zaino 28.03.04, 22:43 Julita czy Julitta Angelika czy Angelica Oliwia czy Olivia Ksawery czy Xawery Ksymena czy Xymena Wioletta czy Violetta Bernadetta czy Bernadeta Arletta czy Arleta Jestem za ujednoliceniem pisowni imion. Dlaczego? Oto przykład: Mam koleżankę Ksymenę. W USC została zapisana Ksymena. Natomiast ksiądz zapisał ją przez X (Xymena) pomimo sprzeciwu rodziców. Ksymena dorosła i chciała figurować we wszystkich dokumentach (świeckich i kościelnych) pisana jako Ksymena. Ksiądz powiedział, że to nie ma żadnego znaczenia- przed Bogiem będzie zawsze Xymeną. Ciekawe. Biorąc ślub konkordatowy figuruje jako Xymena w dokumentach, które ksiądz ma dostarczyć do USC. Jak wiadomo polskie urzędy słyną z niedoinformowanych pracowników. I jak tu wytłumaczyć takiemu, że jet to ta sama Ksymena? Czekam na opinie Kinga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: pisownia imion 29.03.04, 00:05 Mam kolezanka ktora ma na imie Marzena, po latach dopiero dowiedzialam sie ze jej imie pisze sie Marzenna.Juz nie wnikalam jak do tego doszlo, ale widzialam jej dokumenty. Nie mam zdania czy ujednolicac pisownie czy nie, generalnie jest mi to obojetne. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: pisownia imion 29.03.04, 12:13 www.rjp.pltam jest wszystko o imionach- ustawy dotyczące imion- tzn. opinie. dawniej zapisywano imiona, jak się chce, np Xawery, Ksawery, Xenia itp- od kilku lat jest inaczej, pewnych imion nie mozna nadać, z v, x itp- poczytaj, wiele z podanych przez Ciebie imion jest zopiniowanych na tej stronie pozdrawiam- Nicol-e Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: pisownia imion 31.03.04, 10:32 Czesc ! Z tego co wiem ,to w Polsce sa przepisy dot.pisowni imion.No i chociaz to nie bardzo mi sie podoba powinno sie je przestrzegac.Naturalnie sa tez wyjatki,ale musza one chyba miec swoje uzazsadnienia.A z tymi ksiezmi jest roznie.Wedlug mnie to imie jest prawidlowe ,ktore stoi na metryce urodzenia w USC.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: pisownia imion 01.04.04, 16:49 nie ma w Polsce przepisów o pisowni imion, są zalecenia, które nie są konstytucyjnym źródłem prawa Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: pisownia imion 01.04.04, 13:32 Nie. Biorac slub konkordatowy, Ksymena powinna wystepowac w akcie slubu pod tym imieniem, ktore zostalo wskazane na dokumentach z USC. Prosty przyklad: osoba dorosla doprowadzila na drodze cywilnej do "kompletnej" zmiany imienia (tzn. nie tylko co do pisowni) w akcie urodzenia, na to zupelnie nowe imie legitymuje sie dowodem osobistym itp. - i co, slub mialaby brac pod "starym" imieniem? Moj maz byl ochrzczony na Ukrainie, zapis w ksiedze chrztow mowi o nadaniu mu imienia Pawel, w polskim (i rosyjskim) brzmieniu. Ukrainskie dokumenty ma z miejscowa wersja imienia: Pawlo. W akcie slubu jest tak, jak w dokumentach cywilnych - Pawlo, co nie przeszkadzalo, ze slowa przysiegi malzenskiej kierowalam do Pawla, a nie do Pawly )) Ksiadz wpisuje dane z akt cywilnych, nie koscielnych. To on byl niedoinformowany, jesli zrobil inaczej, nie urzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś