milamala 24.11.12, 10:55 Dosyc popularne w Holandii. Spotkalam az dwie w swoim zyciu ("czystej krwi"Holenderki), co na warunki holenderskie to prawdziwy tlum. Brzmi troche arabsko, ale calkiem przyjemnie i kobieco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arricia_louv Re: Fatima 24.11.12, 11:48 Ja znam również kilka Fatim- narodowości różnych z przewagą krajów arabskich. Imię jest bardzo kobiece. w krajach arabskich Fatima była chyba najukochańszą córką Mahometa- więć imię jest chyba najbardziej popularne wśród muzułamanów- niezależnie od narodowości Fatima to też miasto w Portugalii- zdaje się miasto kultu maryjnego- więć chyba skojarzenia z religią katolicką też się nasuwają Tak czy siak imię mi się podooba brzmieniowo- zresztą jak większośc imion arabskich - są w dużej mierze bardzo kobiece i troche bajkowe Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 24.11.12, 13:56 Skojarzenia z objawieniem fatimskim są dla mnie zbyt jednoznaczne. Ale brzmieniowo, odkąd przeczytałam książkę o owym objawieniu, Fatima jest dla mnie jednym z najładniej brzmiących słów i z przyjemnością nazwałabym tak córkę, aby wypowiadać je codziennie (chociaż musiałabym chyba mieć do tego jakiegoś "zagranicznego" męża i przestać kojarzyć Fatimę tylko i wyłącznie z miastem portugalskim - a to drugie jest średnio realne ). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 25.11.12, 23:32 Akurat to miasto portugalskie tez zawdziecza swa nazwe corce proroka... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 26.11.12, 14:16 No i na jedno wychodzi, ze to imie arabskie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 27.11.12, 10:59 Ale jaki to ma związek z moją wypowiedzią? :d Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 14:36 Ze raczej nikt tego imienia na czesc objawien nie da. Zbyt arabskie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 27.11.12, 14:57 A czy ja coś takiego napisałam gdziekolwiek?! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 15:03 Napisalas o jednoznacznym Twpim zdaniem skojarzeniu. A jednoznacznie to sie jednak nie z objawieniami, a z corka proroka (piszemy o Fatimie jako imieniu, nie w ogole!) kojarzy. I slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fatima 27.11.12, 15:37 Annojustyno Tobie tak sie kojarzy, a mnie jednak z objawieniami i znane mi osoby noszą to imię na cześć miejsca pielgryzmek a nie córki Mahometa, więc nie szarżowałabym ze słowami NIKT i NIGDY. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 19:44 Wiesz, niektorzy to nawet Lucyfer by jako imie ultrakatolickie traktowali . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fatima 27.11.12, 21:52 annajustyna napisała: > Wiesz, niektorzy to nawet Lucyfer by jako imie ultrakatolickie traktowali . A co ma piernik do wiatraka bądź Lucyfer do Fatimy??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 22:09 Ze tak samo sie nie kojarzy w pierwszym odruchu z imieniem dla chrzescijanina / chrzescijanki. Gdyby jeszcze np. Maria Fatima, czyli na drugie. Poza tym w PL nie powinno sie nadawac imion od nazw miejscowosci . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fatima 27.11.12, 22:11 annajustyna napisała: > Ze tak samo sie nie kojarzy w pierwszym odruchu z imieniem dla chrzescijanina / > chrzescijanki. Gdyby jeszcze np. Maria Fatima, czyli na drugie. Poza tym w PL > nie powinno sie nadawac imion od nazw miejscowosci . Założycielka wątku nie pisała o Polsce! A Twój pierwszy odruch jest inny od mojego pierwszego odruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 22:17 Ustosunkowuje sie caly czas do tego, ze kojarzy sie glownie z miejscem objawien - zauwazylam, ze nawet TO miejsce zawdziecza swa nazwe corce proroka. I nastapila obraza majestatu . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 27.11.12, 22:36 No dobrze Anno Justyno - nikt nie neguje tego, że nawet miasto Fatima zawdzięcza nazwę córce proroka - ktoś zaprzeczył? Chodzi o to, że naprawdę z dupy przyczepiłaś się do mojej wypowiedzi, w której nie było nic, o czym piszesz Ty Tak, to miejsce też zawdzięcza nazwę córce proroka, my się z tym zgadzamy, potwierdzamy, nie obrażamy. Już? Jesteś zadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 23:45 Ale o co chodzi? O to ze to imie arabskie, a Waszym zdaniem arcychrzescijanskie (arcykatolickie wrecz? ). I akurat z tego powodu byloby rzekomo nadawane w Holandii? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 28.11.12, 17:36 Matko i córko .............. Czy ja napisałam, że jest arcychrześcijańskie?! Przytocz mi takie moje słowa. JA napisałam o SWOICH osobistych odczuciach i o MOICH PRZYPUSZCZENIACH (owe przypuszczenia były zresztą odpowiedzią na Twoje pytania, nie z mojej własnej inicjatywy) tudzież sytuacjach znanych Abieli. A Ty próbujesz mi wkręcić jakieś swoje teorie, ogarnij się, kobieto! Z mojej EOT (tak, tak, wiem - po raz drugi), bo taka dalsza dyskusja sensu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Fatima 28.11.12, 19:59 Tak sobie czytałam Waszą wymiane zdań (Annajustyna-Abiela-Dalenia) i sobie pomyślałam, że wszystkie macie racje- z jednej strony Fatima kojarzy się jednoznacznie z religią muzułmańską....ale...z drugiej zaś strony... nie każdy człowiek "innowierca" jest zorientowany, jak miała na imię córka Mahometa(albo nawet kto to był sam Mahomet?)...i załóżmy iż ów "innowierca" jest chrześcijaninem- jest zorientowany na Fatime -miasto objawienia maryjnego- i tylko z tym ma skojarzenie- bo islamem się nigd nie interesował? Zakładam,że i tak może być I chyba jedno skojarzenie nie wyklucza drugiego, a co zatym idzie powód nadania chyba też...nie wspominając oczywiście o ludziach którzy nadali takie imię bo im się podobało i już Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 28.11.12, 22:17 Moze i tak bylo. Sam fakt, ze Anibal tez wsrod chrzescijan funkcjonuje... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 27.11.12, 16:37 No skoro Ty wiesz jak to imię się jednoznacznie kojarzy, to ja nie mogę z Tobą, wróżko droga, dyskutować Chylę czoła i zwracam honor - Fatima oczywiście kojarzy się tylko z córką proroka!! O ja głupia, że z jakimiś tam objawieniami ją kojarzę EOT z mojej strony - i tak do niczego nie dojdziemy, jak widzę Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 19:45 Naprawde sadzisz, ze ktokolwiek nosi to imie na czesc objawien? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Fatima 27.11.12, 22:32 annajustyna napisała: > Naprawde sadzisz, ze ktokolwiek nosi to imie na czesc objawien? A dlaczego niby nie? Ja nie widzę w tym nic dziwnego/złego/niepoprawnego czy jakiego tam jeszcze chcesz. Ja jestem katoliczką i w sumie jakoś nie mierzi mnie nadanie imienia na cześć objawień fatimskich tudzież miasta. Sama osobiście takich przypadków nie znam, ale nie wątpię, że istnieją. Sama Abiela nawet pisała, że zna kobiety noszące to imię od nazwy miejscowości (tak, nazwy miejscowości, a nie córki proroka - ciężkie to takie do pojęcia?). Naprawdę, totalnie nie wiem o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 27.11.12, 23:50 No to juz raczej nie zrozumiesz. Ciezko mi sobie wyobrazic, by katoliccy rodzice ryzykowali nadaniem imienia corce, ktore mogloby byc odbierane jako hold dla islamu. Ale juz jako drugie imie wlasciwie czemu nie, pod warunkiem, ze pierwszym bylaby Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fatima 29.11.12, 23:37 annajustyna napisała: > No to juz raczej nie zrozumiesz. Ciezko mi sobie wyobrazic, by katoliccy rodzic > e ryzykowali nadaniem imienia corce, ktore mogloby byc odbierane jako hold dla > islamu. Ale juz jako drugie imie wlasciwie czemu nie, pod warunkiem, ze pierwsz > ym bylaby Maria. Czy jest ci znanym fakt, że Portugalia i Brazylia są krajami katolickimi? To może ci teraz będzie prościej sobie wyobrazić, że mieszkańcy tych krajów masowo nazywając córki Fátima jakoś nie odczuwają wielkiego ryzyka: pt.wikipedia.org/wiki/Fátima_Irene_Pinto www.fatimasantos.com/performances.htm www.russellreynolds.com/fatima-zorzato www.romanistik.uni-wuppertal.de/personal/literaturwissenschaft/dr-phil-fatima-lopez-pielow.html www.fatima-miranda.com/finalok/idiom.htmlitd. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Fatima 28.11.12, 20:22 ta Fatima, ktora ja znam, wlasnie z tego powodu otrzymala to imie-rodzice byli na pielgrzymce w tym sanktuarium, no i nadali takie oryginalne w naszej kulturze imie, na czesc miejsca objawien! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 28.11.12, 22:17 Bardzo piekny powod - tez bylam tam na pielgrzymce i m.in. dlatego moja corka ma na imie Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Fatima 29.11.12, 21:16 a moja kuzynka z kolei z tego samego powodu wybrala dla corki imie Łucja mnie za to zaczyna sie podobac Hiacynta... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 29.11.12, 22:54 Myslalam tez o Hiacyncie na drugie na czesc sw. Jacka, tylko ta roznorodna pisownia w roznych jezykach... Odpowiedz Link Zgłoś
sole-luna Re: Ja znam! 30.11.12, 11:38 annajustyna napisała: > Naprawde sadzisz, ze ktokolwiek nosi to imie na czesc objawien? Znam taka osobe-teraz juz ma ok 15 lat.Mama tej dziewczynki dlugo nie miala dzieci i po pielgrzymce do Fatimy(w tej intencji) zaszla w ciaze i dlatego tak nazwala corke! Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Fatima 26.11.12, 08:23 Kojarzy mi się bardzo arabsko. We Francji spotkałam si,ę kilkakrotnie z tym imieniem, Zawsze nosiły je kobiety narodowości arabskiej. Samo brzmienie przyjemne, ale nie nadałabym ze względu na oczywiste skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Fatima 26.11.12, 10:28 Znam jedną polkę o tym imieniu, jest po 20tce. Nie podoba mi się imię ale może dlatego też, że z ów Fatimą się nie lubimy zbytnio. Córce na pewno bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Fatima 26.11.12, 14:48 > z ów Fatimą ?! Chyba z ową Fatimą? Ów, owa, owo, to się odmienia przez osoby, zupełnie, jak ten, ta to, nie mówimy przecież: z ten Fatimą, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Fatima 27.11.12, 09:23 > Chyba z ową Fatimą? Ów, owa, owo, to się odmienia przez osoby, zupełnie, jak te > n, ta to, nie mówimy przecież: z ten Fatimą, prawda? masz racje, teraz przeczytałam to zdanie, faktycznie mój błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Fatima 26.11.12, 12:23 a ja znam dwudziestoletnia czystej krwi Polkę o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Fatima 27.11.12, 09:25 wyczyny napisała: > a ja znam dwudziestoletnia czystej krwi Polkę o tym imieniu to może my znamy tą samą Fatimę, bo Ty chyba z kujawsko - pomorskiego jesteś tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fatima 27.11.12, 14:01 Znam kilka Portugalek o tym imieniu. Znane mi Turczynki noszą imię Fatma. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Fatima 27.11.12, 18:18 Brzmi pieknie, ale dla mnie nie do nadania, bo nie z mojej polskiej bajki ( raczej z arabskiej bajki) Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Fatima 28.11.12, 10:44 Fakt z arabskiej. Ale z opisow wnioskuje, ze jest pokazna grupka ludzi w Europie, ktora nie ma nic wspolnego z Arabami a swoje pociechy takim imieniem obdarowalo. Zreszta jak wspomnialam znam czystej krwi Holenderki, ktore nosza takie imie. Imie powoli staje sie miedzynarodowe (hi hi hi) i wcale nie ma anglosaskich porzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Fatima 28.11.12, 12:10 Az tak bardzo sie nie wglebialam. Ale pewnie jak wiekszosc; ateisci albo protestanci. Pewnie chodzi Ci o to czy moze sa wyznawczyniami islamu. Nie pytalam, ale zaden znak na niebie i ziemi (ani ich wyglad) nie wskazuje, ze cokolwiek je laczy z islamem. Zreszta takich przypadkow przejscia na islam przez rodowitych Holendrow jest bardzo niewiele (znam jeden przypadek i to nie bezposrednio, ze tak powiem ze slyszenia) i jesli juz to zawsze zwiazane jest to z partnerem Arabem. Znane mi holenderskie Fatimy sa w zwiazkach z Holendrami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Fatima 28.11.12, 14:23 No to pewnie imie zostalo nadane bez zadnego podtekstu, na zasadzie, ze ladnie brzmi. Troche tak jak imie Annibal (Hanibal) dla chrzescijanskiego dziecka w Ameryce Lacinskiej (bo nikt nie kojarzy, ze oznacza ono wyznawce Baala). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Fatima 29.11.12, 23:28 annajustyna napisała: > No to pewnie imie zostalo nadane bez zadnego podtekstu, na zasadzie, ze ladnie > brzmi. Troche tak jak imie Annibal (Hanibal) dla chrzescijanskiego dziecka w Am > eryce Lacinskiej (bo nikt nie kojarzy, ze oznacza ono wyznawce Baala). Nie tylko w Ameryce Łacińskiej, znam nawet jednego: is.wikipedia.org/wiki/Hannibal_(mannsnafn) Odpowiedz Link Zgłoś
pet3r Re: Fatima 28.11.12, 14:59 Spotkalem sie tym imieniem raz - byla to pani pochodzaca z Bosni. Ladnie tez nazwala swoja corke - Nedima. Obie oczywiscie Muzulmanki Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Fatima 29.11.12, 12:35 Skojarzenia z objawieniem fatimskim są dla mnie zbyt jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Fatima 09.03.14, 00:24 Od dziecka uwielbiałam to imię i marzyłam aby nadać je przyszłej córce, teraz to marzenie staje się coraz bardziej realne, jednak naszły mnie pewne wątpliwości za sprawą tego pierwszego członu "fat" co z angielskiego oznacza: gruby, tłusty itp. Czy Wam ro nie przeszkadza a może przesadzam? I co myślicie o tym imieniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Fatima 09.03.14, 12:53 Nie podoba mi się to imię. Za bardzo biblijne. Kojarzy mi się raczej z nazwą miasta niż imieniem dla dziewczynki czy dorosłej kobiety. - Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Fatima 09.03.14, 16:26 Jak dla dziecka polsko-arabskiego imię jest MSZ idealne i pierwszą sylabą w ogóle bym się nie przejmowała, tak to imię jest utrwalone w kulturze. Słowem "katar" zawartym w Katarzynie też się nikt nie przejmuje, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Fatima 09.03.14, 14:27 Mnie to imię się nie podoba i mam z nim złe skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Fatima 09.03.14, 15:34 Dla mnie brzmi wyłącznie arabsko, nie nadałabym, chyba że miałabym jakieś związki z islamem lub kulturą arabską. Znaczeniowo też zupełnie mnie nie przekonuje. Z żeńskich imion na F wolę te pochodzenia łacińskiego: Felicję, Fabiolę, Flawię, Florencję. Swoją drogą, z Florencją jest podobny przypadek jak z Fatimą: jest imię i jest miejscowość. Przecież urzędnik w USC nie pyta: ale państwo nadają imię jako imię czy z sympatii dla miejsca? Bo jak to drugie, to nie mogę zarejestrować! Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Fatima 09.03.14, 17:55 Piekne imie, bardzo mi sie podoba. Znam mloda kobiete z Afganistanu, Fatime. Odpowiedz Link Zgłoś