jaikaja1 01.07.04, 12:05 witam wszystkich!!! ja bardzo dlugo zastanawialam sie nad imienie dla dziecka mial byc kordian...pozniej zuzia...a jest kaja jak wam sie podoba? ) plusem tego wyjatkowego imienia jest to ze nigdzie (nawet w zlobku) takiego imienia nie spotkalam )pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: kaja moja coreczka 01.07.04, 15:32 jaikaja1 napisała: > plusem tego wyjatkowego imienia jest to ze nigdzie (nawet w zlobku) takiego > imienia nie spotkalam )pozdrawiam ania Znam wyłącznie kilka młodych, ale już dorosłych Kaj. Nie jest to imię aż tak wyjątkowe, ale również nie wyjątkowo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
sacreble Re: kaja moja coreczka 02.07.04, 17:26 witaj moja Coreczka tez ma tak na imię i tez uwazam ze jest dosc rzadkie ale jednoczesnie nie jest ani pretensjonalne ani wydumane gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: kaja moja coreczka 04.07.04, 21:00 Cześć! Jest to imię, które między innymi chciałabym dać swojej córce. Zastanawiam sie jakie są Kajusie i jak imię jest odbierane przez otoczenie. Napiszcie mi też jakie zdrobnienia może mieć Kaja. A znalazłyście może opis tego imienia? Pozdrawiam Ania mama Soni 2,3 i za dwa mies może Kaji? Odpowiedz Link Zgłoś
jaikaja1 Re: kaja moja coreczka 05.07.04, 08:59 witaj kajusie to bardzo fajne dziewczynki,moja corcia jest bardzo wesola, pogodna mimo iz to taki maly cycek (ciagle sie tuli, daje buziaki i najchetniej caly czas spedzilaby u mnie na rekach a ma juz cale 15 miesiecy) to uwielbia inne dzieci,i zabawy z nimi. I powiem ci co najciekawsze: zawsze jest w centrum uwagi, wszystko kreci sie wokol niej (w zlobku na przyklad), ona jest najwazniejsza.!!! ) do mojej coreczki zwracamy sie np: kajka, kajeczka, kajusia, kajuska, kajunia, no i oczywisci serduszko, niunka itp ) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kaja moja coreczka 05.07.04, 11:41 jaikaja1 napisała: > witaj > kajusie to bardzo fajne dziewczynki, Imię na pewno o tym nie przesądza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaikaja1 Re: kaja moja coreczka 05.07.04, 09:06 aha a to imie oznacza " radość rodziców" i powiem ci ze naprawde daje wiele radości i wszyscy moi znajomi i rodzina po prostu ja uwielbiaja pozdrawiam ania i kaja Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: kaja moja coreczka 05.07.04, 13:59 Witaj. Podoba mi sie to imię. Gratuluje wyboru. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: kaja moja coreczka 06.07.04, 22:34 No i mnie przekonałyście. Myślę, że jak nasze dziewczyny będą miały paręnaście lat to imię Kaja będzie tak odbierane jak teraz Anna. Mam jednak nadzieję, że w klasie nie będzie po parę Kaj... Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: kaja moja coreczka 07.07.04, 09:38 Zawsze myślałem, że Kaja to tylko zdrobnienie od Kajetany, a Kaja Danczowska to ekstrawagancja artystyczna (tzn. że ta pani używa zdrobnienia zamiast formy podstawowej). Jakież było moje zdziwienie, kiedy pani w USC oświadczyła mi, że nie ma takiego imienia w polskich rejestrach (co zabrzmiało mniej więcej jak "nie ma takiego miasta Londyn") i w związku z tym odmawia przyjęcia oświadczenia o nadaniu imienia - chyba tak to się w urzędzie określa. Wykazałem się jednak zimną krwią i zostało po mojemu. Notabene w trakcie czynności urzędowych wyszło na jaw, że taka forma jest w jakichś trzech językach europejskich - hiszpańskim oraz (chyba) portugalskim i francuskim. Niech więc będzie, że ma imię hiszpańskie   Później zdarzyło mi się przeglądać pewne naukowe opracowanie na temat imion występujących w Polsce. Imię mojej córy zostało wycenione na 38 wystąpień. Nie jest źle. A i tak jest popularniejsza niż imię mojej babci   W praktyce używamy oczywiście zdrobnienia Kaja. A przy okazji chciałbym wspomnieć, że parokrotnie spotkałem się z nazywaniem Kają dzieci noszących imiona Katarzyna lub Klaudia, co wynikało z tego, jak dzieci mówiły same na siebie. Kaja - w odróżnieniu od Klaudii czy Kasi - jest dużo łatwiejsza do wymówienia, gdy się ma mniej niż rok. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Kajetana 07.07.04, 09:42 reptar napisał: > Zawsze myślałem, że Kaja to tylko zdrobnienie od Kajetany, a Kaja Danczowska > to ekstrawagancja artystyczna (tzn. że ta pani używa zdrobnienia zamiast formy > podstawowej). Jakież było moje zdziwienie, kiedy pani w USC oświadczyła mi, > że nie ma takiego imienia w polskich rejestrach (co zabrzmiało mniej więcej jak > "nie ma takiego miasta Londyn") i w związku z tym odmawia przyjęcia oświadczeni > a > o nadaniu imienia - chyba tak to się w urzędzie określa. Wykazałem się jednak > zimną krwią i zostało po mojemu. Notabene w trakcie czynności urzędowych wyszło > > na jaw, że taka forma jest w jakichś trzech językach europejskich - hiszpańskim > oraz (chyba) portugalskim i francuskim. > Niech więc będzie, że ma imię hiszpańskie Ciekawa historia Dziwi mnie postawa urzędników o tyle, że praktycznie od kazdego imienia męskiego w PL można utworzyć formę żeńską przez dodanie -a na końcu. Nie wiem, czemu Kajetan miałby być gorszy Przy okazji - gratuluję stanowczości i ciekawego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kajetana 07.07.04, 09:43 aha - a czy zradzisz, reptar, jak ma na imię Twoja babcia? Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: kaja moja coreczka 07.07.04, 09:50 I co? w końcu jest Kaja? Czyli muszę się upierać jakby co? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kaja moja coreczka 07.07.04, 10:14 koloris5 napisała: > I co? w końcu jest Kaja? Czyli muszę się upierać jakby co? W końcu jest Kajetana Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: kaja moja coreczka 07.07.04, 10:23 W końcu jest Kajetana. Mówimy do niej Kaja, traktując to jako zdrobnienie, ale w dokumentach jest Kajetana. Gaudencjo, babcia ma na imię Agafia (wg tej samej publikacji - 13 wystąpień). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Agafia 07.07.04, 10:30 reptar napisał: > Gaudencjo, babcia ma na imię Agafia (wg tej samej publikacji - 13 wystąpień). O jak slicznie! Czy może babcia pochodzi z białostocczyzny? Czy ta publikacja to słownik Rymuta? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Agafia 07.07.04, 10:59 gaudencja napisała: > O jak slicznie! Czy może babcia pochodzi z białostocczyzny? Nie, ale też ze wschodu. BTW: w przeszłości imię to nosiła m.in. żona Konrada Mazowieckiego, księżniczka nowogrodzka, znana też jako babcia Władysława Łokietka. > Czy ta publikacja to słownik Rymuta? Niestety, nie pamiętam, co to za publikacja. Zdarzyło się to na krakowskich targach książki ze trzy lata temu. Przejrzałem, zapamiętałem 38 i 13, odłożyłem i dziś żałuję, że sobie nie odpisałem, co to było. Takie liczby podaje również "Słownik imion" Jana Grzeni (PWN, 2002), ale tylko dla imion nadanych co najmniej 1000 razy, więc tych dwóch tam nie ma. Grzenia powołuje się na rejestr PESEL, stan z 31 marca 2001 r. Przy Kai - traktowanej jako forma podstawowa - jest tam 4041, co daje jej 362. miejsce   Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Agafia 07.07.04, 12:01 reptar napisał: > gaudencja napisała: > > > O jak slicznie! Czy może babcia pochodzi z białostocczyzny? > > Nie, ale też ze wschodu. Tak podejrzewałam, bo to imię kresów i pogranicza z białoruszczyzną. > > Czy ta publikacja to słownik Rymuta? > > Niestety, nie pamiętam, co to za publikacja. Zdarzyło się to na krakowskich > targach książki ze trzy lata temu. W takim razie to na pewno Rymut - "Słownik imion współcześnie w Polsce używanych". Wydany w 1995 roku w Krakowie, z danymi za 1994 r. z rejestru PESEL. Zawiera wszystkie imiona notowane w PESELU, z danymi liczbowymi - w tym lata, w jakich były imiona nadawane, i województwa - i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Agafia i Kajetana 20.07.04, 22:24 reptar napisał: > Gaudencjo, babcia ma na imię Agafia (wg tej samej publikacji - 13 wystąpień). Agafia - 103 nadania (wg słownika Rymuta), a szczyt przypadł w latach 20-tych. Później już imię to w kazdym dziesiątku lat notowało poniżej 10 nadań. Kajetana - 37 nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar 38 i 13 => 37 i 103 21.07.04, 14:21 Dzięki za aktualizację, Gaudencjo. Pamięć jak pamięć, oszukała mnie   Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: kaja moja coreczka 07.07.04, 11:56 Dziewczyny, powiedzcie mi więc, czy Kaja jest w Warszawie akceptowana przez USC? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kaja moja coreczka 07.07.04, 12:02 koloris5 napisała: > Dziewczyny, powiedzcie mi więc, czy Kaja jest w Warszawie akceptowana przez USC > ? Z całą pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
beatagl Jest nie maja prawa wam odmówić!!!! 26.07.04, 20:53 Pewnie że jest jest w kalendarzu i słowniku, moja córeczka ma 3 lata i ma na imie Kaja, nikt w urzędzie nawet nie pisnął ze coś nie tak że nie ma rejestrowalismy ją w urzędzie na woli na Ul. solidarnosci. Pozdrawiam Beata i 3 letnia Kaja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jest nie maja prawa wam odmówić!!!! 26.07.04, 21:57 Beatko, reptarowi odmawiano początkowo rejestracji imienia Kajetana, a nie Kaja. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatorstwo Re: kaja moja coreczka 27.07.04, 20:29 A mój syneczek ma na imie Kajetan Moja mama chciała żebyśmy go zdrabniali Kaj (nota bene sama od liceum ma ksywe Kaja) A my nie wiem czemu do Kajetanka mówimy Kajko I chyba trzeba będzie mu Kokosza dorobić A może Kokoszke lub Kaję???? Mnie się Kaja bardzo podoba A tu na dole można mojego Kajko Pana zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ewcian Re: kaja moja coreczka 05.10.04, 18:14 Bardzo ladne imie. Ja tez chcialabym nazwac tak swoja coreczke ale mieszkam za granica i tu ono nie wystepuje. W internecie znalazlam informacje, ze to imie pochodzi z Polnocy (Dania albo Szwecja) i wywodzi sie od imienia Katarzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: kaja moja coreczka 05.10.04, 18:19 ewcian napisała: W internecie znalazlam informacje, ze to imie > pochodzi z Polnocy (Dania albo Szwecja) i wywodzi sie od imienia Katarzyna. O pochodzeniu tego imienia było już na forum wiele dyskusji, które można sobie poczytac przy użyciu wyszukiwarki Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 do jaikaja1 08.10.04, 18:17 Ja tez mam Kajuske, jak czytałam to co wypisujesz o Swojej artystce ta tak sie czułam jakbym czytała o mojej córce. Moja Kajusia ma 19 m-cy. Mysle, że imie czesciowo swiadczy o charakterze człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
mwarszaw1 do koloris5 08.10.04, 22:02 My swoją Kaje rejestrowaliśmy w urzędzie na mokotowie i nie było problemu. Pani tylko się nas spytała czy jestesmy pewni, że Ona ma się tak nazywać. Ja oczywiście byłam pewna, ale mój mąż chciał Zosie. Kajuśka fajniejsze jest, no nie, hihi... Odpowiedz Link Zgłoś