Dodaj do ulubionych

golebie z katowic

28.01.06, 21:40
wiem, ze sa ofiary wsrod ludzi, myslalam jednak o golebiach; czy ktos zada
sobie trud zeby zaopiekowac sie tymi co ocalaly? widzialam w tv siedzace na
pretach, nie uciekaly, mysle, ze mozna by je zlapac i zamknac w klatkach; czy
one maja szanse na przezycie jesli odleca? czy golebie pocztowe sa zdolne do
samodzielnego zycia?
Obserwuj wątek
    • marta_znawca Re: golebie z katowic 28.01.06, 23:56
      Ale o jaka sprawe chodzi??? Ja jalaś niepoinformowana. I co sie stało tym
      gołebiom, ile ich jest???
      • abstrakt2003 W Katowicach zawaliłas się hala w której odbywała 29.01.06, 06:48
        się wystawa gołębi rasowych. Sporo ludzi zginęło.
    • groha Re: golebie z katowic 29.01.06, 01:50
      Też o tym pomyślałam. Cóż, tam, gdzie giną ludzie, nikt nie myśli o ptakach.
      Może po wszystkim ktoś się jednak nimi zaopiekuje, w końcu to nie są zwykłe,
      miejskie gołębie. Może jakoś przeżyją tę noc. Przynajmniej mam taką nadzieję...
      • niwela.zj Re: golebie z katowic 29.01.06, 09:24
        Miałem tam być na wystawie, ale nie pojechałem ze względu na złe samopoczucie.

Wczoraj wszystko oglądałem prawie od początku na TVN24 i dzisiaj też.
        Co do gołębi to mniejsze zmartwienie, ale króliki są w gorszym stanie bo trzeba
        dać im jeść. Natomiast te gołębie pocztowe którym udało się wydostać z klatek to
        odlecą do swoich domów, bo przecież to są gołebie które przelatują setki km na
        konkursach. Ale nie widziałem w relacji TV gołębi rasowych, które są bezradne
        po wypuszczeniu na zewnątrz klatki, a wystawa miała dotyczyć gołebi rasowych i
        dlatego miałem na nią jechać.
        Ja myślę, że władze związku hodowców gołębi tam wejdą i zaopiekują się ptakami
        i królikami i zostaną one zwrócone właścicielom, bo na każdej klatce jest opis
        rasy i dane właściciela.
        Jest to na pewno tragedia dla poszkodowanych jak i dla tych, którzy stracili
        hodowlane zwierzęta.
        A ja wystawę i tak planowałem zwiedzać dzisiaj. Przygotowałem sobie dwa apara-
        ty foto. Moje zdjęcia z innych wystaw można zobaczyć na forum Ptaki.
        Kondolencje!!
        • carduelis Re: golebie z katowic 29.01.06, 10:24
          Wczoraj jak usłyszałam o tej tragedii, to pomyślałam o Tobie, wiedząc że na
          takich wystawach bywasz. Cieszę się, że na tą nie pojechałeś. Pozdrawiam
          • marta_znawca Re: golebie z katowic 29.01.06, 16:03
            Sorry, dzisiaj zobaczyłam w TV i usłyszałam w radiu. Te gołębie potobno
            pozabierali okoliczni mieszkańcy.Nobo sa pewnie dużo ratesad Mojego tata kolega
            tam był i wyszedł 15mmin przed zawaleniem sie dachusad A mój mujek był tam 2
            lata temusadsad Szkoda...ale dobrze że ta wystawa się akurat kończyła bo było tam
            mniej ludzi. sadsadsad
          • niwela.zj Re: golebie z katowic 29.01.06, 17:36

> Wczoraj jak usłyszałam o tej tragedii, to pomyślałam o Tobie,

Dziękuję za pamięć.
            Dzisiaj w TV dostrzegłem,że jednak rasowe gołebie były bo siedziały na krawę-
            dziach pozostałych ścian i niestety one już nigdzie nie odlecą. A z głodu może
            przyłączą się do gołębi miejskich i ktoś je złapie. Bo inaczej to zbierze je
            jastrząb lub inny ptak drapieżny.

A ja wybierając się na tą wystawę przygotowałem sobie dwa aparaty: analogowy+
            3 filmy i cyfrak pożyczony z 400 klatkami. Dzisiaj jeszcze mogłem jechać z tym
            sprzętem na taką samą wystawę do Sandomierza, ale już nie miałem natchnienia.
            W lutym jeszcze będą takie wystawy to jedną na pewno zaliczę, w Ostrowcu Św.
            Pozdr.
            • 7nga Re: golebie z katowic 29.01.06, 22:23
              laikiem jestem, więc z góry przepraszam za głupie pytanie...

ale dlaczego nie odlecą?! sad
              skoro wiedzą, gdzie jest ich dom i potrafią pokonywać takie potężne odległości?
              • iwka901 Re: golebie z katowic 30.01.06, 08:11
                Też się nie znam ,ale chyba dlatego , że mróz i zimno...
                jeden z hodowców powiedział , że gdyby bylo lato to gołąb by wrócił do domu.
                • niwela.zj Re: golebie z katowic 30.01.06, 08:44
                  >Dzisiaj w TV dostrzegłem,że jednak rasowe gołebie były bo siedziały na krawę-
                  >dziach pozostałych ścian i niestety one już nigdzie nie odlecą.

Tak jak wyżej napisałem, że siedzą gołebie rasowe, a nie pocztowe i to jest ta
                  zasadnicza różnica. Ich przeznaczeniem jest ozdoba, dekoracja a nie zdolność do
                  długotrwałego, odległego lotu do swojego gołębnika. Gołębie rasowe są hodowane w
                  wolierach, te najbardziej wartościowe lub normalnie jak inne na wolności. One nie
                  mają wrodzonych i nabytych zdolności do powrotu do swojego gołębnika z duzych
                  odległości jesli są tam wypuszczone.
                  Do tych tzw.sportowych celów są hodowane gołebie pocztowe, które te zdolności
                  orientacji mają i dlatego napisałem, ze tam siedzą gołebie rasowe, a nie pocz-
                  towe. Gołebie pocztowe, pojedyncze sztuki siedziały tylko wieczorem i w nocy na
                  różnych poprzeczkach a w dzień już ich nie było bo odleciały.
                  Do puszczania gołebi pocztowych na loty jest okres letni ale w zimie też potra
                  fią lecieć i jestem przekonany, ze wiele z nich doleci do swoich domów nawet
                  po kilku dniach. A z rasowymi to tak będzie jak wcześniej napisałem bo po
                  prostu są bezradne.
                  Do obejrzenia zdjęć gołebi zapraszam na forum Ptaki do wątku Lubię te ptaki,
                  który właśnie zakończyłem.
                  Pozdr.
                  • pattynka Re: golebie z katowic 30.01.06, 09:42
                    Przed chwilą podali wiadomość w radiu, że z braku ludzi strażacy zajmują się
                    wyłapywaniem gołębi, jest też szansa(???), że znajdą się żywe w tych zwałach
                    gruzu, w którym ludzie już nie mają szans przeżyć. Co o tym myślicie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka