniej dostrzec je w miejscu gdzie przebywają. Trochę szkoda, ale dobrze chociaż za to, że są.
          Jeszcze raz dzięki.
          Pozdrawiam
          R.

PS. Wydaje mi się po śpiewie, że tych gatunków jest jeszcze więcej. \Jak będę miał kiedyś możliwość to znów nagram z prośbą o identyfikację smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka